Tämä on ajatusmalli jota en luultavasti tule koskaan ymmärtämään. Kaiken taloudellisen toiminnan taustalla on "kahiseva" jota toiminnasta halutaan. Samalla tuotetaan jotain arvokasta jota ihmiset haluavat ja tarvitsevat. Leipuri valmistaa sinulle tuoretta leipää mutta haluaa siitä vastineeksi rahaa. Apteekkari myy sinulle lääkkeitä joita tarvitset mutta jälleen kerran ilmaiseksi niitä ei anneta. Terveystalot myyvät sinulle palvelua ja nekin haluavat rahaa vastineeksi, mutta jostain syystä tässä kohtaa monien aivoissa tulee oikosulku ja jonkinlainen moraalihälytys tapahtuu: terveydellä rahastaminen on väärin. En vain ymmärrä, miten tämä poikkeaa mistään muustakaan tärkeästä ja arvokkaasta mitä meille myydään. Koronan tapauksessa asia näyttäisi vieläpä tulevan konkreettisella tavalla esille: yksityinen toimija voisi potentiaalisesti säästää ihmishenkiä ja auttaa meitä pitämään epidemia kurissa. Mutta se ei käy, koska kapitalismi?
^ + Yksityisillä on aivan HELVETIN paljon vähemmän mitään rattaita hidastavaa byrokratiapaskaa jolloin he pystyvät paljon nopeampiin reaktioihin.
Britanniassa 51 608 todettua sairastunutta, joista kuolleita 5373. Sehän tarkoittaa 10 prosentin kuolleisuutta. https://www.telegraph.co.uk/news/coronavirus-uk-cases-deaths-world-map-live/
Enemmänkin tuollainen tulos kertoisi siitä, että Briteissä jää suurin osa lievistä tapauksista diagnosoimatta.
Kainuussa on mokailtu oikein kunnolla. Vuokatti-hiihto toimi viruslinkona, sieltä peräisin 30 tartuntaa. https://yle.fi/uutiset/3-11295992
Uskoisin, että lopulta kun vasta-ainetutkimuksia alkaa valmistumaan, todetaan kuolinprosentin olleen kaikissa keskenään väestörakenteltaan samanlaisissa valtioissa jokseenkin samanlainen. Nyt nähtävät erot johtuvat juurikin lähinnä eroista testimäärissä ja ehkä jossain määrin kunkin maan koronatilanteen erityispiirteistä (riehuu / ei riehu vanhainkodeissa jne).
Yksi epäilty tekijä mikä saattaa nostaa kuolleisuutta Etelä-Euroopassa on antibioottiresistenssi. Ilmeisesti Italiassa ja Espanjassa käytetään antibiootteja enemmän kuin pohjoisempana. Se keuhkokuumehan ei ymmärtääkseni ole välttämättä viruksen suoraan aiheuttama vaan se voi olla myös bakteeritulehdus viruksen heikentämissä keuhkoissa. Aika näyttää löytyykö näille yhteyttä vai ei.
^ Mikäli yllämainittu pitää paikkaansa, niin mitä tuhoja COVID-19 tulee tekemään esim. Intiassa missä antibiootteja syödään kuin karkkia pienempäänkin nuhaa?
Tuo teoria perustuu siihen, että yleensä keuhkokuume on ns. jälkitauti siten, että muun infektion jälkeen tulee keuhkokuume. Koronan osalta on esitetty epäilyjä, että aiheutuuko keuhkokuume koronaviruksesta vai jostain muusta. Aika heikosti on näyttöä.
375 000 ihmistä YT uhan alla. Puheita 20 miljardin euron lainan otosta. Ennestään noin 100 miljardia. Vain tuollainen 20% lisää hetkessä.
Pitkäaikaisen ilmansaasteille altistumisenkin on epäilty heikentävän ennustetta selvitä koronasta. Ei lupaa hyvää Intialle. Toisaalta, ikä lienee kuitenkin edelleen ylivoimaisesti tärkein yksittäinen tekijä, ja Intian mediaani-ikä on vain 27 vuotta. Afrikassakin hyvin nuorta väestöä... Keskimäärin tulevat varmaan selviämään pienillä kuolleisuusprosenteilla.
Mitenkähän muuten ois käyny taloudellisessa mielessä, jos rajat ois lyöty kiinni heti tammikuussa ja virusta ei ois koskaan päässyt tulemaan suomeen? Ja jättäkää pois ne näsäviisaat vastaukset että jostain se ois kumminki tullu.
