Kylmää maitoa, kuumaa maitoa, maito-vesi -mix vai miten? Itse juon välillä kylmällä maidolla, välillä 50-50 sekoitus kylmän maidon ja kiehuvan veden kesken, joskus harvoin jaksaa lämmittää maitoa... Löytyykö teiltä jotain mielenkiintoisia reseptejä tai valmistustapoja? pistetäänpä tähänkin vaikka yksi, osoitteesta www.yhteishyva.net löytyi tämmöinen resepti: Brasilialainen kaakao 1 l maitoa 1 dl kaakaojauhetta 1 dl sokeria 2 - 4 tl pikakahvijauhetta Kiehauta maito. Sekoita kaakaojauhe ja sokeri. Ripota seos maitoon vatkaten. Lisää pikakahvijauhe. Tarjoa heti.
Aika simppeliä tulee nautittua. Kuumaa maitoa ja kunnon sokeroimatonta kaakaota, vähintään Van Houtenia tai vastaavaa. Sokerit sitten sekaan oman maun mukaan, ehkä pieni loraus Baileysia päälle. Vesikaakaot tai Oboyt sun muut Virivirit eivät oikein maistu.
Kaakao juodaan kuumana. Kiehauta maito(0,5 L) kattilassa, lisää sokeria(pari rkl) ja aitoa 100% kaakaojauhetta(2-3 rkl) - hätätapauksessa mikrossa, suoraan kuppiin, tehtyä voi saada kurkusta alas. Talven pimeimpinä ja kylmimpinä aikoina loraus Baileyssiä sekaan kruunaa nautinnon.
Mitään kuumaa juomaa en ole koskaan juonut... enkä juo. Kuuman kaakaon/maidon lisäksi etoo myös veteen sekoitettu kaakaojauhe. Lapsena tuli juotua O'boyta kylmän maidon kanssa, ja kyllähän tuo ainakin silloin maistui. Piti jo mainita, että tässähän on mennyt kymmenen vuotta ilman minkäänlaista kaakaota, kunnes muistin että intissä tuota jauhetta tuli ahmittua pahimpaan nälkään.
Pulkkamäen jälkeen kylmänä talvipäivänä: Korkeaan ja paksuun keraamiseen lasiin kuumaa kevytmaitoa, kaakaota maun mukaan ja pallo vaniljajäätelöä. Jäätelön päälle vähän kermavaahtoa ja 1/2 teelusikallista kaakaota.
Minä-luento: Valitan, törmäsitte maapallon pahimpaan kaakaonarkkariin. Kaakao-Baristaan, jos sellaisia olisi. Poistukaa seuraavaan replyyn jos olette amatöörejä. Nyt tulee liian kovaa kamaa heikkohermoisille. _____________________________________________ Ainemääräluento: Ainemääriä olen hionut vuosia. Koska tilavuusmitat antavat liian vaihtelevia tuloksia, olen siirtymässä painomittoihin, mutta hakuammunta on edelleen pahasti kesken, vuosi siinä taitaa mennä kunnes löydän tarkat grammamäärät tilavuuksien tilalle. Siispä annan reseptin toistaiseksi tilavuusmittoina, koska painomittoina en ole päässyt vielä lähellekään samaan makuun. Mutta huono puoli on se, että kaakaojauhe etenkin on vaikeasti tilavuusmitattavissa, eli juoman maku vaihtelee, kunnes painomitat on kohdalleen viritetty vuonna x. _____________________________________________ Sekoitusmenetelmäluento: Sekoitusmenetelmää on hiottu useita vuosia, nyt se on maailman paras. Termin 'paras' perusteluun menisi kuukausi, en jaksa. Ohjeista poikkeaminen tuottaa ällöttäviä paakkuja, eli pilaa totaalisesti lopputuloksen. Siivilöintikään ei enää auta, koska paakuissa katoaa materiaali viemäriin. Tehdään kuten käsken tai ei tehdä lainkaan. Turha tulla valittamaan jos paakuiksi menee omilla konsteilla. _____________________________________________ Tarvikeluento: A) Tarvitaan tyhjä 1,5 litran läpinäkyvä muovinen Vichyvesipullo kierrekorkkeineen. Maustamatonta Vichyvettä siis, ei mitään sitruunavissyä, ei olutta, ei limua. Ainoastaan