Clint Eastwoodin uusin ohjaus Mystic River eli Menneisyyden ote on näköjään tulossa Suomeen 31.10. 2003. IMDB:ssä saanut tähän mennessä erinomaisesti 8.8 /10 (tosin 53 ääntä vasta) http://akas.imdb.com/Title?0327056 Yleensä en katso elokuvien trailereita etukäteen, mutta tulipa nyt katsottua jo aika laadukkaan näyttelijäkaartin ja hienon elokuvajulisteen innoittamana. Leffassahan on pääosissa Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon, Laurence Fishburne ja Marcia Gay Harden. Isompi kuva aukenee tästä: http://i.imdb.com/Photos/Ss/0327056/mronesheet.jpg
Tätä odottelen minäkin. Laadukas näyttelijäkaarti ja Eastwoodin pitäytyminen vain kameran takana antavat odottaa paljon. Toivottavasti Mystic River tulee Suomeen useammalla kopiolla kuin Clintin edellinen elokuva Blood Work. Käsikirjoituksesta on paha mennä sanomaan mitään, Brian Helgeland on parhaimmillaankin ailahteleva kirjoittaja - välillä laatukamaa, välillä aikamoista tuubaa. Toivottavasti Blood Workin jälkeen on lupa odottaa parempaa.
Elokuvan ensi-illat lähenee pikkuhiljaa (USA:ssa 8.10 valituissa teattereissa ja 15.10 koko maassa, sekä siis Suomessa 31.10). Vietin muuten juuri reilun tunnin Mystic Riverin flash-sivuilla. Katsoin jotain 9 haastattelua (kirjan kirjoittaja, Clint Eastwood ja näyttelijät) ja kymmeniä kuvia leffasta ja sen kuvauksista. Taisipa siellä soida myös loistavaa musiikkia leffasta. Täytyy sanoa, että todella lupaavalta vaikuttaa. http://mysticrivermovie.warnerbros.com/index.php Leffalla on minusta hyvät mahdollisuudet tulla tuommoisen 4-5 tähden leffan tasoinen. Ohjaaja on osoittanut vuosien varrella taitonsa, kuten myös kaikki pääosien näyttelijät. Tietty jos tämä on tosiaankin laadukasta Eastwood-draamaa, on odotettavissa leffalle Oscar tai pari. Jostain syystä Oscareissa usein menestyy vakavat ja hyvin näytellyt draamat, jotka perustuvat kirjaan ja/tai tositapahtumiin. IMDB:ssä on näköjään pistemäärä noussut 8.9/10 pisteeseen 127 äänellä. Noilta nettisivuilta löytyvien tuoreehkojen kuvien ja video-clippien perusteella muuten Eastwood on yllättävän hyvässä ja terävässä kunnossa ollakseen 73-vuotias. Toivon todella pitkää ja tervettä elämää, sekä pelkästä humaanista sympatiasta, että itsekkäästä toiveesta uusista leffoista. :king:
9.0/10 poks! (193 ääntä) Tosin tuossa on alun innostusta mukana, mutta ilmeisesti kuitenkin hyvä elokuva. Mielenkiintoiselta vaikuttaa, tuskin maltan odottaa :drool: <- mistä tuommoinen kuva?
Myös kriitikot ovat pitäneet -> ( ja tähän nykyisin aina viljelemäni vanha kunnon Rotten Tomatoes -linkitys).
Jep, ihan mielenkiintoiselta vaikuttaa. Nyt taitaa olla pitkästä aikaa hyvä syy vääntäytyä teatteriin näiden luotaantyöntävien matrixien ym. terminaattoreiden jälkeen .
Noh, parin päivän päästä on ensi-ilta Suomessakin. Siis nimellä "Menneisyyden ote". IMDB:ssä on pisteet tippuneet 9.0->8.2. Osa syynä tässä on varmasti "Sean Penn" ja "Tim Robbins" -boikotoinnin seurauksena annetut pienet pisteet. Robbins ja Penn ovat molemmat kärkevästi arvostelleet Irakin sotaa ja Yrski Bush Nuorempaa. Tietysti matalaotsaisimmat "patriootit" ovat sotajalalla heidän leffojaan vastaan (kuten IMDB:n keskusteluista voimme huomata).
