Laser UST tykit

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana odex, 19.10.2020.

  1. latexii

    latexii Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 179
    Saadut tykkäykset:
    589
    Itsellä olisi tarkoitus tilata Epson EB-L770U -sarjalainen "testiin". Tuosta lähtee 7000 lumenia, käyttää samaista e-shift teknologiaa 4k resolle, mitä mm. Epson EH TW9400 -sarjalainen. Omaa HDR:n, BT2020 etc. ja maksaa Saksassa ~3700€. Tästä syystä johtuen en itse enään luokittele tykkejä esim. kotiteatterilaitteisiin. (enkä myöskään hifipuolella autosubbareita ja kotisubbareita)

    Suomessa toki tuo maksaa enempi, mutta ei mitään kuvaamiasi kymppitonneja. Nopeasti ynnäilin että saisin tuolla laitteella noin 400 nittiä irti ja ainakin minulle se on riittävä kirkkaus tuomaan esim. silmiin pistävää auringonpaistetta. Tuhansiin nitteihin ei todellakaan päästä, mutta eipä päästä OLED:llakaan.

    Tuon pikkuveljestä sanottiin seuraavaa (Epson EB-L570U)

    For projectors designed for the business world, the primary focus is typically brightness and color accuracy in favor of black levels. When the 3LCD panels utilized in Epson business and consumer projectors are combined with dynamic laser dimming the result is good shadow detail and black levels. @ projectorreviews.


    Pyysin tuon laitteen arvostellulta henkilöltä täsmennystä että mihin tuon tykin mustan tasoa voisi verrata.. Eli tarjoileeko se mm. nykypäivän UST DLP tykkien mustaa vai parempaa vai huonompaa. En ole viel saanut vastausta.

    Sikstoisekseen sellainen kaveri kun JAVS joka kirjoittelee aktiivisesti avsforumille hommasi JVC -tykkinsä (X7500) rinnalle Panasonic PT-RZ660 -sarjalaiseen joka ei "virallisesti" ole kotiteatteri laite vaan myös pro -tason laite. Sanoi että on JVC jäänyt lähes työttömäksi tuon hankinnan jälkeen.
     
    Viimeksi muokattu: 07.09.2023
    nepa tykkää tästä.
  2. aarno2815

    aarno2815 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 639
    Saadut tykkäykset:
    132
    Suomessa pienempi Epson:
    https://www.verkkokauppa.com/fi/pro...MIm8z6ncGWgQMVKk2RBR14ZAfaEAQYASABEgJGDfD_BwE
    Speksit, asennustiedot ym:
    https://www.projectorcentral.com/Epson-PowerLite_L570U.htm
    https://www.projectorreviews.com/epson/epson-powerlite-l570u-3lcd-laser-business-projector-review/
    Tuohan on hiljainen eco-moodissa(23dB), eco-moodihan riittää kotiteatterissa.
    Sopii monenlaiseen kuvan heittoetäisyyteen.
    Verkkiksen hinta on edullinen. Onko tuossa jotain huonoa rupeaa miettimään? Tuo lcd -paneli? Muovilinssit?
     
    Viimeksi muokattu: 07.09.2023
  3. 100mo

    100mo Vakiokasvo Tukijoukot

    Liittynyt:
    25.06.2001
    Viestejä:
    939
    Saadut tykkäykset:
    26
    Entäs uusi Epson EH-LS650 ?
    https://muropaketti.com/tietoteknii...ktori-mukana-alyominaisuuksia-ja-yamaha-aani/
     
  4. makemich

    makemich Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 674
    Saadut tykkäykset:
    234
    Ei kai me ennenkään olla speksejä uskottu, yhtä äkkiä keksitty kauhea valonheitin pieneen koteloon joka myös hiljainen?

