^ Ai niin HDMI-piuhat on hyvä päivittää myös, vaikka mulla taitaa muistaakseni vanhin -08 ostettu toimia vielä. T: Vesku
Kiitoksia hyvistä vastauksista. Huone on täysin pimennettävissä ihan jo tykin vuoksi, ja TV:n kirkkaus tuskin tykille häviää.
Jos kriteerit ovat noin matalat niin en näe mitään järkeä hakata ylimääräisiä satalappusia oled-tekniikkaan. Itse ottaisin Sampan, Sonyn tai ehkä Hisensen ledin.
Tekeekö kriteereistäni matalat tuo, että HDR:llä tms. ei ole minulle mitään merkitystä? Eikös OLEDilla kuitenkin saada paras musta ilman valovuotoja?
Kyllä. Jos haluaa parasta kuvaa normaalilta bluray-levyltä, niin OLED on paras. Ja tulevaisuuden kannalta LG on vielä siinä mielessä parempi kuin Samppa, että Sampassa ei ole Dolby Visionia. Eli, jos nyt vuoden parin päästä haluaakin katsella UHD-levyjä, niin Dolby Vision on parempi teknologia kuin perus HDR10 tai Sampan oma HDR10+.
Omat kokemukseni kahdesta Lg:n oledista 55" c9 sekä 77"cx vrt. Sonyn xh95 faldiin, Sonyssä parempi liiketoisto sekä harmaan sävyt ja normi tv kuva, oledissa taas parempi musta sekä katselukulmat. Näillä kääntyy valinta hls. Sonyyn.
Tämä on just se hankala homma. Periaatteessa LG:ssa on parempi liiketoisto kuin missään muussa töllössä, mutta se on oikeastaan liian hyvä. Eli se näyttää kuvan sellaisena kuin se on tehty. Toki lopputulos on se, että kuva on nykivämpi oli syy, mikä tahansa, siitähän ei mihinkään pääse. Mutta olisi vain kiva, että yritettäisiin hoitaa sitä oikeaa syytä eli ankeaa 24 fps:ää eikä laitettaisi töllön viaksi. Mutta tästä päästäänkin oikeastaan telkun ostossa siihen, että kun aika jättää omasta LG:n OLEDista, niin toivon mukaan a) uusissa LG:eissä on parempi interpolaatio tai b) pitää sitten katsella jotain muuta OLEDia, kuten Panaa tai Sonya. Koska kyllä tuo nykiminen vaan on ikävää, vaikka se ei telkun vika sinänsä olisikaan, mutta sen korjaamisessa taas LG C9:n interpolaatio ei ole maailman paras. Kyllä sen kanssa elää eikä se syy ole välttää ostoa, mutta seuraavan töllön kohdalla pitää vielä tarkemmin perehtyä tuohon. Niille tiedoksi, jotka eivät siis tuosta tiedä, niin LG:n (ainakin C9:n, mutta ymmärtääseni myös CX:n) interpolaatio aiheuttaa joskus pieniä artefakteja kuvaan riippuen siitä, miten vahvasti se on käytössä. Esimerkiksi helikopterin pyörivät lavat saattavat sekunnin murto-osaksi näyttävän katkeavan keskeltä. Ei iso ongelma, mutta kuten monissa muissakin pikkuasioissa, niin kun sen on kerran huomannut, niin aina välillä sen huomaa helposti uudestaan. Mutta mielestäni se ei ole liian iso ongelma jättää töllö ostamatta.
Uuden töllön osto edessä. Tietenkin hakusessa parasta mahdollista mutta tietenkin pienellä rahalla. Ja kokoa pitäisi olla se ~75". Mietinnässä nyt nämä kaksi: https://www.gigantti.fi/product/tv-...V0XKil61GsSKo1R3RSEjp-hOgiCUPOfhoCQM8QAvD_BwE https://www.gigantti.fi/product/tv-...V0XKil61GsSKo1R3RSEjp-hOgiCUPOfhoCQM8QAvD_BwE Maksaisin mieluusti ennemmin 1600e kuin 2500e. Kumpi nyt on järkevämpi? Nykyinen vehjes on 50" plasma 10 vuoden takaa.
