Tv:n hankinta alkaa lähestyä kovaa vauhtia. Nyt on todella tiukka vääntö OLED'n (LG G4) ja Mini-LED (Sony Bravia 9) välillä. Molemmat kovia ja molemmissa on etunsa ja heikkoutensa...
Mitä heikkouksia OLEDeissa on tällä hetkellä? Tämä on toki myös vähän tarpeistakin riippuen, mutta jos yleisesti ajatellaan.
Kirkas päivänvaloa tulviva katselutila ja joku voisi sanoa koko ruudun (100%) kirkkaus. Toisaalta nykyinenkin edistyneimpien oledien useamman sadan nitin koko ruutu valkoinen sokaisee katsojan hämärässä katselutilassa. Ei tarvita sitä standardia 1000, 2000 tai 4000 nitiä koko ruudun täytteeltä. Näin ainakin koen jopa vanhalla CX:llä katsellessa puolihämärässä tilassa ja aprikoidessa mitä kokisin paremmin vaikkapa C3 tai C4 mallilla. Ja kait se "kuvan palaminen" edelleen voi olla joissan tapauksissa ongelmallista, jos on jatkuvaa yhtä ja samaa staattista kuvaa tarjolla.
Varmasti G4 tarpeeksi kirkas sitä kirkkautta haluavalle. Itsellä sattuu jo silmään "ylikirkkaat näytöt" Ihan riittäviä olleet oledit kesällä ja talvella. Käytän modatussa S90c filmmaker modea ja kirkkautta 10-15 välillä sadasta. Yhtään enempää niin ei näytä mitenkään aidoilta. Tosin katson lähes ainoastaan youtubea, uutisia ja elokuvia. Ongelmaa syntyy lähinnä hdr:n tekstiteistä jotka aivan liian kirkkaita. Karsea säätö kaikilla apeilla, ainoastaan panasonicin ub820 soittimella nuo saa ykinkertaisesti himmennettyä. Mutta tarpeet ja tapansa kullankin.
Tuossa Samsungissa ei vaan ole Dolby Visionia ja ei taida olla tulevissakaan. Käyt millä saitilla vaan, niin sitä uber hyvää HDR:ää pitää koko ajan olla Samsungissa säätämässä ja vain just oikeilla tämän hetkiseen kuvalähteeseen, ollaan hyvässä/erinomaisessa kuvassa. Televisiossa, joka pystyy toistamaan Dolby Visionin, ei ole tuota joka kerta säädä kuva uudelleen ongelmaa. Plus Dolby Vision nyt on vaan se, millä kaikki TV-sarjat ja elokuvat lyödään nykyisin tuutista ulos. Ja ei ole väliä onko fyysinen tai striimaus. Yhden Samsungin olen omistanut ja nykyisiä en ostaisi kuin... meinasin sanoa, että kuin puoleen hintaan, mutta kun en ostaisi. Siis itselle. En noilla spekseillä. Ja muut voivat rauhassa olla eri mieltä.
Mielestäni tuossa samsung s90c:ssä on kyllä parempi kuva hdr:llä kuin 2020 Panasonic:n oledin (HZ1000) Dolby Visionilla, vertailin noita vähän aikaa ennen kuin möin panan pois. Yleisen käsityksen mukaan yli 1000 nits näytössä ei ole enää niin paljon merkitystä onko dolby visionia. Tosin eipä siitä haittaa ole, ja vähän itsellä harmitusta ettei sitä tuossa ole. Lähinnä normi kuvalla sitten merkittävästi huonompi kuin pana, joka voi osittain johtua ruutukoon kasvusta 65-77. Melkein voisi hisensen ostaa tarjouksesta dolby visionia varten mutta voisi tulla katumus ja sitten hommaisi taas panasonicin toiseksi teeveeksi. Samsungin käyttöjärjestelmä sen nopeus ja kaukosäädin ovat kyllä itselle mieluisat. Kuvan säädöt tosiaan siinä hankalahkot lähinnä käytän siis filmmaker mode ja kuvan kirkkaus säätöjä, kun olen ottanut päältä pois kaikki avustukset mitä vielä jäljellä oli, vielä sen verran että samsungia ei ole ajateltu kyllä normi tv:n katsomiseen, itsellä siihen tulee satelliitti ja kaapeli pientä totuttelua vaatii nuo tv kanavat ja niillä surffailu, tuleva kyllä ns. yhden napin takaa mutta ei perinteisessä mielessä.
Oman kokemukseni perusteella piksleiden hajoaminen on aika normaalia oledeissa - yli 10v palvellut Sonyn lcd:een kanssa ei ollut mitään vastaavaa. https://www.reddit.com/r/OLED/comments/15yhksm/why_are_pixels_dying_on_the_corner_of_my_oled_tv/ <- tosta voi katsoa kuvia, mistä kyse oman C1:en kanssa, ei itseni kirjoittaman tosin. Gigantin 5v takuu kattaa tällaiset pikseliharmit, mutta eipä tuota 55'' telkkuakaan jaksa lähteä raahaamaan ennen kuin takuuaika on hieman pidemmällä...
Ite otin sen 5v takuulaajennuksen "on-site"-versiona. No ei ole kyllä tarvinnut mutta 77" Oledia en kyllä raahaa kuin viimeiselle matkalleen.