Ekaa kertaa useampaan kuukauteen junassa. Maskeja bongattu tasan nolla. Korona on ohi? Itse olen altistunut useita kertoja sekä asunut kotonaan sairastuneen kanssa samassa kämpässä. Ei ole tarttunut. Tai sitten kolmella rokotteella on niin lievä, ettei kotitesti bongaa. Etätyö on jäänyt pysyväksi, kun kaikki muutkin ovat vihdoin tajunneet, että se konttorilla sahaaminen on lähinnä ajanhukkaa, paitsi milloin on ihan oikeasti jotain yhteistä toimintaa koko päivälle. Kotona työmatka 30 sekuntia, toimistolle 50 minuuttia. Eipä tartte joka aamu lähteä. Sitäpaitsi oma työpiste on huomattavasti parempi, kuin yhdenkään toimiston. Pari kertaa kuussa tulee käytyä ohviisilla ihan vaan jottei unohdu ja hoitamassa pakolliset. Duunikaveri muutti pois Suomesta, kun työt saa tehtyä missä vaan netti toimii. Kaupassakin on tullut käytyä pari kertaa hakemassa koko viikon eväät. On muuten turhinta hommaa ikinä juosta pitkin hyllyjä. Noutotilauksia ei tulee enää käytettyä, kun voi tilata viikon ostokset kerralla kotiovelle asti. Ne voi maksaa vaikka niillä työmatkoista säästyneillä rahoilla. Aika monta asiaa nämä lockdownit korjasi.
Kyllä, ohi on. Suomessa ei ole enää yhtään koronavirusta, Sanna Marin nitisti viimeisen viime viikolla.
Pistää miettimään, millaiset yhteiskunnalliset, sosiaaliset tai terveydelliset vaikutukset tällä on pitkällä juoksulla? Kun kontaktit muihin ihmisiin rajataan sukulaisiin ja ystäviin? Pysytään kotona? Millaiset vaikutukset itseen, kun enää ei tarvitse arkisin valmistautua/laittautua kylille lähtöä varten? Tai ei ole säännöllistä työaikaa rytmittämässä elämää?
Itse sanoisin, ettei etätyö hirveästi vaikuta työajan rytmittämiseen, vaan työaika on aika sama kuin ns. työpaikallakin olisi.
Jep. Oma kokemus aina helpoin. Mutta tuo on vain yksi kohta ja kaikkien ei tarvitse tehdä töitä samaan aikaan. Mutta, jos otettaisiin tutkintaan iso joukko uusia korona 2020 etätyöläisiä. Heitetään hatusta 10 000 ja verrattaisiin 10 000, jotka käyvät nyt taas toimistolla, niin mitkä olisivat tulokset 10 vuoden päästä? Tietysti tämä olisi hauska myös sen takia, että aika erikoislaatuisesta joukosta ihmiskunnan historiassa on kysy.
Noiden työkaverien kanssa tulee oltua ihan riittävästi tekemisissä sellaisella modernilla keksinnöllä kuin Teams. Ja päinvastoin, koska siellä konttorilla ei tule rampattua joka päivä, niin kompensaationa ainakin me järjestetään enemmän työpaikan sosiaalisia tilaisuuksia, kuten afterworkkeja jne. Koordinoidaan päivät milloin ollaan toimistolla ja mennään isolla porukalla lounaalle jne. Säästyy sellainen 100 minuuttia päivässä eli 500 minuuttia tai yli kahdeksan tuntia viikossa, kun ei ole työmatkoja (ne viikot, kun on kokonaan etänä). Toistaiseksi olen sille ajalle keksinyt ihan mielekästä käyttöä, enkä keksi, miten se junassa kuulokkeet päässä käkkiminen olisi hyväksi millään tavalla. Vastakysymyksenä voisin toki miettiä, että millaista on elämä, jos ainoa asia kodin ulkopuolella on työpaikka. Reisitaskuhousut ja t-paidat kuluu enemmän, puvut ja kauluspaidat vähemmän. En tiedä miksi kuvittelet, että etätöissä ei ole säännöllistä työaikaa. Meillä kaikki aloittavat 7-9 välillä ja jatkavat 15-18 saakka. Eli about samoissa raameissa, kuin mitä toimistotyöaika olisi; yleensä ns. liukuma on 7-9 ja 15-18. Jotkut tekevät osan päivää muualla ja osan päivästä toimistolla. Olen melko varma, että työtunteja on viikossa vähemmän ja työtehoa enemmän, kuin aiemmin. Joskus illat venyy ja joskus päivä alkaa myöhemmin, mutta tuollaista se oli 2019 toimistollakin. Ei sen työajan suhteen mikään ole muuttunut. Olen tosin vähän huono sanomaan, kun mitään työajanseurantaa mulla on ollut viimeksi 2015. Mitä nyt muilta olen kuullut, niin etätöissä pitää olla paikalla samaan aikaan kun toimistollakin pitäisi olla, ja työt saa lopettaa, kun toimistoltakin saisi lähteä. Tietty töihin ehtii aikaisemmin, kun se työmatka jää pois. Jotenkin alkaa maistua siltä, että mielestäsi suurin synti heti sairasloman jälkeen on etätyö. Tiedätkö montakin työpaikkaa, jossa oli säännöllinen työaika toimistolla, mutta nyt etänä ei enää ole?
