Houkutteleva hinta kyllä, kun ajattelee että jotenkin verrannollinen (mutta silti pienempi) OLED on varmaan sen kolme kertaa kalliimpi. Mutta toki sillä kuvanlaadullakin on merkitystä, erityisesti monelle täällä plazalla ja nuo verkkiksen kaksi arviointiakaan ei hirveän korkealla odotuksia siltä osin nostaisi.
Melko "hinnat alkaen"-malli tuo näyttäisi olevan kokoa lukuunottamatta. HD-sisällölle varmaan ihan ok, mutta jos sihdataan 4k HDR -materiaalia, niin ei kyllä ole kummoinen. https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/nano75-2021 Tyytymällä 75 tuumaan saa kyllä selvästi paremman telkkarin samalla hinnalla, tai sitten muutama satanen lisää ja saa rutkasti paremman.
Jos haluaa parasta mahdollista kuvanlaatua, niin en sanoisi noita ylihinnoitelluiksi ominaisuuksiksi.
Sampalta tulee tänä vuonna mini-led telkut joissa myös 89, 101 ja 110"mallit. 14bit dynamiikka ja 2000nit kirkkaus, 20bit processing, 100% DCI.
https://www.samsung.com/fi/tvs/qled-tv/q70a-85-inch-qled-4k-smart-tv-qe85q70aatxxc/ ^ Tuli tilattua.. Liekkö hinnoitteluvirhe, mutta katsotaan kotiutuuko, eli 85" -tuumainen Samsung Q70A 1300€.
On siinä varmaan joku moka, kun 75-tuumainen on kalliimpi. Ellei sitten kyse ole siitä, että isompaa mallia on varastot täynnä, ja pitää tyhjentää ennen uusien tuloa. Siltikin epäilyttävän halpa.
Mä en ole Samsungin telkkareita katsellut viime aikoina, mutta ihan hyvää kehitystä kyllä. LCD-tekniikasta kaikki irti, kunnes tulee parempaa tekniikkaa.
Niin se uuden telkkarin osto sitten taas lopulta siirtyi vajaalla vuodella eteenpäin. Sony 65A80J oli monta kertaa ostoskorissa, mutta joka kerta sitä koki, että koski se sitten semi-gloss -ruutua, mallille ominaista image retentionia, EVO-paneelin puutetta tai yleistä huolta OLED:stä, jos et omista ikkunatonta katseluhuonettta, joku mätti. Hyvä näin, koska CES:llä julkistettu Sony X95K saattaa olla sen verran lähellä OLED-kuvaa sen verran minimaalisilla LED-tekniikan puutteilla (MINI LED + BACKLIGHT MASTER DRIVE) maksimaalisista hyödyistä puhumattakaan, että taidanpa siirtyä odottamaan 65X95K:ta. Veikkaan, että senkin hinta alkuun on sen 2500 euroa, niin tässä joutunee odottamaan tovin ennen kuin sitä saa alle 1800 euron (mitä isompaa summaa en ole sijoittamassa, oli malli mikä hyvänsä). Moista telkkaria ei taida olla yhtä veemäistä myöskään muuttaa toiseen kämppään kuin OLED:ia, mikäli ei ole ollut tilaa säilöä jättimäistä pahvilootaa.
Vuoden verran tässä ehditään kaivaa "vikoja" 65X95:sta. Ja kun se sitten maksaa 1800e on taas uudet CES messut ja uudet telkkarit julkaistu, jonka jälkeen 65X95 ei näytäkään enää houkuttelevalta... En tajua mikä OLEDissa niin jännittää? Joka ikisessä maailman telkkarivertailussa OLED telkut ovat kärjessä. Ostaa nyt hyvän telkkarin ja nauttii elämästä, sen sijaan että vuosi toisensa jälkeen etsii vain vikoja ja vajavaisuuksia eri malleista.
Tiedän toki, ettei pitäis jäädä odottelemaan seuraavaa ja seuraavaa mallia, mutta koin nyt vaan sen tässä kohtaa perustelluksi, kun ovathan nuo A80J-sarjan kaksi pienintä kokoa tavallaan rampautettuja malleja luetelluista syistä. Oon tottunut osteleen lähinnä vajaan tonnin telkkareita, niin nykybudjetilla liikkuessa on oikeutettua tarttua suurimpiin sudenkuoppiin. Tossa X95K:ssä pitäis olla 65-tuumaisessakin anti-glaret ja laajat katselukulmat (Sonyhan karsi niitä viime vuoden LED-malleissa pienemmistä koosta pois), joten mitään isompaa ongelmaa ei pitäis paperilla olla.
Jotenkin silti tuntuu siltä, että vuoden 2021 OLED on lopulta parempi valinta kuin mikään vuoden 2022 LCD-telkkari.
Näin toki veikkaan itsekin, mutta jos tuo X95K kuroisi eroa tarpeeksi umpeen minimaalisella bloomingilla ja DSE:llä (mitä vastaan ton BMD:n&MINI LED:n pitäisi taistella), niin varmaan se olisi niille parempi valinta, jotka huolehtivat vielä burn-inistä/image retentionista tai vaikkapa kirkkaudesta. Eihän noilla parhaiden LED-mallien tuhansilla nitseillä sinänsä tee mitään oikean elämän käytössä ja nyky-OLED:n pitäisi riittää kansan olohuoneisiinkin. Tunnetusti LED on silti suositellumpi telkkari valoisiin huoneisiin kuin OLED, vaikka nyt itse olenkin siinä rajoilla, että saan kyllä huonetta hämärämmäksi pimennysverhoilla, mutta esim kesällä ei ole mitään mahista saada huonetta kirjaimellisesti hämäräksi saati pimeäksi. Olisin silti nyt ottanut A80J:n mielummin kuin esim Samsungin QN95A:n, jossa on todettu niitä "ominaisuuksia kuvassa", jotka saavat niin monen vaihtamaan OLED:iin.
