Tänään MTV3 kanavalta tullut elokuva Paycheck 4:3 televisiosta katsottuna näytti laajakuvalta, mutta kanavan logo näkyi ylänurkassa. Eli se ei tainnut olla aito laajakuva. Normaalistihan jos elokuva on laajakuva, kanavatunnus näkyy elokuvan ylälaidassa. Eikä siis ruudun ylälaidassa. Selventäkää nyt joku vähän tätä aspektia? :OI
Analogisena puolella leffa alkoi letterboxina, mutta seuraavan kerran katsoessani sitä, kuvasuhde oli 4:3. Digipuolesta en osaa sanoa ko. leffan osalta miten se lähtettiin. Mutta digipuolesta: - Laajakuva = 16:9 televisiossa kuva on ilman venytyksiä tai zoomauksia sivureunasta sivureunaan. Elokuvan kuvaussuhteesta riippuen ylä- ja alareunaan saattaa jäädä mustat palkit. Kerropa katsoitko digi vaiko analähetystä.
Aika yleistä on että alkutekstit näytetään koko kuvasuhteessa ja sitten raiskataan kuva 4:3 töllöille sopivaksi... ...ja digiaika on alle vuoden päässä - hah.
Ilman digiboksia katselin. Conan o' Brienissä sama juttu. Siinäkin näyttäisi olevan laajakuva, mutta kanavatunnus on ylänurkassa, eikä siis näkyvän kuvan ylhäällä. Sitten taas Music Televisionin logo on aina 4:3 telkkarin ylänurkassa, vaikka nykyäänhän lähes kaikki videot kuvataan 16:9 suhteella. Urheilukanavalla sitten on erilainen kuva, siellä tuntuu monet lähetykset näkyvän venytettyinä.
Ei kai sillä kanavanlogon paikalla ole mitään merkitystä kuvasuhteen kannalta. Anamorfisuus on sitten toinen juttu.
Ei olekaan, mutta eipä taida myöskään olla silloin aito laajakuva. Ja jos laajakuvatelkkarista katselet, niin menetät tekstitykset ja kuvakin vääristyy... Vai kuinka?
Taitaa tuo letterboxaus, jota esiintyy esim. Conanissa johtua siitä, että materiaali saadaan tuossa muodossa toimittajalta, tässä tapauksessa NBC. Vastaavasti kanavien jakelusopimukset estävät tämän materiaalin muokkaamista millään tavalla, kuten letterboxin muuttamista anamorfiseksi. Näin ollen alkuperäinen laatu siis selviää kanavalogon paikasta: logo mustalla alueella == letterbox logo kuvan päällä == anamorfinen Voisi tosin kanavat auttaa laajakuva ruutujen omistajia tästä huolimatta siten, että laittaisivat myös letterboxatussa tavarassa tekstit siten, että ne ovat kuvan päällä. Töllöllä zoomatessa kun tahtoo alempi tekstirivi jäädä aina piiloon. -h
mä oon aina ihmetelly sitä että onko sille jokin tekninen este että letterbox leffoissa tekstit on niin alhaalla että laajakuva tv:n zoom toiminnosta ei ole mitään hyötyä? Viimeaikoina on kiitettävästi tullut anamorfista kuvaa joten se ei enää ole niin iso ongelma mutta esim.conania olis kiva kattoo ilman mustia palkkeja kun kerran laajakuva tv kotoa löytyy. Kun kuvasuhteista puhutaan niin iso kiitos neloselle ja ylelle anamorfisuudesta!!! MTV3 voi painua
