OLED-ihmiset tietävät paremmin mutta käsittääkseni "kiinnipalamista" eli juuri tätä epätasaista kulumista voi korjata elektronisella "höyläämisellä", joka kuluttaa ruudun tasalaatuiseksi.Tätä voi harrastaa niin kauan kuin kulumisvaraa on, tv-valmistajat varoittavatkin että tätä korjaustoimintoa ei tule ylenmääräisesti käyttää. Tv kyllä itsekin "höylää" ruutua, kevyesti useammin, tätä rankkaa lajia ehkä kerran vuodessa. Käsittääkseni kulumisen juurisyy piilee O-kirjaimessa, Orgaaninen eli eloperäinen, hiiltä on käytetty O-LEDin valmistuksessa.
Juurisyy on siinä että valonlähde kuin valonlähde himmenee ajan kuluessa. LCD tai QLED telkkarissa on taustavalo, joten kun se himmenee niin se himmeneminen on tasaista koko kuva-alueella. Koska OLED tekniikassa jokainen alipikseli on oma erillinen valonlähde, se alipikseli jota käytetään eniten, eli loistaa kirkkaammin kuin muut, myös himmenee enemmän ajan kuluessa kuin muut alipikselit.
Kyllä noissa tieteellisissä artikkeleissa juurisyyksi mainitaan OLEDin hiilipitoisuus. Tunnetusti LEDien kestoikä on pitkä, itse asiassa kodin LEDien kestoikää rajoittaa lamppuun piilotetun elektroniikan kestoikä, LEDit kyllä loistaisivat.
Kyllähän ne kestää, ne vaan himmenee pikkuhiljaa. Ei se OLED alipikselikään lakkaa toimimasta, se himmenee. Kun on vain yksi lamppu niin sitä himmenemistä ei huomaa. Edit: Esimerkkinä oma olohuone, jossa on useita filamentti ledilamppuja, siis ihan tavallisia, tuomassa ambient valaistusta. Parin vuoden jälkeen kun vaihdoin yhden uuteen samanlaiseen, uusi on jo silmin havaittavasti kirkkaampi kuin vanhat. Näissä ei ole mitään orgaanista ja himmenee ne siitäkin huolimatta. Sama näkynee myös autojen ajovaloissa, ledeissä vähemmän kuin xenoneissa, mutta niistäkin on mitattavissa vähemmän valoa vuosien jälkeen.
Google-suomea: https://www.thefastcode.com/fi-eur/article/oled-screen-burn-in-how-worried-should-you-be
Ostitko ne kaikki lapmut, siis myös sen minkä vaihdoit myöhemmin, samaa aikaan ja oliko ne samaa erää? Jos ei niin et mitenkään voi päätellä että olisi taphtunut himmenemistä. Mutta on se kyllä totta että valkoinen LED himmenee. Se ei johdu ledistä vaan loisteaineesta. Nimittäin valkoista valoa tuottavaa LEDIä ei varsinaisesti ole. Se LED mikä valkoisissa on, on yleensä UV-LED ja tuo UV-valo muutetaan erityisellä loisteaineella näkyväksi valkoiseksi. Se loisteaine kuluu käytössä.
Ja useissa televisomalleissa on taustavalon kirkkauden säätö; LCD-malleissa kyseessä on VAIN taustavalo. Voi olla että 10 vuoden käytön jälkeen pitää taustavalon tasoa nostaa pykällä...
Tästä olisi hyvä saada uudempia mittauksia enkä enää alkuperäistä postausta muualta internetistä löytänyt, mutta eräs seurantatutkimushan osoitti, että ainakin se LG:n OLED-malli, joka oli kyseisissä mittauksissa, nosti maksimikirkkautta tasaisesti aina tuon "höyläämisen" jälkeen. Eli tv:n maksimikirkkaus oli uutena sekä aina tuon "höyläämisen" jälkeen pienimmillään ja sen jälkeen tasaisesti nousi (muistaakseni jopa yli 100 nitiä), kunnes tuo "höylääminen" ajettiin automaattisesti uudestaan niin se kirkkaus taas pieneni jne. Eli tuon mukaan ainakin OLEDien kirkkaus elää jatkuvasti.Siten ei ole ihme, että OLEDeistakin on kuulunut niitä kommentteja, että muutaman sadan tunnin sisäänajon jälkeen kuva on parempi kuin uutena paketista.
Tarkoittaneeko että värilliset alipikselit eli niiden värisuodattimet pikku hiljaa "kuluvat" , ja muuttuvat valkoisiksi?
Ymmärtääkseni värisuodattimille ei tapahdu mitään, vaan siitä yksittäisestä alipikselistä vastaava OLED-elementti himmenee kulumisen myötä, mitä television elektroniikka kompensoi vähitellen nostamalla jännitettä.
TM:n nettisivuilla kerrotaan Samsungin ja LG:n nokittelusta OLEDeissa sekä valaistaan paneliteknologioiden eroja: https://tekniikanmaailma.fi/samsung...la-tuleeko-alalle-paljon-kaivattua-kilpailua/
Jep. Kilpailu aina hyvästä. Siitä hyötyy etenkin kuluttaja. Joskin itsellä voi taas olla 7-vuoden kuivakausi edessä, kun just tuli hankittua uusi töllö.
Turhahan telkkaria on koko ajan päivitellä. Itselläni on nyt reilut 4 vuotta ollut Samsungin QE75Q9FN, ja en näe tarvetta vaihtamiseen, kun isompi ei mahdu ja nykyinen on ihan riittävän hyvä. Omassa telkkarihistoriassani tämä on ensimmäinen kerta, kun ei ole hinkua hankkia parempaa. Jos olisi isompi kämppä, niin sitten kyllä kelpaisi isompi töllö.
Tässä on ChatGPT tekoälyn vastaus kumpi on parempi, OLED van QLED. Aika hyvin tekoälyltä, vai mitä? Onko Oled parempi kuin QLED? OLED- ja QLED-teknologiat ovat molemmat hyvin suosittuja nykyaikaisten televisioiden näyttötekniikoina, ja molemmilla on omat etunsa ja haittansa. OLED (Organic Light Emitting Diode) -teknologia tarjoaa täydellisen mustan värin, sillä jokainen pikseli voidaan sytyttää ja sammuttaa erikseen. Tämä tarkoittaa, että OLED-televisiot tarjoavat erittäin tarkat värit ja kontrastit sekä laajan näkökulman. QLED (Quantum Dot Light Emitting Diode) -teknologia puolestaan käyttää pieniä kvanttipisteitä lisäämään värien intensiteettiä ja tarkkuutta. QLED-televisiot tarjoavat erittäin värikkäät ja kirkkaat kuvat, ja ne ovat yleensä hyvin valoherkkiä, mikä tarkoittaa, että niissä näkyvät hyvin selkeät kuvat myös auringonvalossa. Lopuksi, kumpikaan näistä teknologioista ei ole "parempi" toistaan nähden, sillä se riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä ja tarpeista. OLED-televisiot tarjoavat paremman mustan värin ja kontrastin, kun taas QLED-televisiot tarjoavat värikkäämpiä ja kirkkaampia kuvia. Valinta riippuu siis siitä, mikä on sinulle tärkeämpää. https://chat.openai.com/auth/login