Ja tämä vahvistaa sitä minun käsitystäni siitä, että THL:n tilastoinnissa on todella merkittävä viive. Lisäksi se asettaa THL:n viralliset väitteet epäilyksen alaisiksi viipeen pituudesta ja vie siten pohjaa THL:n tilastojen luotettavuudelta. Se on todella erittäin erittäin paha asia, kun luottamus alkaa rapautua eikä virallisiin tietoihin ei voi luottaa. Tämä johtuu myös siitä, että tilastoissa on kikkailtu sanoilla "Päiväkohtaiset testimäärät (testipäivän mukaan)" ja "Päiväkohtaiset tautitapaukset (näytteenottopäivän mukaan)" Siitä voi seurata se, että ei ole olemassa julkista tietoa siitä, kuinka monta testiä on tehty. Tämä myös rapauttaa luottamusta, kun tarkotuksellisesti pimitetään tietoa testausmääristä ja ei pystytä ja/tai haluta kerrotoa todellisista tartuntojen määristä. En koskaan uskonut tai pelännyt, että minä joudun kirjoittamaan tuollasia tietoja tai mielipiteitä Suomen viranomaisista. Mutta se nyt on valitettavasti totta tänään. Lisänä tähän on tieto siitä, kuten täälläkin on kerrottu, että siellä huoltovarmuusvarastossa ei olekkaan sellaisia määriä niitä suojavarusteita, kuin hallitus ja viranomaiset ovat väittäneet. Jos olisi, niin sellaista huutavaa puutetta kuin nyt on raportoitu mm. lehtien artikkeleissa, että niiden suojavarusteiden riittävyyttä edes terveydenhoitoalan ammattilaisille ei olisi. Vaan. että todellisuudessa suojavarusteiden saatavuus olisi kriisissä. Kun nuo lehtien haastattelemien lääkäreiden tiedot ilmeisesti pitävät paikkansa, alkaa Suomen hallituksen ja viranomasten tiedotuspolitiikka lähestyä todella nopeasti jotain Valko-Venäjän tai Putisijan tiedotuksia tai ehkä jopa Trumpetin töräytys väitteitä. Tästä seuraa se kysymys: Kun tiedämme (muista yhteyksistä) esim. Italian ja Espanjan viranomaisten ei aina aikaisemmin niin rehellisestä tiedottamisesta ja rikollisuuden siellä vääristävän myös tietoja, joka viranomaiset saavat. Kuinka paha tilanne todellisuudessa oikeasti on maailmalla tämän viruspendemian suhteen? Sillä minulle alkaa tulla sellainen kuva, että se on valtavasti pahempi, kuin tiedossa olevat luvut kertovat. Se myös selittäisi täydellisesti sen, miksi koko maailma on suljettu eristetty ja lokeroitu.
^ Kannattaiskohan sun laittaa ihan vaan netti kiinni vähäks aikaa ja yrittää laskea kierroksia? Ihan ystävällisesti ehdotan.
Ei lakkaa hämmästyttämästä se, että jotain tämän kaltaista täytyy tapahtua ennenkuin rivikansalaisen usko poliitikkojen sanoihin ikään kuin "horjuu". Joku taisi joskus töksäyttää viimeksi mainittujen olevan kuitenkin ammattivalehtelijoita. Henkilökohtaisesti olen ollut alusta alkaen sitä mieltä, että tilanne on julkisuudessa kerrottua pahempi, kaikilla sektoreilla, mutta mahdollisesti miten paljon pahempi, se onkin toinen juttu. Wanha sanonta: "toivotaan parasta ja pelätään pahinta" istuu mielestäni tähän väliin kuin ripsi silmään. Loppuun vaihteeksi pieni kevennys Stephen Kingin taannoin twitteriin postaaman kuvan muodossa:
Itse olen kyllä ollut oikein hyvin perillä siitä vähintään 2-4 päivän viiveestä, mikä raportoinnissa on. Tuohan viesti näkyy aina ihan selvästi, kun noita tilastoja katsoo. Eikä noilla tilastoilla oikeastaan ole mitään merkitystä, sehän on myös kerrottu. Viranomaiset ovat kehottaneet kaikkia toimimaan samalla tavalla, asuttiin sitten Helsingissä tai jossian pienessä kunnassa. Tilastoilla on puolittainen informaatioarvo reaaliajassa ja vasta jälkikäteen voidaan saada tarkat tilastot jokaiselta päivältä, jos silloinkaan. Mutta nyt tilastoja ei mitenkään kannata alkaa