Itse ostin 65" A90J:n Black Friday -alennuksesta muutamia viikkoja sitten. Seurasin tuon CES:in tarjonnat aika tarkkaan ja totesin itselleni, että olipas loistava sauma ostaa tuo telkkari. A90J:n päivitetty malli, A90K, tulee vain 42- ja 48 -tuumaisina, kun taas tuo A95K ei kiinnosta itseä oikeastaan lainkaan. Tuo QD OLED -teknologia on vielä sen verran uutta, että sen laadusta ei ole vielä oikein mitään takeita. Tämän lisäksi tuon hinnasta ei ole vielä varmuutta, mutta yleinen olettamus ja arvio tuntuu olevan, että tulee olemaan paljon kalliimpi mitä mm. A90J oli julkaisussa. Tuossa A95K:ssa on mielestäni myös oudon ja aika ruman näköinen jalusta ja kaikissa noissa 2022 Sonyn malleissa meni tuo kaukosäädin reippaasti huonompaan suuntaan, kun monia hyödyllisiä nappeja karsittiin pois. Televisiolle otollinen ostoaika on mielestäni muutenkin sen jälkeen, kun kaikki vuoden isojen valmistajien lippulaivat ovat olleet markkinoilla pidemmän aikaa. Noista voi sitten lukea ja katsoa käyttäjäarvioita ja mm. HDTVtestin arvostelut sekä vertailut.
Hyvä veto tosiaan oli, etenkin CES:n jälkeen, koska tuo malli tuossa koossa jatkaa 2022-malliksi. Tietty siis jos on (halu) laittaa tollaisia summia telkkariin.
Joo, edellinen telkkari oli vuosimallia 2010. Eipä noita tosiaan liian usein tule vaihdeltua, niin siksi ei haitannut tuo hintakaan.
Tuo Q70A on jotain johon suuntaan olisin toivonut lcd-teknologian menevän. Nimiittäin paikallinen himmennys, miniLEDit ja HiSensen "tuplapaneli" (väri + mv) ovat vain yrityksiä vähentää itse lcd-panelin ongelmaa eli heikkoa kontrastia, tuottaen samalla uusia kuvanlaatuongelmia ja hintalisiä. Q70A:ssa käytetään (ainakin joissakin kokoluokissa) VA-paneleita joiden kontrasti on parasta mitä nykyään pystyy olemaan. Niinpä kohtalaisen hyvä kontrasti saadaan ilman paikallista himmennystä tai muita tekniikoita. Seurauksena on korkealuokkainen kuva jossa ei ole ollenkaan taustavalotekniikan aiheuttamia kuvavirheitä. Toki VA-panelin katselukulmat eivät ole kummoiset, mutta jos sen hyväksyy, tuossa on monelle sopiva tv-malli. HDR-, Dolby Vision -yms. hifistit löytävät omansa varmaan muualta, mutta valtaosalle kuluttajista tässä on hyvä televisio.
Ei OLEDit nyt niin himmeitä ole, että tarvitsee pimennellä tai vedellä verhoja edes tavallisena päivänä. Kirkkaampi se on luultavasti kuin vanha LCD telkkarisi, vanhoista plasmoista ja kuvaputkitöllöistä nyt puhumattakaan.
Jeps. Tästä olen parikin kertaa kirjoittanut ja pahoittelen, jos toistan itseäni, mutta OLED ei todellakaan ole niin himmeä kuin jotkut netissä huutelevat. Toki kaikki on yksilöllistä ja riippuu siitä, mihin asioita vertaa. Jos käytössä on ollut Samsung QLED ja kirkkaus vedetty tappiin SDR-kuvassa, niin OLED voi vaikuttaa himmeältä. Mutta samaan hengenvetoon pitää sanoa, että meillä on OLED sijoitettu siten, että aurinko pääsee kesällä paistamaan etelästä päin suoraan töllöön. Silti ei ole tarve pitää kirkkautta maksimissa SDR-katselussa. Ja periaatteessahan tuo käsittää vain SDR-katselun. HDR-katselussa kirkkaus on speksattu eli kuvan kirkkaus (jos ei yksityiskohtien maksimikirkkaudesta nyt puhuta) on sama sekä QLEDissä että OLEDissa. Eli, jos halutaan katsoa kuvaa siten kuin on tarkoitettu, niin molemmissa töllöissä yleiskirkkaus on sama. Mutta onhan se toki niin, että osa haluaa erittäin suurta SDR-kirkkautta ja silloin OLED ei välttämättä ole se oikea valinta. Netissäkin osa kirjoittaa, miten on palauttanut OLEDin, kun kirkkaus on ollut huono. Eli eipä siitä kukaan ketään voi tuomita, jos kirkkauden kokee huonoksi. Mutta noin yleisellä tasolla ajateltuna ja tosiaan vanhempiin teknologioihin verrattuna OLEDin kirkkaus on kyllä todella hyvä. Katselua varten huonetta ei tarvitse pimennellä mitenkään. Jokaisen tuo pitää itse tietenkin päättää, mutta etukäteen ei kannata lähteä valintaa hylkäämään tuon vuoksi tai varsinkaan siitä netissä huudella, jos ei omakohtaista kokemusta teknologiasta edes ole.