Luetuttaako?

Keskustelu osiossa 'Kirjallisuus' , aloittajana pteittinen, 10.02.2002.

  1. scented

    scented Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    2 080
    Saadut tykkäykset:
    295
    Joo ei noita pelkkiä Bosch-seikkailuja taida olla tulossa, hetkeen ainakaan. Wikipedian mukaan 2024 ilmestyvässä kirjassa on Boschin ja Ballardin lisäksi vieläpä Maddie Bosch päähenkilönä/poliisina tjms. Itsellä menossa suomennetuista kirjoista Yön liekit, jonka jälkeen tullutkin jo Hämärän tunnit sekä Aavikon tähti. Onhan nämä Connellyn kirjat kovaa kamaa, vaikkei "pelkästään" Boschista saakkaa nauttia.
     
    nepa tykkää tästä.
  2. srout

    srout Vakiokasvo

    Liittynyt:
    24.04.2007
    Viestejä:
    571
    Saadut tykkäykset:
    11
    Samaa mieltä kuin Super-J. Ja tämä on oma mielipide, en siihen mitään tutkimuksia tarvitse.
    Mutta, kukin taaplaa tyylillään. Jos se jonkun mielestä on lukemista, niin ei se minulta ole pois.
     
  3. Super-J

    Super-J Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 194
    Saadut tykkäykset:
    471
    No eikö se tuossa ihan selvästi sanota, "listening or reading" eli kuunteleminen tai lukeminen. Eivät siis ole sama asia. MOT.
     
  4. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 288
    Saadut tykkäykset:
    1 378
    En vain oikein ymmärrä tuollaista pätemisen tarvetta, että pidetään omaa mielipidettä niin ainoana oikeana, että sillä pitää näinkin pienellä foorumilla alkaa tappelemaan. Sen sijaan, että kukin voisi nauttia kirjallisuudesta siinä muodossa kuin haluaa. Ehkäpä siitä vain tulee sitten joillekin hyvä olo ja maailma pelastuu, kun saa kertoa toiselle, että hän on väärässä.

    Mutta tokihan tämä ketju on nimeltään luetuttaako, joten pidetään tämä lukemisessa. Tein äänikirjoille oman ketjun.

    Sen sijaan, että tähän ketjuun noin kymmenen vuodessa tulevaa viestiä kirjallisuuteen liittyen olisivat olleet samassa ketjussa, niin voidaanpas nyt kirjoittaa sitten viisi ja viisi omiin ketjuihin. Ja vielä ihmetellään, miksi ihmiset lokeroituvat omien mielipiteidensä mukaan yhteisymmärryksen sijaan...

    Tämä muuten kannattaa muistaa toisinpäin myös elokuvia katsoessa. Jos käytätte tekstitystä, niin se ei ole sama asia kuin elokuvan katsominen pelkästään äänillä ilman tekstitystä. Eli, jotta elokuvan on oikeasti katsonut, niin pitää olla ilman tekstitystä ja alkuperäisellä kielellä.
     
    KILLPATRICK tykkää tästä.
  5. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 786
    Saadut tykkäykset:
    1 299
    Itseasiassa kaikenlainen offtopic ilmiantaminen tuntuu järjen köyhyydeltä saitilla, jossa on kokonaisia ketjuja, joita on viimeksi kommentoitu 2015.
    Annetaan kaikkien kukkien kukkia kunnes valot sammutetaan...
     
  6. Hippo

    Hippo Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 368
    Saadut tykkäykset:
    299
    No nyt on varsinaista kesälukemista, kirpparilta tarttui mukaan Tex Willerin vuosikerta 1988. Mökillä oikoiseksi, karkkipussi kainaloon ja annetaan revolverien laulaa. Tästä on hyvä kesä tehty :)
     
    Liekinheitin ja KILLPATRICK tykkäävät tästä.
  7. Mookid

    Mookid Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    16.07.2006
    Viestejä:
    2 770
    Saadut tykkäykset:
    384
    Lisäksi: jos olet lukenut kirjan käännöksenä, et ole oikeasti lukenut kirjaa niin kuin tekijä sen on tarkoittanut eli alkuperäiskielellä. Käännöksessä häviää aina jotain etkä lukiessa välttämättä tiedä, miten se on alunperin täsmälleen kirjoitettu. Elokuvissa nyt esim. ääniraidasta tietää mikä alkuperäinen puhe on ja tekstityksessä sitten käännös. Mutta et ole lukenut kirjaa, jos olet lukenut sen käännöksenä. Piste.

    Esim. juuri nyt olen lukemassa Liu Cixinin Muistoja planeetta Maasta -trilogiaa suomenkielisenä käännöksenä, mutta en oikeasti ole lukenut sitä. Ajattelin opiskella kiinaa, jotta voin lukea sen oikeasti eli alkuperäiskielellä.
     
