Monolith ja XLS ensimmäiset vaikutelmat

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana caveman, 08.07.2005.

  1. Dbol

    Dbol Guest Guest

    Liittynyt:
    23.10.2004
    Viestejä:
    249
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juuri tein itselleni Taskerin koaksiaalista uuden subipiuhan ja surinat loppui siihen. Subina tosin markkinoiden ärjyin talon räjäyttäjä Oreus-sub :)
     
  2. Antti85

    Antti85 Guest Guest

    Liittynyt:
    19.12.2006
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikä on piuhan mallimerkintä? Mistä hommasit?
     
  3. Dbol

    Dbol Guest Guest

    Liittynyt:
    23.10.2004
    Viestejä:
    249
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tasker RG59 Flex 75 ohmia. paikallisen sähkötarvike tukkurin kautta. Kunnolliset RCA-liittimet mukaan ja kolvaat kunnon kaapelin.
     
  4. mage

    mage Guest Guest

    Liittynyt:
    19.08.2004
    Viestejä:
    105
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noniin DHL:n kuski toi kuudelta illalla Monolithin. Kyseli puhelimessa kantoapua kun hänen sanojen mukaan "painaa ihan jonkun verran". :p Heti sitten Soundcaren piikit ja piuhat kiinni ja eikun säätämään. Äsken kymmeneltä lopettelin ettei naapurit riemastu liikaa.

    Ensinäkään en ole kauhean paljon kunnollisia subeja säätänyt mutta homma meni joksenkin näin: Laitoin subin pääkaiuttimen ja laitetelineen/keskikaiuttimen väliin, johon se juuri sopivasti mahtuu. Mahtuisi myös samoin toisen pääkaiuttimen viereen. Siinäpä melkein ainoat sijoitusvaihtoehdot kun kuunteluhuone on pienehkö reilu 15m2. Kuuntelupaikan seinä on ainut ei-betoniseinä, jolloin sijoitus pitäisi kai olla ihan ok. Xenonit smalliksi ja subista jako kohdalleen. Sitten soittelin muutamaa tuttua bassovoittoista biisiä ja rupesin säätämään tasoa kohdalleen. Valitsin sellaisia kappaleita joista ei löydy ihan alimpia bassoja joten Xenoneidenkin pitäisi toistaa ne ongelmitta. Vaihtelin lennosta subia päälle ja pois (pois päältä muuttuu pääkaiuttimet largeksi), ja muutin tasoa niin kauan kunnes musiikki kuulosti samalta subin kanssa ja ilman.

    Vaiheen säätämisestä olikin hieman vaikeampaa kuulla eroja. Aluksi en oikein huomannut mitään eroa kun Xenonit olivat smallina ja subi toisti alimmat bassot. Kokeilin laittaa vaiheen nollaan ja a/v vahvarista syötin bassoja subbarille ja myös pääkaiuttimille, jolloin bassot vaimentuivat huomattavasti. 180:ssä vastaavasti bassot korostuivat huomattavasti kun molemmista tuli samoja taajuuksia. Näin kai järjen mukaan pitäisikin käydä? Tämän perusteella jätin jaon toistaiseksi 180:n. Tosin olisi voinut jättää vaikka nollaankin kun en toki samoja taajuuksia tietenkään ohjaa subille ja pääkaiuttimille.

    Nyt säätöjen ollessa ainakin sinneppäin kohdillaan, ei musiikilla 90%:lla biiseistä erota onko subi päällä vai ei. Tuota siis testailin ottamalla sen lennosta pois päältä ja pistin takaisin päälle. Mutta sitten joissakin harvoissa biiseissä oli todella matalia taajuuksiakin ja ne kyllä huomasi mukavasti :D

    Tämän jälkeen kokeilin vielä nopeasti Monoa leffoilla, johon sen alunperinkin hommasin. Finding nemon vesivirtaus-kohtaus ja muutamat erilliset kohtaukset LOTR:ta saivat subbarin näyttämään kyntensä. Alakerran vittumainen akkakin varmaan totesi tämän saman. Musiikilla ehkä juuri ja juuri pärjäisi ilman subia, mutta leffat suorastaan vaativat sitä, joten tyytyväinen olen ostokseeni kun leffasubiksi se pääasiassa on tarkoitettukkin.

