Mokkula kodin ainoaksi nettiliittymäksi

Keskustelu osiossa 'Tietoliikenne' , aloittajana Moloch, 31.12.2008.

  1. Snpp

    Snpp Ehkä se on pora. Tukijoukot

    Liittynyt:
    29.03.2001
    Viestejä:
    961
    Saadut tykkäykset:
    3
    Sivumennen sanoen, tuollainen akkutoiminen wlan-mokkulahan on mitä mainioin laite. Pari vuotta sitte vähän vahingossa (kampanja) tuli tuplalaajakaista ja siinä 3G wlan-mokkula, jota en mielestäni tarvinnut, mutta kovasti on ollut käytössä. Wifi-ipadi toimii nätisti vaikka muksujen viihdekäytössä tai missä vain, oli sitten päätelaitteessa usb tai ei. Myös mökillä saa helposti sinne, missä paras kenttä. Ei ole mökkiä, mutta yksi naapuri (ilman lankaliittymää) vaihtoi juurikin huonon kuuluvuuden takia wlan-mokkulaan ja on ollut erittäin tyytyväinen. Ei tarvitse enää surffailla siellä, missä usbimokkula toimii.
     
  2. Kusni

    Kusni Vakiokasvo

    Liittynyt:
    25.01.2014
    Viestejä:
    763
    Saadut tykkäykset:
    197
    Osaako joku selittää/neuvoa:
    - Vanhemmillani on nettinä Elisa Mobiililaajakaista 5G 600M. Läppärissä on siis mokkula, jossa on sim-kortti.
    - Liittymän on onnistunut kauppaamaan muistisairaalle isälleni joku Cittarissa saalistanut Elisan kaveri. Tästä on varmaan muutama vuosi.
    - Liittymä on tavallaan aivan turha yli 30 euron meno, koska isäni oli vielä tolkuissaan ollessan hommannut taloyhtiöön Telian valokuitukaapelin. Mutta sairauden edetessä siis otti Elisalta mokkulan + kantoi modeemin Ekotorille. Nykyään ei edes tiedä mikä modeemi on, mutta "se on sanana tuttu".
    - Huomasin, että vanhempien netti on saatanan hidas. Elisan nopeustesti näytti 1-2 megaa. Humanistina en mitään tiedä, mutta latasin CCleanerin, ajoin kaiken mitä ilmaisversiolla pystyin, poistin whatsappin, skypen, instan, teamsin ja ties mitä, ja sitten lopuksi myös CCleanerin, ja sain nopeuden nousemaan 7-8 megaan.
    - Koska mokkula oli varmaan muutaman vuoden ikäinen, tilasin Gigantista tällaisen uuden. Vaikutus vanhaan mokkulaan verrattuna on täysi nolla.
    - Läppäri on viitisen vuotta vanha ei ihan halvin HP. Käyttis Win 11. Uutta konetta ei viitsi hankkia, sillä muistisairas voisi mennä sekaisin.
    Voiko hitauden taustalla olla se, että vanhempieni luona on aina oltu jotenkin katveessa? Aiemmin kännykkään puhuttiin parvekkeella, koska siellä oli parempi verkko. Että voiko vaan todeta, että paska juttu, ja että Mobiililaajakaista 5G 600M antaa alle 10 megan nopeuden?
     
    Viimeksi muokattu: 22.09.2024
  3. vps358

    vps358 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 859
    Saadut tykkäykset:
    517
    Yritetään, parasta olisi löytää siihen kuituun vermeitä jos sellainen on vielä hengissä, naapurit/taloyhtiö auttanee.
    https://www.verkkokauppa.com/fi/pro...00-5G-4G-LTE-modeemi-ja-WiFi-6-Mesh-tukiasema
    Tuommoinen helkatin ruma reititin siihen 5G:hen ja vielä voi olla haasteellista saada 5G-verkkoa laulamaan ilman ulkoantenneja.
    Kirjastossa käyt lukemassa Mikrobitin vertailun noista 5G-reitittimistä.
    https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/e-kirjasto/e-kirjasto-sovelluksen-kayttoohjeet
    Tuolta ilmainen kirjasto tablettiin.
    Noilla akkureititimillä voi yleensä yrittää heittää kuikkaa ja yhtä heikosti osuu.

    T: Vesku
     
    Kusni tykkää tästä.
  4. Hippo

    Hippo Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 367
    Saadut tykkäykset:
    299
    Mokkula mäkeen ja taloyhtiön netti käyttöön jos sellainen löytyy? Usein perusnopeus (10Mbit tjsp) sisältyy vielä vastikkeeseen.
     
    vemkki ja Kusni tykkäävät tästä.
  5. Kusni

    Kusni Vakiokasvo

    Liittynyt:
    25.01.2014
    Viestejä:
    763
    Saadut tykkäykset:
    197
    Joo. En vaan ole varma miten iskä suhtautuisi, jos mokkula katoaisi. On sitä kuitenkin tuijottanut 18 tuntia vuorokaudessa. Vaan on tullut mieleen, että pitää ottaa modeemi takaisin ja neuvoa isää, että ei koske siihen, koska muuten syntyy iso tulipalo ja talo palaa. Kuten sanoin, isä oli hommaamassa valokuitukaapelia taloyhtiöön, kun oli terve. Nyt ei tiedä asiasta mitään.
     