    Voisin myös lyödä eurosta vetoa että melkoinen harmaaheitin mut latexii kertoo sitten. Onneksi itse on niin herkkäsilmäinen et nykyisilläkin vehkeillä iirikset kiinni ette silmiä särje...
     
    nepa ja noeikujoo tykkäävät tästä.
  5. noeikujoo

    noeikujoo Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 882
    Saadut tykkäykset:
    168
    Itse en ostaisi mitään Epsonin 3LCD tykkiä enää toista kertaa. Sen verran huonot kokemukset on Epsonin huollosta. Omasta EH-TW9400 tykistä alkoi kuvan toinen reuna sinertää, joten pistin sen huoltoon, jossa siihen vaihdetiin uusi optinen moottori (uudet LCD paneelit+optiikka). Huolto tuli maksamaan 868€. Tykki oli parisen viikkoa Epsonin huollossa Englannissa Equinox Maintenance Ltd nimisessä firmassa. Kun sain tykin takaisin, niin se herjasi, että lens iris ei toimi ja kuvassa oli sininen läikkä. Ei siinä auttanut muuta kuin lähettää tykki takaisin huoltoon. Sillä kertaa tykki oli huollossa kolme viikkoa. Kun sain sen lopulta takaisin, siihen oli vaihdettu muutamia osia, ballasti ja lamppu. Kerkesin siinä välissä ostaa JVC:n, joten möin Epsonin pois. Kun katsoo tuon huoltofirman Google arvosteluja, niin nekin kertovat paljon Epsonin huollon tasosta. Epsonin tuki kyllä toimi hyvin ja vastailivat kysymyksiin.
     
    nepa tykkää tästä.
  6. latexii

    latexii Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 179
    Saadut tykkäykset:
    589
    Ja mulla on ollut 3 Epsonin tykkiä aikoinaan ja yksikään ei joutunut edes huoltoon saakka. On niitä kokemuksia muunkinlaisia.
     
    nepa tykkää tästä.
  7. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 272
    Saadut tykkäykset:
    1 372
    Mielenkiintoinen tykki tuo Epson. Ajattelin vain, että kun aiemmin olet useita todella kalliita tykkejä linkittänyt, että meinasit taas sellaista. Ust-tykeissä tuon tason kirkkaus taitaa kyllä maksaa maltaita, jos edes on tarjolla.

    Tuo laser-teknologia on kyllä siitä hyvä, että sillä saadaan kirkkauksiakin ihan mukavasti.
    Katselin tuota arvostelua ja kirkkautta laitteessa kyllä piisaa. Tosin veikkaan, että tuulettimetkin ovat aika äänekkäät. Ilmoitettu melutaso on kyllä aika utopistinen.
    Mustan tasoa on vaikea arvioida. Avasin noita testin kuvia erilliseen ikkunaan ja tutkin mustia taustoja.
    Tuo keskimmäinen Avatar-kuva, jossa on useita henkilöitä, mielestäni näyttää aika hyvin mustan tasoa. Tummat palkit ylä- ja alapuolella ovat selkeästi näkyvillä eli harmaata pukkaa. Mutta tietenkin kirkkaus on tykissä korkea, joten vaikka kontrasti hyvä olisikin, niin tuollaisissa kohtauksissa mustan taso näkyy selkeän harmaana. Sitten taas tummissa kohtauksissa dynaaminen kontrasti voi hyvinkin tummentaa mustaa hyvälle tasolle.

    Kyllähän tuo 400 nittiä olisi ihan hyvä kirkkaus tykissä. Melkein silmät jo palaa, jos koko screenin tuolla kirkkaudella tykittää. SDR-kuvalla kirkkautta voisi hyvinkin tiputtaa vaikka puoleen tai neljäsosaan, jolloin se mustakin olisi varmasti jo parempaa. Pienen gainin kangas voisi myös toimia ihan hyvin.

    Tuollaisia kirkkauksia odottelen ust-tykkeihinkin. Laser-teknologiastahan se ei ole kiinni, vaan DMD-piireistä. 0,47 tuuman DMD-piirin suositeltu maksimikirkkaus on siellä 2500 lumenia. Suurempi kirkkaus voi aiheuttaa pikselien jumiutumista ja muita ongelmia. Tuon vuoksi ainakin nuo ALPD-tykit on rajoitettu suunnilleen tuohon. Awol 3500 -mallissa (ei ALPD, vaan Hisense-pohjainen, mutta sama DMD-piiri kuitenkin) kirkkaus on sen 3000 lumenia, mutta liekö sitten piirin jäähdytys hoidettu tehokkaammin. Ainakin tykin tuulettimet ovat äänekkäämmät kuin 2500-mallissa. 2500:ssa ulostuloilma ei ole lähelläkään samoja kuumuuslukemia kuin perinteisissä lampputykeissä. En usko, että 3500-mallissakaan tuota jäähdytystä pitäisi muiden osien osalta tehostaa kuin dmd-piirin.