^ Ittehän sitä katselet, joten pihiydestäsi ei kärsi (toivottavasti) kukaan muu, OLED:eissa on ehkä tämän hetken paras kuva, mutta ei nuo "Q-huijausta yrittävät" enää kovin kauaksi jääne. T: Vesku
Vaikka Lg kalliimpi onkin, niin itse laittaisin jo Dolby Visionin vuoksi. Onhan tuo hinta kuitenkin ihan ok verrattuna reilut vuosi sitten ostamaani 77" C9:iin hintaan 3990€ Mutta onhan se 2500e iso raha verrattuna 1600e, mikä sekään ei pieni raha ole. En usko, että tuolla Sampallakaan metsään menet. Mutta toisaalta pitää todeta, että ihan vasta kyseisen Sampan kuvan nähneenä olen iloinen, että omistan OLEDin.
Ai oliko tuo se 60 Hz versio? C-sarjahan on 120 Hz. Enpäs hoksannut tuota. Tässä arvostelua https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/a1-oled HDR-kirkkaus on aika pieni.
^ Mietin kans tuota HDR kirkkautta, mutta haluaisinko kuitenkaan kotioloissa kuvan loistavan kuin aurinkoon katsoisi. Ei mulla äänetkään ole referenssitasolla vaan huomattavasti hiljaisemmalla. Varmaan sen kanssa pystyisi elämään.
Televisoiden panelit eivät ole "lukittuja" tiettyyn hertsilukuun, vaan esimerkiksi Euroopan 50 Hz lähete näytetään "60 Hz" panelilla 50 Hz virkistystaajuudella. Useissa lähteissä mainitaan myös, että 50/60 Hz paneli voi myös "alentua" näyttämään 24p- elokuvan joko (noin) 24 Hz taajuudella, tai interpoloituna 48 Hz taajuudella. https://www.the-home-cinema-guide.com/tv-refresh-rate-explained.html Esimerkiksi Ylen HD-lähetykset tulevat 1080i -resoluutiona, eli lomitettuna. Koska digitelevisot eivät osaa näyttää lomitettua lähetettä sellaisenaan, ne yhdistävät puolikuvat yhdeksi, ja esim. Sonyn i-näppäintä painamalla lähetteeksi ilmoitetaan 1080p 25 Hz.
Tuo on vähän semmoinen asia, että sitä ylimääräistä kirkkautta tietyissä asioissa voi alkaa kaipaamaan jossain vaiheessa. HDR:hän ei tarkoita, että koko kuva olisi kokonaisuutena todella kirkas, vaan kirkkautta käytetään vain pienissä osissa kuvaa. Esimerkiksi pimeässä lamput voivat olla kirkkaita tai kuvassa näkyvä aurinko voi paistaa kirkkaasti. Muutenkaan en tuossa telkussa tykkää siitä, että kun OLEDeilla on muutenkin vaikeuksia maksimikirkkauden kanssa (parhaimmat normaalit OLEDit pääsevät 800-900 nitin välille, mikä on ihan hyvä, mutta jää vielä pienimmästä speksatusta 1000 nitin HDR-kirkkaudesta), niin tulee sitten malli, jossa kirkkautta on pienennetty entisestään. Muutenkin tuntuu, että C9 oli Lg:n malleista se kirkkain ja sen jälkeen on vähän mennyt laskusuunnassa HDR:n maksimikirkkaus. En ole perehtynyt muiden valmistajien OLEDien kirkkauksiin, mutta ilmeisesti tuolla vajaassa 1000 nitissä menevät kaikki normaalit OLEDit. Tuohon, kun yhdistetään sitten televisioiden yleensä hieman heikko tone mäpping (selkokielellä tuo voisi tarkoittaa kuvan kirkkauden sovittamista television oikeaan kirkkauteen), niin HDR-elokuvissa voi olla paljon puhki palaneita kohtia ja/tai tummia kohtauksia. Televisiot useasti tone mäppäävät omaa maksimikirkkautta kirkkammat kohdat suoraan telkun maksimikirkkauteen, mikä voi tarkoittaa esimerkiksi täysin valkoisia pilviä, joiden yksityiskohdat eivät näy, koska ne kaikki ovat kirkkaampia kuin television maksimikirkkaus, joten televisio näyttää koko pilven vain omalla maksimikirkkaudellaan. Tai vaihtoehtoisesti television tone mäppäys laskee koko kuvan kirkkauta siten, että pilvien yksityskohdat näkyvät, mutta silloin kuva on muuten tumma. Tuo koskee HDR10-katselua. Tilannetta auttaa Dolby Vision, jossa kyseistä ongelmaa ei ole, ja joka kyseisestä telkusta löytyy sekä HDR10 UHD-levyjen katsomisessa vaikkapa Panan soittimet, joista löytyy telkkuja parempi tone mäppäys ja jotka osaavat tuoda yksityiskohtia esille televisioiden algoritmejä paremmin. Ongelma koskeekin lähinnä soittimia, joissa ei ole hyvää tone mäppäystä ja myös striimipalveluja, jotka eivät anna Dolby Visionia. Netflixissä taitaa kaikki HDR-materiaali olla Dolby Visionia, mutta ilmeisesti Apple TV:ssä on sekä DV että HDR10 käytössä elokuvasta riippuen. Totta. Tuo 60 Hz:iä riittää yleensä tavallisessa käytössä. Ongelmia voi tulla vaikkapa pelaamisessa, jolloin 120 Hz VRR on ihan jees.