    Tässä siis vasta ensitunnelmat subbarista. Pitää jatkaa säätämistä vloppuna kun on vapaa-aikaa enemmän.
     
  5. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Jätitkö Xenonit isoiksi vai pieniksi? Suosittelen kyllä melkein laittamaan pieniksi. Ilman mitään suodatusta Xenonit toistavat huoneen avustuksella lähelle 20 Hz, eli Monon jakoa ei millään saa tarpeeksi alas (minimissään noin 50 Hz). Alabassoille tulee siis välttämättä korostumaa. Myös leffojen pääkanavien matalat kuormittavat turhaan Xenoneiden 8" woofereita tuolla järjestelyllä.

    Vaikka vahvistimesi tarjoaakin vain kiinteän 90 Hz jaon, tuottaa se usein kuitenkin paremman lopputuloksen. Jos yläbassot tuntuvat korostuvan Monon oma suodin ohitettuna, matalien ollessa silti sopivan kuuloiset, nappaa Monon suodin päälle ja säädä sitä alaspäin, kunnes yläbassot asettuvat kohdilleen. Tasoa voi toki säätää samalla.

    Vaiheen tarkka säätäminen on vaikeaa ilman minkäänlaisia mittauksia. Säätö täytyy suorittaa käyttämälläsi bassonohjauksella. Karkea korvin suoritettu kolmen kohdan: 0, 90, 180 ast. kokeilu antaa usein täysin riittävän hyvän lopputuloksen. Valitse siis se joka kuulostaa parhaalta.

    Kuvia? :naminami:
     
  6. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kyllä se subin mukanaolo alkaa musiikillakin kuulumaan. Tai siis... no, tuntumaan. Itsekin olen noita (HTPC:llä) niin paljon säätänyt on/off/tasoja/jakotaajuutta, lopputulos on että hyvin paljoa minä en korvalla "äänen laadussa" eroa kuule, mutta tuntuma on vain ihan eri. Ilman subia tuntuu niin ohuelta ja elottomalta. Tämä on kyllä jotenkin acquired taste koska aistinto tuli vasta ajan myötä.

    Minä kuulen alaääniä aika huonosti, 25Hz alla en enää juuri erota... jos se selittäisi tuon huonon "laadullisen kuulemisen".
     
  7. Ombo

    Ombo Guest Guest

    Liittynyt:
    12.10.2006
    Viestejä:
    152
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heh, muistan kun kesällä ostin tuollaiset OR:n 260 HI lattiakaapit. Silloin oli just sitä että "huhhuh, ompa kiva kuunnella kun läskibassokin kuulostaa ihankuin oikealta"

    Nytkyn on suppari alla ja senkun napauttaa lennosta pois niin terve. Tulee mieleen että nytkö ne kajarit on hajonnu kun bassoa ei tunnu kuuluvan niin yhtään. Elkääkä tästä päätelkö että olen amispasson ystävä.. Nyt sitä on niinkuin pitääkin :)
     
  8. jusky

    jusky Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 853
    Saadut tykkäykset:
    0

    ei niitä kuule kukaan muukaan jos laitteisto on oikein säädetty... ihminen kuulee aika huonosti alle 30hz ääniä verrattuna vaikkapa 100hz taajuuteen. Itsellä on tällä hetkellä hitusen mataliin korostuva huonevaste ja siltikin on vaikea havaita mitään alle 30hz "vavahduksia". Elokuvilla kyllä kuuluu mutta niissä onkin aika reippaasti korostettu bassoaluetta matalilla taajuuksilla.

