20:09 Laura Kukkonen, Toimittaja Periikö Huoltovarmuuskeskus rahoja takaisin Sarmasteelta? Louneman mukaan keskus arvioi, mihin toimiin ryhdytään. Mikä oli STM:n rooli? Ministeriö tekee tukipyyntöjä siinä, että suojamateriaalia hankitaan, Lounema sanoo. Tämän perusteella Huoltovarmuuskeskus ryhtyy toteuttamaan tilauksia. Ministeriö ei ota kantaa, keneltä materiaali pitäisi tilata. _____________ Tuon mukaan toiminta hallituksen, ministeriöiden ja huoltovarmuuskeskuksen välillä on juuri täsmälleen ennallaan. Haliitus märää/kertoo mitä pitää tehdä ja paljonko se saa enintään makssa. Sitten ao. virasto tekee homman täysin itsenäisesti. Jos onnistuu, hallitus kerää kunniaa. Jos mokaa, niin lievimmässä tapauksessa tulee haukut, pahimmassa joutuu linnaan. Hallitus vielä korostaa määräystä antaessaan, että hoitakaa homma kotiin. Ja etteivät he halua tietää yhtään yksityiskohta, miten homma on hoidettu. (Tuo tapa oli peräisin sodan jälkeiseltä ajalta, kun lahjusten antaminen myyjille ja/tai välikäsille oli enemmän sääntö ja käytäntö kuin poikkeus) Hallitus ei siis missään mimessä halunnut(/halua) itse sekaantua mahdolliseen laittomaan toimintaan. Pahoittelut olin väärässä. Olin lukenut samomalehtiartikkelin siitä, että USA:n toimivaltataiset viranomaiset olivat estäneet Kiinasta lähdössä olevien Saksaan ja Kanadaan suuntautuvien 3M:n suojatarvikkeiden viennin ja suunnannet ne udelleen USA:han. Samassa jutussa kerrottiin, että pääosa 3M:n tuosta on muualla kuin USA:ssa ja suurin osa siitä on Kiinassa. Siitä jutusta sain sen käsityksen, että USA:ssa ei ole omaa tuotantoa. OLIN VÄÄRÄSSÄ: Siinä ei tosiaan suoraan sanottu, että USA:ssa ei ole 3M:n tuotantoa. Mitä siellä selkeästi 3M:n oman tiedotteen mukaan on. NS. Vanhoina aikoina jokainen noista oli vastuutettu yhdelle valtiosihteerille, joka oli sitten rakentanut organisaation hoitamaan asiaa, jos Suomea kohtais kriisi (esim. öljykriisi). Joten silloin ei hallitus itse suoraan osallistunut käytännön toimintaan, mutta Kekkonen kyllä soitteli joskus hyvin harvoin(Luojan Kiitos!) ja kyseli (Ja sen soittoa sitten pelkäsivät myös ihan kaikki alaisetkin pomon lisäksi, koska silloin oli todennäköisesti jokin pielessä (minä olin niitä yksi niitä pelkääviä alaisia)). Kekkosen jälkeen ei soiteltu, ja hyvä niin. EDIT Lauserakennetta selkeytetty.
Virus näyttää aiheuttavan hyvin erilaisen taudinkulun. Joillakin se saattaa mennä ohitse täysin oireettomana, lievin oirein, voimakkaimmin oirein tai jopa niin vakavin oirein, että potilas tarvitsee tehohoitoa. Myös terve keski-ikäinen saattaa kuolla tautiin. Miksi tätä ei tutkita enempää? Mitkä ovat ne tekijät, jotka vaikuttavat taudin oireiden vakavuuteen? Jossakin on esitetty veriryhmää tai geneettisiä tekijöitä, joilla saattaisi olla vaikutusta siihen, miten immuunipuolustus osaa käsitellä koronavirusta. Ymmärrän toki, että THL:ssä ei ehkä ole parasta lääketieteellistä osaamista, vaan se taitaa – niin kuin jossakin on (ivallisesti) todettu – olla virkaheittojen lääkäreiden loppusijoituspaikka...
Tarttumishetkestä ensimmäiset oireet keskimäärin n. 5 päivän kuluttua. Sairastamista keskimäärin ehkä 5-10 päivää ennen testeihin menoa tai sairaalaan hakeutumista. 28.3. alkaneen Uudenmaan eristyksen pitäisi siis alkaa näillä main näkyä kunnolla erinäisissä tilastoissa.