  6. Hippo

    Hippo Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 367
    Saadut tykkäykset:
    299
    ^No jätä se mokkula kiinni koneeseen, mutta käytä taloyhtiön nettiä. Kyllä mua ainakin kiinnostaisi säästää 360e vuodessa ja muutenkin luultavasti varmatoimisempi.
     
    Kusni tykkää tästä.
  7. Kusni

    Kusni Vakiokasvo

    Liittynyt:
    25.01.2014
    Viestejä:
    763
    Saadut tykkäykset:
    197
    Oikeasti tämä voisi toimia. Mutta kun maratoonarin kunnossa oleva muistisairas järjestää, niin ei asunnosta jää sänkyä ja sohvaa painavampaa paikoilleen. Mut täytyy varmaan hommata toi modeemi takaisin. Onneksi mulla on tilinkäyttöoikeus vanhempien tileille.
     
  8. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 786
    Saadut tykkäykset:
    1 298
    Olisiko aika isälle päästä johonkin kotiin? Siis varmasti olisi nyt helpompaa. Mitä pidemmälle tuo muistisairaus etenee, niin alkaa vaihtoehdot olla vähissä. Mihinkään sellaiseen paikkaan, mihin itse haluaisin joutua, ei oteta vakavasti sairastuneita/sairaita. Sitten kun siellä jo ollaan, niin todennäköisesti saa viettää sen järkevän loppuosan elämästä tutussa ympäristössä. Vegaani/sänkytoukka aika menee sitten ihan samalla tavalla kuin muillakin, joita sydänkohtaus ei ole siunannut.
     
  9. Kusni

    Kusni Vakiokasvo

    Liittynyt:
    25.01.2014
    Viestejä:
    763
    Saadut tykkäykset:
    197
    Kiitos kommentista. Äiti on sairaanhoitaja, mutta tietotekniikasta aivan tietämätön. Tässä jänskätään kumpi lähtee ensin ja kuka neljästä veljistä ottaa tilanteen haltuun. Minä varmaan.
     
  10. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 786
    Saadut tykkäykset:
    1 298
    Nämä on tilanteita, mihin kukaan ei haluaisi joutua. Voimia sinne.
     
    klmake ja Kusni tykkäävät tästä.
  11. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 288
    Saadut tykkäykset:
    1 377
    On kyllä paskamainen tilanne.
    Mutta noin teknisestä näkökulmasta ongelmahan on se, että 4g-reitittimellä yritetään käyttää 5g-liittymää. Joten ollaan jatkuvasti 4g-verkossa ja nopeudet ihan paskaa. Eli jos haluaa tuolla mokkulalla mennä, niin riittää halvempi 4g-liittymä.
    Jos nopeutta haluaa lisää, niin pitää ostaa 5g-reititin, jotka ovat aika kalliita vielä nykyäänkin.

    Itsellä on 1,5 vuotta ollut pelkästään 5g-liittymä ja -reititin, koska kiinteistöön ei mitään langallista saa. 300 megan liittymä Elisalta antaa alaspäin kuin 400 megaa (bittiä). Tuo on ympäri vuorokauden. Eli erittäin tyytyväinen itse olen. Varmasti jossain vaiheessa täälläkin (Kajaani) alkaa 5g-verkoissa liikennettä olemaan siten, että sen huomaa nopeudessa, mutta toistaiseksi olen tyytyväinen ollut.
     
  12. BuzzLight

    BuzzLight Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    05.09.2023
    Viestejä:
    183
    Saadut tykkäykset:
    101
    Ei se 5G takaa nopeutta joka tapauksessa, varsinkin jos asuu jossain vähänkään tiheämmin asutulla seudulla. Operaattoreilla kun on tapana ylimyydä tuo kapasiteetti tukiasemasta.
     
  13. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 288
    Saadut tykkäykset:
    1 377
    Jeps. Mutta toistaiseksi 5g:t ovat pääsääntöisesti 4g:hen verrattuna kuitenkin ihan eri nopeusluokassa. Hyvin kertoo täällä tuosta se, että 300 megainen on laitettu antamaan 400 megaa. Itse asiassa viikko sitten nostin tuon 600 megan nopeuteen, koska uplink on siinä nopeampi kuin 300 megaisessa. Ja tuo antaa jatkuvasti alaspäin sen 600 megabittiä.

    Mutta noinhan se oli aikanaan 10 vuotta sitten, kun 4g:t tuli laajaan käyttöön, että suhteellista nopeutta löytyi 3g:hen verrattuna. Tokihan 5g:kin menee tukkoon siinä vaiheessa, kun jokainen käyttää 5g-liittymää.