Täällä näyttäis olevan viskin juonnin ammatilaisia. Joten kysyn millaista viskiä on The Glenlivet 18v ? Ostettiin kaverille 30v lahjaksi. Maksoi 55,50€ Alkosta.
Konjakkimiehen tuli sorruttua Viron laivan tarjoukseen Balveniesta 12v. Oli ehkä vähän hutiostos, liian kevyt ja "helppo" jotenkin. Ihan kelpotavaraa kuitenkin. Onkos se Laproigh tai Ardberg riittävän savuisen tunkkaisen täyteläisen tummaa? Vai mikä.?
Omat kommentit savuisista viskimerkeistä: (Islay) Laphroaig on terävän savuinen viski, käy päälle kuin yleinen syyttäjä. Hyvää värkkiä! Top 10 listallani on 4 eri Laphroaig pullotusta. Ardbeg on turpeisen savuinen viski, jossa mukana aavistus lampaanvillan ja tärpätin makua. Hyvää vaikkakaan ei yllä listallani top 10:iin. Lagavulin on pehmeän savuinen, tervainen ja täyteläinen viski, #1 listallani. Caol Ila, Lagavulinin tyyliin pehmeän savuinen viski, mutta jää maussa Lagavulinin jalkoihin. Tipahtaa täpärästi top 10:stä. Bruichladdich, maut eivät komppaa toisiaan, savuinen kylläkin. Ei top 20:ssä mulla. Bowmore, savuinen runsaasti lampaanvillaa ja tärpättiä, mutta ei niin mukavassa symbioosissa kuin Ardbegissä. Ei asiaa top 20:iin. Port Ellen, suljettu Islayn tislaamo, kuten Lagavulin mutta jotenkin ehkä aavistuksen ryhdikkäämpi, mutta niukasti häviää Lagavulinin monipuolisuudelle. Top 5:ssä. (Muut saaret) Talisker on myös savuinen viski, terävä ja hiukan pippurinenkin, hyvää tämäkin. Top 10:ssä. Highland Park, jos Talisker on Laphroaigin tyylinen terävä savuviski, niin Highland Park on Lagavulinin tyylii pehmeän makuinen savuviski. On top 10:ssa. Sitten tislaamot, joilta löytyy savuisiakin viskejä: Linlithgow (aka St. Magdalene), suljettu Lowland tislaamo, joka joskus teki savuistakin viskiä. Savuiset versiot vaikeita löytää, kun sellaiseen törmää on savu ehkä hiukan lakritsisen makuista. Top 10:ssä. Benriach, ainakin Heavily Peated -versio on savuinen, pikkaisen turhan terävä ja kirpeä savu. Ei top 20:iin. Paras savuinen blended viski ikinä: Gordon Graham's Black Bottle 10yo, kiikun kaakun top 20:n rajamailla.
Kantsuu ehkä pistää se Balvenie vähäks aikaa hyllyn perälle ja käydä tosiaan tuolla Islayn saarella. Itselle kävi tuon Balvenie 12YO:n kanssa nimittäin niin, että aluksi olin ihan samaa mieltä, "perusviski", mutta joitain kuukausia - vuosi sen jälkeen tuo on noussut lähes ykkössuosikiksi. Ehkä osittain juuri siksi, että se on "perusviski", mutta erittäin loistava sellainen.
Ardbeg on minusta liian voimakkaan makuista, sitä on jo pakko jatkaa vedellä. Highland Park on oma suosikkini, ja maistuu aika voimakkaasti savulle. Oikein suositeltavaa!
Caol Ila oli ihan bueno kokemus. Omaan makuun hieman liian "laimea", mutta mukavasti savun ja turpeen makua. Helposti juotava Islay whisky, esim Islay aloittelijoille.
Pidän toki skotlantilaisista, irlantilaisista ja kanadalaisista viskeistä, mutta meikäläisen suurinta herkkua ovat bourbonit, etenkin kalliimmat ja vaikeammin saatavat. Esimerkiksi sellainen merkki kuin Knob Creek on tosi nannaa. Myöskin Alkostakin nykyisin saatava Woodford Reserve on oikein hyvä.