    Hyvin vähän on toistaiseksi tietoa löytynyt. Mallinumerosta voisi päätellä, että kyseessä on 800-mallin pikkuveli "älyominaisuuksilla". Eli tuskin kasisatasen spekseihin pääsee. Eli luultavasti keskinkertainen, mutta ylihinnoiteltu laite. Koska maksimikuvakoko on vain 120", niin veikkaan, että tuossa on kiinteä tarkennus. Kirkkaudesta koko ei siis ole kiinni, vaan siitä, että kuvaa ei saa tarkaksi tuota suuremmalla kuvakoolla.
     
    Viimeksi muokattu: 07.09.2023
  8. noeikujoo

    noeikujoo Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 882
    Saadut tykkäykset:
    168
    Varmasti on, mutta tuollaiset tapaukset kertoovat mielestäni jotain Epsonin laadusta. Voi olla, että joku toinen malli olisi ollut kestävämpi tai sitten omalle kohdalle sattui vaan maanantaikappale.
     
    Viimeksi muokattu: 07.09.2023
  9. noeikujoo

    noeikujoo Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 882
    Saadut tykkäykset:
    168
    Mistähän tuollainen 7000lm valoteho on revitty? Tehonkulutukseksi on kuitenkin ilmoitettu vain 300W. Vertailun vuoksi JVC DLA-NZ9 valoteho on 3000lm ja tehonkulutus 440W. Epson EH-LS12000B valoteho on 2700lm ja sähkönkulutus 302W.
     
    Viimeksi muokattu: 07.09.2023
    nepa tykkää tästä.
  10. latexii

    latexii Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 179
    Saadut tykkäykset:
    589
    Sitä äänekkyyttä on monenlaista ja desibelejä on aika turha tuijottaa. Se on täysin eriasia jos esim. joku tuuletin / laser / iiris etc. vinkuu korkealla taajuudella vaikkapa 28dB voimakkuudella tai joku tasainen matalamman taajuuden humina 35dB voimakkuudella. Korva kun reagoi täysin eritavalla eri taajuuksiin. (fletcher munson). Itseäni on härinnyt esim. huomattavasti enempi joku satunnainen iiriksen rohina aiemmissa tykeissä kun joku jatkuva humina. Toki kaikki ylimääräinen ääntely tympii, oli laite mikä tahansa. Hushboxiinhan nuo kaikki tykit joutaisivat.

    Cinemascope -kankaalla ja mustilla sivuverhoilla (16:9 -tilanteessa) voi onneksi silmää hieman hämätä, sillä noita harmaita palkkeja ei tule olemaan missään vaiheessa kankaalla. Toisin kun perinteisellä 16:9 kankaalla sekä 2.35:1 videomateriaalilla.Itsellä tulee aina hieman oksennusta tosiaan suuhun harmailla palkeilla. Samaa tapahtuu muuttuvalla kuvasuhteella kesken leffan (2.35 -> imax -> 2.35)


    Jaa-a. Laita valmistajille kysymys jos vaivaa. Itseäni tuo ei haittaa tahi juurikaan kiinnosta. Onhan Epson Powerlite L730U :lla ihan mitattu ( https://www.projectorreviews.com/ep...umen-3lcd-laser-projector-review-performance/ ) 7382 lumenia vaikka tykille luvataan "vain" 7000 lumenia. Tuo Dynamic -mode kuitenkin aika ripulia. Tämä siis alle 360w teholla, jonka manuaalista poimin.
     
    Viimeksi muokattu: 07.09.2023
  11. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 272
    Saadut tykkäykset:
    1 372
    Tuon ääntelyn vuoksi ei tullut JVC:ssä käytettyä iiristä ollenkaan. :) No eipä sen kontrastilla tarvinnutkaan sitä.

