Kyllähän se valitettavasti on juuri näin. Suurin osa porukasta ei edes tiedä mitä kaikkea parempaa olutta olisi tarjolla perus-mäyrikseen verrattuna. Monelle suurin valintakriteeri on kuitenkin se hinta, jolloin armotta 'erikoisemmat' oluet jää hyllyyn ja eksyvät vain 'harrastajien' kassiin. Panimoiden hintapolitiikka muodostuu taas tuotantoerien suuruudesta, jolloin oravanpyörä on valmis. Erikoisempia tehdään vähemmän, josta seuraa korkeampi hinta ja siitä taas pienempi kulutus. Voisi joku kokeilla laskea 'erikoisempien' oluidensa hintaa ja katsoa josko sillä saataisiin menekkiä nostettua. Tämä taitaa kuitenkin olla vain toiveajattelua. Rahaahan ne firmat on tekemässä eikä nostamassa suomen olutkulttuuria... sääli.
Jos suurin osa on tyytyväisiä ostoksiinsa, niin hyvä niin. Itselleni oluen hinta ei ole olennaista. Pidän suomalaisista oluista ja tummat oluet ei vaan tipahda. Yleensä tulee kauhastua se Karhun laatikko kärryyn. Välillä saatan ostaa jotain vaaleita erikois/tuontioluita. Kesällä tulee ostattua yleensä Coronaa ja limeä. Eli varmaankin kuulun siihen 95%-sakkiin. Eipä sitä olutta tule kynttilänvalossa maisteltua, vaan menee ihan vaikka telkkaria katsellessa. Eli on ns. kulutustavaraa. Ulkomailla tulee sitten maisteltua paikallisia merkkejä. Eipä sielläkään ole tummia oluita sattunut eteen.
Edellisessä viestissäni, kun puhuin erikoisoluista tarkoitin yleisesti ottaen kaikkia muita oluttyyppejä kuin näitä perus-lagereita. Oluttyyppejä on vaikka kuinka paljon esim. alet, IPA:t, bitterit, pilsnerit, vehnäoluet, portterit jne. Eikä näistä kaikki todellakaan ole tummia oluita. Pointtini oli, että olisi hienoa, jos suomen olutkulttuuria saataisiin nostettua jollain tavoin ja saataisiin ihmiset maistelemaan muitakin oluttyyppejä kuin lagereita. Sieltä voisi löytyä jokaiselle uusi suosikki perinteisen lagerin rinnalle. Tähän ei oikein päästä, jos lagereita myydään reilusti halvemmalla kuin muun tyyppisiä oluita. Kuitenkin se hinta on edelleen erittäin ratkaisevä tekijä. Suomalaisessa lagerissa ei sinällään ole mitään vikaa ja kyllä niitä tulee itsekin juotua. Valitettavasti vain eri panimoiden tuotteissa ei ole paljoa eroa. Panimoiltakin vaadittaisiin lisää uskallusta kokeilla hieman uutta ja yritystä erottua muista. Mutta... jos tulosta tulee tälläkin tavalla. Toivottavasti kuitenkin hyviä uutuuksia yritetään tehdä tulevaisuudessa.
Tuo "tumma olut" -termi on aika laajahko. Onhan totta, että tumma olut on tummaa ja vaalea vaaleaa, mutta tosiaan noita oluttyyppejä on vaikka kuinka paljon, myös tummissa. Jos joskus on jonkun tumman oluen maistanut eikä siitä pitänyt, voi hyvin tykätä jostain toisesta. Esimerkkinä eräs tuttu, joka suosii suomalaista peruslageria eikä juuri välitä "erikoisoluista", tykkäsikin yllättäen saksalaisesta schwarzbieristä. Tummissakin on eroja; on tumma lager/dunkel, portteri, schwarzbier, stout, kaikki varsin erilaisia. Sitten on vielä alet, bitterit, oktoberfest-tyyppiset oluet, jotka on selkeästi tummempia kun perus lager. Puhumattakaan sitten vahvemmista (dubbel, trippel, quadruppel) tai vehnäoluista, niistäkin löytyy tummia. Täällä Saksassa pullossa rehdisti lukee oluttyyppi ja lähes jokaiselta panimolta löytyy myös alkoholiton versio. Tsekatkaapa muuten baijerilaisen Oettinger Bier Gruppenin katalogi. Tällaisen tilanteen kun joskus näkisi jollain Suomalaisella panimolla. Olut laadut mukavasti edustettuna, eikä yhtään turhaa kokeiluolutta, joka olisi vedetty myynnistä pois puolen vuoden jälkeen.