tulkitsemaan itse ja niiden mukaan päättämään, että miten elää. Viranomaiset ovat kertoneet toimenpiteistä, joita jokaisen ihmisen pitää tehdä eikä siihen tilastot vaikuta suuntaan tai toiseen. Kerrotko, miten tilastoja voisi paremmin esittää? Jos kerran viranomaiset eivät itsekään saa noita tietoja kuin päivien viiveellä, niin miten niitä sen tarkemmin voisi esittää? Ongelma ei tässä nyt ole se, miten viranomaiset noita tilastoja esittävät, vaan se, miten ihmiset eivät osaa niitä lukea. Vanha sanonta: valhe, emävalhe, tilasto johtuu juuri siitä, että ns. tavikset eivät osaa tulkita tilastoja. Tilastoista saa pyörittelemällä irti juuri ne tiedot, jotka itse haluaa, olivat ne sitten negatiivisia tietoja tai positiivisia. Ei muuta kuin tästä lukemaan niin ymmärtää tilastojakin paremmin http://math.tut.fi/~ruohonen/TM.pdf
THL aloittaa vasta-ainetutkimukset. Testeihin kutsutaan 750 henkilöä viikossa satunnaisotannalla. Hyvä homma. https://thl.fi/fi/-/thl-tutkii-koro...osallistujia-satunnaisotannalla?redirect=/fi/
29.3.-4.4. eroa testimäärissä yhteensä vain 3 kpl eli luvut olivat noiden päivien osalta hyvinkin lopullisia jo eilen. 5.4. osalta testimäärä sen sijaan pompannut merkittävästi, 859 -> 1625. (Lisäksi uusia testejä raportoitu 6.4.:lle 1323.) Tautitapausten osalta (näytteenottopäivän mukaan) muutokset 29.3.-5.4.: 0 0 1 1 14 20 4 37 Jos tällaisesta kertaluonteisesta testistä voi sen suurempia johtopäätöksiä vetää, niin ne olisivat että lukujen pitäisi olla luotettaavia ja "lähes täysin lopullisia" tarkastelupäivästä katsoen 5 päivää aiemmin. Tänään "tarkastelupäivä" on 7.4., joten 2.4. lukuihin pitäisi voida jokseenkin luottaa (tällä hetkellä merkitty 133:ksi). 1-4 päivää vanhojen lukujen sen sijaan voi odottaa nousevan merkittävästi. Uusia tapauksia tuli 132 ja kun ne käytännössä siis tulivat todennäköisesti 2092 uudesta valmistuneesta testistä, niin positiivis-prosentti tässä erässä oli 6,3. Varmistui sekin, että näytteenottopäivällä ja testipäivällä ei tarkoiteta samaa asiaa.
No valitettavasti olin virkamiehenä, kun ydisodanpelko oli pahimmillaan 70-luvulla ja 80-luvun alussa, joten olen nyt täysin rauhallinen. Pelko ei ole läheskään sitä luokkaa. JOTEN siihen verrattuna meillä (Suomessa) menee vielä hyvin. Kirjoitin tuon siksi, että silloinkin pyrimme kertomaan totuuden kansalle, tosin kikkailimme silloinkin sanoilla, vaikka jopa Kekkosella oli paskat housuissa, kun tilanteet olivat kireimmillään. Nyt alkaa näyttää siltä, että virkamiesten suoraselkäisyys lipsuu. Kuinka ollakkaan, niin minulla on Helsingin Yliopiston koulutus nimenomaan tilastotieteessä ja matematiikassa, joten tiedän erittäin hyvin, miten tilastoja luetaan. Kiitos vain. Tosin koulutuksestani on jo 50 vuotta, mutta en usko vielä olevani seniili, vaikka olenkin ollut eläkkeellä jo yli 10 vuotta. Juuri siksi olenkin kiinnittäänyt huomioni tiettyihin yksityiskohtiin tilastoissa ja painottanut viipeen pituutta ja kertonut sen mielesäni olevan paljon kerrottua pidempi. Pyrkimykseni ei ole missään tapauksessa ollut olla erimielinen voimassaolevista rajoituksista, vaan korostaa sitä, että ne ovat minusta vähimmäistoimia, mitä tarvitaan ja joita pitää ehdottomasti noudattaa. Tämä siksi, että minusta tilanne on tilastoitua pahempi. Jos joku on tämän ymmärtänyt toisin pahoittelen epäselvää viestintääni. Tilastoilla on erittäin suuri informaatioarvo myös nykyisyydessä ja tulevaisuudessa, jos ne ovat hyviä, ja jos niiden antamia tuloksia voidaan käyttää mahdollisten tulevaisuuksien arviontiin.
