Harhaanjohdettu heikosti koulutettu kansa voi valita kenet tahansa. En voinut ymmärtää Trumpin valintaa vuonna 2016 ja siksi aloin seuraamaan jenkkilän politiikkaa ymmärtääkseni tuota maata paremmin ja kyllähän se ymmärrys sieltä tuli aika nopeastikin. Ehdokkaita ei ole astumassa esiin enää. Osavaltioissa ehdolle asettumisen takaraja on umpeutuu. Niistä ei puhuta juuri siitä syystä, etteivät saisi "ilmaista" mainosta. Suuri osa amerikkalaisista ei seuraa politiikkaa/uutisia kovin tarkasti eivätkä jaksa tutustua ja selvitellä muita ehdokkaita. Muilla puolueilla kuin Republikaaneilla ja Demokraateilla ei ole mahdollisuutta voittaa presidentinvaaleja jenkkilässä. Siellä on tehty vaalitekniset esteet tälle. Oligarkit eivät salli liian vasemmistolaista presidenttiä. Republikaaniehdokkaat ovat kaikki tottakai tarpeeksi oikeistolaisia, mutta Demokraattipuolella on aivan liian vasemmistolaisia ehdokkaita tunkemassa mukaan, esim. Bernie Sanders/Elizabeth Warren viime vaaleissa ja nyt Marianne Williamson ja Cenk Uygur. Demokraattipuolue joutuukin kikkailemaan saadakseen moiset "kommarit" tippumaan kyydistä. Esim. Floridassa peruttiin kikkaillen Demokraattipuolueen esivaali ja päätettiin Joe Bideninin automaattisesti tulleen valituksi siellä. Samaan aikaan yli puolet Demokraattikannattajista toivoisi Bidenin vetäytyvän vaalista vanhana, väsyneenä ja liian Israel-myönteisenä. Yhdysvallat on paperilla federalismin vesittämä demokratia, mutta käytännössä oligarkia, jossa rikkaat ja suuryritykset suurimmaksi osaksi ostavat poliitikot rahoittamalla heidän vaalikampanjansa ja antamalla laillisia lahjuksia. Nämäkin vaalit ovat poliittista teatteria. Oligarkeille on aika sama, alentaako heidän verojaan Nicky Haley, Joe Biden vai Donald Trump. Kunhan ei presidentiksi vaan pääse joku Marianne Williamsson, joka kiristäisi rikkaiden verotusta rahoittaakseen yleisen terveydenhuollon.
Mielenkiintoista. Sittenhän demokraatit ja republikaanitkin myöhästyvät vaaleista... he kun valitsevat oman ehdokkaansa vasta ensi kesänä. Samoin libertaarit ja vihreät. Varsinaiset vaalithan ovat marraskuun alussa. No joka tapauksessa ainakin Robert F. Kennedy Jr on jo ilmoittanut pyrkivänsä presidentiksi riipumattomana ehdokkaana.
Esivaaleista minä tässä puhunkin. Ensi kesänähän me tosiaan tiedämme "oikeasti" varsinaiseen vaaliin osallistuvat ehdokkaat, mutta toki tällä hetkellä näyttää siltä, että Demokraattien kohdalla ehdokas tulee olemaan istuva presidentti Joe Biden ja Republikaanien kohdalla Donald Trump, ellei jotain yllättävää tapahdu. On joo, aika kauan sitten. Riippumattomana pyrkii presidentiksi myös mm. Cornel West, joka aluksi oli osallistumassa vihreiden esivaaliin (siellä on nyt enää Jill Stein ja Randy Toler vastakkain). Libertaareilla on puolen tusinaa ehdokasta, mutta he valitsevat ehdokkaansa suoraan puoluekokouksessa toukokuun lopussa.
Analyysi: Trumpin historiallinen tuomio ravisuttaa Yhdysvaltoja – nämä kolme seikkaa muuttuvat nyt vaaliasetelmassa
Nyt sitten vain katsotaan tuleeko sakot, kotiarestia vai peräti häkkiä. Kaiken kukkuraksi Biden* on vaarassa hävitä vaalit Gaza-politiikkansa takia. __________________________________________________ * Jenkkipoliitikoista eniten lahjuksia AIPACilta, yli $11 miljoonaa, mikä selittää sen miksi Netanyahu on taluttanut häntä narusta.
Kamala Harriksen valittua varapresidenttiehdokkaakseen Minnesotan kuvernöörin Tim Walzin Trumpin ja J. D. Vancen osakkeet kilvassa ovat huonommalla tolalla, kuin mitä Tokion pörssissä tapahtui maanantaina. Omat fiilikset ovat korkealla!
Heräsin yöllä hetkeksi katsomaan YLEn areenaa, ikäänkuin toimittelija olisi selostanut Civil War elokuvaa: katoilla on tarkka-ampujia, kadut tyhjenevät ja ilmassa leijjuu PELKO ! Presidenttistudion toimittajan loppukaneettina "Mitä Harris vielä voi tehdä estääkseen Trumpin voiton?" Haastateltavatkin olivat, että STFU jo
Tuli ihan mieleen olikohansenyt Pahkasian vanha vitsi 80-luvulla, että Väyrynen pitäisi valita heti presidentiksi. Kahden kauden jälkeen se olisi taputeltu eikä siihen tarvitse palata, toinen vaihtoehto on että Väyrynen hakee pressaksi vielä monta kymmentä vuotta. Ja niinhän se tekikin. Eli Trump nyt toiselle kaudelle, koska muuten se on kärjistämässä tilannetta joka ikisessä pressanvaalissa. Näin siitä päästään eroon ja jatkossa voi keskittyä johonkin muuhun.
