Äitini hankki älypuhelimen 2017, mutta menehtyi verisyöpään 2018. Isäni ei ole kiinnostunut, vaan inhoaa koko älypuhelinkulttuuria. Puhelimitse voi toki varata ajan, mutta se perustuu siihen, että sieltä soitetaan takaisin muutamien päivien kuluttua. Isä halusi varata aikansa tätä huomattavasti nopeammin.
OT: Ei sentään, joskin toki monella on raha tiukalla. Myötäillen sitä, mitä olen omille vanhemmilleni hankkinut ja mikä on toiminut kuin junan vessa, niin yhdistelmä Dell-näyttö (27" 1440p tuntuu olevan hyvä vanhoille silmille) + Intel NUC Windows-PC (i3/i5 prossu) on suhteellisen halpa, äärimmäisen kompakti (NUC on suurin piirtein puolikkaan paksun kirjan kokoinen) ja toimintavarma laitteisto. Toki siihenkin nyt uppoaa se 700-1000 euroa, mutta suhteellisen varmasti voin luvata ongelmattoman tietokonekokemuksen seuraavaksi vuosikymmeneksi. Olen kyllä samaa mieltä siitä, että nuoremmalle sukupolvelle se on kansalaisvelvollisuus pitää vanhemmat kiinni nykyajan asioiden etä- ja nettihoitamisessa. En tässä siis sano, että moinen olisi jätetty tekemättä (kerroitkin jo taustoja), mutta valitettavasti olen kuullut tapauksista, jossa esim. työ- ja perhekiireet (lue: p#skantärkeys) on estänyt nuorempaa sukuppolvea näin tekemästä. On toki totta, että moni vanhus on haluton opettelemaan tai vaatii jatkuvaa kädestä kiinni pitämistä (muistisairauksista sun muista nyt puhumattakaan), mutta sekin on usein kiinni siitä, miten opettajalla riittää kärsivällisyys ja ymmärrys siihen, ettei vanhukselle voi vaan sanoa asioita, vaan pitää kirjoittaa kuvilla varustettuja ohjeita tai jopa kuvata videota siitä, miten homma tapahtuu (ja näyttää miten video toistetaan ).
Isäni digitaidot ovat ihan kohtalaiset. Postimerkkien ostamisessa netin huutokaupoista yllättävänkin hyvä (motivaatio). Silloin tällöin voi olla joku juttu, missä hän kysyy "henkistä" tukea jos on jokin erikoisempi juttu tehtävänä ja sitten olen tukena. Latasin hänelle InterWeb-selaimen koneelle, joka mukamas on nykyaikainen selain vanhemmalle koneelle, mutta ei sekään ihan aina toimi (esim. tämä rokotusajan varaus). Isä on tottunut iMac -koneisiin (toinen menossa), joten tuskin haluaa Windows-puolelle lähteä.
OT: Joskus kannattaa patistaa vanhaa. Oma isä oli ehtinyt tottua vuosien varrella läppärin käyttöön ja ajatus pöytäkoneesta näytöllä oli kovin vieras, siitäkin huolimatta että isompi näyttö tekisi huononäköiselle hyvää ja että hän ei edes hyödyntänyt läppärin kannettavuutta. Ikään kuin periaatteesta hän ei suostunut ehdotuksiini hänelle sopivimmasta laitteistosta. Lopulta isä taipui siihen, että saan vapaat kädet, ja kun hommasin sitten aiemmassa viestissä mainitun laitteiston, niin eipä isä ole koskaan ollut yhtä tyytyväinen tietokoneen käyttöön. Sama homma äidillä, joka rantautui vastaavanlaiseen settiin Mac Ministä: toki äiti kaipasi hieman OS X:ää mutta oli jo ehtinyt kypsyä siihen, että vuosien kuluessa OS X:n päivityksistä ja lopulta päivitysten yhteensopivuuden loppumisesta tuli aikaa ja kärsivällisyyttä syövä riesa. Osa tietenkin vierastaa PC-pöytäkoneiden koteloiden kokoa, mutta tosiaan NUC:t taas ovat sen kokoisia, että Applenkin sirot ja ohuet laitteet jäävät kakkoseksi. Onhan nuo Mäkit hienoja koneita (itselläkin oli iMac vuosikaudet), mutta jos käyttö ei koske sitä, missä Mäkit ovat parhaimmillaan (mediapuuhat), niin kyllähän ne tuppaavat käymään kalliiksi ja asioita lopulta vaikeaksi tekeväksi yleiskäytössä, kun ei saakkaan enää uusinta OS X:ää ladattua ja sitä myöten ei saa moderneja versioita perusohjelmista.
Tai jos sittenkin. Esimerkiksi henkilökohtaisesti kykene kuvittelemaankaan kaltaisia hankintoja edes itselle, saati sitten ostamaan moisia "junan vessoja" muille. Lottovoittoa odotellessa...
Tietää mitä tietää ja kuka tietää, nyt ilmeisesti tarkoitus onkin venyttää sitä rokotusväliä kaikilla eri valmistajien rokotteilla 12 viikoksi, riippumatta siitä onko tutkijat asiasta mitä mieltä...
Tämä ei siinä mielessä ole offaria, että palataan liki vuosi taaksepäin keskustelussa, kun oli koronan aiheuttamasta perhepaineesta (kun päiväkodit ja koulut kiinni ja samalla vanhemmilla etätyövelvoite) puhe. Eli moni ruuhkavuosia elävä on varmasti oikeastikin niin puhki pysyväisluonteisesti, ettei hirveästi energiaa ylimääräiseen ole. Jollain ajallahan pitää plazallakin ehtiä käymään. Mutta siis, ne työ- ja perhekiireet on monelle ihan todellisia eikä kyse ole välttämättä muusta kuin siitä, että yrittää jotenkin pärjätä monien paineiden ristitulessa.
