Voi olla että itsellä käynyt huono tuuri ja laittanut kaikki piikin syyksi mutta olisi perus flunssa iskenyt: Syksyn flunssakausi on alkanut https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008230308.html
Ja toisaalta itselleni ei tullut mitään oireita. Ihmiset ovat erilaisia ja siksi juuri korona on niin tappavaa toisille ja toisille ei. Ei voi etukäteen tietää mitään. Pfizerit myös täälläkin vaikka olen yli viisikymppinen, niin ei mitään oireita. Näillä mennään. Joku voisi ajatella että jos et rokotetta olisi ottanut, niin olisit voinut joutua teholle.
Koskettava juttu ns. turhasta koronakuolemasta läheisen kertomana: https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008262669.html Otetaan ne rokotukset.
"Kuinka paljon influenssaan sitten oikeasti kuollaan, dosentti ja HUS:n apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen? – Varmasti huomattavasti enemmän kuin Tilastokeskuksen luvut kertovat. Influenssaan ja sen aiheuttamiin komplikaatioihin arvioidaan vuosittain kuolevan Suomessa 500–2000 ihmistä. Lisäksi influenssa voi laukaista sydäninfarktin, aivoinfarktin ja sydämen vajaatoiminnan pahenemisen ja niihin menehtymisen, Ruotsalainen arvioi." "Synkkä koronaraja ylittyi: yli tuhat ihmistä on tähän mennessä kuollut Suomessa koronaan – kuolleista yli puolet on ollut yli 80-vuotiaita Suomessa on tähän mennessä todettu 1002 koronaan liitettyä kuolemaa. Suurin osa kuolleista on ollut iäkkäitä, mutta joukossa on myös keski-ikäisiä sekä nuoria aikuisia. Miehiä on kuollut naisia enemmän. Valtaosalla on ollut jokin pitkäaikaussairaus." (Yle 14.8) Kurja homma tämä korona. Sinänsä merkillistä että influenssaan kuolee jopa 2000 ihmistä Suomessa vuodessa mutta tästä ei revitä uutisia.
Katupöly ja pakokaasut tappavat sopivasti porukkaa per vuosi, vaan ei tästäkään kuule mitään. Koronakuolemille voi viitata kintaalla. Mediatauti, mutta ei siitä sen enempää. Me kuitenkin eletään vaarallisella planeetalla, jossa veteen voi hukkua ja hapen puutteeseenkin kuolee, jos on hengittämättä suhteellisen lyhyen ajan.
Suomessa on ollut vähän koronakuolemia, koska täällä on onnistuttu suojautumisessa tautia vastaan. Katsopa täältä vähän eri maiden kuolintilastoja. Unkarissa koronaan on kuollut 0,3 % koko väestöstä. Jos Suomessa osuus olisi sama, niin kuolleita olisi yli 15 000. Eikä Unkari ole mikään yksittäistapaus, vaan maailmassa on yli 20 maata, joissa yli 0,2 % väestöstä on kuollut koronaan.
Joo tosiaan tilastoja voi tuijotella, mutta tämän "pikkuflunssan" ero on siinä, että siihen voi kuolla kuka tahansa yleiskunnosta ja iästä riippumatta. Sehän se tässä tekee sen pienen eron, kun ei voi mistään tietää kuka siihen kuolee ja kuka sairastaa sen huomaamatta. Tässä ei kai pitäisi enää tässä vaiheessa mitään epäselvyyttä olla.
Sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa kertoo näin: "”Korona saa valtavasti huomiota, koska se on uusi sairaus. Moniin muihin vastaaviin riskeihin on vain totuttu”, toteaa sosiaalietiikan professori ja valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Jaana Hallamaa. Vastaavia riskejä ovat niin muut sairaudet, kuten influenssa tai syöpä, kuin onnettomuudet tai ilmansaasteetkin. Nämä riskit on kuitenkin hyväksytty tavalla, jolla koronavirukseen liittyviä riskejä ei ole."