Analogisessa televisiossa ei nykyisin lähetä anamorfista kuvaa kuin ehkä vahingossa. Joskus taannoin SubTv:n 16:9 ohjelmat tulivat ainakin kaapelissa analogisella puolella anamorfisena, mutta nykyään nekin letterboxataan, ilmeisesti siksi, että aspect ratio -toimintoja sisältämättömät 4:3 telkkarit näyttävät kuvan venytettynä ja kasvot ovat puikuloita jne. Late Night with Conan O'Brien -ohjelmaa SubTv ei kuitenkaan edes hanki anamorfisena, joten palkit näkyvät ylhäällä ja alhaalla myös digipuolella (logo myös ylhäällä, ylemmän palkin päällä, kuten harzukin yllä mainitsi). Jos vieläkin ihmettelet näitä termejä, kannattaa ehkä vähän lukaista Wikipediaa... Anamorfinen laajakuva (en) Letterbox (en) Pan&Scan (en) (eilinen kolmosen elokuva oli ilmeisestikin pan&scan -versio, eli alkuperäisestä laajakuvasta oli leikattu vasemmalta ja oikealta palat veks, joka on ainakin yhtä suuri virhe kuin mennä katkomaan jostain taideteoksesta moottorisahalla palat pois sivuilta, jotta se mahtuisi seinälle )
Eihän sille mitään muuta estettä ole kuin tekninen taitamattomuus. Joskus on letterbox ohjelmissa tekstit tarpeeksi ylhäällä esim. MusicTV:llä ja on minulla muutama letterbox-DVD:kin joissa tekstit on nostettu. (Itseasiassa Tesis DVD:llä voi valita joko 4:3 tai 16:9 tekstityksen erikseen koska kyseinen julkaisu on letterbox)
...tai se, että valtaosa käytössä olevista telkusta on 4:3 -kuvasuhteella (minulla ei ole tilastotietoa asiasta)
Miten tuo vaikuttaa asiaan? Näkyyhän nyt (anapuolella) 4:3 tv:ssä kaikissa anamorfisissa lähetyksissä tekstit kuvan päällä.
Siten, että tekstit eivät vie kuva-alaa ja ne on helpompi lukea (parempi kontrasti) -> vähentää valituksia, mainostajat tykkää Anapuolella anaformisena tulee lähetystä korkeintaan vahingossa. e. kirjoitusvirhe
minun käsitys oli että kyse on anamorfisesta lähetyksestä kun tv tulkitsee kuva signaalin(mikä lie en tiiä teknisiä termejä) laajakuvaksi ja itsestään poistaa nuo mustat palkit ja tekstit sekä kanavalogo sijaitsee palkkien ala- ja yläpuolella Mistäs sitten on kyse?Letterbox, laajakuva-lähetys? Esim.Lost ja suurinosa nelosen tarjonnasta analogipuolella..
Analogipuolella on vain letterboksia. Mustat palkit poistuvat itsestään, koska maikkari ja nelonen lähettävät wss-signaalia, jonka myötä telkkari menee automaattisesti zoom-tilaan. Anamorfista on vain digillä ja DVDllä.
Minkäs takia mun 4:3 telkkarista ei anamorfiset DVD:t näy venytettyinä vaan Letterboxattuna? Ja oon kokeillu vaihtaa soittimen asetuksiakin... Tai siis kun töllöstä löytyy nappi, josta kuva kapenee 16:9 muotoon. Kannattaisiko soittimelle antaa asetus, että on 16:9 telkkari. Onko se sama asia tällöin?
Ömm, jos sulla on 4:3 telkku niin letterboksia sinä tarviitkin. Vain haluatko katsolla laihoja ihmisiä? Kerrot siis DVD:lle että sulla on 4:3 telkku, tietenkin!
Tuo nappi onkin juuri sitä varten, jos anamorfinen kuva ei jostain syystä litisty oikeaan kuvasuhteeseensa automaattisesti. Mutta mitä tarkoitat tuolla että anamorfiset dvd:t näkyvät letterboxattuina, mustia palkkeja kuvassa? Palkit laajakuvaa katsottaessa tietenkin kuuluvatkin asiaan.
Of course. Mutta kun jotkut väittää, että letterboxattu kuva ei olisi yhtä tarkka. Ja koska tuo nappi löytyy, saisiko sillä kuvasta tarkemman?
Totta. Jos telkussa on litistystoiminto niin kuva kannattaa lähettää anamorfisena telkulle. Ostakaa ihmiset 16:9 näyttö niin pääsette helpommalla...