    huonevastetta equtulla monolithilla+magnat Q903:t
    katso liitettä 8303

    eli itselläkin on 20hz taso noin 4-6db voimakkaampi kuin 100hz taso...tuo kuullostaa korvaan aika tasapainoiselta. Hauskinta tuossa oli se kun tein piruuttani semmoiset säädöt että matalimpienkin toistossa tuntui olevan "munaa" niin mitattuna korostus oli aivan järkyttävä... noh...nekin säädöt tuli tallennettua toiseen muistipaikkaan...heh jos jotain juhlan tynkää pitää niin silloin pitää olla hitusen jytinää enemmän :)
     
  9. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Jälkimmäinen pitää kyllä paikkaansa, mutta ensimmäinen ei. Kyllä ~16-18 Hz on vielä täysin kuultavissa oleva taajuus, olettaen että kuulo on kunnossa. Sen alapuolella alkaa olla heikompaa, mutta reilulla tasoilla nekin "kuuluvat" (tuntuvat korvassa vain paineen vaihteluna, ei varsinaisena äänenä).
     
  10. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Olehan varovainen kun korostat viritystaajuuden alapuolisia taajuuksia, etenkin Monolithin tapauksessa (ei ylipäästöä). Älä ainakaan nosta 3 dB korkeammalle.
     
  11. jusky

    jusky Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 853
    Saadut tykkäykset:
    0

    alle 20hz ääniä ei ole korostettu. 20hertsissä on +3db korostus ja jyrkkä subsonic 15hz (tuon voisi toki nostaa vaikkapa 18 hertsiin) . Ja muutenkin ei huolta...näillä voimakkuuksilla millä yleensä kuuntelen ni tuskin pääsee mono pohjaamaan.
     
  12. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Ai, sitten tuo Velon näyttö valehtelee. Sen mukaan näyttäisi olevan 3 dB korostus noin 18 Hz kohdilla.
     
  13. jusky

    jusky Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 853
    Saadut tykkäykset:
    0
    haha...oli pakko oikein tarkista asia... on se tosiaan 18 hz kohdalla. Se on varovainen 3db korostus...oikeastaan sinänsä turha...ei sitä korvin kuule ainakaan musiikilla vaikka ottaisikin pois... toisaalta normaalilla kuunteluvoimakkuudella musiikilla tuskin tuosta mitään haittaakaan on :) leffa-asetuksilla ottaisin pois. Huomattu on kyllä että monolithin elementin liike kasvaa ihan sikamaisesti alle 20hz taajuuksilla ja refleksiaukkokin alkaa päästellä pientä puhinaa...tosin silloin olin jo niillä tasoilla ettei kerrostalossa voisi semmoisilla rymistellä.
     
  14. mage

    mage Guest Guest

    Liittynyt:
    19.08.2004
    Viestejä:
    105
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joo smalleiksi jätin, largena olen pitänyt niitä vain ilman subia. Largena en viitsinyt edes monon kanssa kokeilla kun ajattelin juuri noin kuin mainitsitkin. Monon jako on sopiva juuri tuossa ~90hz:n kieppeillä. Jos pistää suotimen ohitetuksi musalla niin hullut korostumat tulee tuonne 90-120hz alueelle. Ihme välein menee nuo pykälät muuten kun ei ole tasan 10hz yksi väli. Vittumaisempi miettiä paljonko se jako nyt mahtaa olla tarkalleen. :hitme:

    Leffaillessa pitää nöyränä jaksaa kömpiä subista säätämään suotimen ohitus päälle ja päinvastoin leffailua lopeteltaessa. Eilen en viitsinyt leffoilla testailla kovin kovilla voimakkuuksilla, kun kello oli jo niin paljon illalla. Tänään sitten iltapäivällä uusi yritys ja hyvin näyttää puhti kyllä riittävän monossa. Ekana tuli mieleen että onpa tullut varmaan monessa leffassa missattua kunnon jytinät pelkkien Xenoneiden kanssa...

