Välillä kuulee kyllä, että Klipschin 15-tuumainen ei ole musakäytössä miellyttänyt. Audiovideon testissä siinä oli muistaakseni aika jännä vaste yläbassoilla, taisi olla aika iso kumpu siinä jossain 100 hertsin paikkeilla. Ei tosin testin kuvat näy, kun Audiovideo muutti kuulemma eri saitille ja sen jälkeen on ollut suurin osa kuvista rikki. Huonekorjaus on varmaan tarpeen. Arendaleissa on nykyään jonkinlainen parametrikorjain, mutta itse mietin, että onko siitä juurikaan iloa jos on AV-vahvarissa kunnon korjain.
Joo, nimenomaan musiikkikäytössä tuo Klipsch epäilyttää. Se oli itseasiassa kun aloitin kartoituksen niin "ykkösvaihtoehto" josta siirryin SVS:n kautta Arendaliin. Viitisen vuotta olen tässä vaihtoehtoja pyöritellyt =)..... Nyt palataan lähtöruutuun kun a) hankinta alkaa olemaan ajankohtainen ja b) jos nyt kuitenkin tuo kahden subbarin malli on ehdoton. Onko tuossa vaaraa, huone on kuitenkin suht pieni betonikoppi (3x5 m), että tulee jotenkin liikaa bassoa 2x 15"? no eiköhän se audyssey osaa sen fiksata? Seuraava pienellä disclaimerilla, etten levitä huhuja totuutena: mutta luin jostain foorumeilta Klipschin eroista, siis uudempi Spl vs vanha r-sarja, niin ero on lähinnä vahvistimessa. Vanhassa oli joku komponentti joka kuumeni ja hajosi. Se on korjattu uudessa. Mutta: se on ilmeisesti korjattu myös loppupään R-sarjalaisiin, joita luulisi, että nämä viimeiset varastossa olevat ovat. Olikohan jo 2018 eteenpäin. Asian voi jos haluaa niin tarkastaa avaamalla vahvistinmoduulin.. Lisäksi, moduulit ovat ilmeisesti täysin yhteensopivia, ja niitä voi myös ostaa erikseen Klipschiltä. Eli kun suorituskyvyssä ei taida olla eroja, niin vanha malli tarjoaa paremman hinta/laatu suhteen.
Verkkokauppa.comissa on välillä ollut tuota 115:sta alennuksessa. Nyt ei taida olla, mutta eipä tuo perushintakaan paha ole https://www.verkkokauppa.com/fi/search?query=klipsch Itsellä on tuo 115 olohuoneessa ja sen pikkuveli 112 työhuoneessa. Tuo pienempikin on pienessä huoneessa aikamoinen epeli. 112:sta oli kans aiemmin saatavilla tuolta, mutta näköjään ei enää. Aika hyvästä alesta oman ostin vuosi sitten ja liekö silloin viimeiset kappaleet myyneet pois...
Heh =) en aja, ja tiedostin kyllä pöhköyden mitä tuohon logiikkaan liittyy. Jostain syystä silti välillä subwoofer testeissä näkee ihan kokeneiden arvostelijoiden kirjoittavan järeämmille subeille jonkinlaisen varauman "not suitable for smaller rooms" tms. niin tuosta on vaan jäänyt muistijälki.
Oliko jo esillä, mitkä sinulla on pääkaiuttimina tai ylipäänsä millaisen kaiutinpatteriston kaveriksi olet hakemassa subbaria? Toisin sanoen, toistavatko miten alas? Musiikki siis pääasiallinen tarkoitus? Useinhan tällöin joku vähän pienempi ja suljettu voisi olla toimivin ratkaisu, tuo 15" Klipsch on tosiaan todennäköisesti parhaimmillaan elokuvien toistossa.
Käyttö on varmaan karkeasti 70% musiikki ja 30% elokuvat. Elokuvien äänenlaadusta olen enemmän valmis tinkimään, koska uskon että rakentuvalla setillä se on väkisin luokkaa ok. Kaiuttimet on vielä täysin auki. Jonkilaisena periaatteena on, että ainakin etukanavissa olisi 6,5" elementti ja toki pyrin siihen et kaikki viisi olisi samanlaisia. 5.2.2 setti siis suunnittella. KEF R3 ehkä johtaa tällä hetkellä "kisaa", mutta en tiedä satsaanko niin paljon, että sellaiset menisi myös takakanaviin. Vinkkejä otetaan vastaan musikaalisista jalustakaiuttimista, joista saisi samaa sarjaa seinälle menevät surroundit ja kattoasennus-kaiuttimet. Aurelian aktivoitumista odotan myös,koska nykyisiin aniaroihin olen todella tyytyväinen. Siinä myös referenssi mistä pitää selkeä parannus saada aikaan tulevilla investoinneilla.