Hyvähän leffa tämä oli, mutta ei mitenkään loistava. Kevin Bacon oli taas osassaan takuuvarma, Sean Penn myös teki todella hyvän roolityön, mutta omasta mielestäni Tim Robbins oli paras. Hänen hahmonsa traumat näkyivät loistavasta ja mitä voin sanoa mahtava roolisuoritus. Juoni sitten ei ollut niin hyvä kun odotin, vähän yksinkertainen ja aika usein nähty, mutta toimihan tuo kiitos näyttelijöiden. Tunnelmaa leffasta sitten löytyi ja ainakin itse välitin hahmojen kohtaloista, mutta se jonkin puuttui. 3,5/5
Eilen kävin tsiikailemassa ja iski kyllä hyvin. Tunnelma oli vahva ja elokuva oli kaikinpuolin taidokkaasti ja tyylikkäästi rakennettu. Juoni oli kiinnostava ja hahmot olivat mielenkiintoisia sekä aidon oloisia. Näytteleminen oli kauttaaltaan loistavaa, varsinkin Penn ja Robbins olivat huippu iskussa. Ainakin nyt 4/5.
Ihan kiva leffa. Juuri kävin tsekkaamassa. Huomasiko joku muu miten huono laatuinen elokuva oli? En tiedä oliko Plevnan printti perseestä, mutta ainakin minua häiritsi kuvan pehmeys ja joissain kohti kuvan osittainen nykiminen. Juoni oli ihan jees, tosin hieman ennalta-arvattava ja näyttelijät kyllä tiesivät mitä tekivät. Ainoa asia joka pisti todella pahasti silmään oli Spoiler leffan vammainen päätös. Olisivat lopettaneet siihen kun Sean Penn kävelee viskipullon kanssa tietä pitkin ja Bacon sai eukkonsa takaisin. Se lopun paraatikohtaus oli täysin turha ja ensimmäisen kerran leffassa tuli sellainen hohhoijaa fiilis. Lisäksi ihmettelen hieman näyttelijä valintoja. Spoiler Miksi leffaan oli ostettu Laura Linney ja hänelle annettiin ihan törkeän vähän aikaa leffassa. Aika turha satsaus mielestäni. Kuitenkin ihan jees leffa, normaalia parempaa Amerikan tuotantoa. 3½/5
Todella hyvä elokuva. Näyttelijäsuoritukset olivat hyviä (Baconin henkilö ehkä heikoimpana, mutta tämä johtui roolista, ei Baconistai) ja juonikin toi mukavaa vaihtelua tämän genren normaaliedustajiin verrattuna. Eastwoodin tyyliin elokuva onnistui jälleen kerran herättämään moraalista pohdintaa. Spoiler Lopun ratkaisu, jossa itse kosto osoittautuikin tärkeimmäksi koston kohteen oikeellisuuden sijasta, oli vallan mielenkiintoinen. Uhriksikin joutui tavallisesti Eastwoodin elokuvissa sankariksi kelpaava menneisyyden traumojaan setvivä yksinäinen suorittaja, pedofiilin tappaja. Lopusta olen eri mieltä kuin Kurdt. Jimmyn vaimon puhe, jossa hän nosti Jimmyn jalustalle tämän suorittaman koston ansiosta (vaikka tiesi kohteen olleen väärä) oli kiintoisa kuten myös samaisen vaimon tuntema selvä ylpeys seisoessaan miehensä jengin keskellä lopussa talonsa ulkopuolella. Loppumetreillä onnistuttiin vielä hämäämään katsojaa vihjailemalla Daven vaimon olevan suorittamassa omakohtaista kostoaan. Eivätpä ole arvostelujen "Armottoman jälkeen parasta Eastwoodia" -tokaisut vallan perättömiä olleet.
Sitä en tiedä miltä leffa Plevnassa näytti (itse näin Tennarissa), mutta leffassahan oli paljon kohtauksia, joissa oli käytetty aika vähän valoa, ja kohtauksissa oli aika kovia kontrasteja paikoin. Mitä vähemmän valoa, sitä enemmän potentiaalista rakeisuutta, ja sitä näytti jonkin verran pimeissä kohtauksissa olevan. Ei kuitenkaan yhtään niin, että tulisi fiilis, että printti olisi huono tms. Aika vaikuttava leffa, ja taas sitä sarjaa, että tulkinnan mahd. on, varsinkin lopun tapahtumista. Eastwood on palannut kuitenkin, mikä on vain hyvä uutinen, ja Sean Penn näytti taas, että on yksi maailman parhaista näyttelijöistä. Myös Kevin Bacon oli erittäin hyvä, vaikka en aina miehen suorituksista ole pitänyt.
Pitääpä todeta, että Mystic River on tähän mennessä vaikuttavin tänä vuonna näkemäni elokuva. Loistava ohjaus, upeat näyttelijät ja hienosti kerros kerrokselta purkautuva juoni. Ja hitaan rauhallisesti etenevässä elokuvassa kyllä sävähdytti se loppupuolen pieni pätkä todella rumaa väkivaltaa (irvistytti itseäkin melkoisesti). Loppu ei minua häirinnyt kovinkaan paljon, ja aika pitkälti olen Sampan kanssa samoilla linjoilla elokuvasta. Penn ja Robbins tekivät loistosuoritukset ja ilolla katsoin Kevin Baconin paluuta "hyviin" leffoihin. Hyvä näyttelijä hän on ollut aina, viime aikojen roolit vaan ovat olleet tätä tuttua psykopaatti/kidnappaaja/muupahis -linjaa.