Ihan mielenkiinnosta täytyy kysyä, että millaisia ihmisiä sinä kategorisoit ryhmään "hullut"? Vaikuttaa hieman epäkypsältä kielenkäytöltä.
On epäkypsää ja itse sanoisin jopa tyhmää, mutta ei oikein ole hyvää sanaa tuon kärpäsen puremiin ihmisiin. Kaikki ovat loukkaavia. Mutta käyppä lukemassa alusta keskustelua "Koronavirus 2019 eli COVID-19" 3500 viestiä ja 190 000 kertaa luettu. Kuin moni heistä vielä allekirjoittaa omansa? Etenkin ne kohdat, kun ensin syyllistettiin matkailijoita, sitten ulkomaalaisia, Helsinkiläisiä, piikittämättömiä ja lopulta maskittomia. Siellä nyt on niin paljon helmiä ja tuo on vain yksi raadollisimpia.
Allekirjoitan itse edelleen omat kirjoitukseni koskien matkailijoita, koska ihan sama, mitä nyt tiedetään, mut sen aikaisilla tiedoilla tuo vaan oli todella vastuutonta toimintaa. Noista muista voidaankin sitten enemmän neuvotella, kun käytössä oli enemmän dataa, että kuinka järkevää oli ristiinnaulita.
Nyt on koronaa taas paljon liikkeellä. Tunnen useamman jotka sairastaneet koronan nyt voimakkaana flunssana. Nyt alkaa taas näkymään muutamia maskillisia henkilöitä, ja jopa niin että myös nenä on oikeaoppisesti peitetty. Tosin maskin suojaavasta tai leviämistä esittävästä vaikutuksesta ei taida olla tutkimusnäyttöä.
Korona taas päällä. Onkohan tämä nyt kolmas vai neljäs kerta... Aiemmin on ollut kyllä hyvin ärhäkkä viikon kuumetauti. Nyt tuntuu pysyvän kurkkukipuna ja lievänä lämpönä. Toivottavasti ei tästä pahene. Ei tosin aiheuta nykyään sen enempää toimenpiteitä kuin normaalikaan flunssa. Maski on päällä, jos pitää jossain asioida.
No, aika suora yhteys on kuviteltavissa virusten määrän ja tartuttavuuden välillä. Olen toki maallikko, mutta... FFP2 käytössä taas itselläni. FFP3 suojaa muistaakseni lähinnä käyttäjää itseään (uloshengitettävä ilma tulee venttiilistä muiden naamalle), joten en ole siihen langennut.
Ehkä sinun pitäisi lukea tuo väitöskirja. Siellä voi olla kaipaamasi tieto. Ihan maalaisjärjellä ajatellen tarttuminen vähenee, jos saa sisäänsä vähemmän viruksia ilmateitse.
Maalaisjärjellä ajateltuna toki näin. Lääketieteellisten näyttöjen on kuitenkin perustuttava tieteellisin menetelmiin tehtyihin tutkimuksiin, ja hyvä näin.
Eivätkö väitöskirjat yleensä perustu tieteellisiin tutkimuksiin? Myös tuo Oksasen väitös. Joku sukupuolentutkimus ja vastaavat ovat varmaan erilaisia vaatimuksiltaan.