mautonta lähdevettä tai hapotettua mautonta vissyä pullossa on saanut asustella. Turha valittaa jos poiketaan säännöstä. Jos pullossa on ollut Olvin tai Hartwallin perinteistä, eli suuri suolamäärä, on hyvä huuhdella puteli vesijohtovedellä tai lähdevedellä ennen kaakaokäyttöön siirtymistä. Pullon pitää olla kuiva sisältä kun hommaan aletaan. Ei pakko, mutta säästää käsivoimia jos on kuiva pullo. B) Tarvitaan suppilo, joka sopii kivasti pullon suuhun, ja jossa on tarpeeksi leveä torviosa, etteivät jauheet ja nesteet lentele näpeille. 10-15 cm leveä suppilo on ok. C) Van Houten -kaakaojauhetta. D) Kidesokeria, sitä tavallista jota saa kilon paperipaketeissa. E) Maitojauhetta, sitä tavallista rasvatonta, joka on foliopussissa ja pahvilaatikossa. En ole Hyla-versiota testannut, en ota vastuuta jos joku sitä kokeilee. F) Vaniljasokeria. Siis vanilja, ei vanilliini. Sitä saa tosi kevyenä pulverina, kuin perunajauhoa rakenteeltaan. Muutakin voi käyttää, mutta vastuu siirtyy kokeilijalle. G) Vettä. Sekä kuumaksi keitettyä että hanakylmää. Lämpötilalla on merkitystä maitojauheen käyttäytymiseen ja aineiden optimaaliseen liukoisuuteen. Totellaan käskyjä tai homma menee pipariksi. H) Mittavälineitä, joilla annoksia mitataan. Ei liata aineita toisiinsa, eli jos lusikalla otetaan ainetta pussista, käytetään joka aineelle omaa lusikkaansa. Normaalisti pärjätään teelusikalla ja 1 dl mitalla. 2 dl lasi tai mitta on suureksi avuksi, mutta ei pakollinen. _____________________________________________ Ainemäärät, tilavuusmittoina toistaiseksi: 2,00 dl maitojauhetta 0,75 dl Van Houtenia 1,00 dl sokeria 2,00 tasaista teelusikallista vaniljasokeria 1 dl hanakylmää vettä 1 + 1 + 4,5 dl kiehuvaksi lämmitettyä vettä, ei tarvitse ylläpitää kiehuntaa, eli vedenkeitin tai liesi sammutetaan kun aletaan vettä hyödyntää. _____________________________________________ Työmenetelmä: 1) Kaikki kuiva-aineet kaadetaan kuivaan muovipulloon suppilon avulla. JOS pullo ei ole kuiva, kaadetaan aluksi sokeri, sekoitetaan sitä pullossa, jotta se imisi nestepisarat itseensä, sitten kaadetaan loput jauheet perään. 2) Suppilo poistetaan ja pullon korkki kierretään ehdottomasti tiukasti kiinni. Nyt pullon voi pestä ulkoa päin, jos tuli hutkittua kaakaota tai muuta jauhoa pitkin pullon pintaa. Tottunut ammattilainen ei pese pulloa ulkoisesti nyt, mutta amatöörin lienee pakko. Ja kuivataan pullo ulkoisesti talouspyyhkeellä. 3) Sekoitetaan pulloa ainakin minuutin ajan, jotta aineet sekoittuvat homogeeniseksi ruskeaksi jauheeksi. Minä tykkään hakata pullolla päähäni muutaman kerran sekoituksen edistyessä, koska se irrottaa seinämiin takertuneita aineita, ja tuntuu lisäksi oikein kivalta päässä. Muistinko mainita, että nyt käytetään muovipulloa. Lasipullolla päätään lyöneet vaihtakoon muovipulloon heti kun heräävät tajuttomuudestaan. 4) Pullo pystyasentoon, ja kopautellaan sitä yläosastaan rystysillä, jotta korkkiin jääneet jauheet laskeutuisivat alas. Pullossa leijuu kaakaopilvi, joten ollaan varovaisia kun korkkia avataan kohta. 5) Avataan korkki varovasti. Asetetaan suppilo pulloon. Mieluummin eri suppilo kuin äsken käytetty, mutta samakin kelpaa, kunhan siinä ei ole kiinni kaakaopaakkuja tai maitojauhepaakkuja. 