Itse kävin viime torstaina katsomassa Finnkinon alennuspäivillä tämän ja uuden Matrixin. Kyllä tämä niistä kahdesta voiton vie. Pitkästä aikaa Clintiltä todella hyvä elokuva. Itse ainakin tykkäsin kovastikin. Tim Robbins oli kyllä leffan parasta antia ja hän heittikin todella hyvän roolisuorituksen. Kyllä tälle voi hyvällä omallatunnolla antaa 4/5.
Vihdoin pääsin katsomaan Mystic Riverin - harmi vain, että piti kokea tämä Forum 7:ssä, jossa äänentoisto oli "venäjä-tasolla" (keskiäänet korostuneet - muistutti huonoa vhs:n kopion kopion kopiota) eikä kuvanlaatukaan silmää häikäissyt. No nyt itse leffaan. Hidastempoinen kulku sopi hyvin elokuvan meikkaamattomaan maailmaan, mutta polki keskivaiheilla hieman liikaa paikoillaan (tyyntä ennen myrskyä). Mystic Riverin ahdistunut, odottava ja etenkin katkera ilmapiiri välittyi ihailtavasti takariviin asti. Jimmy, Sean ja Dave elivät kaikki osittain menneisyydessä eivätkä saaneet elämänsä nykyhetkestä otetta. Eniten pidin elokuvassa kuitenkin sen konstailemattomuudesta - kaikki oli kuvattu hyvin arkiseksi ja karun elämän tyylitön viesti oli turmellut miltei kaiken hatarasta ihmismielestä hilseileviin ikkunanraameihin. Näyttelijäsuoritukset pitivät pitkälti elokuvan pinnalla. Mikäli Sean Penn, Tim Robbins ja Kevin Bacon olisi korvattu toisen rivin kastilla eikä ohjaajana olisi ollut Clint Eastwood olisi tekele jäänyt vaille sen suomaa huomiota. Penn tekee elokuvan parhaan roolisuorituksen, mutta toisaalta hänellä onkin eniten tulkintaa suonut rooli. Robbins laahustaa roolinsa läpi lakonisena, elämänsä menettäneenä ihmiskuorena. Baconille ei paljon väriä poliisina suotu mikä harmitti hieman allekirjoittanutta. Robbinsin oscarista olen akatemian kanssa eri mieltä - vaikka mies hyvin roolinsa pedofiilin uhrina suorittaakin ei hän silti häikäise. Eli Wallach'in oli Clintin kaverina päässyt pieneen osaan.. Naisosasto jää elokuvassa toissijaiseksi. Laura Linney pysyy vankkumattomana miehensä rinnalla ja Marcia Gay Harden sekoilee tuttuun tyyliinsä epävarmana ja alistetun oloisena (jotenkin jäänyt sellainen kuva, että hän esittää aina omaa itseään). Elokuvan lopusta olikin tässä threadissa aikaisemmin puhetta. Perinteisesti elokuvan olisi voinut olettaa loppuvan Spoiler Seanin saamaan odotettuun puhelinsoittoon, mutta sen sijaan lopputekstien alkua lykättiinkin hieman myöhempään. Paraatin kuvaaminen osoitti mielestäni sitä, että ulkopuolinen elämä oli asettunut takaisin omaan uomaansa, mutta sisällä asiat olivat vielä selvittämättä. Jimmy jatkoi elämäänsä vaimonsa tukemana ja jätti Daven murhaamisen omatunnoltaan. Daven vaimo jätettiin ulkopuoliseksi ja hyvin sekavaan elämäntilanteeseen. Sean sai elämänsä takaisin, mutta ei selvittänyt tilejään (koska Daven ruumista ei ollut löytynyt eikä murhalle ollut vielä laillista perustetta) Jimmyn kanssa. 4-/5