Tuollahan oli aika iso subwoofer sokkotesti jossa todettiin järeiden laitteiden ollessa kyseessä että kukaan ei tainnut huomata esim. suljetun ja refleksin välillä eroja. Myöskään huonekorostumat eivät muodostu subwooferin kartiokoon mukaan vaan äänenpaineen. Ei kannata "pelätä" noita isoja subwoofereita. Itsellä oli joskus 18" -tuumainen refleksi subwoofer 15neliön tilassa ja kuten todettu, siinä oli volumensäätö. Aijai, kyllä se iso refleksi vaan soi kauniisti ja säröttömästi Oletko käynyt kuuntelemassa erilaisia kaiuttimia , esim. diskantin suhteen ? torvitoteutuksella olevia (JBL, KLIPSCH) , nappidiskantilla ? (no miljoona valmistajaa) nauhadiskantilla olevia ? (XTZ, Elac) Noita sun varmaan kannattais käydä jossain kuuntelemassa ja jos mahdollista niin ottaa / tilata pari noita kotikuunteluun. Itse tykkäsin musiikista eniten magnepan -kaiuttimilla (iso ääniala... Mmmm nams) ja nauhadiskantilla varustetut (Elac) oli myös miellyttävät.
En ole kuuntelukiertueelle vielä ehtinyt. Menen kyllä kun jonkinlaisen karsinnan saan tehtyä potentiaalisille vaihtoehdoille. Tilanne on sinänsä hyvä, että vaikutan Turussa, niin kohtuullista valikoimaa päässee ihan lähinurkilla kuuntelemaan/hakemaan kotikuunteluun. Ja kiitos muuten Latexiille, ostin sinun suosituksesta videotykin vuosia sitten. Löytyi silloin hyvä hls-suhde ja aivan hyvä vehje on ollut. Nyt vaan vierähti tässä vuosia ennen kuin pääsin äänentoiston pariin, niin varmaan se tykkikin pitää kohta jo päivittää =).
JBL (=Samsung) ja Klipsch on yleisimmät elokuvateattereiden kaiuttimet. Ne on tehty torvilla. Klipsch osti kesällä Onkyon ja lisensoi Pioneerin. https://en.wikipedia.org/wiki/Voxx_International Nyt Onkyot saa Diracin ja siinä pystyy EQ säämään erikseen kahdelle subille, Audyssey ei siihen pysty. Kun musiikki on 70% niin suosittelen L+R Large eli 2x8” tai 10” alapäähän. Ja LFE ei koskaan voi olla liian iso.
Olen jonkin verran tässä vuosien varrella lueskellut tuota https://www.audiosciencereview.com - sivustoa. Siellä mittauksissa nuo Klipschin kauttimet on olleet todella huonoja. No tuo ei kuitenkaan ole mikään koko totuus, eikä minulle mikään ehdoton referenssi. Tarkoitus on ollut hankkia keskiluokan Denon jossa audyssey xt32, ymmärsin et siinä voisi kaksi subia säätää erikseen?! Mikä voisi Snäckby olla kuvauksesi mukainen kaiutin. Lattiakaiuttimet on potentiaalisesti hankalat tilaani.
Nyt meni kyllä "yli hilseen" Snäcby viestisi =). tarkoititko, että kaiutinsignaalin voisi kierrättää subin kautta pääkanaville? Kyllähän sen tuohon lfe kanavaan pitäisi tulla kun av-vehkeestä kysymys. Ohessa lainaus Denon AVC-X3700H esitteestä: "Uppoudu tasaisesti jakautuvaan, tarkkaan bassoon. AVC-X3700H sisältää kaksi subwoofer-lähtöä, jotka tasoittavat matalat taajuudet ja tarjoavat paremman hajaantumisen. Liitetyt subwooferit voidaan optimoida erikseen Audyssey Sub EQ HT-kalibroinnilla, jolloin saadaan selvästi tasaisempi huoneeseen sovitettu toisto. Ei ärsyttäviä piikkejä tai kateissa olevaa aluetta, vaan voimakas, huoneen täyttö bassotoisto." olenko ymmärtänyt tuon väärin, että ei osaakaan säätää noita erikseen?
