itellä on 50Hz -24db + yammun 80Hz -18db alipäästöt ihan hyvin toimii. matalampaa jakoa en ole voinut testata (kiitos halppis aktiivisuotimen)
Eli ei tärise koko leffan aikaa tuolla 50hz jaolla? Löytyisi hyllystä suoraan tommonen 50hz suodin, niin ei tarvitsisi ruveta rakentamaan uutta. Voihan sitä sitte kokeilla joskus matalemmillakin taajuuksilla.
Ei tärise. toki myös soffan massiivisuus vaikuttaa tähän. vanhassa keveässä soffassa tuntui myös iskubasso, uudessa ei niinkään. kokeile aluksi tuolla. toivottavasti ei ole subsonicia vahvarissas tai suodattimessa. parhaat tärinät jäis saavuttamatta (simex/zarchy/hypex modailijat huomio 8) )
Sohva on tommonen kahden istuttava nahkasohva.. En massiivisuudesta osaa sanoa. Ei nitise eikä natise ja on hyvä istua No joo.. Eiköhän tämä tästä. Nyt on kartiot irrotettu elementeistä. Kannattaakohan noihin pölykuppeihin heittää jotain vahvistusta esim. lasikuitua? Ne ovat kuitenkin aika kovassa rasituksessa, kun tuommonen 15" elementti painaa jo jonkin verran. Pitää tuohon 'jousien' yläpuolelle väsätä joku laudan pätkä mihin saan kummatkin elementit kiinni. Täytyy vaan kattoa, että elementtien vaiheet ovat oikein päin, kun ovat samassa puussa kiinni. Spoiler
ite tein eritavalla tuon 15" elementin. leikkasit kyl liian aikaisin ripustuksen pois, nyt luvassa hikisiä hetkiä keskityksen suhteen :| laitoin epoksia pölykuppia vahvistaa.
Kannattaa kyllä tutustua tässä threadissa esitettyihin ohjeisiin. Jos mokaat homman, rikot täristimesi parissa minuutissa. Tässä oma ohjeeni: http://kotiweb.kotiportti.fi/audiovideo/munht/taristin/taristin.html
oman tein näin: Miten teen sohvantäristimen ? Sohvatäristimen tarkoituksena on saada sohva tai tuoli tärisemään voimakkaiden bassojen mukaan, joten matalat bassot tuntuvat voimakkaille. Tälläinen täristin voi olla hauska elokuvissa, joissa on todella matalaa ääntä, mutta musiikinkuuntelussa sillä ei tee mitään. Sohvantäristin käyttäytyy kuin tavallinen kaiutin, ainoastaan sillä erotuksella, että se tuottaa värähtelyä kiinteisiin esineisiin (tuoli, sohva) eikä ilmaan niin kuin tavallinen elementti. Täristinlaitteita saa kaupoista valmiina, esimerkiksi nimellä Bass Pump tai sellaisen voi tehdä itse. Yksi valmistustapa on seuraava: * 1. Otetaan elementti ja siitä leikataan kartio ja yläripustukset (se kumirengas) pois. * 2. Vahvistetaan jäljelle jäänyt pölykuppi (puolipallo) esim. Aralditilla ja liimataan siihen pystyyn pultti. * 3. Leikataan sopivasta (kokeile) lattaraudasta hieman elementin halkaisijaa pienempi pätkä ja porataan siihen keskelle (sen pultin kohdalle) reikä. * 4. Kiinnitetään lattarauta pulttiin kahdella mutterilla (ylä- ja alapuolelle). * 