Kun kerran kyseessä on näinkin "päivänpolttava" asia, luulisi, että siitä kerrottaisiin julkisuudessa, ja samalla THL voisi kiillottaa kuraantunutta kilpeään.
Kyllä sitä tutkitaan, mutta kun virus on ollut keskuudessamme laajemmin vasta muutaman kuukauden, niin tuloksia ei synny hetkessä. Veriryhmällä tuntuu tosiaan olevan joku yhteys taudin syntymiseen, vakavuuteen tuntuu vaikuttavan negatiivisesti ainakin miessukupuoli ja tupakointi. Mutta ennen kuin noistakin saadaan tieteellisesti todistettuja vertaisarvioituja kaksoissokkotutkimuksia niin menee vielä hetki. Se kyllä ihmetyttää miten tämä tuntuu kaatavan enemmän miehiä kuin naisia.
https://yle.fi/uutiset/3-11301104 Tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että koronavirus ei juurikaan leviä pinnoilta, vaan se pitää hengittää sisään. Aikaisemmissa tutkimuksissa on löydetty viruksia pinnoilta päivienkin jälkeen, mutta niissä ei ole testattu onko virus vielä elinkelpoinen. Kun pintarakenne kuivuu, niin virus ei näytä saavan isäntäsolua haltuunsa, eli vaikka virusta pinnalla onkin, se ei enää kykene aiheuttamaan tautia. Tämä korreloi hyvin sen kanssa, että maissa joissa hengityssuojaimia käytetään laajasti, virus leviää huomattavasti hitaammin kuin muissa maissa. Ja asettaa aika kyseenalaiseksi väitteet että "väärin käytettynä suojaimesta voi olla haittaa". Hengityssuojain on se, jolla tämän leviäminen estetään. Ja nimenomaan niin että käyttö on laajaa, eli kaikilla muillakin on se suojain eikä vain itsellä. Lisätään nyt vielä sekin, että tuon mukaan pikainen ohikäveleminen esim. marketissa tms. ei näytä tartuttavan tautia, vaan tarvitaan pitempi oleskelu, esim. juhlat tai muu kokoontuminen. Ja kieltämättä tulee mieleen presidentinkin mainitsema lenkkeily, jossa tulet muutaman metrin päässä edellä menevästä, ja hengität sisään sitä mitä edellä menevä hönkii ulos, mahdollisesti pitemmänkin aikaa. Se näkyy hyvin jos on viileää ja uloshengitetty ilma huurtuu.
New Yorkin osavaltion 20 miljoonasta asukkaasta koronavirus on todettu 160 000:lla ihmisellä. Se on jopa 0,8 % koko osavaltion väestöstä. New Yorkissa tehdyissä testeissä on ollut todella suuria positiivis-prosentteja, huitelevat 40-50 % välillä. Suomessa puolestaan siinä 6-8 % paikkeilla. Tauti todella jyllää New Yorkissa. Oikeasti sairastuneita on tietysti paljon enemmän kuin tuo 0,8 %, mutta kuinka paljon, ikävä kyllä siihen ei tässäkään tapauksessa voi sanoa mitään varmaa. Tegnell arvioi eilen, että Ruotsissa sairastaneita olisi 5-10 % väestöstä. New Yorkissa varmasti ainakin tuon verran. 7100 kuollutta, 20 miljoonaa asukasta, 35,5 per 100 000 asukasta. Se on jo enemmän kuin Italiassa ja Espanjassa. Eli maailman suurin "rate". Laumaimmuniteettiaa ainakin jossain vaiheessa fanittaneet Hollanti, Iso-Britannia ja Ruotsi ovat tällä hetkellä luvuissa 14, 12 ja 8. Erittäin suuri paina ilmauksella "tällä hetkellä". Määriä kannattaa vertailla vasta siinä vaiheessa, kun epidemia on hiipunut merkittävästi kussakin paikassa.
New Yorkissa on se hyvä puoli, että koska se on maantieteellisesti varsin pieni alue mutta silti siellä tehdään päivittäin hirveän suuri määrä testejä, niin niistä piirtyy tilastoihin varsin tarkasti kuva sen alueen epidemian asteesta. https://twitter.com/NateSilver538/status/1247946716411834369 Positiivisten testien osuus päivämäärän mukaan: 4/8: 40.2% 4/7: 41.7% 4/6: 42.5% 4/5: 46.7% 4/4: 44.6% 4/3: 46.9% 4/2: 48.6% 4/1: 48.1% 3/31: 50.4% 3/30: 49.9% 3/29: 49.5% 3/28: 43.9%
Trumpkin ihmetteli sitä että populaatiosta on Black 13% mutta kuolleista 3-4x enemmän kuin muita.... Suojaako muuten siniset silmät Koronalta?