6) Annostellaan vettä 2 dl vetoiseen lasiin tai mittaan. Niin, että 1 dl hanakylmää ja 1 dl kuumaksi keitettyä yhdistetään lasiin/mittaan. Saadaan 2,0 desilitraa noin 50-asteista nestettä. 40-asteinenkin kelpaa, mutta ei kuumempi kuin 50. Kaadetaan se 2 desiä suppilon avulla pulloon. 7) Suppilo pois ja pullon korkki kiinni. Aletaan hutkia pulloa päähän tai reiteen, jotta vesi leviäisi jauheessa laajemmalle. Syntyy tahnamaista mömmöä, ja jos kauan sekoittaa niin tavallaan nestettäkin, mutta nyt aluksi riittää noin 30-60 sekunnin sekoittelu. On pääasia kastella maitojauheosuus märäksi, jotta kuumat vedet eivät kohtaisi kuivia maitojauhehippusia missään. 8) Pullo pystyyn, kopsuttelua korkin alueelle, jotta mömmöt sieltä alas laskeutuisivat. Korkki varovasti auki. Pullon lämmennyt ilma purskauttaa ilmanpainetta ulos. Mömmö on nyt 40-50 astetta kuumaa. 9) Suppilo pulloon, kaadetaan 1 dl kuumaa vettä pulloon. Kaadettava vesi on jäähtynyt keittimessä tai kattilassa noin 90-95 asteiseksi, joten pullon sisältö alkaa olla melko lämmintä kohta. Suppilo pois ja korkki kiinni. 10) Sekoitetaan 30-60 sekuntia. Näpit alavat kärventyä, joten kannattaa pitää kiinni korkin alueelta ja antaa nesteen heilua pullon alapäässä. Ajoittain voi sekoitella voimakkaasti. Pullon yläosa viilenee muutamassa sekunnissa, joten näpit eivät totaalisesti pala. Jos nyt hakkaa pullolla otsaansa, saa ilmaista lämpöterapiaa. Kaikki jauheet ovat nyt liuenneet. 11) Pullo pystyyn, koputtelua korkkiin, korkki auki, taas ilmaa purskahtaa ulos. Suppilo pulloon, kaadetaan loput 4,5 desilitraa kuumaa vettä pulloon. 12) Suppilo pois, korkki kiinni, nahkahanskat tai nappulahanskat käteen (tekstiilihanska luistaa liikaa), ja aletaan sekoitella kuumaa pulloa taas noin minuutin ajan. Paljaat näpit meinaavat nyt palaa, joten hanskat ovat tarpeen. Ammattilainen päähänpaukuttaja kyllä kestää kuumaa, kuumuus vain innostaa paukuttelemaan kovempaa. Päähän hakkaaminen kuumalla kaakaopullolla johtaa miltei transsiin. Reiteen vaihteeksi, jotta selluliitti saa kyytiä. Noh, kirkuva akka takaisin töihin sieltä, kaakao ei ole vielä valmista, muutama isku vielä tarvitaan, reittä tiskiin ja sassiin. Tämän loppusekoituksen tarkoitus ei ole enää liuottaa jauheita, vaan muodostaa todella upea ja maukas vaahto. Kyllä. Pelle-amatöörikonsteilla ei mitään vaahtoja luoda. Mutta tämä perheen tai oman pään kaakaopullolla pieksentä synnyttää oikein muhkeat vaahdot. 13) Pullo pystyyn, kopsuttelu korkkiin, korkki auki, ilma purskahtaa ulos. Kaadetaan varovaisen hitaasti ainetta juomakuppiin, jotta saadaan vaahtokin mukaan. Kannattaa sekoittaa pullon sisältöä uudelleen joka kerta kun kaadetaan kuppiin kaakaota. Vaikka vaahto pullossa häviäisi kaakaoryypinkien edetessä, sen saa sekoittamalla taas herätettyä henkiin. JOS TÄMÄ PRO-KAAKAO maistuu pelkurin mielestä liian voimakkaalle, voi sitä hieman ohentaa vedellä. Vedenkeittimestä tai kattilasta siis pelkurille blandista mesenaattiin. Konkarijuomareille seos on juuri sopivan järeää myrkkyä. Pientä hienosäätöä aineosien suhteissa voi tehdä oman maun mukaan, mutta ei kovin suuria muutoksia. 