Toki ne todellisia ovat tiettyyn pisteeseen asti, mutta sen jälkeen voikin jo kyseenalaistaa sitä, miksi elämästä on tehty sellaista, ettei ole antaa verrattain mikroskooppisen pientä aikamäärää auttaakseen vanhempiaan, jotka ovat liian kiireisen lapsensa tähän maailmaan kuitenkin saattaneet. Nyky-yhteiskunta on toki hektinen, mutta jos vapaa-aika tuon suhteen on nollissa, niin onhan siinä kyse joko todella huonosta kyvystä rakentaa ja organisoida omaa elämää tai sitten siitä, että piiloudutaan ylimääräisiltä vastuilta kiireiden taakse. Myönnettäköön, että yhteiskunta hyötyy niistä, jotka uhraavat kaiken aikansa uralleen, mutta jos puhumme siitä, mihin tilaan kansalaisen tulisi pyrkiä elääkseen tasapainoista elämää, niin jossain on mokattu tai liikaa taakkaa haalittu, jos vanhemmat menevät ns. ö-mappiin. Burnoutit ja masennukset ovat sitten asia erikseen, joskin niissäkin lamaantumisen lisäksi voi näkyä sitä, että saa jopa energiaa, kun voi olla hyödyksi jossain muussa kuin työympäristössä.
Viitaten välissä olevaan uutisotsikkoon, oletko juuri sinä (kysymys yleisesti, ei ETP maalitettuna) valmis ottamaan koronarokotteen työnteon ehtona? Aloitan reiluuden nimissä vastaamisen: Kyllä olen, kun vain saisikin jo rokotteen.
Vastaanpa silti. Ilman muuta. Oon valmis kantamaan oman korteni kekoon näissä talkoissa. Tällaisissa asioissa kuitenkin turvaan usein siihen, että jos enemmistö tekee tai esim. jos lähimmäiset tekee, niin teen minäkin vailla huolta, koska ainakin sitten jaan enemmistön kohtalon, missä on aina lohtua. Toki monien muiden tapaan minuakaan ei haittaisi, jos tässä ehtisi mennä aikaa vähän eteenpäin, jotta saadaan enemmän tietoa rokotteen ottaneiden terveydestä.
Kriittinen raja koronatartunnoissa ylitettiin – Keuhkolääkäri: ”Tarttis tehdä jotakin” - ”Vain nykyistä tiukemmilla rajoituksilla on tilanne pysäytettävissä”, Aki Lindén sanoo
Pari hämmentävää lukemaa on osunut silmiin koronauutisista. Todettuja influenssatapauksia on toistaiseksi todella vähän, 33 kpl vrt "normitalvi" ~6000 tähän aikaan vuodesta. Toisekseen Tampereen ja Pirkanmaan koronalukemat ovat hämmästyttävän alhaisia, vain kourallinen uusia tapauksia. Mitä siellä tehdään eri tavalla vai onko käynyt tuuri tartuntaketjujen kanssa?
Jospa täällä Pirkanmaalla jäpitetään enempi kotona eikä hengailla baareissa edes nykyisten rajoitusten sallimissa rajoissa siten kuin pääkaupunkiseudulla? Tässä TAYSin yhteenveto viime viikon vähäisten tartuntojen saantipaikoista, onkohan jakauma HUSin alueella erilainen: "Viime viikolla todettiin 67 uutta koronatartuntaa. Tyypillisin tartunnan lähde on edelleen ollut oma perhekunta, 24 tartuntaa. Kymmenen tapausta todettiin sukulaisen tai ystävän tapaamisesta. Työpaikoilla todettiin kolme tartuntaa, samoin yksityisistä juhlista. Harrastuksista ja koulusta tuli yksittäiset tartunnat. Ulkomailta tuli kaikkiaan viisi tartuntaa." Onkohan HUSin alueella prosentuaalisesti enemmän baareissa vieraanpuoleisten ihmisten keskuudessa levitettyjä tartuntoja?
Kyse ei nyt ollut tästä, vaan labrassa todetuista influenssa A ja B tapauksista. Influenssatartunta ei aiheuta positiivista koronatulosta.
Korona on sivuvaikutuksenaan vienyt influenssavirukselta ja ilmeisesti monilta muiltakin taudinaiheuttajilta elintilan, niitä vastaan kun käsidesi ja maskit tepsivät loistavasti. Korona sen sijaan lähinnä hihittelee noille vastatoimille.
En nyt tiedä, mitä ihmettelemistä tuossa on, että tartunnat tulee perhepiirissä. Kotioloissa nyt vaan on vähän vaikea käyttää maskeja, pestä käsiä joka mutkassa, ja pitää 2m turvaetäisyyttä sekä vaihtaa ilmaa teollisella teholla. Korona kun nyt tarttuu herkästi. Jos jollain saadaan estettyä sen koronan pääsy sinne kotiin eli se yksikin tartunta, tartuntoja vähenee perhekoon verran x tarttumistodennäköisyys. Ei taida olla valitettavasti realismia, että kotona tapahtuvia tartuntoja voitaisiin tehokkaasti estää niin kauan kuin tauti tarttuu ennen oireiden alkamista.
Työpaikan vaihdonkin jälkeen olen työssä, jossa on melko yhdentekevää, teenkö etänä vai toimistolla. Siitä riippumatta otan rokotteen heti kun vaan tarjotaan.