Siis nyt "ammun itseäni jalkaan", mutta silläkin uhalla täytyy nyt kehaista tätä uutuussarjaa. Arvaan että kun Suomi sarjaa kehaisee, niin täällä puritanisti leffafriikit älähtävät, että kotimaiset tuotannot ovat kakkaa oli minkälainen tapaus tahansa. Mutta itseeni upposi nämä sarjan viisi ekaa jaksoa. Sarjahan siis kertoo meille, melkein joka suomalaiselle tutusta aiheesta. Eli nokiasta. No, kyseinen tuotemerkkihän jakaa kansaa varmasti, tai siis jakoi. Toiset tykkää ja toiset ei haluu kuullakkaan mokomasta kapistuksesta. Mutta, siis missä sarjassa näin paljon erilaisia juonenkäänteitä tapahtuu. Ja Nokian tarinastahan tässä viidessä jaksossa oli vasta ihan pieni pintaraapaisu. Ei päästy kun vasta tarinan alkutahteihin asti. Esim. Jorma Ollilan näyttelijää pitää kehaista. Esittää kyl mainiosti kuivan asiallista, ja kyl itselleni tuli tosta mieleen se kuva, mikä siitä äijästä aikoinaan julkisuudessa tuli nähtyä television välityksellä. Satu Tuuli Karhu vetää ihan asiallista juristin roolia. C moresta tuli kateltua jaksot. Ja varmasti tulee katottua lisääkin kun julkaisevat lisää jaksoja.
En ole sarjaan sen enempää tutustunut kuin mitä jonkun mainoksen olen nähnyt, joten mietin, että miten tarkkaan sarja kuvaa oikeita tapahtumia? Vai onko tuosta edes mitään tietoa? Vähän pelottaa se, että sarjasta onkin tehty jokin hieno tuhkimotarina, jossa ikävät asiat jätetään kertomatta ja hehkutetaan vain ihanaa ja parasta Nokiaa. Olen itse kyseisessä puljussa ollut useampaankin otteeseen. Ekaa kertaa oli jo parikymmentä vuotta sitten Sympparia tekemässä ja senkin jälkeen verkkohommissa. Joka kerta homma on ollut samanlaista paskanjauhamista ja säätämistä. Yhtä huonosti hoidettuja softaprojekteja en ole missään firmassa nähnyt. Paskaa oli jo symppariaikana ja paskaa on edelleen. Olen ollut myös Nokian kilpailijan Ericssonin leirissä useampaankin otteeseen ja huomattavasti fiksumpaa menoa ovat olleet ne. No Nokia menestyi paskasti johdetuista projekteista huolimatta, mutta kyllä Symbian oli myös järjestelmänä ihan skeidaa. Tokihan se yritti olla ensimmäisiä älypuhelimia, mutta montakin hyvää softaprojektia jäi valmistumatta vain sen vuoksi, että niiden tekeminen Sympparille oli vain niin perkeleen hidasta. Android oli sen jälkeen kuin yhtä juhlaa. Androidissa teit 20 koodirivillä sen, mikä Sympparissa vaati reilusti yli 100 riviä. Noh, enpä kyllä ole työelämässä enää Androidia koodannut pitkiin aikoihin. Jonkin verran harrastuksena, mutta en tiedä miten massiiviseksi se on kasvanut ja vaatiiko homma nykyään miljoonia koodirivejä. Totta kai pientä ylpeyttä koen siitä, että olin aikanaan mukana tekemässä Nokian puhelimia, joka oli selkeä markkinajohtaja. Mutta samalla on pakko mainita, että kyllä se softapuolella oli jo pitkään tiedossa, että jossain vaiheessa Symbian vain käy liian raskaaksi ja vanhaksi käyttöjärjestelmäksi. Eikä Symbianin lopettaminen sinänsä ollut yllätys. Isompi oli ehkä se, että Nokia avoimesti haukkui Androidia "pikkupoikien touhuksi, jotka pissaavat housuun ja se lämmittää vain hetken ja sitten on entistä kylmempi". (tai jotenkin noin se meni). Ja sitten Nokia itse valitsee yhteistyön Microsoftin kanssa ja alkoi tekemään menneen talven Lumia. Olihan se sekin sellainen päätös, jota ei voinut edes silloin ymmärtää. Koodaajan näkökulmasta Android olisi ollut ykkösvalinta, mutta kun isot pomot menivät sen jo haukkumaan, niin eihän sitä tietenkään silloin voinut enää valita. Nokian historia voisi olla aika erilainen, jos olisivat ymmärtäneet heti lähteä Androidin mukaan. Mutta itse sarjasta vielä sen verran, että se ilmeisesti kuitenkin kertoo asiat siten kuin ne ulkoapäin nähtiin ja mitä pomot ulos ovat kertoneet. Olisi kiva saada myös hieman sisäpiirin näkemystä varsinkin devaajatasolla.
