^Vihreiden Hannu Oskala tuota ehdotti tammikuussa: "Oikeastaan voi ajatella että Suomen ei nyt oikeastaan pitäisi edes saada riskiryhmien+ammattilaisten lisäksi rokotetta koska tilanne niin hyvä, vaan pitäisi painottaa eurooppalaisen solidaarisuuden nimissä kriisimaita, jotta niissä päästäisiin edes tähän tilanteeseen."
Juuri näin, tosin Helsingin rauhallisimmillakin alueilla koronaa on kohtuu paljon verrattuna koko Suomeen, joten rokotteiden jako tällä logiikalla ei varmaan paljoa määriä muuttaisi näillä alueilla. Mutta tämä on hyötyä maksimoivaa matematiikkaa. Poliittiset päätökset ovat oma juttunsa. Niin se on. Tästä pandemiasta emme pääse, ennenkuin se on koko maailmassa nitistetty. Eli siitä vaan rokotteet Tallinnaan minun puolestani. Kyllä se meidän vuoro joskus tulee. Tää pandemia on niin vittumainen juttu, ette olit sitten mitä tahansa mieltä, niin aina jollakin on hyvä perustelu vastakkaisen mielipiteen puolesta. Suo siellä, vetelä täällä. Teit miten tahansa niin aina joku voi sanoa, että väärin meni.
Olisiko mielestäsi oikein lähettää Suomen rokotteet Brasiliaan, koska tilanne on siellä todella huono?
Just kun ajattelin, että päättäjämme olivat tosi tyhmiä jo alunperin rokotusjärjestystä miettiessä, kun eivät jo heti laittaneet sinne jotain, että jos jossain on paljon koronaa, suunnataan enemmän piikkejä sinne. Ilman, että tiedettiin missä on paljon koronaa. Nyt se on halvatun paljon vaikeampaa, kun Stahidia vihaa kaikki ja vaaleissakin pitäisi pärjätä.
^Aluepolitiikka sekoittaa toiminnan. Hallitus on sekaisin kuin seinäkello. Pitäisi mennä kuten KRAR esittää: Nyt on menossa hyvä keskustelu Yle TV1:ssä. Hallituspuolueiden edustajat Arhinmäki ja Lindtman aika ahtaalla.
Iltapäivälehdet mässäilee näin pääsiäisenä uutisilla siitä, miten Rukalla ja Levillä palvelut pullistelee täynnä väkeä ja miten rajoituksia kierretään. Hierotaan siis päin naamaa taas niille, jotka tuohon iloitteluun ei liity. Toisaalta en tiedä, jaksaako osallistumattomat enää tuomitakaan. Itse en ainakaan. Lopulta aika pieni pahe järjestää pieni lasketteluloma perheelleen, jos kuitenkin noudattaa suosituksia.
Tämä. Onko iltapäivälehtien tarkoitus vain närkästyttää? Ja seuraavatko muutkin perässä? Tiedotusvälineiden tehtävä ei enää olekaan tiedottaminen/uutiset, vaan saada tunneperäinen reaktio ja mielellään vielä negatiivinen sellainen, aikaiseksi lukijassa.
En nyt tarkoita koronakirjoittelua, mutta esimerkiksi Iltalehden Jarno Liski ja Ilta-Sanomien Timo Haapala tekevät esimerkillistä työtä. Jos heidän kirjoituksistaan närkästyy, on varmaan joku pekkahaavistolainen tai yliviikaroiva kieroilija.
Solidaarisuustoiveesi on kuultu. "Suomi antaa koronarokotteitaan muille EU-maille" "Itävalta, Tsekki ja ensi kesänä EU-puheenjohtajamaaksi nouseva Slovenia ottavat väestömäärän perustuvan osuutensa lyhentämättömänä, mikä on yhteensä 484 000 rokotetta. Muut EU-maat sen sijaan antavat omista osuuksistaan yhteensä noin 2,85 miljoonaa lisärokotetta Bulgarialle, Kroatialle, Virolle, Latvialle ja Slovakialle." "Viron osuus EU:n solidaarisuuserästä on 62 000 rokotetta." https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/8e8acaee-9004-4864-825c-08804ebe3eeb
Nopeasti kommentoituna vaikuttaa ihan fiksulta ratkaisulta. Nopeutettu Suomen erä (120 000) vähenee 86 000 rokotteeseen samalla kun Viro saa 62 000 rokotetta enemmän. Kun huomioidaan Viron todella paha tilanne ja maantieteellinen läheisyys Suomen kanssa, on jopa mahdollista, että nuo 62 000 rokotetta Virossa hyödyttävä Suomea enemmän kuin ne 34 000 rokotetta, jotka nyt luovutamme solidaarisuuserään täällä Suomesta. Tosin tämä on sen luokan epidemologinen laskuharjoitus, johon ei meikäläisen pätevyys riitä, jos riittää kenenkään. Iltapäivälehtien tarkoitus on tuottaa rahaa mediataloille. Närkästyttäminen lienee sitten yksi keino rahan takomiselle.
Covidiootit olleet koolla taas. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/4e8e2044-1e62-4a0e-9508-ccfbcf996d04
Intiassa normaalia pikkuflunssaa liikkeellä, ja kuten ennenkin, kuolleita poltetaan parkkipaikoilla ja muissa tilapäisissä krematoriossa. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e7611d40-b711-49ce-b9b9-8a436f238d96
Väkirikkaassa maassa luvut ovat suuria. Maanantaina Intiassa ilmoitettiin 352 991 tartuntaa. Suomen väkilukuun suhteutettuna tämä on n. 1500 tartuntaa. Ei tässä montaa viikkoa ole siitä, kun Suomessa kirjattiin päivittäin puolet tuosta. Koronakuolemia Intiassa on ollut n. 200 000, joka Suomen väkilukuun skaalattuna on n. 850, eli vähemmän kun Suomen 908 koronakuolemaa. Toki, jos Intiassa tilanne vaan pahenee pahenemistaan, niin sitten kyllä lukemat alkavat hirvittämään, mutta toistaiseksi luvut eivät ole esim. Eurooppaan verrattuna erityisen hurjia. Väkiluku vaan on niin hurja, että luvut ovat valtavia.
Erona on se, että Intian luvut eivät todennäköisesti sisällä kuin pienen osan todellisesta tapaus- ja uhrimääristä. Suomen luvut taas ovat ainakin kuolinuhrien osalta melko tarkat.
Ja mikä väkilukuun suhteuttaminen selittää sen, että kalmoja tulee sellaista vauhtia, että niitä joudutaan krematorioimaan parkkiksella, kun ei muualle ehdi ja mahdu?
Varmasti on juuri näin. Siksi pitäisikin hermoilla enemmän Intian kaltaisten köyhempien ja kehittymättömämpien maiden mahdollisuuksia taistella Koronaa vastaan tilastolukujen sijaan.
Itse ymmärsin, että Intialaiseen kulttuuriin liittyvät hautaustavat ovat ongelma. Krematorioiden kapasiteetti on riitä.