Itse pidän OLEDejä vähän samanlaisina kuin plasmoja, eli tekniikasta on suunnilleen revitty irti se, mikä lähtee, ja tarvitaan uusia ajattelutapoja, että suorituskykyä saadaan merkittävästi parannettua. Samsungin QD-OLED on yksi tällainen ratkaisu, mutta en usko senkään saavan pitkää ikää.
Samsung jäänyt (taas) kiinni huijaamisesta. https://www.mikrobitti.fi/uutiset/s...estaajia/02b4c200-d9df-48fb-ad86-6e21a699336c
TM 11/2022 ilmestyi. Siinä on kahden OLED-television: Panasonic TX-65JZ2000E ja Philips 65OLED986/12 ja kahden MiniLED-tv:n: Samsung QE65QN95B ja Sony XR-65X95K keskinäinen vertailutesti. Jos keskitytään pelkästään kuvanlaatuun, voi todeta että OLED-tekniikka on edelleen paras, vaikka MiniLEDien kuvan kirkkaus onkin suurempi. Etenkin Philipsin kuvanlaatu on loistava, edes OLEDien perusongelma, kuvan kirkkauden väheneminen kun koko kuva-ala on kirkas, ei Philipsiä vaivaa. Myös Panasonicin kuva on erittäin hyvä. MiniLED-televisioidenkin kuva on pääosin hyvänlaatuinen. Samsungin ruutu heijastelee ja kuvan nykivyyttä ilmenee bluray-elokuvia katsellessa. Sonyssa oli ajoittain sävyvirheitä kuvassa. Pelikäyttöön Sony sopii huonoiten viiveitten takia. Arvosanoina: Laajasävykuvasta kaikki saivat ysin, Tv- ja teräväpiirtokuvasta OLEDit saivat kympit, muut ysit. Kuten tiedetään, muitakin arvostelukohteita televisioista löytyy, joten kokonaisuutena OLEDit ottivat kaksoisvoiton, Sony kolmas ja Samsung neljäs. Kokonaiskeskiarvona Sony hävisi vain pari kymmenystä OLEDeille, Samsung jäi jälkeen Sonysta selvemmin.
Made in China taitaa valitettavasti alkaa olla pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Vaikka itse laitteen kokoonpano tapahtuisi muualla, komponentit tulevat pääsääntöisesti Kiinasta tai Taiwanista. Vaikkapa LG Displayn panelivalmistus on hyvää vauhtia siirtymässä Kiinaan, ja prosessorit tulevat myös Kiinan/Taiwanin suunnalta. Omassa 3-vuotiaassa Sonyssani on todellakin kuvan prosessoinnin suunnittelutyö tehty Japanissa, mutta osat ovat (paneli ohjaimineen /LG) Kiinasta tai (prossu/MT) Taiwanista (muovikuorten lähtömaata en tosin tiedä).
Sattumalta huomasin että paikallinen elektroniikka-ketju mainosti uutta Sony XR-77A83K OLED:ia hintaan €2114! Menin sitten saman tien tilaamaan. Nyt odotellaan jännityksellä että tuleeko julkaisupäivän 30.06. jälkeen TV vai sekavia selityksiä väärästä hinnasta. Veikkaan jälkimmäistä, valitettavasti.
Minun mielestä siinä testissä ei kerrottu mikä sen kirkkauskuvaajan 100% taso on. En usko että Hilipipsissä on mitenkään erikoinen virtalähde niin että kykeneisi antaan edes 70% pinta-alalle saman kuin 10%. Tämä on asia mikä omassa 77CX telkussa joskus pistää pahasti silmään. Muuten mainio kuva. Käytettävyydeltään tietysti räpellys mutta kaikkeen tottuu.
Sivulla 27 on kuvaaja: PINTA-ALAN VAIKUTUS KUVAN KIRKKAUTEEN. Panasonic on testatuista ainoa jonka kirkkaus muuttuu. "Philips on ensimmäinen testamamme oled, jonka kuvan kirkkaus on käytännössä vakio valkoisen pinta-alasta riippumatta." Kun faktat tiedetään, mielipiteet ovat tarpeettomia.
TM on viihdyttävä lehti. Monesti olen aikaani kuluttanut sitä lukemalla ja joskus ennen muinoin ollut tilaajakin. Mutta kyllä heidän arvostelunsa on enemmän suunnattu peruskäyttäjille suuntaa antaviksi jo lehden luonteen takia, kun kirjoittavat kaikesta tekniikkaan liittyvästä.
Minulla ei tuota lehteä valitettavasti ole, joten voitko sinä, tai joku muu, kertoa, että mikä on tuo mitattu kirkkaus koko ruudun valkoiselle? Hyvää jäähdytystä tuo taitaa vaatia ainakin...
Joo, tai tingitään kirkkaudesta, jos se on kerran vakio ja kokokuvan kirkkaus ei vähene 10% kuvaan nähden, niin tottakai 10% kuvan kirkkaudesta tingitään. Menee ns. lapsi pesuveden mukana...
Mielestäni jutussa ei oikein tarkenneta tuota. Kyseisen kuvaajan kuvatekstissä ei asiasta mainita ja vertailun mittaustulostaulukossa Philipsin maksimikirkkaudeksi mainitaan 800 NIT (HDR10, UHD). Ei ota selvää onko kalibroituna vai jonkin dynamic moden maksimi.
No jopas on. Mitattu kirkkaus olisi kyllä tärkeä tieto. Kertoo just siitä, että minkälainen lehti on lopulta kyseessä. Silmä on niin huono instrumentti noiden kirkkauksien arviointiin, että jos tuo Philipsin kirkkauden muutos on vain silmäpelillä tehty, niin silloin on faktat pois pelistä. Ja toisaalta, jos on mitattu, niin miksi ihmeessä sitten jättää nuo mittausarvot pois... Onpas taas juosten kustu testi.
Luultavasti ovat mitanneet kalibroidussa tilassa. Samassa kuvaajassa on Panasonic OLEDin vastaava käyrä, jossa näkyy >60% ikkunakoolla alkava selvä valkoisen himmentyminen. Sitä ennen himmentyminen on erittäin loivaa (~98% suhteellinen taso). Philipsin käyrässä tätä ei sitten näy juuri laisinkaan. Erikoista.
Pointti siis onkin, että aiemmin kaikissa TM:n testissä olleessa OLED-televisioissa on huomattu sekä silmämääräisesti että vastaavanlaisin mittauksin kuvaruudun himmentymistä, nyt ei.