    Kokeilin noita kaikkia 0, 90 ja 180 ast. vielä. Nollassa on ainakin taso kaikista pienin, 180:ssä taas kaikista suurin. 90 on siltä ja väliltä, jolloin mielestäni basso kuulosti parhaimmalta ja luonnollisimmalta, kunhan tason hienosääti vielä uudelleen kuntoon. Eli 90 jäi nyt ainakin toistaiseksi.

    Pitänee koittaa hommata vloppuna/alkuviikosta digikamera lainaan kun oma vanha tuli myytyä ja ex vei toisen mokoman mukanansa aikoinaan :p
     
  15. Maverick

    Maverick Lähes henkilökuntaa Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    :hitme:
    Kuuntelet siis hulluja korostumia 90-120 Hz alueella elokuvissa?

    P.S. Ohjeitten kirjaimellinen noudattaminen on ihailtavaa... mutta vähän hölmöä :D
     
  16. jusky

    jusky Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 853
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuon korostuman saattanee saada pois subbarin vaihetta säätämällä koska 90-100hz taajuudella sekä kaiuttimet että subbari toistaa samaa taajuutta. Vaikeaa se on kylläkin korvakuulolta tehdä. Itse sain hillittömän 35hz huoneresonanssin tuollalailla kumottua...

    tässä soittaa pelkät magnat Q903:t ja noi korjaimet ei vaikuta tässä kuvassa.
    katsokaapas tätä miehekästä korostumaa!:eek:
    katso liitettä 8305

    Eli tällä hetkellä käytän monolithia myös bassojen kumoamiseen :D erikoisilla asetuksilla sain toiston tasaikseksi... jakokin on niin alhainen kuin 30hz ja 48db/oct jyrkkyydellä :eek: ja subbarin vaihe 30 astetta... eli subbari vaikuttaa juuri vielä tuohon 35hz taajuudelle jonka jälkeen sen toisto sammuu totaalisesti eikä vaikuta enää magnateihin siitä ylöspäin... toisaalta magnatit taasen ei jaksa soittaa enään alle 30hz taajuuksia.
     
  17. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Kuten Maverick jo ihmetteli - miksi?
     
  18. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Vaiheiden tahallisella ristiin säätämisellä (osittain tai täysin) korostumaa voi toki vaimentaa, edellyttäen että toisto kuulostaa korvaankin paremmalta.
     
  19. mage

    mage Guest Guest

    Liittynyt:
    19.08.2004
    Viestejä:
    105
    Saadut tykkäykset:
    0
    No perskeles.

    Ainakin minä olen ymmärtänyt että LFE on tarkoitus soittaa sellaisenaan, eikä leffoilla a/v vahvari sorki sitä signaalia vaikka kaikki kajauttimet ois smallina. Eli pääkajarit toistaa sinne 90hz asti, ja subi siitä loput. LFE menee subbarille sellaisenaan ja sen takia pitää kääntää jako tuonne 120hz/ohittaa se kokonaan subbarista? Muutenhan LFE:n 90-120hz alue jää kuulematta kokonaan, eikö? Mitä nyt ymmärrän väärin? :hitme:
     
  20. jusky

    jusky Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 853
    Saadut tykkäykset:
    0

    Toisto on huomattavan paljon napakampi ja tasapainoisemman kuuloinen. Mikään alue ei enään jyrää toisen päällä ja silti matalimmatkin kuuluu nyt hyvin... toki varmaankin tuommoinen vaiheiden sotkeminen ja equttaminen tekee omat virheensä ääneen mutta näin on huomattavasti parempi kuin älyttömästi jyräävä bassotoisto.

    Onko muuten niin että vaihevirhe (tässä tapauksessa tahallinen virhe) on myös suurimmilaan tuossa korostumassa? eli tässä tapauksessa kun subbarilla sekä kaiuttimilla tuon resonanssin tästä huoneesta saa hereille niin niissä taajuuksissa myös vaiheesta johtuva vaimentuminen on kaikista suurinta?