Jahas, taitaa sitten olla minunkin aika pistää viestiä Viskiketjuun. Oma viskihistoriani ei ylety kuin kolmen-neljän vuoden taakse. Se lähti halvasta blended viskistä, eli J. Walkerin Red Label. Pullo seisoi hyllyssäni varmaan vuoden verran, enkä itse asiassa pitänyt sitä mitenkään kovin maukkaana juomana. Join sen kuitenkin pois hiljalleen. Kuten varmaan monenkin muun kohdalla, niin eräs kaveri johdatteli paremmalle polulle. Pubissa tai kaverin luona tuli tutustuttua muihin blended- viskeihin ja myös joihinkin single malt- viskeihin. Itse sain toisen oman pullon hyllyyni vasta n. vuosi sitten kun käväisin Viskin luvatussa maassa, eli Skotlannissa. Sieltä mukaan tarttui (itse asiassa syntymäpäivälahjana paikalla majailevalta sukulaiselta) pullollinen paikallista Famous Grouse Vintage Malt 10yo. Sitä tuli siemailtua kylminä talvi-iltoina, kunnes hyllyyn oli hankittava pullolle kaveri ja toinen ja kolmaskin. Varsinaisesti ihastuin viskeihin vasta maistettuani pubissa parempia Single Malt- viskejä. Lagavulin, Balvenie sekä Laphroaig- merkkien erilaiset vuosikerrat maistuivat niin hyviltä, että omaan hyllyyn täytyi hankkia jotain 'parempaa'. Single Malt- viskiä hyllystä löytyy nyt Balvenie DoubleWood 12yo sekä Caol Ila 12 yo. Myös pari blended- tyyppiä löytyy, lähinnä skotlannista. Harrastukseni on siis vasta aivan alkutaipaleella, ja viski-rintaman leveys ja syvyys hirvittää välillä - kuinka pystyy, ehtii ja uskaltaa tutustua edes murto-osaan tarjonnasta? Harrastukseni alkuvaiheesta kertoo myös se, että en tunne pystyväni kuvailemaan maistamaani ja haistamaani viskiä yhtään yksityiskohtaisemmin (kuten ns asiantuntijat tekevät). Tiedän, jos viski maistuu lähinnä hyvältä, pahalta tai taivaalliselta. välillä voin pukea makuelämykseni sanoihin Karvas, liikaa "viinanmakua", pehmeä, vanilja, savuinen. Siihen se tosin jääkin. Olen vasta avannut oven, joka toivon mukaan johdattaa minut lukuiseen uuteen makuelämykseen ja hienoon hetkeen. Nyt voisin vielä kysäistä tämän ketjun tietäjiltä erästä asiaa: Mikä olisi hyvä ja tarpeeksi kattava kirja aiheesta? Haluaisin siis syventyä hieman viskien maailmaan ja olen silmäillyt Michael Jacksonin "Whiskey: The Definitive World Guide"- kirjaa, joka tuntuu olevan hyvä? Onko kellään kokemusta siitä tai muita ehdotuksia? Kiitos ja hienoja viskihetkiä.
Tuo on ihan totta, kunnon bourbonit ovat loistavia juomia. Knob Creekkiä olitkin jo testannut, mutta kokeileppa jotain muita näistä: http://www.smallbatch.com/ Mielestäni Knob Creekki on ehkä heikoin näistä neljästä.
Hyvä tapa lisätä kokemuksia on ostaa miniatyyripulloja. Kyseisestä kirjasta ei ole kokemusta, mutta aluksi voisin suositella seuraavia: Michael Jackson's Malt Whisky Companion Loistava yleisteos, jossa vähän kaikkea. Perustiedot juomasta ja kattava katsaus skotlantilaisten mallasviskien tarjontaan. Mielestäni ensimmäiseksi viskikirjaksi paras mahdollinen. Löytyy Akateemisesta ja netistä(Play ja Amazon.Co.Uk). Jim Murray's Whisky Bible Vuosittain ilmestyvä kattava kirja viskeistä. Maistelutiedot yli kolmestatuhannesta viskisty. Pääpaino maltaissa mutta löytyy myös muita. Jos Jacksonin opus on paras ensimmäiseksi, tämä on paras lopulliseksi perusteokseksi. Löytyy ainakin netistä.
