Ja juuri tuosta syystä se THL:n karttasovellus antaa paremman kuvan. Sinne todetut tartunnat kirjataan näytteenottopäivän mukaan, jolloin se, milloin testejä urakoidaan valmiiksi, ei sekoita lukemia. Toki jäljelle jää näytteenoton määrällinen vaihtelu. Esimerkiksi tuo näyttävästi uutisoitu "250 lisää" ei näy kartassa piikkinä, koska se on jaettu niille päiville, joina näytteet otettiin. Tuossa on vaan yksi vika; joko THL käyttää termejä epäjohdonmukaisesti taikka nuo luvut eivät ole samat. Toinen kartassa ilmoitettu luku on "testimäärä testipäivän mukaan". Testiä ei voi tehdä välittömästi näytteestä, vaan näytteelle tehdään viljely, josta sitten testataan, onko siinä virusta vai ei. Ja se toinen luku on sitten "näytteenottopäivän mukaan". Jos näyte otetaan maanantaina (näytteenottopäivä), se voidaan käsittääkseni testata aikaisintaan tiistaina (testipäivä) ja se tilastoidaan keskiviikon ja lauantain välillä. Näin ollen maanantain testilukua ei voi suoraan verrata maanantain otettuihin näytteisiin, koska ne eivät ole sama asia. Voin toki olla väärässä ja kyse on samasta päivästä, mutta sitten en ymmärrä, miksi käytetään kahta eri termiä eli näytteenottopäivä vs. testipäivä.
Minä en nyt ymmärrä, mistä tässä kiisellään! Siis @Tilt-type , @x_jmt_x ja minä. Kaikki olemme yhtämieltä minun käsittääksini seuraavista seikoista: 1) THL.n tiedotus ja tilastot ovat luotettavia. 2) THL:n tilastot näyttävät, mikä oli epidemiatilanne 4- 7 päivää sitten. 3) Tartuntojen määrä kasvaa, mutta se ei ole viimeisen viikon aikana enää kasvanut eksponentiaalisesti. Minä ainakaan en koskaan ole väittänyt tartuntojen kasvavan noin voimakkaasti. Ja se on todella tärkeää tuo tartuntojen kasvuvauhti. 4) Minä nimenomaan kirjoitin, kuten kaikki te, että luotettavin kuva epidemiasta Suomessa tulee THL:n tilastoista, mutta se kuva on sen 4-7 päivää jäljessä nykytilanteesta. Olen käsittänyt, että te kaikki olette samaa mieltä. Siksi se tilaston luotettavuus loppuu joko 1.4 tai 2.4. 5) Tuon luotettavan kuvan mukaan ei ole mitenkään mahdollista tehdä parempia arvioita nykyisestä tilanteesta, kuin extrapoloida tuo tilasto tulevaisuuteen. Olenko oikeassa, jos oletan, että tekin olette tästä samaa mieltä? Sen mukaan epidemia jatkaa leviämistään, vaikka leviämisvauhti on hidastumaan päin. Tämä taroittaisi, että varmistetut tartunnat päivittäin pysyvät samalla tasolla tai kasvavat hieman päivittäin, jos näytteet otetaan samoilla kriteereillä kuin aikaisemmin ja että näytteitä otetaan suunnilleen sama määrä päivittäin. Jos näytteitä otetaan huomattasti vähemmän päivässä tai kriteereitä muutetaan, niin varmistettujen tartuntojen päiväkohtainen määräkin muuttuu. Huomasin nyt itsekkin vasta seuraavan todella hämmentävän seikan. Se on todella tärkeää, jos nuo tilastot eivät tarkoita samaa asiaa, kuten olin ymmärtänyt. THL:n tilastoissa on tilastot: Päiväkohtaiset testimäärät (testipäivän mukaan) Tuon olen ymmärtänyt tarkoitavan sitä, että kuinka monta näytettä kunakin päivänä on otettu. Sitten on tilasto:Päiväkohtaiset tautitapaukset (näytteenottopäivän mukaan). Mitä tuo tarkoittaa? Olin aikaisemmin olettanut, että nuo näytteenottopäivä ja testipäivä tarkoitavat samaa, mutta en enää ole varma. Ainoa asia, josta olemme erimieltä siis minä ja @x_jmt_x on se, että koska sunnuntaina otettiin vain 859 näytettä, niin minusta sillä on merkittävä vaikutus sunnuntaina havaittujen koronavirustartuntojen määrään. Mutta yhden päivän tartuntamäärällä ei ole väliä, vaan sillä mikä on tartuntojen kasvun trendi. Ja siitä olimme minun käsittääkseni samaa mieltä. Olinko väärässä?