Niin se TRUMPETTI varmaan myös mainitsi sen, että ne Black kuuluvat siihen rikkaimpaan 1%:iin (eivät missään nimessä siihen köyhimpään 10%:iin) ja kaikilla on se sairasvakuutus, joten voivat mennä heti läkäriin oireiden ilmaannuttua. Eli minun mielestäni maissa, joissa ihmisen varakkuus määrittää hänen saamansa sairaanhoidon tason, ei voi vertailla muita kuin saman sosioekonomisen tason porukoita keskenään.
Aluksi monet suhtautuivat koronaan siten, että se taitaa olla jokin aasialaisten oma sairaus, joka ei tartu muihin. Hetken päästä se riehui Iranissa, mutta Iranhan nyt on vain Iran. Mustilla ainakin taitaa olla geneettinen suoja, muutenhan se riehuisi Afrikassa? Ja nyt se tosiaan tappaa USA:ssa paljon enemmän mustia kuin valkoihoisia, joten puheilla geneettisestä suojasta ei ole pohjaa. Koronalla on kyky muuttaa ihmisten ajattelua nopeastikin. Joonas Nordmanhan vitsaili tällä. Vähän muunnellen mutta idea oli tämä: No ne on ne kiinalaiset... no ne on ne iranilaiset... no ne on ne italialaiset... no ne on ne helsinkiläiset... no ne on ne naapurikylän jampat... Oma suosikkini nopean kehityksen saralta on kuitenkin tämä: https://twitter.com/classiclib3ral/status/1246812006960726018
Kuten jo ainakin pari kertaa täällä on mainittu, faktat testatuista, todetuista tapauksista ja kuolleista kannattaa tarkistaa täältä: https://www.worldometers.info/coronavirus/ Maailman suurin "rate" kuolleissa on San Marinossa, jossa 100,2 kuollutta per 100 000 asukasta (eli 0,1 %).
San Marino on ihan omassa luokassaan, mutta se onkin vain reilun 30 000 asukkaan pikkuvaltio. Sen korkea rate johtuu puhtaasti siitä, että asukasmäärän mukaan lasketut ratet ovat usein aika villejä pikkupitäjissä... New York on ykkönen vertailukelpoisten alueiden osalta.
Oikeastaan se lienee ihan loogista: miehillä on yleensä tapana suhtautua hygienia- ja siisteysasioihin leväperäisemmin kuin naiset. Normioloissa se leväperäisyys toki auttaa saamaan immuniteetin ympäristössä majailevia normipöpöjä vastaan mutta tämän covid-19 kanssa se ei auta, se on sen verran ärhäkkä virus. Eli sukupuolella ei ole tässä muuta kuin opittuihin elintapoihin liittyvä ero. Itseasiassa ne opitut elintavat todennäköisesti selittävät sitäkin miksi joissain maissa virus leviää nopeammin ja iskee kovemmin kuin joissain muissa maissa. Suomessa esimerkiksi kulttuuri on sellainen että jo ihan luonnostaan pidetään etäisyyttä muihin - bussipysäkeilläkin on aina ne parin metrin turvavälit... kun taas monissa muissa maissa on semmoinen xoxo meininki (haleja ja pusuja jos jollekin on epäselvää mitä xoxo tarkoittaa) jatkuvasti että suomalaista jo pelottaisi ilman koronaakin.
Jos haetaan isompia alueita, niin kyllä Lombardia on pahiten kärsinyt. Väestöä on 10 miljoonaa ja kuolleita 10000, eli peräti 0,1 % väestöstä.
^^ilmeisesti miehillä on myös usein enemmän AC-2 reseptoreita (vaimikäsenytoli) nimenomaan keuhkokudoksessa, ja tämä on se, mihin virus kiinnittyy solussa.
Presidentin kanslia kommentoi asiaa tällä tavalla tosin: Kansliasta kerrotaan, ettei Niinistöllä tai presidentin kanslialla ole ollut tietoa SK:n artikkelissa mainitusta hankinnasta. ”Tasavallan presidentti ja presidentin kanslia ovat olleet yhteydessä Kiinan presidentin hallintoon, Kiinan Suomen suurlähetystöön ja Suomen Kiinan suurlähetystöön. Näissä yhteydenotoissa on keskusteltu yleisistä toimintaedellytyksistä, ei yksittäisistä hankinnoista”, kansliasta kommentoidaan.