Hiukan raflaavan otsikon pistin mutta juttu on niin että maaliskuussa voimaan tule uusi versio EUn televisioiden energian kulutusta säätävästä laista tulee voimaan. Käytännössä mikään 8K telkku ei pääse rajoihin ja mitä ilmeisemmn OLED koneissakin on tiukkaa. https://etn.fi/index.php/13-news/14369-eu-torppaa-8k-televisioiden-myynnin 75" telkku saa kulutta 141W, ei enempää.
Eiköhän tuo hoidu sillä että tehdään normaalikuvatilasta niin tumma että kulutus jää alle vaaditun rajan. Käyttäjä sitten omatoimisesti vaihtaa johonkin toiseen kuvatilaan jossa kulutusta ei rajoiteta.
On näillä rajoituksilla sitä merkitystä, että ne voi tappaa joitain teknologioita pois markkinoilta. Sanotaan nyt vaikka niin, että jos vaikkapa OLEDilla ei päästä raja-arvoon (nehän tulee sitä varmaan ennen pitkään tiukentamaan myös), niin se häviää EU-markkinoilta. Kävisi plasmat siis. Se olisi valtava menetys ensiluokkaisen kuvanlaadun ystäville. Tämä on sitä vihreää siirtymää. Näyttäytyy harrastajan näkökulmasta melkoisena elämän kurjistamisena. Jos vihreälle päättäjälle riittää kännykkäruutu elokuvien katseluun, pitää sen riittää muillekin, niinhän se taitaa mennä. Mutta jospa se menisi noilla himmennetyillä moodeilla läpi. joku raja niissäkin tulee kyllä vastaan, mikä on liian himmeä ja alkaa kuluttajien nurina katselukelvottomista telkuista. Liian helppoahan himmennetyn tilan vaihtaminen ei saa olla, koska silloin ei taas säännös vaikuttaisi.
https://www.flatpanelshd.com/focus.php?subaction=showfull&id=1665647227 Plasman mahdottomuus tuli kai vastaan siinä, kun jokainen alipikselikin oli oma valonlähde. Eli 4k näytössä on 3*4k itsevalaisevaa pikseliä.
aivan, no miksi kukaan sitten kehittäisi mitään 8k juttua jos se menee ongelmien puolelle näiden säädösten takia
Näin se homma menee, ei paniikkia. Sinänsä tällä on mielestäni ihan hyvä markkinoita ohjaava suunta, eli ei tuoda yltiömäisen virtasyöppöjä teknologioita markkinoille. Kyllä teknologia kehittyy ja virrankulutus vähenee.
Mielestäni näitä ongelmia ratkotaan ihan väärästä päästä. On paljon sähkölaitteita ja muutakin tekniikkaa, joilla on paljon huonompi hyötysuhde kuin televisiolla. Toki kuluttajaa on helpoin kurittaa. Pitääkö esim ravintolassa olla kolme televisiota staattisen ruokalistan näyttämiseen päällä 24/7? Ei. Sitäpaitsi ne töllöt kuluu puhki ja pitää ajoittain vaihtaa.
Sulla on väärä käsitys jos luulet että televisiot on ainoat sähkölaitteet joiden kulutusta pyritään vähentämään sääntelyllä. Muutama vuosi sitten oli kauhea itku kun kommunisti-EU kielsi ”tehokkaat” pölynimurit. Käytännössä kyse oli ottiteholtaan suurista ja imuteholtaan surkeista koneista jotka tuottivat lähinnä ääntä kun markkinointi perustui ottotehon korostamiseen ja oikeasti hyötysuhteeltaan hyvät moottorit olivat kalliimpia.
Mihinkä laitteseen televisiota voi verrata hyötysuhdemielessä? Televisio tuottaa valoa (kuva) ja ääntä, loppu on hukkalämpöä. Onko olemassa laitteita jotka tuottavat paremmalla hyötysuhteella valoa ja ääntä?
Pitää ajatella isoa kokonaisuutta, jos halutaan että sähköä säästyy. Montako asuntoa on yhtä ravintolaa kohden? Jos kotitalouksen telkkari saadaan kuluttamaan vain yksittäisiä watteja vähemmän, niin koko EU alueella säästyy melkoinen määrä sähköä. Ravintolatelkkarit ei näkyisi missään. Tuo imuritapaus on hyvä esimerkki siitä että kehitystä tapahtuu kun vähän potkitaan. Imurin käyttöajat ei liene kovin suuria, joten sähkön säästö on vähän siinä ja siinä, mutta saatiin parempia ja tehokkaampia imureita, joissa imuteho on suurempi ja sähkön kulutus pienempi. Olisiko näin käynyt ilman direktiiviä? En usko. Mikään ei olisi kannustanut yriyksiä siihen suuntaan.