Ja vielä yksi tutustumisen arvoinen kirja: 'Scotland and its Whiskies'. Kirjoittaja on jo edellä mainittu Michael Jackson. Nimensä mukaisesti keskittyy viskeihin ja Skotlantiin. Erinomaista luettavaa lasin äärelle. Kyllä tämä Plazankin lukeminen maistuu taas pitkästä aikaa. Kaverina Isle of Jura 25yo(OMC).
En tiedä haluanko lukea mitään mieheltä, joka tulee litsit auki ympärihumalassa Conanin juttusille ja ehdottaa hänelle "Kultaista Suihkua". Tässä itsekin on tullut oikein kunnolla aloitettua viskiharrastus. Sehän lähti kahden Riedel viskilasin hankinnalla ja synttärilahjalla kaverilta (Ballentine's Finest). Mielestäni muuten tämä viski oli siihen Alkon perus Jack Daniels -viskiin verrattuna miedompi ja hedelmäikkäämpi; pidin siitä kohtalaisen paljon. Nyt kuitenkin olisi tarkoitus vieläkin tasokkaampaa viskiä hankkia, mutta vähän kummastuttaa, kun täällä herroille ei näytä alle 40 euron viskit oikein kelpaavan. Itse asiassa tässä kävin eräässä Alkossa, niin eihän siellä ollut paljon kalliimpia viskejä kuin Jim Beam Black ja Ballentinesin 18-vuotias viski, molemmat taisivat n. 30 euroa maksaa. Tosin kyseessä oli tällainen pienempi Alko.
Kelpaa toki, esim. Caol Ila (34e), Laphroaig (39,90e) ja Bunnahabhain (39,90e). Noista Laphroaig on oma suosikki. Seuraavaksi avataan kaapista Scapa, Talisker tai Bowmore, yhtäkään en ole noista ikinä maistanut, mutta kaikkien pitäs olla hyviä. Ongelmana on vaan, että minkä avaa..
Viski menee, kuten kaikki muukin neste. Just ostin Alkosta viskiä jonku 1,0 litraisen kun hinta oli vaan 18,xx . Hyvän viskin tuntomerkki on aina halpa hinta
Toisaalta, kyllä mä varmaan seuraavaksi viskipulloksi ostan jonkun siitä 45-65 euron hintaluokasta. Eihän sitä viskiä niin paljon kerralla menekään, että mulla sitä voi pitää pitkäkestoisena sijoituksena.
Alkon hinnaston kallein viski on 55,50 hintainen The Glenlivet 18 yo. Oma suositukseni on kuitenkin Ardbeg 10 yo (44,90). Se on miehekästä juomaa.
Muistaakseni Nikkan Yoichi, joka on kuulemma todella hyvä viski, maksaa 59,10 euroa. Sen lisäksi tilausvalikoimasta saa lisää kalliimpia viskejä. Itse valitsisin alle neljänkympin kategoriasta Taliskerin(36,00e) ja kalliimmista Lagavulinin(55,00e). Vuoden 2007 hinnat noille yllämainituille: Glenlivet 18yo 55.70e Ardbeg Ten 44e
Se on ihan hyvää, mutta maisteltuani selvästi aikaisemman pullotuserän 15 vuotiasta (jota en enää ole löytänyt pohjoismaista) versiota, pidin 15 vuotiaasta selkeästi enemmän. Valitettavasti tuli juotua nuokin pullot tyhjäksi ja kaapissa ei ole tällä hetkellä tippaakaan Speyside viskiä Asiasta kolmanteen - Saksalaiset webbikaupatkin ovat sen syksyisen EU-tuomion jälkeen havahtuneet valmisteverosta heille mahdollisesti aiheutuviin ongelmiin (just kun piti tehdä iso tilaus ) Esim. täällä... "Important Information: According to the new EU law from November 23, 2006, we are no longer permitted to send packages to other countries than Germany. We have checked all possibilities, but at the time are absolutely not able to deliver to you. We are working on a solution and hope to find one within the next two months. As for now, we can only send as far as the German border, where you may pick up the delivery yourself (which is permitted), or we can send to a friend of yours in Germany who can then send on to you. Commercially working companies are no longer allowed to send alcohol to other countries. This law was made especially for the Finnish and Swedish government and the EU now applies this court decision to the whole of Europe. Welcome to an allegedly free Europe!"."