14) Tyhjäksi ryypätty pullo huuhdellaan vesijohtovedellä, samalla sekoittaen korkki kiinni ollen. Lopuksi viimeinen huuhtelu kuumalla vedellä, sillä ylimääräisellä, jota jäi vedenkeittimeen tai kattilaan. Kaadetaan vesi pois ja jätetään pullo avonaisena ylösalaisin kuivauskaappiin odottamaan seuraavaa sessiota. Pakastimessakin pulloa voi säilyttää väliajat, jos pelkää maitojäämissä asuvia pöpöjä. 15) Mennään komeroon itkemään, kun ei olla aiemmin ymmärretty pro-kaistapääpaukuttelu-superkaakaon jumalaista uskontoa. ___________________________________________________________________________ Päivitys 11.12.2010: Nykyään muovipullot ikävä kyllä ovat kertakäyttöisiä rusennettavia, niiden päähänmätkimiskestävyyttä en ole kokeillut. Entiset pestävät monikertakäyttöpullot olivat parempia, niillä sai hakata miten kovaa tahansa. Nykyään omistan digitaalisen keittiövaa'an, joten voisin päivittää kaakao-ohjeeni ajan tasalle grammamitoituksella, mutta muovipullo-ongelma pitää ensin ratkaista. 5 desilitran CocaCola-pullot ja Hartwallin Vichypyllot ovat kestävimpiä nykyisistä, mutta liian pieniä tilavuudeltaan. Pitäisi löytää 1,5 tai 2 litran hakkaamista kestävä kivennäisvesipullo. Tai ostaa jokin tukeva elintarvikemuovinen muovipullo tavaratalosta. Kannattaa samalla ostaa niin suurisuinen pullo/kannu, että suppilon käytön voi lopettaa. Kierrekorkillinen sen silti pitää olla. Tai pikalukollinen paineenkestävä. .
Jatketaan simppelimmällä: 2.5dl kylmää maitoa yli 5dl lasiin. 4e maksanut maidonvaahdotin hommiin, ja FÄDÄM! Meillä on yli puoli litraa maitovaahtoa. Sitten lisätään Nesquick-kaakaojauhetta(ainoa oikea). Ja uudestaan sekotellaan maidonvaahdottimella. Näin saadaan _kuohkea_ kaakao. Ei mitään DVD-G:n vesilitrauksia.
Eipä ole kauheasti kaakaota tullut viime aikoina juotua, mutta silloin kun juon, niin mukiin semmoinen 2 dl ja pari lusikallista jauhetta. Joskus vähemmän.
Japanilainen teeseremonia?: teepussi suuhun, kulaus vettä perään, purskutus, nielaisu. Teepussi nykäistään langastaan ylös, se pesee tullessaan ruokatorven ja langalla pestään hammasvälit. Tai sitten toimitaan perinteitä noudattaen monen tunnin kaavalla. Kukin tyylillään. Miniporaakin voi käyttää sekoituslaitteena, kuten pylväsporaa ja akkuporaa (kaikkia on kokeiltu). Mutta ei se ole hauskaa jatkuvassa käytössä. Aineet ovat pitkin seiniä eikä kalju saa toivomaansa hierontaa, kuten pullolla mätkimisessä saa. Jos olisi makua antamaton jalkapallo, jossa kaakaon voisi valmistaa (kuumennus mikrossa vaiheittain), sitä olisi kiva pompotella pitkin kämppää tai pihamaata. Rantapallo ei kestä, ja sekin haisee. Minigrip-pussiakin on kokeiltu, mutta liian ohutta muovia se on, ei tykkää sekoitusmenetelmistä hän.
Useinmiten tulee juotua kylmänä, mutta joskus lämpimänäkin. Juon aina sitä tavallista kuten O'Boy, Nesquick, ES, Pirkka, Dumle jne. joskus jotaitakin molempia. Eniten pidän Nesquick:ista ja juon kaakaon yleensä hyvin tummana, maun pitää tuntua.
Pari kertaa vuodessa tulee juotua kaakaota ja sen teen sitten todella maukkaaksi eli 4 desiä rasvatonta kylmää maitojuomaa + vajaa desi O'Boy-jauhetta.
Kersana tuli juotua vain O'boyta. Kolme reilua lusikallista jauhetta lasilliseen kylmää kevytmaitoa. Nykyään vain viinan (minttua tai rommia) kera ja kuumennettuna.