Itse en viimeistä osaa ole vielä lukenut, joten siitä en osaa sanoa. Aiemmat on kyllä hyviä mielestäni.
Kannattaa katsoa National Geographicin Mars-sarja. Uhkakuvina siinä on lähinnä tekniikan pettäminen ja ihmisten oma mokailu, mikä lienee hyvin realistista. Politiikkakin on sarjassa huomioitu, asioita vaikeuttavana voimana... Politiikasta puheen ollen, täällä näyttää jääneen vähälle huomioille että tällä kertaa Marsiin ehti ennen Nasan luotainta Kiinan ja Arabiemiraattien(!) luotaimet. Kannataa hetki miettiä tuotakin, USA:ta on pidetty avaruusasioissa johtavana suurvaltana mutta miten pitkään tilanne säilyy sellaisena?
Eikös siellä Marsissa ole ollut amerikkalaisten mönkijöitä jo toistakymmentä vuotta, vai mitäs tarkoitat?
Tarkoitan sitä että muut alan toimijat ovat kovaa vauhtia kuromassa jenkkien etumatkaa umpeen. Arabiemiraatit ei ole ekana mieleen tuleva maa kun puhutaan Marsin tutkimisesta, mutta nyt niilläkin on luotain siellä. Kiina todennäköisesti suorittaa miehitetyn kuulennon lähitulevaisuudessa, ainakin ennen amerikkalaisia.
Se, että laitat luotaimen Marsin radalle on ihan eri juttu, kuin onnistunut laskeutuminen, mönkijä kamaralla ja sieltä data luotaimen kautta maahan.
Uskon kiinalaisten kuumatkaan sitten kun näen kiinalaisia kuuperällä (telkkulähetys riittää minulle todisteeksi siitä ). On ihan eri asia lähettää luotaimia ja jopa laskeutua niillä tonkimaan hiekkaa vieraalle taivaankappaleelle kuin lähettää ihminen ja tuoda vielä elävänä takaisinkin. Arabiemiraattien luotaimessakin näköjään jenkit taustaosaajina mukana. Se siitä merkittävästä uudesta avaruusvallasta. Rahoitustahan niiltä tietty löytyy, minkä puute on se suurin hidaste jenkeilläkin. Mutta eipä Neuvostoliittokaan saanut ihmistä edes kuuhun, vaikka käytössä oli rajattomat resurssit (ehkä ei osaaminen, jos ajatellaan lopputulosta). Mars-kisassa on tietenkin nyt samanlaisia elementtejä ilmassa kuin kuukisassa. Eli suurvallat kilpailee keskenään ja jokainen haluaa olla se ensimmäinen lipun marsperään pystyttäjä. Liekö lopputuloskin sama. Käydään pari kertaa ja todetaan tylsäksi paikaksi. Been there done that, voidaan ruksia ihmiskunnan tavoitelistalta pois.
Tai todetaan käyminen siellä järkyttävän kalliiksi ja lopetetaan nopeasti, kuten kävi kuu matkailulle. Toisaalta hauskaa, että tästä edes keskustellaan. Kuvittelin, ettei minun elinaikanani nähtäisi kuin näitä matalankiertoradan kansainvälisen avaruusaseman miehitettyjä lentoja.
Olen tuota itsekin kaipaillut mutta ilmeisesti on niin että vain dvd on julkaistu siellä missä ylipäänsä on julkaistu.
Käsittääkseni kiinalaisten suunnitelma on nimenomaan rakentaa asema kuuhun, jota sitten hyödynnettäisiin muussa avaruustutkimuksessa. Marsiin ei siis taikonautit olisi menossa ennen tuota. Kuussa on helpompi harjoitella ja testailla kaikkea tarpeellista. Jostainhan se aina pitää aloittaa ja jos rahalla saa apua niin mikäs siinä... sitten vaan kopioi tekniikat ja jatkossa on helpompaa. Mutta avaruusasemalle sai, ja pidemmäksi aikaa kuin amerikkalaiset jotka sittemmin joutui vuokralaisiksi venäläisten asemalle. Ei huono saavutus, ja pitää muistaa että neuvostoliiton romahdus pisti sikäläisen avaruustutkimuksen tyhjäkäynnille pitkäksi aikaa. Itseasiassa se ei ole tainnut selvitä siitä romahduksesta vieläkään, kun ei ole äärettömiä resursseja enää. Putin pistää rahat muihin hankkeisiin.