    KILLPATRICK tykkää tästä.
  8. Vox

    Vox Vakiokasvo

    Liittynyt:
    13.02.2003
    Viestejä:
    879
    Saadut tykkäykset:
    12
    Myöskään alkukielellä julkaistu kirja ei ole välttämättä nähnyt päivänvaloa siinä muodossa kuin tekijä on tarkoittanut…
     
    KILLPATRICK tykkää tästä.
  9. Mookid

    Mookid Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    16.07.2006
    Viestejä:
    2 770
    Saadut tykkäykset:
    384
    Tämäkin totta. Markiisi de Sade kirjoitti vankeusaikanaan Sodoman 120 päivää -kirjansa "pienellä tekstillä 20-metriselle yhtenäiselle paperille. Paperirulla löydettiin myöhemmin Saden vankikopista"

    Jos et ole tätä alkuperäistä "vessapaperia" lukenut, niin voi voi!
     
    klmake, KILLPATRICK ja Vox tykkäävät tästä.
  10. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 786
    Saadut tykkäykset:
    1 299
    Käytännössä minä ja nepa olemme kommentoineet lukemisiamme.
    Ja nyt kohtaa tusinaa tyyppiä aktivoituu aiheeseen. Hieno juttu. Lukekaa kaikki lisää.
    Ja aivan sama, jos joku kuuntelee osan kirjoista.
     
  11. scented

    scented Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    2 080
    Saadut tykkäykset:
    295
    https://www.hs.fi/taide/art-2000010430261.html <- ihan hyvää tarinointia äänikirjoista. Kiteytettynä äänikirjoista kirjailija saa rahaa kuuntelutuntien perusteella, joten monesti äänikirjasta kirjailijalle ei paljoa jää käteen verrattuna ns. normikirjaan.
     
    Vox tykkää tästä.
  12. Mookid

    Mookid Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    16.07.2006
    Viestejä:
    2 770
    Saadut tykkäykset:
    384
    Et ole oikeasti lukenut ja kommentoinut kirjoituksiamme, ellet ole suoraan lainannut tekstejämme kommenttikenttään! Lisäksi jos joku apustaja lukee nämä kommentit sinulle ääneen, niin et ole oikeasti lukenut niitä.

    No joo... mutta oletteko ikinä miettineet, miksi kirjanmerkeistä tuli niin iso bisnes? Kyllähän siihen kirjan väliin sopii mikä tahansa paperilappu, kunhan se ei tee haittaa itse kirjan paperilaadulle. Kuinka monta kirjaa teillä on kerrallaan kesken? Itse koen niin, että kaksi kirjaa on maksimi, muuten ajatus hajoaa ja unohtaa, että mitä on lukenut.
     
  13. Kristian

    Kristian Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    31.10.2002
    Viestejä:
    2 764
    Saadut tykkäykset:
    114
    Vaimollani on usein 3-4 kirjaakin menossa samaan aikaan ja lukee niitä ymmärtääkseni aina sen hetken tunteen mukaan. Saattaa vaihtaa kirjaa kesken lukusessionkin. Itselläni yleensä vain 1, mutta juuri tällä hetkellä 2 - syynä lähinnä se, että ensimmäinen kirja oli hieman grim ja juuri tälllä hetkellä teki mieli lukea jotain kevyempää.

    Ja luen siis täysin laittomasti kirjani pääasiassa Kindle Paperwhitelta. Mutta maksan jokaisesta, joten kirjailija saa sen mitä nyt voi saada kirjojen myynnistä.
     
    Viimeksi muokattu: 22.06.2024
  14. Super-J

    Super-J Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 194
    Saadut tykkäykset:
    471
    Ei se ole mikään mielipide onko kirjan lukeminen ja kuunteleminen sama asia... se on ihan selkeä ja kiistaton fakta että ne on eri asioita.
    Kun kirjan lukee, siis ihan oikeasti lukee, niin ensin otat sen kirjan ja avaat esiin sivun jota aiot lukea. Sitten ryhdyt katselemaan omin silmin niitä kirjoitusmerkkejä siinä sivulla, tunnistat kirjaimet ja muodostat niistä sanoja ja sanoista lauseita jne. Sama pätee myös e-kirjoihin ja lukulaitteisiin. Sokeainkirjoitusta unohtamatta, joskin silloin lukeminen toki tapahtuu sormilla kirjoitusta hipelöimällä eikä silmillä. Varsin kunnioitettava taito sekin. Mutta äänikirjassa kaikki tuo jää pois, etkä saa edes lukea omaan tahtiin vaan kirjan lukija valitsee tahdin. Toki äänikirjaakin voi käsittääkseni nopeuttaa tai hidastaa mutta se ei ole sama asia kun tahtia ei voi vaihdella täysin vapaasti. Lisäksi kun kirjaa lukee itse voi kuvitella millaisella äänellä ihmiset siinä kirjassa puhuu jne, joka kaikki jää äänikirjasta pois, ääni on valmiiksi valittu ja se on se mitä valittu lukija tuottaa.

    Luku- ja kirjoitustaito on yksi ihmiskunnan suurimpia ja tärkeimpiä keksintöjä, sitä pitäisi harjoittaa ja vaalia, eikä siirtyä helpompiin medioihin jos lukeminen tuntuu vaikealta. Ilman sitä tätäkään foorumia ei olisi. Äänikirjat ovat selkää takapakkia ja vertautuvat lähinnä aikaan ennen kirjoituksen keksimistä kun tarinankertojat viihdyttivät heimon jäseniä.

    Jörn Donner taisi joskus sanoa että lukeminen kannattaa aina. Olen kokeillut lukea samalla kun ajan autoa. En suosittele.

    Erinomaisesti toimittu.