Kuten avausviestissä kerrottiin, niin on kyllä vähän harhaanjohtava otsikko. Mutta pitääkö tässä ruveta hilloamaan OLED-telkkareita Logitechin kaukosäädinten lisäksi. Minne tämä maailma on menossa? Tai no kyllä mä sen tiedän, mobiilikatseluun 6" ruudulta. Pystyvideot ja #shortit ovat jo Youtuben syöpä, koska Netflixiin?
Kaikki säteily, joka ei karkaa ikkunasta ulos, muuttuu lämmöksi talon sisällä. Oli se sitten gammasäteilyä, näkyvää valoa tai infrapunaa. Ja vaikka se karkaisi ulos, niin silti se muuttuu siellä lämmöksi. Eli jokainen watti, jonka televisio imaisee sähköverkosta muuttuu jollain tavalla lämpöenergiaksi. (Jos viilataan pilkkua, niin valo voi toki karata avaruuteen ja siellä se ottaa aikansa, että se muuttuu lämpöenergiaksi) Jos television on ikkunattomassa huoneessa, niin se on ihan samanlainen lämmitin kuin samantehoinen sähköpatteri. Mutta mielestäni on ihan hyvä, että myös televisioiden sähkönkulutukseen puututaan. Toisaalta toki toivoisin, että tosiharrastajille saisi myydä telkkuja, joissa sähkökulutusta ei ole rajoitettu tai olisi olemassa joitakin kuvatiloja, joissa tuota ei ole rajoitettu. Toisaalta ajattelen myös siten, että tuollainen rajoittaminen nopeuttaa teknologian kehittymistä, koska kirkkautta ei saa lisää yksinkertaisesti vain puskemalla lisää virtaa kuvapaneeliin, vaan teknologiakilpailun kautta. Mutta taas toisaalta se pitäisi rajoituksissa muistaa, että kirkas kuva vaatii paljon tehoa eikä siinä tapauksessa tuo tehorajoitus saisi tulla kirkkauden esteeksi. Eli mitattaisko noissa sitten jotain keskimääräistä tehoa?
Jatkot tästä aiheesta Suuri fysiikkakeskustelu -ketjuun, jatketaan täällä puhtaasti EU:n telkkariasialla. -Mode
Mun mielestä tuo on ihan aiheesta keskustelua, että mitä tapahtuu sille energialle, mitä televisio käyttää. Koska sehän se on se syy sille, että EU laittaa rajoituksia. Jos televisio voisi jotenkin hienosti uudelleen käyttää omaa energiaansa tai jotain muuta ikiliikkujaa, niin tuollaisia rajoituksia ei tarvittaisi. Ja toisaalta tuon rajoituksen tarve on juuri se, että ei tehdä huonolla hyötysuhteella sitä, mitä voidaan tehdä paremmallakin (eli lämmitetä taloa) tai kesällä jopa ylilämmitetä sitä. Ainakin meikäläisen mielestä tässä on kyse isommastakin jutusta kuin vain pelkästä telkkarista. Jaa luulen, että tuo fysiikkakeskustelu olisi loppunut aikalailla nopeasti. (Mode/EDIT: kun kommentoijat itse mainitsevat off-topicin ja asian sivusta on minun yleensä parempi toimia ennakoivasti. Marinan määrä on toki vakio, teen miten tahansa. -Mode) Mutta mennään nyt sitten tällä. Tässäpä muuten vähän tietoa rtingsin saitilta LED ja OLED töllöjen energiankulutuksesta. https://www.rtings.com/tv/learn/led-oled-power-consumption-and-electricity-cost Pitäisi melkein tarkemmin tutustua tekniikoiden tapaan tuottaa valoa ja hyötysuhteeseen. Itseä tuo kyllä kiinnostaa. Ei ehkä niinkään sähkönkulutuksen näkökulmasta, mikä mielestäni on vielä aika pieni kustannus. Ainakin yksilötasolla. Mutta muuten insinörttinä aihe on mielenkiintoinen.
Periaatteessa voi kyseenalaistaa vaikka sen, että pitääkö töllöä pystyä katsoa auringonvalossa. Tai kuinka kirkas kuva on jo riittävän kirkas, saadakseen aikaan häikäistymisefektin, jos sitä haetaan?