Tässä on tarkkaan harkittu askelkuvio. Kyllähän sekä demarit että keskusta tulevat kannattamaan Natoa, mutta vasta sitten kun selvitys on valmistunut.
^Itse arvostan niitä, jotka sanovat mielipiteensä juuri nyt. On se mielipide sitten sama kuin minulla tai ei, mutta olisi jo nyt tarpeellista olla selvä mielipide. Jos kannattaa liittymistä jonkun selvityksen jälkeen, on perässähiihtäjä ja peesaaja ja pelkkä opportunisti loppuelämänsä. Kansanedustajilla on ollut vuosikymmeniä aikaa hankkia tarvittava tieto Naton eduista ja haitoista.
Kun tilanne nyt aika oleellisesti muuttui kuukausi sitten, ei sillä vuosikymmeniä sitten hankitulla tiedolla ole enää merkitystä. Venäjähän voisi esimerkiksi vaikka sulkea ilmatilan suomalaiskoneilta, jos haemma Nato-jäsenyyttä. Nythän tälläkään asialla ei ole enää merkitystä, kun se ilmatila on jo suljettu.
^Minun mielestäni Georgia 2008 olisi pitänyt soittaa kelloja. Viimeistään pienet vihreät miehet vuonna 2014 oli viimeinen varoitus. Mutta kun ei. Nyt ollaan tässä. Itse olen ollut Naton kannalla 2000-luvun alkuvuosista asti.
No sehän hienoa. Miksi tässä ei saman tien voi tehdä kuten pitää, vaan poliittinen pelleily kuuluu välttämättömästi asiaan. Kun ilmeisimmin tiedät jotain asiasta, niin miksi näin ei voisi tapahtua heti, koska Venäjän suhteet ovat joka tapauksessa muuta, kuin ovat tähän saakka olleet. Eli mikä on peruste jarrutella ja ihmetellä? Antaisi aivan toisenlaisen viestin yhteneväisestä kansasta, kuin joku kummallinen jahkailu. Venäjää ei enää tarvitse pelätä tai kumarrella. Se tulee sieltä jos on tullakseen ja Naton jäsenyys on ainoa asia joka saattaa sen suoraan pysäyttää tai ainakin pistää harkitsemaan tilannetta. Jos Suomessa on jo valmiiksi hyvät puolustusvoimat, niin ei se Nato-jäsenyys ainakaan haittaa. Ne ensimmäiset pommit Helsinkiin saattavat hyvinkin jäädä tulematta Nato-jäsenyyden pelotteen takia.
Niin se mieli tosiaan muuttuu nopeastikin. Kuten aiemminkin totesin, niin ennen se olisi mielestäni ollut provokaatio Venäjää kohtaan, mutta nythän sillä ei enää ole mitään merkitystä. Venäjä löytää kyllä itse provokaatiot tarvittaessa, kuten olemme huomanneet.
Emme ole yhtään nopeammin Naton jäseniä, vaikka jätämme hakemuksen nyt tai kesäkuussa. Nato päättää asiasta huippukokouksessaan kesäkuun lopussa, ja sitten vielä kaikkien jäsenmaiden parlamenttien vahvistukset.
Vaikka asiat menisivät näin, niin mitä tuolla poliittisella pyörittelyllä saavutetaan? Jos vaihtoehtona on oikeasti Venäjän pommittama ja kenties valtaama Suomi tai ihan normaali itsenäisyys menetetyillä Venäjän kaupoilla, niin onko tuossa nyt jotain arpomista vaihtoehdoilla? Jos jotkut ovat periaatteesta vastaan tätä liittymistä, niin eikö kuitenkin luulisi että se legendaarinen isänmaan etu ajaa noiden empimisten ohi? Ja vielä hieman kärjistettynä: Eikö nämä ymmärrä että niiltäkin lähtee työpaikka alta, kun Venäjän Duuma päättää heidänkin puolestaan. Se että milloin asiasta päätetään, ei ole oleellinen kysymys. Oleellinen kysymys on, että halutaanko olla itsenäisiä vai ei. Mielestäni asiasta pitäisi pystyä päättämään nyt yhtenä rintamana. Yhtäkään syytä olla liittymättä Natoon ei enää ole.
Kyllä tässä varmaan liitytään Natoon, mutta ei sitä kannata vielä ääneen toitottaa. Hakemuksen jättämisen ja jäsenyyden hyväksymisen välillä pitää olla mahdollisimman lyhyt väli, jotta Venäjälle jää mahdollisimman vähän aikaa aiheuttaa ongelmia. Tämän takia hallituspuolueiden johtajat ja presidentti eivät ilmaise vielä kantaansa.
Parempi olla avoin jo nyt Natoon littymisen suhteen. Kaikkein parasta olisi kansanedustajille olla suorasanainen. Me olemme Venäjälle vihamielinen valtio jo nyt.
Mietin, että itselläni mielipide Natoon liittymisestä on varmaan eksponentiaalinen kasvu. Kuin Sveitsi kuulosti nuorena niin hienolta, sitten aikuisena vain kuvittelin ihmiskunnan kehittävän ja pikku hiljaa meistä tulisi maapallon kattava liittovaltio. Nyt todellisuus on kuin märkä rätti ja meidän muutamien sivistysvaltioiden on vain pidettävä yhtä.
Juu niin kuulosti. Ihmettelyä pienestä pitäen aiheutti kyky pysyä puolueettomana ja ilman Saksan valloitusta 2.maailmansodassa, kunnes ymmärsin että maa toimikin pankkina ja valuutanvaihtajana myös Saksalle, joka selitti puolueettomana ja valloittamattomana pysymisen. Omanlainen valtionsa toki edelleenkin, jossa kansanäänestyksillä ratkaistaan lähes kaikki asiat. Toisin kuin muualla euroopassa.
Sveitsi ja Ruotsin tosiaan olivat täysin puolueettomia molemmat WW2. Nooh, mitä nyt pari pikku juttua joita ei lasketa...
Stoltenberg kommentoi Suomen NATO-jäsenyyttä: https://www.hs.fi/paivanlehti/31032022/art-2000008673282.html Enää puuttuu meiltä päättäjät. Luulisi tuon Butshan joukkoteurastuksen jo avanneen paatuneimmankin suomettuneen silmät. Tosin Venäjähän kieltää tehneensä kellekään siviilille yhtään mitään. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008726501.html
Mutta tukeeko Suomi Turkin tavoitteita? Kummasti tuntuu unohtuneen millainen tyyppi sielläkin on vallan kahvassa kiinni.
Kyllähän se nykyään on että pitää vähän moraalisista arvoista joustaa jos meinaa toisten kanssa pärjätä. Pienemmän pahan tie. Eli suomi tukee turkkia.
En suostu uskomaan että Suomi tukee mm kansanmurhia ja Euroopan uhkailua pakolaisvyöryllä, maan sisäisistä poliittisista puhdistuksista puhumattakaan. Googlatkaa jos olette jo unohtaneet, sama meininki siellä on kuin Venäjällä.