Ihan lähiaikoina en ole vielä vaihtamassa, mutta jos black friday olis hyvää tarjousta niin voisi alkaa olemaan harkinnassa. Pitää alkaa jo ajoissa katselemaan sopivia vaihtoehtoja ja hintaluokkia niin tietää vähn mikä on hyvä tarjous. Tämä tv kyllä kestää kevääseenkin jos jaksaa odottaan ensivuoden malleja, vasta vähän yli vuoden ollut. Harvemmin näin nopeasti vaihtaa tv:tä muuta oikeastaan tiesin jo osto vaiheessa, oli hyvä tarjous, että tulisi olemaan välimallin tv, kun oli vielä korona aika tullut silloin alkoi ja muutto tuli tehtyä juuri ennen koronaa niin halusin uuden tv kotiin kun siellä enemmän tuli sitten aikaa vietettyä Nyt on alkanut kiinnostamaan tämä uusi TCL merkki. Täällä vielä vähän tuntemattomapi mutta maailma kuitenkin iso merkki joten ei ole mikään huono valmistaja kuitenkaan. Ehtivät vielä ekana markkinoille tuolla uudella mini led tekniikalla mikä kuulostaa hyvältä.OLED on myös harkinnassa mutta koska käytän kohtuu paljon tiekoneen näyttönä tv joten vähn vielä in tuossa harkintaa. Tekniikka kyllä tullut paremmaksi myös tuoss käytössä (tietenkin puhutaan kuvan kiinnipalamisesta). Hinta kanssa vähän tyyristä mutta maksettavissa. Pitää alkaa seuraamaan nyt noita mini led markkinoita kun LG ja Samsung pitäisi saada myös tänä vuonna nuo markkinoille tulisi vähän niihinkin hintakilpailua ja laittaisi myös Oledille painetta hintaan. Ainoa ongelma itselläni on tuossa Samsungissa kun siinä ei ole Dolby Vision ollenkaan. Tämä on itselle iso kysymys koska siä löytyy jo monesta paikasta ja kuulun siihen fanikuntaan joka pitää siitä ja on noista hdr:sta parempi( TCL on dolby vision ja hdr 10+ mikä myös houkuttaa). Täsät syystä mikää Samsung ei tule kysymykseen, harmi mutta onneksi kuitenkin löytyy paljon muutakin. Tässä linkki tuon uuden TCL merkin sivulle. ENSIMMÄINEN EISA-PALKITTU TCL-MINILED-TV 65C825: ”PREMIUM LCD TV 2021-2022” TCL-SOUNDBAR TS8132 VOITTI EISA:N ”BEST BUY SOUNDBAR 2021–2022” -PALKINNON | TCL Electronics (mynewsdesk.com) Joten jos jollain on jo tietoa enemmän tai jopa kokemusta noista TCL tai tuosta miniled tekniikasta niin olisi kiva tietää. Tai yleensäkin jotain sihen lähelle pääsevää. Kokoa tai hintaa ei ole vielä lyöty lukkoon joten sen puolesta cioelä avointa ( tai no koko 55 tai 65 sen verran lukkoon) 55 sopii ihanteellisesti paikalle ja olen sopivan etäisyyden päässä, mutta kyllä 65 menisi kanssa ja olisi kiva uusi bonus katseluun, tärkeintä kuitenkin hinta laatu suhde kuvan kokoon ja laatuun.