Signaalin etenemisnopeus on kaapelin materiaalista kiinni mutta yleisesti n. 2/3 valon nopeudesta tyhjiössä, siis 200 000 kilometriä sekunnissä. Taisin vähän aikaa sitten laskea että alle kilometrin piuhoilla piuhojen pituuserolla ei ole mitään merkitystä aikaeron kannalta.
Bi-amping vaatii oman vahvistinkanavan jokaiselle elementille/elementtiryhmälle. Monikanavavahvistinten avulla tehty bi-amppaus on vähän niin ja näin, kyllähän siitä nyt hieman etua saa. Vahvistintehoa ei ole koskaan liikaa. Bi-ampingin hyöty on tehonnousu, bi-wiringin hyöty on erilliset kaapelit. Ei siis juuri voi vertailla keskenään.
No kannattaako diskanteille sitten hommata jotain erityistä narua, esim. koaksiaalikaapelia kuten DVB-G tuolla aiemmin mainitsi, vai onko normaali 0.75mm² kaiutinkaapeli riittävää? Ja riittääkö 0.75mm² diskanteille, vai kannattaako laittaa 1.5mm²?
No kysytäänkin näin: Onko siitä mitään haittaa, jos kaapeli on ylimitoitettu? Normaalissa kaapeloinnissahan kaapeli ei käsittääkseni ole koskaan liian paksua, mutta mites kun piuha tuleekin pelkälle diskantille?
Sipä paitsi: vaikka käyttäisi sentin paksua umpihopeaa kaapelina, kyllä siinä piisaa aivan tarpeeksi neliömillejä diskanttitaajuuksillekin. Jos oletamme, että tietyllä taajuudella signaali uppoaa sähkönjohteen pinnan alle korkeintaan 0,05 mm verran, ja senttisessä tönkkökaapelissamme pintaa eli kehää piisaa 31,415 mm verran, saadaan hyötykäyttöön 1,57 neliömillimetriä metallia; tarpeeksi. Joten kaapelin paksuntaminen älyttömyyksiin ei huononna tilannetta. Kunnes seuraava insinööri luennoi moisen jytkykaapelin induktanssista, ja mitä se tekee diskanttitaajuuksille.
Tämä eepos sai sisäisen epäilevän Tuomakseni heräämään. Teen tämän nyt mahdollisimman yksinkertaiseksi kysymykseksi johon pystyy toivottavasti vastaamaan yhdellä sanalla, lauseella tai kappaleella, ei kuitenkaan romaanilla kuten täällä yleensä on tapana. Omistan Magnat Quantum 503, ja minulle saapuu piakkoin Pioneerin VSX-916 7.1 kanavainen vahvistin, jolla on mahdollista Bi-ampata etukaiuttimia. Noh, kun tällä hetkellä minulla on vain etukajarit, niin toki haluaisin hyötyä niistä sekä vahvistimen kanavista mahdollisimman paljon. En kuitenkaan halua imeä seinästä kallista sähköä tuplamäärää vaan sen takia, että kaiutinten jokin passiivinen jakosuodin joutuisi kovemmalle työlle. Kysymykseni, kannattaako minun Bi-Ampata noita kaiuttimia tuolla vahvistimella? Kiitoksia. :naminami: - Elekee, elekeekä hieroko! -
Ajatuksia Bi-Amppauksen järkevyydestä em. kokoonpanolla? Noh pakko kai se on vaan kokeilla, toivottavasti ei kantapään kautta, kun gurut ovat kadonneet palstalta.
Magnat Quantum 503 ja Pioneer VSX-916 löytyy myös minulta kotoa ja tarkoitus on kokeilla tuota bi-amppausta. Itse ajattelen, että tuskin siitä haittaakaan on. Kirjoittelen kokemuksistani kunhan kokeilen, mutta arvelen olevani sellainen puurokorva, että en kuule eroa.