5. Lattarauta kiinnitetään elementtiin päistään esim. elementin kiinnitysreistä. * 6. Viritetään elementti sopivilla painoilla (esim. käsipainoista löytyvillä 500g lätyillä) "soimaan" alle 20Hz taajuuksilla. * 7. Rakennetaan yksinkertainen jakosuodin (kela sarjaan) elementille, ettei lattarauta toista korkeita taajuuksia. Aiheeseen liittyvä rakennusohje löytyy osoitteesta http://www.sdinfo.com/volume_4_2/tactile.html ja aiheeseen liittyvä FAQ osoitteesta http://www.best.com/~eriko/www/bass/tactile_faq.html. Seuraavia asioita pitää ottaa huomioon kun rakentaa systeemiä, joka täristää sohvaa matalien äänien mukaan: * Järjestely ei poista varsinaisen subbarin tarvetta * o Tulet huomaamaan, että "täristimen" jakotaajuus on asetettava hyvin alas o Tulet huomaamaan, että "täristin" tarvitsee varsin vähän tehoa verraten tavalliseen subbariin * Varsin halpa elementti riittää * o "Täristimellä" ei kannata yrittää toistaa matalia ääniä kuultavalla voimakkuudella o Elementin ominaisuuksissa ratkaisevat hinta, kartion massa ja herkkyys * Jos jostain syystä haluat koteloida elementin, niin umpikotelo on hyvä ratkaisu tehonkestonsa takia. Kotelo kannattaa yrittää saada "oikean" kokoiseksi sen vuoksi, että kaikki halutut taajuudet toistuvat ("täristyvät"??). Kannattaa pitää tasot riittävän matalana, koska jatkuva tärinä ei ole mukavaa. Kaupasta saa myös varsinaisia tarkoitukseen tehtyjä täristimiä, jotka kiinnitetään tärisytettävään esineeseen (esim. "bass shaker" tai "Sinus Live BassPump" nimellä hintaluokassa 500 mk). Oma kokeileminen ei tule kovin kalliiksi jos nurkisssa lojuu joku vanhan epämäärinnen bassoelementti, siinä on lähinnä tekemisen vaiva. paitti kun paketti o kasassa, leikataan lopuksi vasta kartio. itekin tein erheen ja keskitys o sil sadasosamillipeliä
En oikein tiedä mitä tarkoitit, mutta oman kokemuksen (3 erilaista täristintä rakentaneena) ratkaisevaa on: - Hinta - Elementti suurempi kuin 8 tuumaa (muuten vaikea rakentaa kunnolla) -Tehonkesto! Halpiselementit kärähtävät helposti. Kokemusta on :weep: - Liikerata (xmax). Epäolennaista: - kartion massa (sehän leikataan irti) - herkkyys (mahdotonta vertailla elementeille annettuja arvoja) Tehoja voisi varata noin 50-100 wattia. Suuremmalla teholla saa ehkä enemmän kontrollia, mutta minun kultapakarani eivät ole niin kultaiset, että pystyisivät tuollaista aistimaan. Liian pieni teho tekee tutinasta velton ja voi rikkoa vahvistimen. Tämmöinen tuntuma on tullut vertailusta: toista kymmentä vuotta vanha noin 40 hattiwatin vahvistin vs. 80 íhan oikean watin kotiteatterivahvistin.
niin itse en tuota kirjoittanut, copy&pastesin sen jonka ohjeen mukaan sitten tein oman perseenpäristimen.