    Valitettavan usein datatykeissä on pienuudestakin johtuen pienet ja nopeasti pyörivät äänekkäät tuulettimet. Tosin tuo tykki ei ole kovin pieni datatykiksi, joten tilaa on isommillekin tuulettimille. Mutta ensisijainen käyttötarkoitus on kuitenkin datatykki, joten vähän pelkään, että ääntä riittää. Mutta eipä sitä tiedä ennen kuin livenä kokeilee.

    UST-tykkien yksi hyvä puoli on se, että sijoituspaikasta johtuen niiden tuulettimien ääni ei niin hyvin yllä katselupaikalle. Äänettömässä huoneessa kyllä kuulen ihan pienen huminan Awolista, mutta se on sen verran pieni, että sitä ei huomaa minkään elokuvan hiljaisissakaan kohtauksissa. Pienempi ääni kuin yleinen taustaääni, mitä ulkoa ja muualta kuuluu. Esimerkiksi keittiön jääkaapin rasahtelu kuuluu paljon kovempaa.

    Tuo on ihan totta. Tuon vuoksi olen itsekin miettinyt keinoa, jolla saisi screenistä peitettyä ylä- ja alaosan.
    Tämä kangas lähtee jossain vaiheessa tilaukseen huoneen pimentämistä varten. https://www.adamantium-audio.de/en/...mantium-audio-dark-2-0?variant=36190024695961

    Pitää siinä samalla suunnitella myös joku systeemi noille palkeille.
     
  12. noeikujoo

    noeikujoo Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 882
    Saadut tykkäykset:
    168
    Mielenkiintoinen ratkaisu tuossa Epsonissa. Fosforipyörän avulla saadaan sinisestä laserista tehtyä jokaiselle LCD panellille (RGB) oikean värinen valo. Silloinhan ei tarvita LCD paneelin edessä värikalvoa. Ilmeisesti laserin valon kanssa ei tarvita myöskään uv- eikä polarisaatiosuodattimia, koska laser valo on valmiiksi polarisoitunutta eikä sisällä uv valoa, kuten perinteinen lamppu. Tämä on vaan tietenkin arvailua, mutta se voisi selittää suurehkon valotehon sähkönkulutukseen nähden.
    upload_2023-9-7_10-8-58.png
     
    nepa tykkää tästä.
  13. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 272
    Saadut tykkäykset:
    1 372
    Jotain videota joltain messuilta
    Kaveri on kyllä ihan liian innoissaan tuosta demosta. Niin valoisaa, että vaikea sanoa kuvasta mitään.
    Mutta jonkin laitteen nuo ovat siis tehneet. Ovatko speksit väitetyt? Vaikea sanoa.
    Liityin Facebook-ryhmään, mutta mitään eivät tuolla vastaile ihmisten kysymyksiin. Ankeaa asiakaspalvelua. Verrattuna vaikka NexiGoon, joka ehkä liiankin avoimesti vastailee myös tykkinsä negatiivisista asioista. :)
     
    aarno2815 tykkää tästä.
  14. aarno2815

    aarno2815 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 639
    Saadut tykkäykset:
    132
    Joo. Oudon pieni lukema äänen osalta. Tuohan on dataprojektori, siksi vähän epäilyttää tuo mustan tasokin...
     
  15. aarno2815

    aarno2815 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 639
    Saadut tykkäykset:
    132
    Tuollainen demo on tosiaan yhtä tyhjän kanssa. Mahdollisimman huono demotila.
    Suorastaan koomista tuo esittelijän näyttelijänomainen tekoinnostus.
     
  16. Moderaattori

    Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen Ylläpito

    Liittynyt:
    27.08.2019
    Viestejä:
    711
    Saadut tykkäykset:
    270
    Vähän asian sivusta, mutta äänekkyyteen liittyen, mielenkiintoinen video; Tom Scott mainosten äänekkyydestä.
    Näiden asioiden äärellä on paljon tälläsiä "näin asiat koetaan" -osaston juttuja.
     
  17. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Tämä on ikävä kyllä aika yleinen ilmiö uusien tuotteiden kohdalla. Haisee kaupallinen yhteistyö kilometrin tai pitäisikö sanoa mailin päähän.

    Ei näissä UST-intoiluissa voi oikein luottaa kuin plazalaisiin ja muihin harrastajiin, joilla on kokemusta hyvistä tykeistä entuudestaan. Ja sittenkin pitää osata suodattaa siltä kantilta, mistä ko. kirjoittaja pitää eli mitä hakee tykin kuvalta.

