Juu, huomattu on ja rekisteröidyttykin ensimmäisten joukossa. Onkos muuten kukaan kokeillut belgialaista Deus-nimistä shampanjaolutta? Aattelin kokeilla lähiaikoina, kun sitä on kehuttu.
Guinness Draught on tullut todettua monta kertaa ihan hyväksi. Mukavan vaahtoista Lidlin Walderkrafter-mikä-lie on taas sieltä pahimmasta päästä. Vaikka 0.5l-tölkin saa eurolla, ei sitä juo kuin pakolla.
Eniten tulee nautittua Karhua. Työreissuilla Venäjällä tuli ostettua paikallisia oluita, jotka oli ihan ok, sekä Milleriä janojuomaksi(oli niin halpaa). Kotosuomessa kesäoluena ja virkistäjänä toimii Corona limellä. Hartwallin Spalter Pils oli yksi suosikeista, mutta sitä ei taida olla enää tuotannossa? Kauraolut menee mieluusti alas. Tummat oluet ei vaan maistu. Ne maistuvat jotenkin väljähtyneiltä ja voisilta. Itse pidän raikkaammista oluista ja kylmänä nautittuna.
Nämä maistuu: * Murphy's Irish Stout - Guinessia miedompi ja maukkaampi stout. * Newcastle Brown Ale - Tämän hetken ykkönen. Raikas, mutta silti maistuva. * Staropramen - Velkoa parempi tsekkiolut. * Kronenbourg 1664 - Tätä tuli Dublinin reissulla kitattua. Todella hyvä lager.
Itsekin suosittelen ennemmin Tsekkiläistä kuin suomalaista, vaikka joku väittikin että parempi pysyä kotimaisissa, tai menee mutkikkaaksi...Tumma Velko on tosi hyvää, mutta usein joutuu tyytymään halvempiin vaihtoehtoihin. Suomalaisista parhaita ovat: Karhu ja Urho.
Ei muuten välttämättä ole paljoa hintaeroa. Tein tuossa jokunen viikko takaperin huomion, että ulkolaiset tölkkioluet ovat yllättävän huokeita. Esim. vaalea velko on jotain 1.70-1.80 0.5l tölkki. Eli 0.33:sen hinnoissa ajateltuna hinta on vähän yli euron. Sopuhintaista sanoisin. Pullossa tuote on kalliimpaa. Huokeita ulkolaisia tölkkioluita on ainakin Becks, Löwenbrau, Holsten (halvin) ja Vaalea velko. Suomalaiset puolen litran tölkit onkin lähes poikkeuksetta yli 2 euroa. Ainoa syy minkä keksin, on että ulkolaisista tölkeistä ei tarvitse maksaa jäteveroa vai mikä ihme tölkkivero se nyt onkaan. Vanhentunut vero, koska suomessakin kierrätetään pantilla jo lähes kaikki tölkit. Myös nämä ulkolaiset.
Paras olut mihin tähän ikään mennessä olen törmännyt on U Fleku -nimisen baarin oman panimon tumma olut, Prahassa siis. Sitä ei harmi kyllä mistään muualta saa, mutta oli kyllä taivaallista.
Tummien oluiden kärkinimiksi nousee tumma Velko, Guinness sekä Kilkenny. Vaaleissa luotan Suomalaiseen Sandelsiin ja Karhuun.
Kannattaa käydä kokeilemassa Teerenpelissä (Kaisaniemi & Kamppi) sen oman panimon tummaa bissee "Laiska-Jaakkoo". Parasta mitä oon ite löytäny:thumbsup:
KARHU :thumbsup: Tampereella semmoinen ravintola kun Haralds, niin siellä oli hyvää olutta (jotain viikinkiolutta )
Tarkotat varmaan Hartwallin valmistamaa Thors Øl -nimistä lagerlitkua, joka ei kovin kummoista kylläkään ole. Käväsin toissaviikonloppuna Münchenissä ja siinä ohessa tuli maisteltua pariakymmentä erilaista olutta. Parhaaksi osoittautuivat Andechsin luostaripanimon ja Augustinerin suodattamattomat vehnäoluet, Andechser Dobbelbock Dunkel, Löwenbräu Triumphator (dobbelbock), Franziskaner Kristallklar (suodattamaton) sekä Höfbräun vehnäoluet ja Sommerbier (kellariolut). Ikävin ylläri puolestaan koitui ruisoluista, joihin kauttaaltaan sotkettiin limesoodalitkua, mistä syystä juomien äitelyysaste nousi aivan liian korkeaksi.
Jumankekka, nyt tuli syntymäpäivän kunniaksi kietaistua parasta tavaraa, mitä ikinä olen kurkustani alas kulauttanut - belgialainen shampanjaolut Deus (11.5%). Ylivoimaisesti kalleinta olutta, mihin olen koskaan investoinut (75cl pullo 30 euroa), mutta oli se kyllä ehdottomasti hintansa arvoista jumalten nektaria. Kullan kimallusta hipova väri, sitrusmaisen hedelmäinen ja raikas aromi ja aivan ihana, makuhermoja hyväilevän kompleksinen, joskin tasapainoinen ja hapokas shampanjan ja oluen välinen koostumus. Kävi sikäli tuuri, että sain haltuuni tamperelaisen olutravintola Usvan viimeisen omatuontipullon suoraan kylmiöstä, paras tarjoilulämpötilahan tälle juomien juomalle on 2-4 astetta ja lämpötilan nousun huomasi selvästi shampanjan maun voimistumisena. Lääh. :king:
Baltika nr 7:ssä on miellyttävä, perinteinen humalan/maltaan maku. Oikein mainio saunaolut. Amerikkalaistyylinen kruunukorkki aukeaa myös ilman avaajaa sormivoimin kiertämällä. :thumbsup: Hieman mauton Zhujiang Beer puolestaan ei oikein tunnu uppoavan ilman tulisesti maustettua kiinalaista ruokaa.
Tosi hyvä olut. Tykästyin Viipurin reissulla. Baltika oluita on useita numeroita, ainakin nro 9 oli tumma olut, nro 5 vastasi suomalaista kolmosta jne.
Numeroita tosiaan löytyy, No1 vielä puuttuu (lähde): No0: Non-Alcoholic Beer (<0.5%) No2: Pale Beer (4.7%) No3: Classic Beer (4.8%) No4: Original Beer (5.6%) No5: Gold Beer (5.3%) No6: Porter Beer (7.0%) No7: Export Beer (5.4%) No8: Wheat Beer (5.0%) No9: Strong Beer (8.0%)
Enpä ole noita "eksoottisimpia" maistellut, mutta Carlsberg, Sandels, Olvi-linjalla tulee kuljettua. Fosterskin menee.
Entisenä oluen suurkuluttajana, joutuu nykyisin tyytymään pariin tuoppiin kuukaudessa kun maha ei enää kestä. :weep: Lagereista Koff oli aikoinaan ihan asiallista. Kerran tuli sitten opeteltua viikon Irlannin reisuulla Guinness siemailu ja se nyt on nykyisin ainut mitä maistellaan. Jos sitä ei saatavilla niin sitten kilkenny. Kun määrä jää litraan kuukaudessa taytyy olla tarkka valinnassa. PS. Nykyisin juodaan sitten punaviinejä mikä ei ole ollenkaan huonompi vaihtoehto.