Tämä. Sama pätee lähes kaikkeen kun verrataan länsinaapuriin. Täällä johdetaan autoritäärisesti ja siellä keskustellaan. Siihenhän kaatui TeliaSonera yhteistyö, samoin Cloetta/Fazer. Ja siellä luotiin Ikea kun meillä on... Sotka ?
Sarja kuvaa 80-luvun lopppua eli Symbianiin asti ei ihan päästä. Mutta kyllä tuossa minun mielestäni on näytetty kuraa ja epäterveellistä työkulttuuria. Kovin ruusuinen kuva ei ainakaan muodostu.
Juu, kyllä sellane kuva tulee mieleen, et "tuurilla ne laivatkin seilaa" tosta Nokian alkuaikojen tapahtumista tossa sarjassa. Ei tosiaan mitää ruusuita kuvaa anneta. Kari Kairamoa, silloista puljun pääjohtajaa kuvataan tos sarjan alku jaksoissa, niin jos hän on tollainen ollut myös oikeassa elämässä kuin tossa sarjassa, niin Nokia olisi kaatunut jo ennen kuin siitä tuli sellainen kännykkämarkkinoiden johtaja aikanaa. Täysin epäpätevä johtaja, vaikka kaikki suurin osa alaisista siitä tuntu pitävän sarjassa näytettyjen tapahtumien pohjalta. Itsellä ei mitää kytköstä ole Nokiaan, ollu vaa aikoinaa useitakin nokian puhelimia käytössa. On vaa ihan yleis kuvaltaan jännä seurata sarjan tapahtumia. Tiedä sitten onko kaikki täysin totta, vai onko lisätty jotain omaa tuomaan dramatiikkaa sarjan tapahtumiin.....
Katsoinpa tämän sarjan ykköskauden kokonaisuudessaan C Moresta. (Kakkos- ja kolmoskausi on ilmeisesti suunnitteilla.) MiF käsittelee erittäin mielenkiintoista aikaa: aikaa kun suuressa talousahdingossa oleva Nokia myi suuria osuuksia itsestään ja alkoi keskittyä matkapuhelimiin ja digitaaliseen GSM-verkkoteknologiaan analogisen NMT-verkon sijaan. En välittänyt sarjan yksityishenkilöiden henkilökohtaisista draamoista (paitsi Katariina Tammen kohdalla), erityisesti kun monet työntekijät ja heidän draamansa oli keksitty sarjaa varten. Minua olisi kiinnostanut enemmän johtoportaan päässä tapahtuvat suuret linjaukset ja draama siellä päässä. (Kyllä sitäkin näytettiin kohtuullisessa määrin.) Heti ensimmäisessä jaksossa iskee "menetetyn potentiaalin harmitus": Tammi, joka oli juuri palkattu Nokialle juristiksi, tapaa ensimmäisen kerran firman matkapuhelintyöryhmän insinöörejä ja kysyy miten on mahdollista, että matkapuhelinsignaali välittyy kahden puhelimen välillä ilman näkyvää johtoa. Insinöörit selittävät insinöörijargonilla asian niin ettei katsoja vahingossakaan voi ymmärtää asiaa. Tässä olisi ollut erinomainen tilaisuus laittaa mukaan hieman kontekstia, jolloin katsojalle selviää missä kohtaa matkapuhelinkehitysteknologiassa ollaan, ja kertoa vähän signaalin koodauksesta, käsittelystä, modulaatiosta ja dekoodauksesta - mutta ei tietenkään! Tärkeämpää käsikirjoittajalle oli selvästi alleviivata insinöörien taitamattomuutta selittää omaa osaamistaan muille, ja mielestäni kohtaus meni aika tavalla hukkaan. En minä näyteltyä dokumenttisarjaa odottanut, missä näytettäisiin hienoja Fast Fourier Transform -visualisointeja, mutta edes jotain. Samantyyppistä "menetettyjen potentiaalien harmituksia" tuli vastaan sarjassa kasapäin. Sarjan alku olisi voinut hyötyä myös pienestä Nokian historian infopläjäyksestä, jotta nähdään "missä mennään", Citizen Kanen aloitusuutisfilmin tapaan joku feikkiuutislähetys tai sen puutteessa pienen budjetin "Nokian tehdas taustakuvana ja pari lausetta tekstiä"-diaesitys. Kauden lopussa, kun tämä uusi Spoiler: Viimeisestä jaksosta Nokia 101-puhelin on valmistunut, mitään ominaisuuksia siitä ei kerrota. Piilomainonnastakaan ei voisi syyttää, kun koko puhelinta ei tietääkseni ole 30 vuoteen valmistettu. Lisäksi turha siirappisuus ja Nokian ylenpalttinen palvonta meni myös välillä vähän yli, erityisesti kauden päätösjaksossa, kun Ollila keskustelee ensin Tammen, ja sitten sihteerin kanssa, ja molemmat kehuvat maasta taivaaseen Nokian tehtaan. Arvio: 2-/5