Nyt on pikkasen vahvisteltu pölykuppeja lasikuidulla ja kierretakojen teko aloitettu. Tuskin siinä mitään keskitys ongelmia tulee kun ei pölykuppia ja puhekelaa irrota. Kierretangot tulevat myös lasikuidulla kiinni. Kuvat(nuo tangot ovat vielä kesken): Spoiler
Nyt kuulostaa kyllä siltä, että tulee helposti sutta ja sekundaa Suosittelen ihan oikeasti lukemaan tuon ohjeeni läpi: http://kotiweb.kotiportti.fi/audiovideo/munht/taristin/taristin.html Keskittäminen on ehdottoman tärkeää, koska jos tappi on hiukankin vinossa tavalla tai toisella, puhekela alkaa hinkkaamaan magneettia vasten ja hajoaa muutamassa sekunnissa. Puhekelan ja magneetin väli on todella pieni. Omasta mielestä tuo tapin kiinnitysmekanismi on itselläsi lähtökohtaisesti todella riskialtis muutenkin. Onnea projektiin joka tapauksessa :thumbsup:
Itse leikkasin pölykupinkin pois ja liimasin super epoxilla siihen sorvatun alumiinikiekon (vähän suurempi kuin puhekela) jonka keskelle kierretanko oli pultattu kiinni. Kekittäminen tässä tapauksessa tarkoittaa sitä että puhekelaa ei väännätetä missään vaiheessa vinoon niin että se ottaa laitoihin kiinni, mikä saattaa olla vaarana jos kierretangon "ylä ripustus" tulee hiukan sivuun keskilinjasta. Jaahas, DIAR kerkis eka...
moi, Koska en todellakaan hirveästi näistä vipstaakeista ymmärrä niin kysyn seuraavaa: kotoa löytyy käytöstä poistunut 6.5" aktiivisubbari, jonka teho 50W. Pystynkö tuosta tekemään täristimen, jos heitän tuolla 6.5 elementillä vesilintua ja hankin tilalle vaikka 10" elementin, jonka sitten ohjeen mukaan rakennan ja kiinnitän piuhoilla subiin. Kysymys siis kuuluu, että toimiiko tuo aktiivisubi itsessään vahvistimena, josta sitten vedän rca-piuhan av-vahvistimeen? AV-vahvistimena on Sonyn DG700.
Ja vastaus että hyvinkin voi käyttää. 2x38W Nad ajaa kahta subia joten miksipä ei tuon aktiivisubin vahvari riittäisi sohvantäristimelle. Jos 6.5" on isohkolla magneetilla niin siitäkin voisi koittaa tehdä sohvantäristimen niin ei tarvitsisi edes isompaa elementtiä ostaa..
Ainoa asia tietysti on se että 38W NAD antaa sen 38W, mutta 50W tietokoneen aktiivisubin vahvistin ei ehkä aivan anna "oikeita" watteja tuon vertaa. Mutta kannattaahan sitä kokeilla jos sille ei muuta tekemistä ole, ja niinkuin sanottua kannattaa ensin harjoitella sohvatäristimen tekemistä sillä 6,5" elementillä...
No nyt selkisi monta asiaa! Kiitoksia hyvistä ohjeista, ja pitääpi 'hiukan' muunnella tuota omaa rakennus menetelmää No onneksi en ehtinyt mitään kriittistä vielä tehdä. Olikin näköjään tarkempaa hommaa kuin kuvittelin sen olevan.
Jep, kiitoksia vastauksista. Kuten ehkää jo kysymyksestäkin käy ilmi, niin olen suhteellisen käsi näissä asioissa :OI , mutta onneksi on tällainen plazan kaltainen foorumi, jossa tumpeloakin avuliaasti autetaan . Tuo meikäläisen subi on semmoinen Philipsin WOOX-teknologiaan perustuva subbari (mitä ikinä sitten tarkoittaakaan ), joten en ole aivan varma pystyykö tuosta täristintä tekemään. Täytyy tutkailla asiaa.
Niin, sitten vielä semmoinen kyssäri, että onko joku kehittänyt jonkilaisen patentin, millä tämän bass shakerin saa hyvin kiinnitettyä IKEAn Klippan-sohvan pohjaan. Se kun tuntuu olevan pelkkää styroksia, ainakin näin pintapuolisesti tunnusteltuna.
Rupesi sen verran kiinnostamaan tuo täristin, että pitää yrittää väsätä moinen. Mutta se kytkentä. Minulla on XLS 200 subbari, niin pitääkö sille ottaa signaali kaiutin linjasta ja täristimelle subbari lähdöstä Vahvistin ois JVC RX-7000R