Normaalisti näin, mutta koronarajoitusten ollessa voimassa kausittainen influenssaepidemia loisti poissaolollaan. Eli sellaisilla rajoituksilla ja hygienialla, jolla saatiin influenssakuolemat painettua nollaan, koronaan on kuollut silti vuositasolla monta sataa ihmistä. Eli käänteisesti ilman koronarajoituksia sairaanhoidon kantokyky olisi romahtanut. Noh, nyt on iso osa kansasta rokotettu kahteen kertaan, mutta ei niin suuri osa, että epidemia tyrehtyisi. Riittävää rokotekattavuutta ei välttämättä saadakaan. Sinänsä rajoituksia on koko ajan hiljalleen löysätty. Tuntuu kyllä, että "täysi vapaus" karkaa koko ajan kauemmaksi, mutta jossain vaiheessa tietysti pitää päästää irti. Koronan osalta kannattaa myös muistaa, että lähtötilanne oli se, että kenellään ei ollut vastustuskykyä uutta virusta vastaan.
Norjasta uutisia: Norja rinnastaa nyt koronan influenssaan https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/f620c4ca-5a0a-4522-9787-5c69a07aed6f
"Norjassa 83 prosenttia yli 18-vuotiaista on kokonaan rokotettuja, ja 90 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen." Tämä on varmasti se merkittävä syy päätökseen. Suomessa laahataan perässä rokotuksissa. Suomessa on vasta 58,6 % saanut kaksi annosta ja 73,3 yhden annoksen ( https://yle.fi/uutiset/3-11300232 ). En tiedä onko tiedossa miksi ero on näin iso, kun rokotetta on toisellakin kierroksella ymmärtääkseni ollut jo hyvin laajasti saatavilla Suomessakin. Norjalaiset ovat niin paljon fiksumpia?
Influenssavariantteja on kymmeniä ja rokotekoostumus joudutaan arpomaan uusiksi joka vuosi. Rokotteista päätettäessä ei vielä tiedetä, mikä variantti on liikkeellä. Influenssarokotteen teho vaihtelee siksi vuosittain. Lisäksi sen ottaa muistaakseni jotain puolet täysi-ikäisistä. Eli hyvin pitkälti täysin eri asia.
12-15 vuotiaista rokotettu 170 000 16-19 vuotiaista rokotettu 184 000 (näistä n. puolet eli 92 000 on 16-17 vuotiaita) kaikkiaan kertaalleen rokotettuja on 4 105 295 Kertaalleen rokotetut yli 18 vuotiaat: 4 105 295 - 170 000 - 92 000 = 3 843 295. Yli 18 -vuotiaiden lukumäärä on n. 80 % koko väestöstä eli n. 0.8 * 5,5 miljoonaa = 4,4 miljoonaa 18 vuotta täyttäneiden rokotusprosentti (yksi rokote) on siis noin 87 % Kaksi rokotetta saaneita täysi-ikäisiä on vastaavasti n. 3 247 000, prosentuaalisesti n. 74 %. Ensimmäisen rokotteen kohdalla ollaan siis aika samoissa Norjan kanssa. Toisen rokotteen kohdalla ollaan kymmenisen prosenttiyksikköä jäljessä, koska Suomessa on menty 12 viikon korotusvälillä, eli nuoremman väen rokotukset ovat täällä kesken, kun taas monessa muussa maassa joissa mentiin 3 viikon rokotusvälillä ollaan jo maalissa. Nuoremman väen rokotesuojamme on siis hieman heikompi, mutta toisaalta molemmat rokotteet saaneilla on vahvempi suoja, koska pidemmän rokotevälin on todettu antavan jopa 3 kertaa vahvemman suojan. Siitä en tiedä, mutta pohjanmaalla asuu pölvästiä porukkaa ja siellä on vahvaa rokotevastaisuutta.
"Yhdysvaltain ensimmäinen mustaihoinen puolustusministeri Colin Powell on kuollut koronavirukseen." https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008341867.html Suomessa viides aalto lupaavassa nousussa: "Suomessa raportoitiin viikonlopun aikana 1 310 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on kasvanut kuluneen kuukauden aikana tasaisesti. Maanantaina sairaalahoidossa oli 218 potilasta, mikä on runsas sata enemmän kuin kuukausi takaperin, jolloin sairaalahoidossa oli 78 potilasta. Sairaalahoidossa olevista potilaista tehohoidossa on 33." https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008341137.html