Tuli kans lueskeltua noiden ohjelmien nykytilanteesta. Näillä näkymin venäläiset yhdistämässä voimansa Kiinan projektiin. Olivat keskusteluissa myös jenkkien vetämän Artemis-ohjelman kanssa, mutta vetäytyivät siitä, kun pitivät liian jenkkivetoisena. Artemis-ohjelmassa on käytännössä mukana lähes kaikki muut merkittävät avaruushallinnot paitsi Kiina ja Venäjä. Eli ihan hyvä kisa odotettavissa. Artemis-ohjelmaa on kritisoitu siitä, että siinä on mukana Gateway-väliasema Kuun kiertoradalla. Moni pitää sitä turhana, mikä lisää vain riskejä ja kustannuksia. Ei se kopiointi taida niin vain onnistua. Tai jos onnistuu, niin on nopeasti Pohjois-Korean tai Iranin maineessa kopioinnin uhrien taholta. Eli yhteistyössä varmasti jatkossakin jatkavat. Todennäköisestihän kyse on siitä, että öljymaat hakevat nyt aggressiivisesti uusia alueita, joilla tehdä bisnestä, kun öljyn varassa ei voida loputtomiin elää. Ei ne saavutukset huonoja tietenkään olleet, mutta kyllähän niissä väljähtänyt sivumaku oli sen jälkeen, kun kuukisa oli hävitty. Pikemminkin pyritty löytämään jotain muuta tekemistä sen sijaan, missä voisi olla ensimmäinen tai tehdä jotain merkittävää. Sinänsä hyvää kilpailullisesti tietenkin. Niinhän jenkitkin heräsi vasta, kun neukut sai ensimmäisenä ihmisen avaruuteen. Viittaatko vuokralla oloon Mir-asemalla? Sen aikanahan ei hirvittävästi merkittävää (symbolisesti toki) yhteistyötä vielä tainnut olla, vaan pikemminkin se osuu aikakauteen, jolloin avaruuskisa päättyi siltä erää (Neuvostoliiton romahdukseen). ISS tietenkin enemmän tai vähemmän sen jälkeläinen, mutta samalla hieno kansainvälinen ponnistus, ehkä yksi hienoimpia ihmiskunnan historiassa jopa. Tai ehkä tarkoitat vuokraamisella sukkulalentojen lopettamisen jälkeistä aikaa, kun jenkit ovat olleet riippuvaisia venäläisten kuljetuspalveluista? Se on kyllä ihan totta, jenkkien avaruusohjelmat ovat olleet alennustilassa siitä asti, kunnes nyt saatiin yksityisin voimin oma kulkeminen ISS-asemalle kuntoon. Tämä uusi kuukisa ja sen jälkeinen Mars-kisa siis toisaalta pahimmillaan voi johtaa uuteen vastakkainasettelun voimistumiseen tai parhaimmillaan uusiin saavutuksiin, jotka ruokkii koko ihmiskunnan edistymistä ja luo positiivista uskoa siihen. Onhan se aika rajua todeta, että siitä on jo 50 vuotta aikaa, kun ihminen pääsi Kuuhun. Saa nyt nähdä mitä käy noiden kuuohjelmien kanssa, saatikka Mars-ohjelmien. Aina tuppaa venymään ja muuttumaan toteutumatta. Marsiinkin menemiseksi on ollut suunnitelmia jo 50-luvulta asti. Jotta saan kirjoitukseeni edes jonkun plazaan liittyvän referenssin, niin todettakoon, että vielä aika kaukana ollaan Avaruusasema Alfasta.
Tilaatko Kiinasta alle 22 euron paketteja? Hallitus antoi torstaina esityksen: Pienimmätkin ulkomaiset tilaukset verolle 1.7. alkaen - Pikkuostosten tuominen arvonlisäveron piiriin kattaa toivottavasti veron kantamisen kustannukset
On kyllä mielenkiintoinen nähdä kuinka tässä tulee lopulta käymään. Lähinnä kun uskon ettei kenelläkään ole valmiuksia pysäyttää kaikkia lähetyksiä johonkin varastoon tullattavaksi, puhumattakaan niistä ongelmista joita lyhyilläkin lakkotoimilla tällaiseen härdelliin saisi aikaiseksi. Toki varmaan vähentää Kiinan nyssäköiden määrää mutta varmaan melko hitaasti.
