Ja anteroistakin vain kohtuullisen tuoreisiin malleihin. Ja tietty Huawein uusimpiin ei saa, koska Play-kauppaan ei ole pääsyä.
Android 6 vaatimuksena, mikä tullut 2015 markkinoille. Jos ei uudempaa puhelinta ole, niin aika poikkeustapaus lienee älypuhelinkäyttäjissä. Huawein uudempiin laitteisiin luvattu tulevan myöhemmin, toivottavasti näin. Jännä nähdä miten suureksi käyttäjäkunta lopulta kasvaa. Yleisenä huomiona suomalainen on sellainen ihme änkyrä, että aina pitää löytää syitä miksi ei voi jotain tehdä. Joko ollaan teknisesti jälkeenjääneitä, mikä on luonnollinen este, mutta pahempana uskomuksiin perustuva epäluulo, kuten vaikka tietoturvakysymykset. Tai sitten ihan vain se, ettei korona tunnu koskettavan itseä eikä omaa napaa kauemmas kykene näkemään.
Latasinpa minäkin koronavilkun Samsungiini. Tuotahan mainostetaan akkua syömättömänä, mutta vaatiihan tuo Bluetoothin jatkuvan päällä pitämisen, mitä en normaalisti tee. Tosin usein Bluetooth menee päälle juuri ulos lähtiessä kuulokkeiden ja älykellon takia. Voi toki olla, että elän akunsäästötoimenpiteideni kanssa muinaishistoriassa, kun taitaa nuo langattomat yhteydet syödä tänä päivänä suht. vähän akkua.
Näin on. Ainakin oman puhelimeni virrankulutushistoria näyttää täysin mitättömiä osuuksia sekä Koronavilkulle että bluetoothille ja sovellus on ollut nyt reilun vuorokauden käytössä. Pidän itse pääsääntöisesti muutenkin bluetoothia päällä, ottaen vain poikkeustarpeissa pois päältä enkä ole nähnyt siinä mitään virrankulutuksellista ongelmaa. Kyllä se on nytkin Tapatalk vienyt 50-kertaisesti akkua verrattuna Koronavilkkuun. Ja näitä älylaitteita saa muutenkin olla lataamassa rutiininomaisesti.
En ole tuotta appia ladannut kun ei se mun normaalikäytössä ilmeisesti toimisikaan - mulla on aina bt ja gps pois päältä ellen niitä erikseen tarvitse. Lisäksi muuten luin ettei se edes toimi likikään reaaliaikaisesti vaan altistumistiedot päivittyisi jopa kahden viikon välein - et siis voi mitenkään tietää missä altistuminen tapahtui jos sellainen tapahtuu.
"Sovellus lähettää ilmoituksen ainoastaan silloin, jos puhelimen käyttäjä on mahdollisesti altistunut koronavirukselle. THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho arvelee Suomen koronatartuntatietojen pohjalta, että sovellus lähettää ensimmäiset ilmoituksensa lähipäivien aikana. – Tietysti toivon, että yhtään ilmoitusta ei lähtisi. Sen takia tämä kuitenkin on olemassa, että niitä sitten lähtee, jos on tarve, Yrttiaho sanoo." Ja vaikka en sovellusta asenna omaan puhelimeen niin näen silti omaa napaa pidemmälle.
Niin mikä se syy on olla asentamatta? Vai eikö korona vain kosketa asentamattomia? Ehkä sillä välttääkin tartunnan, kun ei asenna, ei mene testiin ja ne oireetkin oli "vaan joku lunssa"? Juuri Kainuun tartunnoistakin saatiin tieto, että aluksi negatiiviseksi testattu levittikin koronaa. Jos Kainuussa leviää hetkessä kymmenille, niin miten sitten asutummilla alueilla. Kaikki foliohattuiset teoriat on sovelluksen osalta debunkattu julkisuudessa moneen otteeseen. Ja jos ei usko, niin lähdekoodikin on vapaasti saatavilla. Tämä sovellus on osa Suomen valittua koronastrategiaa, mistä voi olla vain apua pahemman paikan tullen. Minusta tämän asentaminen on jopa kansalaisvelvollisuus.
Mitä teet tällä tiedolla? Vaikuttaako toimiisi (noudata erityistä varovaisuutta, tarkkaile oireita, keskustele työantajan kanssa tuletko töihin) jollain tavalla se, onko altistuminen baarissa, kuntosalilla, torilla vai yksityisasunnossa?
Olishan se kiva tietää milloin (ja missä) altistuminen tapahtui, sitten voisi varoittaa niitä joiden kanssa on sen jälkeen ollut tekemisissä. Tartuntaketjun jäljittäminen menee liki mahdottomaksi ilman tuota tietoa.