Totta kai se on tilastoitua pahempi. Ja tuonhan myös virkamiehet ja THL tuovat joka kerta esille. On arvioitu, että sairastuneita on ainakin 10 kertaa enemmän kuin virallisesti todettuja tapauksia. Eli tarkoittaisi, Suomessa on tällä hetkellä lähes 25000 tartuntaa. Mutta tuokin on vain arvio eikä kenelläkään ole antaa tuohon tarkkaa tietoa. Tilastoilla on todella tärkeä informaatioarvo, mutta tällä hetkellä päivittäiset tilastot ovat niin keskeneräisiä, että käytännössä pitäisi katsoa vähintään viikon vanhoja tilastoja, jos haluaa, että ne olisivat edes 90% varmoja. Ja mitä hyötyä noista tilastoista tavalliselle ihmiselle edes on? Ne antavat vain väärää tietoa ihmiselle siitä, että onko tilanne paha vai ei. Jos omalla paikkakunnalla ei ole kuin 10 virallista tapausta, niin ajatellaan, että mitäs tuosta, ei se voi tarttua. Kun todellisuudessa niitä on ainakin se sata (eli 10 x 10) ellei useampikin, koska tuo kymmenenkin on jo monta päivää vanha tietoa. Eli oikeastaan noita tilastoja ei edes kannattaisi julkaista noin, koska informaatiosisältö on tavalliselle ihmiselle melkein nolla. Mutta siitähän se soppa vasta syntyisikin ja viranomaisia syytettäisiin salailusta. THL:llä on varmasti ihmisiä, jotka saavat tarkempaa tietoa eri maakunnilta suoraan ohi noiden virallisten tilastojen. Varmasti Suomessa pidetään yllä jatkuvaa keskustelua eri maakuntien ja viranomaisten välillä epävirallisesta tilanteesta ja sitä tietoa käytetään hyväksi päätösten teossa. Hyvä, että sinulla on tietämystä tilastoista. Mutta silloinhan sinun juuri pitäisi ymmärtää, että tällaisessa tilanteessa keskeneräiset tilastot eivät anna mitään varmaa tietoa.
Tarkistetaanpa muutoksia. Tämän päivän 7.4 9:30 päivityksen luvut, joiden pitäisi sisältää 6.4 tiedot kursivoituna "merkitty x" Eli ilmeisesti testimäärät "testipäivän mukaan" - joka on edelleen epäselvä onko sama vai eri asia kuin "näytteenottopäivä", koska THL jostain syystä käyttää molempia termejä - ei ole muutosta. Nämä näyttävät kirjautuvan ajallaan. Huom: 6.4 testimääriä ei ole vielä ilmoitettu. Vastaavasti kursiivissa merkinnällä uusit tieto/ei muutosta tiedot7.4 julkaistun kartan mukaan: Olennaiselta osin 2.4 alkaen tiedot näyttävät käytännössä olevan oikein. Muutos +1 ei ole millään tavalla olennainen. Tilasto näyttää siis muuttuvan edeltävän neljän päivän osalta, ei 4-7, kuten joku taisi arvella. Ainakaan tällä otannalla ja ainakaan minä en jaksa haarukoida tätä uudestaan.
Olen erittäin positiivisesti yllättynyt THL:n suhteen tässä asiassa. Juuri noin pitääkin toimia. Pyritään saamaan selville todellinen leviämisaste väestössä. Tähän asti sitä ollut mahdotonta arvailla edes suuntaa-antavasti. Pahoin pelkään, että leviämisaste tulee olemaan paljon pienempi kuin monet ovat toivoneet, mutta sen näkee sitten. "Tutkimus alkaa huhtikuun alussa ja jatkuu loppuvuoden ajan. Ensimmäisiä tuloksia on odotettavissa huhtikuun loppuun mennessä." Nämä tiedot tulevat olemaan minulle ylivoimaisesti kiinnostavinta koronaan saatavilla olevaa tietoa tänä keväänä.