Tulihan katsottua koko yö Fox Newsin vaalilähetystä. Eipä olisi voinut paremmin mennä. Odotettaan mitä Elon Musk ja Dana White saavat ministereinä aikaan.
Ehkä se olisi ollut neljän vuoden päästä kuollut tai Biden kunnossa, että hänestä ei olisi tarvinnut olla huolissaan. Tuo ei varmaan ollut kaukana nytkään. Suojattiin vain sen verran hyvin. Mutta tosiaan, neljä vuotta on lyhyt aika ja sitten se pökäle on historiaa. PS. mitä veikkaatte, kuinka kauan menee kunnes alkaa Trumpin puheet ala Putin, että vain kaksi kautta pitää muuttaa?
On kyllä mielenkiintoista, mitä tästä seuraa. Trumpilla lienee nyt ainakin kaksi seuraavaa vuotta käytännössä kaikki valtit käsissään (edustajanhuone, senaatti ja paikallinen korkein oikeus). Hänellä on lisäksi ollut nyt neljä vuotta aikaa valmistautua presidenttiyteen, kun viimeksi voitto taisi tulla hänelle itselleenkin vähän yllätyksenä ja hän joutui tämän takia ilmeisesti turvautumaan aika pitkälti konkarirepublikaaneihin esim. hallinnossaan. Nyt hän voi tuoda itselleen uskolliset henkilöt tilalle, joilla on ollut kolme–neljä vuotta aikaa valmistautua. Mielenkiintoista myös, mitä tapahtuu Project 2025 -suunnitelmalle. Isoihin ja merkittäviin lakimuutoksiin ymmärtääkseni tarvitaan isoja määräenemmistöjä (2/3 tai 3/4) eli ne eivät ole helppoja toteuttaa tässäkään tilanteessa. Sen sijaan pienempiä muutoksia hän voinee nyt tehdä kongressin tuella tai sitten näillä presidentin asetuksilla. Mitäs voi nyt sitten odottaa? Öljyä varmaan aletaan porata kuin viimeistä päivää ja ympäristö- ja luontoarvot jäänevät vähemmälle painolle. Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu ottanee myös merkittävästi takapakkia. Viimeksi USA taisi peräti erota näistä kv-sopimuksistakin. Mielenkiintoista myös, mitä kauppapolitiikassa tapahtuu. Uho on ainakin ollut, oliko peräti 60 prosentin, tulleista joillekin kiinalaistuotteille ja samoin kovia tulleja EU-alueelle. No, positiivista on ainakin, että sota Ukrainassa loppuu näinä päivinä.
Oma veikkaus vaalituloksesta oli Kamala Harris 319 / Donald Trump 219. Aika pieleen meni veikkaukset taas kerran...
Tuo öljynporaaminen on aika mielenkiintoinen juttu ja Trump on ymmärtääkseni painottanut porauksen jatkamista USAn alueella. Tästä seuraisi esim laivaliikenteen loppuminen/huomattava väheneminen USA Lähi-Itä välillä (noin 200 tankkeria yötä päivää edes takaisin). Mielestäni on iso ympäristöteko, että USA poraa öljynsä omalta alueeltaan eikä siirrä/tuota ympäristöhaittoja esim Lähi-Idän alueella ja maailman merillä. Tämä vahvistaa tarvetta muunlaisen energiateknologian kehittämiselle: USAssa paine ympäristöstä ja Lähi-Idässä homma muuttuu pikkuhiljaa kannattamattomaksi ja aurinkovoimaahan siellä riittää. Sori karibut, elämä on.
Saattaahan se Trumppi vielä joutua vankilaankin kun sen rikosasian käsittely on vielä kesken, tuomio pitäisi kai julistaa vielä tämän vuoden puolella. Mielenkiintoisesti bitcoinin kurssi on nyt kovassa nosteessa, ilmeisesti sijoittajat laittavat rahojaan turvaan bitcoiniin vai miten tämä liittyy Trumpin vaalivoittoon, selvästi jotenkin ajoituksesta päätellen...
No en kyllä tuon varaan laskisi yhtään. Tämän herran saattaminen vastuuseen tekemistään rikoksista näyttää olevan vaikeampaa kun käärmeen ajaminen pyssyyn. Tässä vaiheessa voi todeta vain sen, että Yhdysvaltoja ei (ainakaan enää) voi kutsua vapaaksi demokraattiseksi* länsimaaksi. Itse olen kutsunut tuota maata jo vuosia erittäin rikkaaksi ja voimakkaaksi kehitysmaaksi. * Paperilla maa on toki demokratian kehto, mutta ei käytännössä. Todelliseen demokratiaan ei riitä yleinen äänioikeus. Tarvitaan mm. valtamedia, joka pitää valtaapitäviä vastuussa tekemisistään. Jenkkilässä ei ole näin. Päinvastoin, suuri osa kansasta on täysin pihalla politiikasta.
Jos hän ei presidentin valtuuksia siihen tarvitse, niin miksi hän ei lopettanut sotaa jo alkuunsa helmikuussa 2022? Mitä hän on oikein odottanut?
Se on hyvä kysymys. Varmaan ihan samasta syystä, kun hän ei lupauksistaan huolimatta esim. rakentanut Meksikon rahoittamaa muuria, hoitanut Pohjois-Korean tilannetta ja USA:n valtionvelkaa.