Mites tuo on muissa maissa tehty? Jotenkin voisi kuvitella, että esim. jenkit eivät päästä mitään paketteja läpi ilman nysväämistä.
16,5 miljoonan pakettia x Postin käsittelymaksu 2,90e (tällä hetkellä, nosto paineita varmasti on) = n. 48 miljoonaa euroa
Niin no, käsitykseni mukaan kyllä ne pitkästi yli 22 euronkin Kiinan nyssykät ovat tähän mennessä tulleet aika mukavasti Kiinasta postin toimipisteeseen noudettavaksi ilman minkäänlaisia lisäkuluja. Tiedä sitten onko syynä ne perinteiset, että Spoiler on merkattu lahjaksi tai arvoksi alle euro. Eiköhän tuo meno alle 22 euron nyssyköissäkin jatku elleivät sitten tuon tullessa voimaan muuta käytäntöjään, jos on epäilys, että myyjä on käyttänyt vippaskonsteja. Mielenkiintoista joka tapauksessa, että osan puheista voisi melkein luulla sen, että tämä tyrehdyttäisi Kiinasta tilaamisen siinä missä itse näen, että suosion lasku tulee olemaan todella pieni.
Juuri tuo "on merkattu lahjaksi tai arvoksi alle euro" asia hämmentää noissa. Eihän ne nyt oikeasti luule että siitä asiakkaalle on mitään hyötyä että 7€ ostoksen arvoksi merkataan joku 0,7€ Kuitenkin muistelisin että mitä kalliimpaa tavaraa on tullut ostettua, sitä vähemmän on lähetyksen kyljessä valehdeltu.
Huvittavaa, että puhutaan vain hinta-edusta kansanvälisen nettikaupan osalla, ihan kuin kaikkien maiden nettikauppojen tarjonta olisi identtinen, mutta hinnat vaan erilaiset. Välillä joutuu tilaamaan tavaraa Australiasta asti, koska missään muualla ei esim. tiettyä CD-levyä ole tarjolla. Saisikin kaiken haluamansa nopsasti jostain CDON:ista, mutta kyseinen pulju on esim. CD-tarjonnan osalta super-surkea, eivätkä usein pysty toimittamaan edes sitä vähää, mitä sivuillaan myyvät. Meikäläisen kaltaiset ihmiset, joilla on erikoinen massasta huomattavasti eroava musiikkimaku joutuvat haalimaan levynsä ympäri maailmaa ja silloinkin on usein vaikeaa, kun jostain super-harvinaisesta levystä pyydetään esim. $902 + postit. Leffojen kohdalla taas on se ongelma, että esim. pohjoismaissa julkaisumäärät ovat vaatimattomat, ja ellei satu olemaan uusimpien ADHD-Marvel-leffojen ystävä, niin niukkaa on tarjonta. Import-hintojako pitäisi maksella? Eli ei tässä ole vain hinta-edusta kyse, vaan siitä, että esim. meikäläiselle koko maailman tarjonta esim. musiikin ja leffojen suhteen on niukkaa oman maun kannalta, EU:n tarjonta on koko maailmaa suppeampi ja Suomen tarjonta se vasta suppeaa ja surkeaa onkin! 1.7. lähtien kannattanee tilata EU:n ulkopuolelta massiivisia määriä kerralla, koska tulli/vero menee joka tapauksessa, mutta postin 2,90 euron käsittelymaksu jää suhteessa pieneksi lisäkustannukseksi.
Sitä ja muutakin kaluston vuokrausta mitä myöhemmin on tehty. Oikeastaan aika noloa amerikkalaisille että joutuivat käyttämään ikäänkuin venäläistä avaruustaksia päästäkseen avaruusasemalle kun lopettivat sukkulan ilman että korvaavaa menopeliä oli. Silti, eurooppalaisten avaruusohjelmat on olleet tuohonkin verrattuna pelkkää harrastelua.
Jep, jos tilaa merikontillisen kerralla niin sitä ei taida posti edes käsitellä, säästyy sekin maksu.