Tästä olen tasan samaa mieltä. Ja sitä olen yrittänyt viestittää. Täältä olen nimittäin lukenut täällä todella paljon päivastaisia mielipiteitä ja tulkintoja tilanteesta. Olen pyrkinyt tiedossa olevien faktojen avulla kertomaan siitä miltä todellisuus minusta näyttää, mutta olen siinä selkeästi epäonnistunut, koska tuo lainaus on juuri se ydinviestini. Lisäksi haluan lisäksi erikseen huomauttaa, että tulkintani julkaistuista tilastoista juuri vahvisti ja varmisti oikeaksi @tilt-type . Se on sitä ns. vertaisarviontia. EDIT: Korjattu lähde oikeaksi
Jaa miten? Aiemmin kirjoitit näin: Tilt-type kasasi karttakuvasta eiliset luvut ja minä päivitin tämän päivän luvut. Muutokset koskivat edellistä neljää päivää, eli olemme 1-4 päivää jäljessä, emme 4-7 (en huomioi +1 muutosta sen ollessa alle 2 % ja testienkin epävarmuuden olevan suurempi; tuollaiset +1 muutokset ovat täysin epäolennaisia niin kauan kuin tautitapauksia on päivittäin 50-100). Viive on enemmän, kuin THL esittää omilla sivuillaan (1 päivä), mutta vähemmän, kuin sinä oletit.
Postasin itsekin vastaavan vertailun jo aiemmin tänään. Jos ensimmäinen päivä, jonka lukuihin voi oikeasti luottaa, on viiden päivän takaa, niin sehän osuu juuri siihen Vanhan_suden 4-7 päivän haarukkaan.
Suomalaista "markkinamyönteisyyttä" osa 45889: koronatestauskapasiteetti olisi oheisen jutun mukaan voitu yli kaksinkertaistaa, mutta yksityisen sektorin apu ei ole kelvannut. Testaaminen on haluttu pitää "julkisissa käsissä". Testaamisen merkitystähän pyrittiin julkisuudessa ensin vähättelemään huolimatta positiivisista kokemuksista Aasiassa. Jossain vaiheessa sitten tunnustettiin, että kyse oli kuitenkin pohjimmiltaan testauskapasiteetin riittämättömyydestä. Nyt sitten selviää, että kapasiteettia olisi ehkä sittenkin ollut, mutta sitä ei vaan haluttu käyttää? Ja muutenkin ilmeisesti vasta nyt aletaan mietiskelemään miten yksityinen palveluntarjoaja mahdollisesti voitaisiin ottaa mukaan, jos tilanne sattuisi eskaloitumaan aivan mahdottomaksi?
"Halutaan pitää julkisissa käsissä." Järjetöntä. On se nyt kumma, jos tällaisessa tilanteessa ei apu kelpaa. Lisäksi tuo suojavarusteiden puute on asia, jollaista en uskonut tapahtuvaksi Suomessa. Yllätyin, että erityisavustaja-armeijansa kanssakin hallituksella on haparointia tällaisten ihan perusasioiden hoitamisessa. Kunnon "Nyrkkiä" kannattaisi vakavasti harkita, niin ministereiden itsensä ei tarvitsisi kuulla näistä ongelmista ensimmäistä kertaa Iltalehden sivuilta.
Yksityiset valmistajat olisivat luultavasti voineet auttaa suojavarusteiden tuottamisessa myöskin, mutta sen lisäksi että ilmeisesti ei ole apuja kyselty on myös toisteltu virallisilta tahoilta että varmuusvarastot riittävät. Eli ei siinä yrittäjä ole oikein voinut edes ennakoida tätä.