Eihän sovelluksessa ole tietenkään mitään kahden viikon viivettä. Viive voi tulla koronatestiin pääsemisestä ja sen tuloksen saamisesta, ja näitä viiveitä ollaan parhaillaan poistamassa. Sulla meni kaksi eri asiaa sekaisin.
Se että olet altistunut koronasovelluksen tietojen perusteella ei tietenkään takaa, että olet saanut tartunnan juuri siitä altistumisesta.
Ei ehkä ole viivettä muuten mutta ylen tietojen mukaan sovellus kertoo vain altistumisesta viimeisen 14vrk aikana... https://yle.fi/uutiset/3-11520698
En usko, että kovin paljon hyötyä olisi tilanteista, joissa olet altistunut yli kaksi viikkoa sitten etkä kuitenkaan sairastunut. Ja ei sinua kohdannut henkilö välttämättä ole edes kantanut koronaa silloin, vaikka myöhemmin olisikin saanut positiivisen testituloksen. Ihan järkevää jättää yli kaksi viikkoa sitten tapahtuneet mahdolliset altistumiset pois.
Useampi taho on jo tästä todennut, ettei ole järkisyitä olla asentamatta. Henkilökohtaisesti toivoisin että kukin perehtyy aiheeseen tarkemmin niiltä osin kun jokin huolettaa, eikä jätetä asentamatta "en usko" tai "ei koske minua" -perusteilla. Sovellus säilyttää laitekohtaiset tunnuskoodit 21 vuorokauden ajan. Altistumisen aikaista sijaintia ei seurata, vaan mitkä laitteet ovat olleet lähikontaktissa. Käsittääkseni tämä on kompromissi tietoturvan ja yksityisyyden vuoksi, josta syystä se ei tarvitse GPS-signaalia. Kuten sivuilta voi lukea, "Sovellus ei kerää sijaintitietoja."
Oma känny ei tuota vanhana s60 Nokialaisena tuota edes huolisi, vaikka lienee luokiteltu "älypuhelimeksi". https://fi.wikipedia.org/wiki/Nokia_6600 Tosin kaupunnilla tulee hypättyä harva se hetki... T: Vesku
Arvaan ilman tietoa, että altistumisaikaa ei kerrota, koska siitä voisi olla pääteltävissä kuka on sairastunut jossain tilanteessa. Esim. jos saat tiedon, että olet altistunut 1.9 ja olet ko. päivänä ollut tekemisissä vain postinjakajan kanssa, niin silloin saisit tietoosi ko. postinjakajan terveystietoja (koronatartunta). Appihan ei korvaa terveysviranomaisten tekemää jäljitystä, vaan tulee sen rinnalle.
"Koronatartuntaketjuja seuraavaa Koronavilkku-sovellusta on ladattu keskiviikkoaamuun mennessä 1,4 miljoonaa kertaa. Asian vahvistaa IS Digitodaylle THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho. Sovellus julkaistiin maanantaina aamupäivänä. Se rikkoi miljoonan latauksen rajan tiistaiaamuna kahdeksalta." https://www.is.fi/digitoday/mobiili/art-2000006621526.html Mietityttää nuo ns. vastustavat viestit (noilla iltapäivälehtien aika ilmeisillä vaikuttamiskanavilla) kommenttiosioilla. Niitähän olisi helppo syöttää ja siten kylvää epäluuloa kansaan, jos joku taho haluaisi hybridivaikuttaa Suomeen. En sano enkä väitä siis, mutta olen pitkään miettinyt, miksei noita kommenttiosioita poisteta täysin. Vielä plazalaisille, joita on ehkä liian helppo yleistää teknisiksi edelläkävijöiksi. Vaihtakaa nyt hyvät ihmiset jo (tieto)turvallisuussyistäkin ne puhelimenne uudempiin, jos Koronavilkku ei toimi. Tuskin silloin valuu enää tietoturvapäivityksiäkään laitteisiin. Tietenkin Symbian alkaa olemaan jo niin vanha ja vähäisessä käytössä, että ehkä se alkaa olemaan turvallisimmasta päästä suhteessa yleisimpiin uhkiin. Mutta jää kyllä samalla täysin älypuhelimien hyvät puolet kokematta.
Eikä myöskään sovelluksen käyttäjän sairastumisen jälkeistä toimintaa seurata millään tavalla, eli sairastumisensa rekisteröinyt voi liikkua kaupungilla ilman että koronavilkku hälyttää: https://www.is.fi/digitoday/mobiili/art-2000006621272.html En väitä mitään mutta ihmettelen vaan tuota logiikkaa.