En tiedä miten asia on, mutta jos se on kuten sanot, niin silloin vertailussa on melkein pakko käyttää juoksevaa keskiarvoa, koska muuten yksittäisten päivien välinen epäsynkka aiheuttaa liikaa ongelmia. Esimerkiksi 4 päivän juoksevassa keskiarvossa kaava olisi: 27.-30.3. näytteiden positiiviset tulokset (jaettuna) 28.-31.3. testimäärillä (kertaa 100) = positiivisten prosenttiosuus kaikista näytteistä Joka olisi noille päiville: 334 / 4107 = 8,1 % ja viimeisimmälle mahdolliselle 4 päivän jaksolle: 455 / 7067 = 6,4 %.
Niinpä, samaa väittää suomalainen simulointitutkimus: https://www.sttinfo.fi/tiedote/koro...iloja?publisherId=37936456&releaseId=69878529 Saa nähdä kuinka oikeassa ovat. Toivottavasti ei riski olisikaan kovin suuri, muuten kaupassakäynti onkin sitten tosi vaarallista. Mutta pahoin pelkään, että saattavat olla hyvinkin oikeassa.
"Oulun yliopistollisessa sairaalassa OYS:ssa on yhdellä hoitajalla todettu koronatartunta. Ensimmäistä kertaa Oulussa tartunnan lähde on tuntematon. Sairaalatyössä hoitaja on käyttänyt asianmukaista suojausta. – Emme tiedä, mistä hän on voinut saada tartunnan. Senhän voi saada vaikka kaupasta tai mistä vaan, johtajaylilääkäri Juha Korpelainen arvelee." https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006466218.html Nyt Oulussa varovaisena kaupoissa!
Paska juttu. Ja nostaa noiden linkkien totuusarvoa, jotka minä ja @Burkitsville laitoimme tänne.Ei todelllakaan hyvä juttu. Ja koskee muuten erikoisesti myös kauppoja Uudellamaalla, ainakin minun mielestäni.
5) -- Jos näytteitä otetaan huomattasti vähemmän päivässä tai kriteereitä muutetaan, niin varmistettujen tartuntojen päiväkohtainen määräkin muuttuu. [/quote]En tiedä, olenko välttämättä eri mieltä, mutta THL itse ilmoittaa tällä hetkellä (6.4 klo 17:37) rekisteröintiviiveen olevan 5.4. Eli sen mukaan rekisterissä pitäisi jo olla 4.4 valmistuneet testit. Viive olisi siten kaksi päivää. Aiemmin THL on sanonut viiveen olevan 1-4 päivää testin valmistumisesta. Pitää edelleen muistaa, että pikatestiä ei ole olemassa, vaan näytteet menevät viljelyyn. Näytteenotosta testin valmistumiseen on vähintään vuorokausi. Jos niitä lennätetään Etelä-Koreaan tehtäväksi, niin todennäköisesti enemmän kuin vuorokausi. Eli olen varovasti eri mieltä siitä, miten paljon jäljessä tilasto tulee. Näin minäkin sen olettaisin olevan, mutta enpä ole erityisen vakuuttunut enää. Näyte otetaan ihmisestä, testi tehdään näytteelle (ei ihmiselle). Kts. seuraava Niin, jos testipäivä = näytteenottopäivä, niin en ymmärrä, miksi käytetään näitä kahta eri termiä tarkoittamaan samaa asiaa. Jos taas ensimmäinen on se päivä, kun näytteelle on tehty viljely ja tulos on analysoitu - joka on päivän tai useita näytteenoton jälkeen - niin sitten tuo käy järkeen. Tilasto kertoo, että sunnuntaina tehtiin 859 testiä. Se, montako näytettä otettiin voi olla sama tai eri asia. Koska tilastojen välinen korrelaatio ei ole selvä, en edes vertaa niitä toisiinsa. Kyllä, ja trendi on ollut "nouseva" tai ainakin se nousi, kun testauksen määrää kasvatettiin ja kriteerejä kevennettiin. Reaalimaailman puolella mikään ei välttämättä muuttunut. Jos aletaan testata enemmän ja lievemmillä oireilla olevia, olisin huolestunut testien toimivuudesta, jos positiivisten määrä ei kasva. Itävalta aloittaa rajoitusten purkamisen ensi viikolla: https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/925b8536-d5d2-460b-8798-88a4579643b4 Saksa alkaa purkaa rajoituksia mahdollisesti ensi viikon jälkeen: https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/a97aabd4-0fc3-4497-a5c3-9a65ce871126 Jos uusien tartuntojen määrä putoaa pidemmälle aikajaksolle alle sataan viikossa, niin kuvittelisin Suomenkin aloittavan rajoitusten purkamisen.