Mielestäni tuo on vain yksityisen terveydenhuollon "mainos" siitä, että heidän avullaan maailma pelastuu. Ymmärrän kyllä sen, että monien mielestä tuo olisi helppo keino saada lisää testauskapasiteettia. Ja ehkä kokoomuksen vallassa ollessa tuo olisi heti otettu käyttöön ja saatu kavereille mukava tili. Mutta se, mikä mielestäni pitää tuossa kuitenkin ottaa huomioon, niin kyllä näiden yksityisten lääkärifirmojen pomojen taka-ajatuksena on myös se mukava kahiseva, mikä tuosta tulee. Ja toisaalta yksityinen terveydenhuolto ei Suomessa ole osa valtion terveydenhuoltoa, vaan tähänkin asti tarpeen mukaan ostettua palvelua. Nimenomaan tarpeen mukaan. Jos nyt Suomi voisi hoitaa testaamisen ilman yksityistä terveydenhuoltoa, niin varmasti niin kannattaa tehdä. Ja sitten taas, jos oikeasti näyttää siltä, että apua tarvitaan, niin sitä voidaan suht helposti ostaa yksityiseltä puolelta. Mutta siihen ei voi mennä, että ongelmatilanteissa lähdetään laskemaan vain yksityisen terveydenhuollon apuun. Sen lisäksi päätöksenteko kestää aina. Ei noita päätöksiä voi tehdä siten, että joku ministeri soittaa toiselle, että ostetaanpas Mehiläiseltä miljoonalla testejä. Ja ymmärtääkseni kaupungit voivat ostaa noita ihan itsekin, kuten lienee Kajaanissa on tehty. Sitten tuosta suojavarusteiden puutteesta. Suomella on niitä kuitenkin enemmän kuin muilla pohjoismailla. Toki osa oli mennyt vanhaksi, mutta kun katsotaan muita maita, niin Suomi on hyvin valmistautunut tällaiseen epidemiaan. Olisiko paremmin voinut? Toki. Mutta mihin raja pitäisi vetää? Miten paljon niitä pitäisi olla? Tällainen maailmanlaajuinen tarve, kun tietyille tavaroille tulee, niin ei mikään maa niitä saa oikein tarpeeksi. Ja ei millään maalla ole varaa ylläpitää vuodesta toiseen niin laajaa varastoa, että se riittäisi koko pandemian ajaksi. Kun ei koskaan voi edes tietää, miten pitkä pandemia on tulossa. Jos tämä nyt kestää puoli vuotta ja tehtäisiin varasto puolen vuoden pandemialle, niin kun seuraava tulee, joka kestääkin vuoden niin täällä sitten huudetaan, että miksi niitä tavaroita ei ollut vuoden varastoa. Suomellahan on muihin maihin verrattuna todella hyvät varastot. Toki tavaroista osa oli mennyt vanhaksi, mutta iso osa oli edelleen ihan käyttökelpoista. Mistä muualta kaikki maailman varusteet tulevat, jos eivät yksityisiltä tuottajilta? Eli tokihan tätä voi kääntää myös niin päin, että jos kerran monille on ollut niin ilmiselvää, että varusteet loppuvat, niin miksei tuotantokapasiteettia ole lisätty jo aiemmin ja tehty tavaroita varastoon. Kyllä tässä tilanteessa jokainen suojavarusteita tekevä yrittäjä on saanut nuo suojavarusteet myytyä johonkin maahan. Tuskin kenelläkään niitä varastossa on lojumassa. Joten tuo on yrittäjiltä ihan turhaa puhetta, että eivät voineet ennakoida. Jotenkin tuntuu, että suomalaiset yrittäjät ovat käsi ojossa huutamassa valtiolle, että ostakaan meiltä nyt näitä. Saa niitä myydä myös ulkomaille, jos Suomelle ei kelpaa. Sehän on ihan selvää, että hallitus, THL ja monet eri virkamiehet ovat tehneet virheitä ja toimineet väärällä tavalla. Mutta olisi kuka tahansa vallassa, niin tilanne on sellainen, jota ei koskaan ennen ole ollut. Täysin oikeiden päätösten tekeminen on täysin mahdotonta. Ainoa tapa tehdä päätöksiä on yrittää tehdä niitä sen tieteellisen tiedon pohjalta, joka päätöksentekohetkellä on olemassa. Ja se tieto voi päivänkin päästä olla vanhaa ja väärää. Sen lisäksi Suomessa päätöksien tekeminen on tahallaan tehty byrokraattiseksi, jotta kaikissa - varsinkin isommissa - päätöksissä pitää olla useita ihmisiä mukana. Ihan sen vuoksi, että päätökset saadaan tehtyä edes jotenkin demokraattisesti. Demokratia ei ole maailman nopein hallitusmuoto, mutta mielestäni silti mieluummin näin. Tässä mielestäni hyvä juttu siitä, miten voi käydä, jos maassa voidaan ajaa läpi yksinvaltius vain sillä, että kyseinen henkilö saa tehtyä nopeita päätöksiä koronan hoidossa. Päätöksiä, jotka eivät kuitenkaan perustu mihinkään tieteelliseen tietoon. https://yle.fi/uutiset/3-11284596