Tais tarkoittaa että isot kaiuttimet etuoikealle ja vasemmalle ja subwoofer joka hoitaa LFE:n eli niinkuin kuuluukin. + että myös vasurille ja oikealle pääkajareille omat subuttimet, mutta tuossa en itse näe järkeä ja niiden jakuosuodon rakentaminenkin olisi aika tympeää. Valitettavan harvassa ovat vaan esim. jalustakaiuttimet missä on isot elementit. Itse joskus moisia metsästin ja eipä niitä kauheasti ollut järkevässä hintaluokassa (alta 1k€ pari) Klipschiä ei kannata torpata jonkun sivuston mittauksien perusteella. Aika paljon tuolla mitataan myös asioita joita ei edes korvalla kuulla, kuten erittäin pieniä särö%. Denon X3700H hoitaa kyllä 2 subwooferia huonekorjauksen suhteen tikkiin. Mutta se tekee sen automaattisesti eikä pysty enään käsin räpeltämään esim. taajuusvasteen osalta. Tai no pystyy mutta vaatii erillisen softan kuten ratbuddyssey. Ja joo tykki myös kondikseen
Jos tuollaisen Denon laitteen meinaa hommata niin kyllä kannattaa pari kymppiä sijoittaa Audyssey MultEQ Editor sovellukseen. Kyllä sillä vähän pääsee subbareitakin räpeltämään. Audyssey näkee useamman subbarin systeemit yhtenä. Itse en ole kokenut tätä ongelmana.
Täältä suositus Klipschin 15" r-115sw subille. Sellainen ollut nyt jo yli 4v leffahuoneessa käytössä. Ja verkkokaupassa ollut tosiaan välillä 599€ kpl. Eli näitä vanhempia saisi melkein 2 yhden uudemman hinnalla. Ja juuri muuta eroa ei ole kuin ulkonäkö.
Sikäli kun olen kaiutintestejä lukenut, niin aika monissa on vasteessa jotain korostumia tai vaimentumia, puhumattakaan suuntakuviosta. Tuntuu, että on haettu tietynlaista ominaissoundia, ja se soundi sitten joko miellyttää tai sitten ei (riippuen hieman musiikkimausta ja akustiikasta). Joitakin neutraaleja on, mutta se neutraali voi sitten monen mielestä kuulostaa pliisulta. Pitäisi alkukarsintojen jälkeen roudata niitä kaiuttimia sinne kotiluolaan kokeiltavaksi, että kuulisi, miten ne käyttäytyvät siellä. Varsinkin, jos liikkeessä on kovin erilaiset olosuhteet.
Jatketaanpä tähän vähän tyhmiä kysymyksiä subwoofereista. Harkinta pitkittyy kun tuntuu olevan toimitusvaikeuksia+lastentauteja oikeastaan kaikkien valmistajien tämän sukupolven vahvistimissa. Minulla on siis tällä hetkellä ihan ok vahvistin: Yamahan rx A820. Se vastaa tarpeisiin pl. atmos, joka ei pakollinen toviin ja huonekorjaus. Siinä oleva YPAO ei taida tehdä bassoille mitään. Voisin tilapäisenä ratkaisuna ostaa Anti-Moden, esim. 8033S. Kysymys kuuluu, saanko 2x subbarit toimimaan? Anti-Moden ohjeessa sanotaan " Connecting a single Anti-Mode 8033 into two subwoofers (reproducing the same mono/LFE signal) can be done by utilizing the secondary 180 degree output of the 8033, but only if the corresponding subwoofer has phase inversion switch or adjustable phase to + or - 180 degrees." Vastaavasti Yamahan ohjeessa sanotaan "Kun kaksi subwooferia on kytketty, ne toistavat samaa ääntä." Eikös toi 0.1 (LFE) kanava ole aina sama signaali ja mono? Vai onko nykyään jotain muita toteutuksia? Tuo olisi stereo silloin jos subbareita käytettäisiin jatkamaan stereokuuntelussa pääkaiuttimien kaistaa? tms. En tahdo ymmärtää =). Kiitos taas jos joku jaksaa lukea ja vastata!