Vahvennukset minun. MInä olen täysin varma, että THL:n väite siitä, että viive olisi noin pieni näytteen otosta tuloksen kirjaamiseen, ei pidä paikkaansa. Syy: Yksityiset laboratoriot lähettävät kuten oikein kirjoitit lähettävät näytteet testattavaksi Etelä-Koreaan. Luin jostain, en nyt muista mistä; Terveystalon tiedottaneen, että näytteen lähetys Etelä-Koreaan kestää 2-3 päivää ja testaus kestää 1-2 päivää, ennen tuloksen saamista. Silloin pahimmassa tapauksessa vie 5 päivää ennen kuin Terveystalo saa testituloksen. Sitten heidän on ilmoitettava THL:lle tartuntatautilain vaatimusten mukaisesti testin tulos. Jos tulos ilmoitetaan samana päivänä THL:lle, kun tulokset saadaan, niin huonoimmassa tapauksessa kestää se vähintään sen viisi (5) päivää ennen tartunnan kirjaamista rekisteriin. On myös huomattava se, että THL:n mukaan viive on ilmoitettu testin valmistumisesta. Ei viive sitä, milloin testi on otettu. Ja kuva epidemian leviämisestä saadaan nimenomaan siitä päivästä, jolloin testi eli näyte on otettu epäillyltä. Siispä tämä on se tosi merkittävä erimielisyys meidän välillämme: Miten ajantasainen tilasto on. Väitän edelleen edellisten perusteella, että tilasto on tarkka vain niiltä päiviltä, jotka ovat ennen 1.4. Tämä siksi, että tartunnat rekisteröidään nimenomaan näytteenottopäivän mukaan, jolloin tarkka kuva epidemian levinneisyydestä saadaan nimenomaan siltä näytteenottopäivältä, kuten pitääkin. Tämä selviää valitettavasti vasta sitten, kun tarkastelluille päiville ei enää tule muutoksia tartuntojen määriin. Tämä jälkimmäinen vahvennettu väite on sellainen, että siitä olen 100% samaa mieltä. 15 tartunnan päivävauhti osoittaisi sen, että virus on todella hallinnassa.
Kesällä on ainakin helppo laittaa telttamajoitus pystyyn, kunhan ei oo vaan kovin tuulisella paikalla, kun on ollut melkosia myrskyjä viime vuosina
Täytyy myöntää, etten osannut odottaa Suomen koronakuolemien määrän LASKEVAN tänään! Kyseinen henkilö onkin jo lähetetty pikku missiolle länsinaapuriin, kun näette tilastojen kääntyvän siellä paremmaksi, tiedätte ketä kiittää. Meanwhile siellä länsinaapurissa... +76. Ero on helppo ymmärtää, kun katsoo kuvavertailuja Ruotsin ja Suomen elämänmenosta tällä hetkellä. Mielenkiintoista nähdä, miten pahaksi tilanne menee Ruotsissa ennen kuin se kääntyy paremmaksi. Espanja sai yllättävänkin nopeasti käännettyä tilanteen. Se nousi taustalta vähän varkain Italian ohi pahimmaksi maaksi, mutta ei jäänyt vellomaan siihen asemaan yhtä pitkäksi aikaa. Yleistunnelma maailman asiantuntijapiireissä tuntuu olevan, että social distancing toimii odotettua paremmin. Toivottavasti sitten sulkujen avaamisen myötä kaikki ei ala mennä päin helvettiä saman tien.
Mielenkiintoinen epäily Vaasasta: Levi oli viruslinko. @3JJ aikanaan Levistä ansiokkaasti kirjoitti. MTV3 19.3. "Turhaa hössötystä, heitä yks Corona" — MTV Uutiset tavoitti Levin baarityöntekijän, jonka hätähuuto turistien välinpitämättömyydestä on karua kuultavaa" https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli...myydesta-on-karua-kuultavaa/7766198#gs.32f9g1
Minulla ei ole enää mitään luottamusta siihen mitä luen niin sanotuista virallisista lähteistä. Ymmärrän, että kriisiaikana ministerin sanoma pitää olla positiivinen, mutta valehdella ei kannata. Ministeri Pekonen neljä päivää sitten: "SOSIAALI- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) puolestaan vakuutteli, että Suomessa on riittävästi suojavälineitä varastoissa, niitä ostetaan koko ajan maailmalta lisää ja Suomessa on alkamassa myös oma suojavälineiden tuotanto." Tänään kerrotaan: "Hengityssuojaimista huutava pula – STM:n ylijohtaja Ylelle: Hoivakotien hoitajille aletaan tehdä kankaisia suojia. STM.n ylijohtaja Päivi Sillanaukee kertoi asiasta Ylen tv-uutisissa. Kangassuojat suojaavat vähän, mutteivät täydellisesti. Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee kertoi maanantaina Ylen tv-uutisissa, että elinkeinoelämän ja kuntien kanssa on ryhdytty virittämään yhteistyötä kankaisten hengityssuojien tuottamisesta. Kankaisia suojia tuottamalla vastataan huutavaan pulaan, joka koskettaa laadukkaampia hengityssuojaimia. Tällä hetkellä suojista on pulaa muun muassa hoitokodeissa. Sillanaukee painottaa, etteivät ne tarjoa yhtä hyvää suojaa kuin kirurgiset suojaimet, mutta auttavat kuitenkin muun muassa vanhustenhuollossa."