No ainakin kaupan hyllyt olisi tyhjentyneet aika nopeasti ja ruokapula uhkaisi. Ja kuinka kauan me täällä nähtäis nälkää, eli milloin rajat voisi taas avata? Käytännössä täysin mahdoton ajatus. Entäs sitten lomalaiset ulkomailla, jäisikö ne esim. vuodeksi sinne hotelliin?
Ruotsin valtionepidemiologi Tegnell paljastui trolliksi. Hän luulee, että 90 % koronapositiivista voi olla oireettomia. Testattiin satunnaista joukkoa, jossa kukaan ei edes kokenut olevansa millään muotoa kipeä, ja todettiin, että yli puolella niistä on korona. Ok. Samaan aikaan toisaalla testeissä käy oireellisia ihmisiä (jos nyt ylipäänsä pääsevät testeihin) ja niissä positiivisen tuloksen saa maasta ja testauskapasiteetin riittävyydestä riippuen arviolta 1-30 %. Tämä ei nyt ihan mätsää. Sitä paitsi, tuntien koronan ilmiömäisen kyvyn tarttua ihmisestä toiseen, nuo "oireettomat kantajat" kylväisivät kuolemaa ympärilleen sellaisella tavalla, että se ei voisi jäädä huomaamatta. Nythän esimerkiksi Suomessa on aika hyvin onnistuttu suojelemaan vanhainkoteja yksittäisiä epäonnistumisia lukuunottamatta. Ja kun on epäonnistuttu, niin se on kyllä huomattu. Pari yksittäistä vanhainkotia vastaa suunnilleen puolesta Suomen kuolemantapauksista. Joko se korona on siellä tai sitten sitä ei ole siellä. Ei tarvitse arpoa, sen kyllä huomaa (pienellä viiveellä tosin).
Hesarista voi katsella tartuntojen määrän kehitystä logaritmisella asteikolla (100 - 1.000 - 10.000). Lähtötilanne on tasattu 100 vahvistettua tartuntaa, eli tuo edes yrittää olla samalla aikajänteellä. Suomi ja Ruotsi itseasiassa piirtävät tällä hetkellä suhteellisen samaan suuntaan, mutta koska asteikko on logaritiminen, niin Suomen luvut ovat ja pysyvät tällä menolla reippaasti alempana. Vaikka kasvuvauhti ei Suomessa hidastuisi, Suomelta menisi silmämunailemalla jotain 35-50 päivää, ennen kuin ollaan samassa tilanteessa, kuin Ruotsi on tänään. Tuossa näyttää siltä, että Suomen kehitys ottaisi varovasti syvempää nojaa eteenpäin eli hidastuisi, mutta aivan liian aikaista sanoa. Norjan kasvu on taittunut ja Norja on pudonnut Ruotsin alapuolelle. Hitainta leviäminen on ollut kenties yllättäen Japanissa, joka on tähän saakka alittanut jopa "kaksinkertaistuu viikossa" -viivan, kun esim. USA, Italia ja Ranska ovat menneet "kaksinkertaistuu kahdessa päivässä" -viivalla. Täällä otsikon "Koronatartunnat vertailtuna eri alueilla" alapuolella. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006468032.html
Luulee vai epäilee? Lähde ois myös aika hyvä laittaa tuohon yhteyteen. Nyt ei ole hyvä aika heitellä MuTuja ja kärkeviä mielipiteitä, jotka näyttäytyy jonain syväanalyysinä. Nyt kun SoMe on täynnä itseoppineita virologeja ja epidemia-analyytikkoja, kannattaa olla varovainen ettei niputa itseään näiden typeryksien joukkoon.
En löytänyt sitä suomenkielistä uutista, josta luin asiasta aamulla, mutta tässä ruotsinkielinen: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tegnell-9-av-10-kan-vara-symptomfria
No tuon mukaan trollisyytöksesi on kyllä ihan vaan omaa paatosta. Tegnell on sanonut olevan mahdollista että jopa yhdeksän kymmenestä on oireettomia. Se on kyllä eri asia kuin että hän ”luulee” että yhdeksän kymmenestä on oireettomia.
Joka ainakin minun kielitajuni mukaan tarkoittaa täsmälleen samaa kuin se mitä sanoin, eli että hänen mukaansa 90 % koronapositiivista voi olla oireettomia.