Itsellänikin on omassa Pioneer 1011 vahvarissa tuo bi-amp ominaisuus, mutta enpä ole katsonut tarpeelliseksi kokeilla. Olen kyllä kaksoisjohdottanut vedot pääkaiuttimille joten ei olisi vaikea kokeilla tuota, mutten oikein jaksa uskoa että siitä mitään hyötyä olis.
Kaippa siitä nyt ainakin enemmän hyötyä on kuin kaksoisjohdotuksesta, joten eikö tuota olisi sama kokeilla? Itse saan varmaan tänään tuon uuden Pioneerini, varmaankin viikonlopun aikana itse testaan ainakin. Voin kertoa oliko eroa ja minkälaista, jos näillä korvilla nyt mitään eroja kuulee.
Juu, siis nuo johdot nyt vain on jäänyt noin 7.1 ajalta. Nyt ei ole enää takakeskikaiuttimia käytössä joten pystyis kyllä käyttämään tuota bi-amppausta, mutta ei vain ole tullu kokeiltua. Niinkuin sanoit, olishan siitä varmaan enemmän hyötyä kuin pelkästään kaksoisjohdotuksesta.
Omat kokemukseni asiasta. Itse kokeilin joskus eroja bi-wire, bi-amp ja normaalin kytkennän välillä. Vahvistimena toimii H/K 235 ja kaiuttimina Jamo Classic 6. Ensin kytkin bi-wire normaalin jälkeen. Ääni tuntui hieman avarammalta (saattaa olla hienommasta kytkennästä johtuvaa mutuilua). Sen jälkeen bi-amp ja harmani tuottamaan 4 channel stereona ääntä. Ääni muuttui sekavaksi. En pitänyt, joten siirryin takaisin bi-wireen. En tiedä soveltuuko harmani varsinaiseen bi-amppaukseen four channel stereo moodissaan. Tehojen puolesta bi-amp ei ainakaan harmanissa hyödytä, 7x50W multichannelissa ja stereomoodissa 2x65W.
Nyt on Bi-Ampattuna kaiuttimet sitten ollut varmaan melkein kuukauden päivät. Eipä tuossa oikeastaan suuremmin eroa ole edelliseen. Ei ole näillä korvilla kuultava ero. Antaa nyt olla, kun kerran on laitettu, mutta eipä tuosta tosiaan suuren suurta hyötyä taida olla. Alussa mutuilin ja fiilistelin jotain eroa, mutta taisi olla vaan juuri sitä. Pioneer VSX-916 Magnat Q503 Melko peruskaiutinkaapelia (4mm ja 2,5mm)
kysyisin vaan että teinkö oikein kaksoisjohdotuksen. eli vahvistimessa on + ja - paikka johdoille ja kaiuttimessa on ++ ja -- johdoille. laitin vahvistimeen kaksi johtoa sekä miinus että plussaan eli neljä yhteensä. sitten laitin vahvistimesta tulevat kaksi miinus johtoa kaiuttimien kahteen miinukseen low ja hi paikkoihin. saman tein plussille plus paikkoihin. toivottavasti kerroin tarpeeksi tarkasti ja selkeästi. kiitos vastauksitsa jo etukäteen
Toi kaapelointi meni oikein, mutta huomasithan myös irroittaa kaiutinnapoja yhdistävän metallisillan? Tämän jälkeen voit yrittää käyttää hirveesti mielikuvitusta ja luulla kuulevasi eroja. Ei siinä oikeasti mitään eroa tule ellei sun vanha kaapeli ollut todella ohutta narua. Toivottavasti kuulet eron entiseen ja olet onnellinen kaksoisjohdotus uskovainen.
muistin ottaa pois. mielestäni kuulin eroa tavalliseen johdotukseen verrattuna kun kokeilin. johdot ovat vanhasta ja halvasta kotiteatteripaketista. ei kovin paksua kyllä ole. pitäisi varmaan ostaa jotain 1.5mm paksuista.