Yksi parhaista konserttielokuvista eli Talking Headsin Stop Making Sense (ohj. Jonathan Demme) saa 4K-julkaisun ja erikoisnäytöksiä (HS). Toivottavasti ovat korjanneet muutamat äänen ja kuvan synkronointiongelmat, jotka olivat vanhoissa versioissa.
Apple TV+:lle on tehty uutta sarjaa ja sitä on kuvattu muun muassa Lapissa. Nyt on käynyt selville, että paikallisten yrittäjien palveluita on käytetty paljon, mutta laskut ovat maksamatta. Vanhaa kunnon rennyharlinmaista meininkiä. (HS):
Yhden miehen firmalle antanneet palveluja reilusti ja luotolla: https://www.finder.fi/Tuotantoyhtiö/Film+Service+Finland+Oy/Turku/yhteystiedot/3298011 Ei ainakaan Apple maksa puuttuvia rahoja.
Aki Kaurismäen uusi elokuva on saanut neljän tähden arvioita Suomessa. Esimerkiksi HS antaa **** ja kiteyttää: Mielestäni Aki Kaurismäen Kauas pilvet karkaavat (1996) on uran huipennus. Mies vailla menneisyyttä (2002) oli jo jonkinlainen kliseinen best-of-akikaurismäki-yhdessä-elokuvassa, joka lienee menestynein Aki Kaurismäki -elokuva. Sen jälkeen tulleet ovat matalalentoa tässä asiayhteydessä. Aki Kaurismäen koko tuotanto on kiinnostavaa katsottavaa. Kuolleet lehdet on myös Suomen Oscar-ehdokas: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009852449.html Täytyy katsoa, kun tulee Ylen Teeman listoille.
Hesarin Pekka Torvinen kirjoittaa uudesta Spede-elokuvasta: "Elokuva tuntuu kasalta yksittäisiä kohtauksia, jotka yksinään jotakuinkin toimivat, mutta ovat kokonaisuutena vähemmän kuin niiden summa. Esimerkiksi kun Spede piipahtaa elokuvan lopulla äitinsä luona Savossa, kohtaus on lähinnä hämmentävä, koska elokuva ei ole aiemmin antanut millään tavalla ymmärtää, että äiti olisi Spedelle tärkeä." Onko nyt taas tehty samanlainen elokuva, joita Timo Koivusalo on tehnyt suurmiehistä (Irwin, Sibbe jne.)?
Aku Sipola, joka näyttelee Loiria Spede-elokuvassa, pohtii Hesarin haastattelussa tekoälyn käyttöä ja sen vaikutusta omaan alaansa. Enpä muista, että näyttelijä olisi tällaisia pohtinut Suomessa. Ihan punnittua mietintää mielestäni. Toteutuuko Sipolan hahmottamat asiat on tietysti epävarmaa. Ainakin hän on ajan tasalla, kun ottaa asian huomioon.
Tuohan on ihan totta. Parinkymmenen vuoden päästä tekoäly tekee jo todella hienoa jälkeä. Kukin voi kotonaan pyytää tekoälyä renderöimään seuraavan leffan Indy-leffasarjaan ja kohta pääsee katsomaan parin tunnin leffan realistisen näköisellä nuorella Harrison Fordilla. Ja laittaa vaikka oman naaman Indyn rakastajaksi. Hoff ja Ford!
^STT:n Kalle Kinnunen kirjoittaa tällaisesta kokeilusta: Vielä muutama vuosi sitten tämä olisi ollut hyvä aprillipila.
No, floppihan tämä on, sen kertoo ensi-iltaviikon katsojaluku 11 300. Ja niin tämän myötä viimeistään Riku Munamies häviää elokuvataivaalta pääosaesittämästä useaa suomalaista leffaa. Jännä kun naamaa on kulutettu jo tovi ja sitten kaveri kuvittelee, että hänellä on mahdollisuus nostaa poliittiset mielipiteensä julkisuuteen, niin osa porukasta alkaa karttamaan.
Hallitukselta kylmää kyytiä elokuva- ja tv-alalle, tuotantokannustin roskiin – edunvalvoja: ”Kriisi koko alalle” https://yle.fi/a/74-20054249 Kotimainen tv- ja elokuva-ala on ajautumassa vaikeuksiin. Hallitus leikkaa ensi vuonna pois audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen. Kyse on yli 10 miljoonasta eurosta...
Pitäiskö ehkä jatkossa tehdä leffoja ja sarjoja, jotka kiinnostaa katsojia. Tai sitten hankkia joku Koneen säätiö rahoittamaan.
No nyt ei ole realiteetit ihan kohdillaan. Tuo on aivan massiivinen isku kotimaan tuotantoihin. Näkyy kotisohvilla ja teattereissa entistä suppeampana tarjontana sekä halpoina tusinatuotantoina. Nordic noiria ja Sykettä ei olekaan vielä saatu tarpeeksi. Alan työvoimalle se näkyy menetettyinä työpaikkoina kun jo valmiiksi melkoista kikkailua alan elannon hankinta. Eikä tänne jatkossa saada kansainvälisiä tuotantoja edes sitä vähää, mitä niitä on tähän mennessä ollut. Säästää voi monesta asiasta, mutta ehkä mieluummin sellaisista, joista syntyy säästöjä eikä katastrofeja.
Katsojia kiinnostavat sarjat ja leffat tehdään siellä, missä se on taloudellisesti järkevintä. Jos Suomi tukee tuotantoja, ne tehdään täällä. Jos ei tue, niin ne tehdään jossain muualla missä tuetaan. Veronmaksajat eivät tukemisessa mitään häviä, koska tukeminen lisää taloudellista toimeliaisuutta moninkertaisesti. Valtion rahoja tulee käyttää siellä, missä talouden kerroinvaikutukset ovat suuret, ja tällaiset tuet ovat juuri niitä suuren kerroinvaikutuksen juttuja.
Luulisi, että VM:n virkamiehet ovat laskeneet tämän yritystuen hyödyt ja todenneet tuen olevan turha. Tuossa Ylen jutussa toimittaja jättää työnsä puoliväliin. Hän haastattelee vain rahaa saavan alan lobbausjärjestön toiminnanjohtajaa. Ei varsinaisesti ole riippumaton tiedon lähde tämä APFI. Jos tuollainen yritystuki on oikeasti taloudellisesti kannattavaa, niin eikö se tuki pitäisi ainakin kymmenkertaistaa. Rahan tuloa ei voisi estää. Mikään laatutukikaan tuo ei voi olla, koska esimerkiksi TV-sarja Sorjonen on sitä saanut.
Joku ulisee aina jostain asiasta tottakai, mutta se aiheuttaako joka asia oikeasti katastrofin on ihan toinen juttu... ...eli joskus se ulina on aiheellista ja joskus ei ole.
Katsos kehveliä, ymmärsit heti ettei mistään voi ottaa pois, ilman että se harmittaa jotain. Toki vetäydyin keskustelusta marttyyrinä, mutta se sulle suotakoon! Tätä syvällistä viisautta on aina niin piristävää lukea. Elokuva tai TV-tuotannon väheneminen ei ole katastrofi, edellisen hallituksen jäljiltä meillä on riittävästi oikeita katastrofeja.