Tartuntaketjun eteneminen kaupassa käynnin yhteydessä, ja tarkemmin riski saada virus tuotteitten sekä elintarvikepakettien pinnoilta, vaikuttaa sellaiselta muurahaispesältä, johon juuri kellään ei tunnu löytyvän halua/rohkeutta sohaista.
Kun katselin tuota listaa, joiden nimet ja numerot olivat jutun alla, niin tiedän osan heistä maineelta ja osan tunnen henkilökohtaisesti. Niinpä voin turvallisesti sanoa, että noilta häiskiltä ja heidän pomoiltaan ei rohkeutta puutu sohaista vaikka minkälaista muurahaispesää On sen verta kovia kundeja (ja nainen) ja hyviä tiedemiehiä. Ja tuolla superkonekeskuksella on jonkin verran varaa tehdä tutkimusta ihan itse (vaikkei sitä rahaa tuohon tutkimukseen annettaisikaan), sillä sitä rahnaa sille annettiin 80- luvun lopussa lievästi sanoen reilusti, kun me saimme Ämeriköistä luvan ostaa sen ensimmäisen ja Pohjoismaiden tehokkaimman superkoneen 50 miljoonalla silloisella markalla. Se tuli sitten Suomeen muistaakseni joko 87 tai 89. Oli ne vain mahtavat pirskeet kun ostolupaa juhlittiin Haikon kartanossa. Siinä olet oikeassa, että kovin hyvin ei ilmeisesti leviä tuolla tavalla. Mutta minusta on kuitenkin hyvä tietää, mikä on se mahdollisuus, koska tuota leviämistapaa ei minun käsittääkseni ole jostain syystä aikaisemmin tutkittu. Syytä en tiedä miksi ei. Toisaalta tämä ei ole ainoa virus, joka voi levitä tuolla mekanismilla. Joillekkin toisille keveämmille viruksille tuo voi olla hyvinkin yleinen leviämistapa. Niinpä tuo tutkimus voi auttaa myös niiden virusten leviämisen estämisessä myöhemmin. Toisaalta, et voi tietää, että kukaan ei ole saanut tartuntaa tuolla leviämistavalla. Niinpä sen selvittäminen mikä on riskin suuruus, on tärkeää, koska kukaan ei ilmeisesti tiedä riittävästi tästä viruksesta ja sen eri leviämistavoista.
Ihan mielenkiintoista asiaa Kainuusta. https://www.kainuunsanomat.fi/artik...ti-enemman-kuin-thl-n-rekisterissa-180527227/ THL:n viralliset luvut ovat 6 sairastunutta ja 132? testattua, mutta Kajaanin infektiolääkärin mukaan sairastuneita on jo "kymmeniä" ja testejä paljon enemmän. Mitä tuo tarkalleen tarkoittaa, selviänee lähipäivinä. Mutta hyvä tieto siitä, miten perässä THL:n tilastot tulevat. 2-4 päivää taisi olla virallisesti viivettä, mutta tuon lääkärin mukaan ilmeisesti kaikki raportoinnit eivät ole vielä edes menneet perille. Tai ainakaan haastattelun aikaan. Toinen mielenkiintoinen juttu on tuo, että ihmisten sairastumispaikaksi laitetaan kotipaikkakunta eli ilmeisesti kirjojen mukaan, vaikka oltaisiin mökillä. Tuohan tekee sen kivan vääristyneen tilaston, että esimerkiksi Kainuun mökkeilijät eivät näy Kainuun tilastoissa eikä tilanne näytä täällä niin pahalta, vaikka täällä olisi 1000 sairastunutta mökkeilijää (tahallaan liioiteltu määrä).