    Nämä Kiinasta liukuhihnalta tulevat tykit on melkoista uhkapeliä. Taitaa nepallakin kohta olla mennyt laser-JVC:n verran rahaa niihin. :O
     
  18. noeikujoo

    noeikujoo Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 882
    Saadut tykkäykset:
    168
    Videotykin melutaso voi olla todellisuudessa suurempi mitä valmistaja on sen ilmoittanut, koska huoneen lämpötilakin vaikuttaa melutasoon ja valmistaja on voinut tehdä mittauksen sellaisesta suunnasta, josta on saatu mahdollisimman pieni dB-lukema. Joissakin tykeissä ilman poistoaukot ovat suoraan edessä, joten siinä on iso ero katselupaikalla, onko tykki katossa sohvan kohdalla vai selvästi taaempana. Esim. JVC DLA-X35 tuulettimien huminaa oli vaikea kuulla, kun se oli asennettu kattoon suoraan sohvan yläpuolelle. Myöhemmin siirsin sitä 1-1,5m taaemmaksi, minkä jälkeen tykin päälläolon huomasi helposti elokuvan hiljaisissa kohdissa.
     
  19. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 272
    Saadut tykkäykset:
    1 372
    Mitä nyt viime vuosina on Kiinasta tullut noita tykkejä, niin eipä niistä ole tainnut yksikään olla kauhean huonosti toteutettu. Toki joissakin ovat speksit olleet huonommat, mutta nekin on olleet tiedossa jo etukäteen, joten isoja yllätyksiä ei ole ollut. Ja monethan noista on suunniteltu jossain muualla, mutta toki valmistettu sitten Kiinassa. Ja kuten aiemmin tuli todettua, niin kun ottaa etukäteen mahdollisimman paljon selvää asioista, niin riski pienenee. Hyvänä esimerkkinä juuri NexiGo vs. Ultimea; kumpi on suurempi uhkapeli? :)
    Mielenkiintoisesti Formovie Theater, jota moni pitää tämän hetken parhaimpana ust-tykkinä (mistä siitäkin voi olla montaa mieltä), on laite, jossa on ollut eniten pieniä ongelmia.

    No, eipä tässä nyt ole kuin vasta kaksi ust-tykkiä ollut. Bomakerista (joka oli hintaisekseen erinomainen ust) sain lopulta ihan ookoo rahat. Vielä en ole NexiGosta maksanut yhtään mitään, joten sitä ei sinänsä voi vielä laskea mukaan. Ja, jos tuo nyt tuolla tarjoushinnalla tulisi ostettua ja osoittautuisi huonommaksi kuin Awol, niin käytännössä samalla hinnalla, tai jopa kalliimmalla, sen saisi myytyä. Jos ja kun Nexigon hinnaksi nousee tuo noin kolme tonnia ennakkomyynnin jälkeen. Olihan Awolinkin ennakkohinnat todella matalat, mutta sen jälkeen tykkiä on myyty normaalilla hinnalla todella paljon.

    Laser-JVC olisi ihan jees, mutta kun se ei ole ust, niin ei ole mahdollista asentaa. Onneksi ollaan sellaisen hinnasta vielä kaukana kulujen osalta. :)
     
    aarno2815 ja TheRealThing tykkäävät tästä.
  20. aarno2815

    aarno2815 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 639
    Saadut tykkäykset:
    132
    Kun on akustoitu katto niin flektin melu ei niin kuulu. Akustoidusta katosta on moninaista hyötyä. Tykin ääni vaimenee, kaiutinten kaiut vaimenevat, kaapelit saa piilotettua, spottivalaisimet saa piiloon(aiemmin katossa vain yksi valaisinliitäntä, rumat pinta-asennukset) ja kauko-ohjatuiksi, lisäksi katto on kauniimpi jopa!
    Tykki on katossa pään yläpuolella...
    e: teetin alakaton ammattiliikkeellä ja valaisinasennukset hoituivat samalla, valaisinsetin hankin edullisest saksasta, kaksi sähköliitäntäkapulaa ja kauko-ohjainsetit suomesta.
     
    Viimeksi muokattu: 07.09.2023