Ei silloin aikoinaan töllöä vaihtaessa mun C8:ssa oikeen toiminut, sen jälkeen on tullut useampi päivitys, mutten ole hommaa jaksanut kokeilla. T: Vesku
Tarkoitatko siis nykimistä? Ongelma johtuu siitä, että OLED-paneelien päivitysnopeus on nopea, mikä tuo esille 24 fps-päivitystaajuuden hitauden. Oikeastaan sanoisin siis, että ongelma on 100 vuotta vanha 24 fps-taajuus kuin itse OLED. Mutta ymmärrän kyllä hyvin sen, että se häiritsee. Sen vuoksi moni käyttääkin vähäsen interpolaatiota OLEDeissa. LG:ssä se tosin on vähän huonosti toteutettu, mikä ei tietenkään paranna tilannetta.
Ymmärtääkseni OLEDeissa on vaihtuva virkistystaajuus max 120Hz lähteen mukaan ? Tässä LG A1:ssä on staattinen 60Hz josta kysymykseni juonti alunperin.
Ainakaan tämään mukaan ongelmaa ei 24p toistossa ole. https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/a1-oled Ilmeisesti ihan hyvä töllö paitsi hdr-katselussa maksimikirkkaus ei ole samaa tasoa kuin aiemmin. Ja mielestäni vähän ikävä suuntaus, että alaspäin mennään, vaikka ns. halpismalli onkin. Samoin VRR-puuttuu, mutta sitäpä ei välttämättä tarvitse, jos ei pelaa. Niin no. Jos lähdemateriaali on 24 fps, niin mitäpäs teet? Itse tykkään interpolaatiosta. Paljon vain tänne ja heti, kiitoksia!
^ kiitos, että postasit linkin jonka itse postasin juuri muutama viesti aiemmin... me muuthan emme osaa guuglettaa A1:stä, niin törkeän hintainen ominaisuuksinsa nähden jos vertaa Sonyn A8 (65'' 1499) tai Pana HZ1000 (65'' 1399) tarjouksiin
Ai, sori. Niinpäs teinkin. Luulin, että Snafu ei ollut saanut vastausta alkuperäiseen kysymykseen, joten pikaisesti googletin. Noh, jospa se nyt olis varma, että 24p onnistuu. Varmasti muita saa halvemmalla. Halpismallien ongelma on se, että uutena nekin ovat yleensä kalliimpia kuin paremmat, mutta hieman vanhemmat telkut.
Onko täällä ollut porukalla OLED-telkkarit paljon pelikäytössä ja miten ovat kestäneet? Itsellä tulee pelailtua ihan kohtuullisesti, joskus aika paljonkin. Tuli nyt vastikään ostettua tuo Sony A90J ja mietin, että miten pitkiä pelisessioita uskaltaa pelata kerralla? Ilmeisesti kuvan palamiselle on suurimmat riskit niissä peleissä, joissa on staattisia elementtejä, kuten HUDeja. Toisaalta monet (mm. Vincent Teoh) sanovat, että nykyisissä OLEDeissa tuo kuvan kiinnipalaminen on hyvin harvinaista. Tuli eilen katsottua Zack Snyder´s Justice League Blu-raylta ja kuva oli kyllä todella hyvä, vaikka ei 4K-levy ollutkaan. Pitää tuo leffaboksissa mukana tullut 4K-versio katsella sitten, kun hommaan 4K-soittimen, eli PS5:n. Voi mennä kyllä hetki ennen kuin noita löytää.
Päivittäin kersat pelailee pleikalla tai pc:llä. Telkku on ollut kohta parisen vuotta. Olin aluksi itsekin hieman peloissani kiinnipalamisen kanssa, mutta ainakaan vielä ei yhtään mitään ole tullut. Ainakaan mitään sellaista, mitä normaalissa katselussa huomaisin. Testikuvilla en lähde kiinnipalamista tutkimaan, koska jos sitä ei näe normaalissa katselussa, niin mitään haittaa siitä ei ole enkä halua mieltäni harmittaa testikuvissa olevilla virheillä. En tietenkään voi sanoa, miltä telkku näyttää parin kolmen vuoden päästä, mutta en kyllä enää jaksa millään tavalla stressata asiasta. OLEDeja on käytössä tietokoneissa ja kännyköissäkin miljoonittain eikä niistäkään huudella, että on valikot palaneet kiinni näyttöön. En sano etteikö vaaraa ole ja jokainen voi suhtautua kiinnipalamiseen omalla tavallaan, mutta itse olen ainakin jättänyt huolehtimisen ihan täysin. Toki, jos jotain kiinnipalamista joskus näkyy, niin kirjoitan siitä kyllä tänne. Mutta vähän tuntuu siltä, että telkku on mennyt jo muutenkin vaihtoon siinä vaiheessa, kun ongelmia tuon suhteen olisi.
Kyllä ne varmaan joskus palaa kiinni. Mulla on palanut 43" Acer 4k monitoriin selaimen ikkuna vaikka kyse on LCD ruudusta. Saa sen pois siitä täysvärisillä ruuduilla mutta kyllä sitä palamista tapahtuu ja myös LCD:llä. Haittaako se, on sitten eri asia. palaminen vaikuttaisi näkyvän vain tasaisen värisellä ruudulla.
Kyllä varmasti jollain tasolla palamista tapahtuu. Mutta sekä LCD että OLED ovat parantaneet huimasti tuota kestävyyttä. OLEDien kohdalla on lienee paikallaan pelata varman päälle ainakin tietokonekäytössä. Varsinkin, jos meinaa seuraavat 10 vuotta mennä samalla telkulla.
LCD-ruudun tapauksessa ei yleensä olee kyse "palamisesta", vaan panelin jännitteenpoisto on puutteellinen, jolloin jälkikuvia jää.
Joo, itsellä ei ole tietokonetta kiinni telkkarissa, enkä oikeastaan pelaa muilla kuin konsoleilla. Tällä hetkellä telkkarissa on kiinni Switch ja PS4 Pro ja noilla tulee pelailtua. PS4:n parhaimman näköiset pelit (mm. Spider-Man, Last of Us 2, God of War, RE2) näyttävät kyllä upeilta tuossa A90J:ssä.
Myöskään OLEDin tapauksessa ei ole kyse "palamisesta" vaan pikselien epätasaisesta kulumisesta. Mitä enemmän samanlaista materiaalia ruudulla on pitkän ajan kuluessa, sekä mitä suuremmalla kirkkaudella, sitä nopeammin ja selkeämmin kuluminen erottuu.
Kuluminen on aina ikävä asia. Ymmärrän että peruuttamattomista muutoksista voidaan käyttää sanaa "palaminen", vaikka varsinaisesti savua ei tulekaan eikä liekkiä näy.
Juu tietenkin. Halusin vain tarkentaa tuon sillä alkuperäinen kysyjä kysyi "miten pitkiä pelisessioita uskaltaa pelata kerralla?" joka viittaisi plasma-televisioiden tyyppiseen "palamiseen".
Tuo "image retention" taitaa olla yleisempi termi mitä "burn in" OLEDeista puhuttaessa, mutta tuo image retention on ilmeisesti vain haamukuvaa, joka on väliaikaista ja häviää joko telkkarin omalla kompensaatiosyklillä tai vain ilmeiseti joskus jopa itsestään. Toki pysyvääkin kiinnipalamista voi tapahtua, mutta on ilmeisesti paljon harvinaisempaa vähänkään uudemmissa malleissa.