Eipä löytynyt parempaakaan ketjua niin laitetaan tähän tuoreet Mystic River fiilikset. Juuri äsken pyörähti DVD platta koneessa ja kaikki on tuoreessa muistissa. Ensinnäkin en voinut mitään sille, että elokuva toi väkisin mieleen Sleepers - Katuvarpuset. Jopa Keijo Pekoni oli mukana. Juoni oli (kuten joku edelläkin jo mainitsi) pettymys. Loppujen lopuksi yllätyksiä ei ollut ja jonkinlaista kaavamaisuutta oli havaittavissa. Vaikka Spoiler kaikki todisteet viittaavat tiettyyn suuntaan, oli selvää että syyllinen on joku muu . Yllätysmomenttia ei oikeastaan tullut ikinä koska hahmot jäivät vähiin. Tosin mielessä kävi, että vedätetäänkö katsojaa vain luulemaan jotain joka on liian ilmiselvää mutta yllätys onkin sitten juuri siinä ilmiselvyydessä. Niin ikään näyttelijäsuoritukset olivat kyllä hyviä. Tosin esim Sean Penn on aina saman tyyppisissä rooleissa mutta mikäs siinä kun kerran hyvin hommansa hoitaa. Vahvin oli Tim Robbins vaikka hieman sivuun jäikin. Lienee tarkoitushakuista. Eastwoodismikin tuosta paistoi jollain tapaa. Jotain määrittelemätöntä se on mutta vahva Clint lataus tuossa pätkässä oli. Lienee juuri sitä moraalikäsitysten kyseenalaistamista. Jotenkin jopa tuntuu, että Spoiler Daven ruumiillinen kuolema oli helpotus kaikille, henkisestä murhastahan oli jo 25 vuotta. Ei heikko elokuva ollenkaan vaikka ei ihan niitä odotuksia täyttänytkään jotka etukäteen oli asetettu. 3/5.
Juonesta sen verran, että sehän perustuu kirjaan. Kirjan olen lukenut ja siinäkään ei hirveitä tapahtunut. Riippuu tietysti mitä tapahtumisella tarkoitetaan. Täytyy vierailla Makuunissa.
Tuli yhtäkkiä tarve kommentoida tätä leffaa sen jälkeen olin kommentoinut Punisher-leffaa, jossa ei ole onnellista loppua (tavallaan). Spoiler Mystic Riverhän päättyy aika epätavallisella tavalla, ainakin Hollywood-leffaksi. Sean Pennin esittämä hahmo murhaa Tim Robbinsin hahmon, koska hän luulee Robbinsin hahmon surmanneen hänen tyttärensä. Näin ei kuitenkaan ole asian laita. Kaiken lisäksi Robbinsin hahmo oli pedofilian uhri, joten hänen koko elämänsä jäi aika surkeaksi: Lapsena joutuu pedofiilien kynsiin ja kaiken lisäksi hänet murhataan aikuisiässä... kaiken lisäksi hänen oma vaimonsa kavalsi hänet. Olen aina ollut sitä mieltä, että - etenkin Hollywoodissa - elokuvissa on liikaa onnellisia ja yliromantisoituja loppuja. Miltei jokaisessa leffassa mies ja nainen saavat toisensa ja elävät elämänsä onnellisina loppuun saakka. Aika tylsää. Jotenkin sitä toivoisi, että pahuus voittaisi edes joskus. Toisaalta esimerkiksi Punisherin ja etenkin Mystic Riverin katsomisen jälkeen, jäi jotenkin inhottava olo päälle. Vaikka olin aina toivonut synkempiä loppuratkaisuja, niin esimerkiksi tuo Mystic Riverin loppuratkaisu oli todella inhottava. Se vei jotenkin kaikki energiat, ja tuli sellainen rumasti sanottuna "vi*tuunt*nut" olo. Ehkä paras synkkä lopetus elokuvalle olisi samanlainen kuin esimerkiksi Star Wars: Episode V (Imperiumin vastaiskussa). Siinä tavallaan paha jäi voitonpuolelle, mutta silti "hyviksille" jäi toivoa. Toisaalta eihän Imperiumin vastaisku edes ollut tavallaan oma elokuvansa, vaan osa pitkää elokuvaa. Mystic River oli loppuratkaisua lukuun ottamatta aika hyvä leffa. Näyttelijäsuoritukset olivat ensiluokkaiset, ja ohjaus oli hyvää. Erityisesti pidin Kevin Baconin suorituksesta, hänet toivoisin näkeväni vielä samanlaisessa roolissa, rehtinä etsivänä. Sean Penn oli myös hyvä, kuten aina. Marcia Gay Harden Tim Robbinsin vaimona oli aika limainen ja inhottava, toisaalta ehkä se liittyy siihen, mitä hänen roolihahmonsa teki elokuvassa. Loppuratkaisu mielestäni pilasi leffan. Siis ihan elokuvallisesti se loppuratkaisu oli ihan hyvä, ja varmasti moni sitä arvostaa, mutta minä, henk. koht., en pitänyt siitä, sillä, kuten sanoin, minulle jäi todella inhottava ja "v*ttuunt*ut" olo leffan jälkeen.