Juu. Kyllähän se mulle bitterit maistuu ja vaalea ale. Kaippa omat avain sanat voisi olla humala ja raikkaus. Jos olut edustaa jompaa kumpaa, niin menee kyllä.
Tulipa ostettua näin huikattoman helmikuun kunniaksi alkoholitonta olutta kokeeksi. Merkki on Bavaria. Täytyy sanoa että kyllä on helvetin pahaa. :sick: Joskus olen ostanut Buckler-merkkistä alkoholitonta olutta ja se oli ihan juomakelpoista, vaikka tietty alkoholin tuoma "löyly" puuttui mausta. Jaa mitäkö normaalista juon? Yleensä menee Foster'sia tai Olvia, joskus baarissa Stella Artois'ta. Lageria sen olla pitää.
Muistaakseni Bavaria kuuluu täällä päin useampien isojen markettien non-alcoholic -hyllyjen perusvalikoimaan... S-market & Prisma ehkä? edit: Prismassa tuota tosiaan oli, niin kuin muistelinkin. Otin kokeeksi pikkutölkin Bavaria Lemon Malttia, jossa alkoholia tasan 0.0%. ...eipä tuota oikein olueksi voi sanoa, en tosin sitruuna+olut -sekoitusten suuri ystävä olekaan. Tässä oli joka tapauksessa jotain hyvin negatiivisen oloista, sellaista keinotekoista 'no-sugar' makua ja kaiken lisäksi suuhun jäi öklö kelmumainen tunne. Ei voi suositella kenellekään, jo pelkkä maininta tässä ketjussa tuntuu väärälle. Ehkä tuota voisi vielä joskus testata kossulla terästettynä ja ottaa verrokiksi pullo Two Dogsia, jos joku suostuisi maistamaan.
Join tuossa vähän aikaa takaperin tampereella eräässä olutravintolassa (nimeä en harmikseni muista), aivan loistavaa (muistaakseni saksalaista) luostariolutta, jonka merkki oli muistaakseni trappische rochefort(älkää lynkatko mahdollisten kirjoitusvirheiden vuoksi, mutta oikaiskaa jos on väärä kieliasu) 6 ja 8... suosittelen kaikille oluen ystäville. Ehdottomasti parasta mitä olen ikinä maistanut.
Kiitoksia oikaisusta MikkoM!...kyllä nyt hävettää, mutta menihän nimessä tuo Rochefort sentään oikein
Eipä tosiaan taida tulla aitoja trappisteja kuin Belgiasta ja yksi Hollannista. Belgialaiset kyllä osaavat oluen teon. Itse olin sen verran onnekas, että pääsin keski-euroopassa ollessani käymään trappistiluostari Achelse Kluisissa. Luostarilla on myös iso olutmyymälä, jonka valikoimasta voi Suomessa vain haaveilla . Jos joskus törmäätte Achel Extra 8°:aan, älkää jättäkö väliin.
Parhaasta en tiedä, kun hyviä on niin monia, mutta Koff, Karhu ja vaalea Velko ovat hyviä. Viime viikon ameriikan reissulta tarttui muutama hyvä uusi (siis minulle) olutmerkki korvan taakse: Tulossa: Bass olut Samuel Adams Pale Ale
Aivan samaa mieltä. Olutharrastajat voivat purskutella puolukkaoluitaan, mutta kun lähdetään vertailemaan perinteikkäitä lagereita, Urquellin miellyttävä, tamminen, omaperäinen ja aikaa kestävä maku on takuuvarma illan pelastaja. Onneksi Urquellia saa Suomestakin jo lähes joka kaupasta:thumbsup:
Paitsi sitten sitä vieläkin parempaa suodattamatonta Urquellia, jota en vielä tähän päivään mennessä ole Suomessa nähnyt. Mutta täytyypä käydä kokeilemassa tuo luolaolut, Usva aina silloin tällöin yllättää iloisesti hankinnoillaan.
Tuo on kyllä hyvä olut. Itse asiassa tämän viestisi takia tänään hetken mielijohteesta yhden tölkin ostin ja hyvää oli.
Täytyypä kyllä päivittää tuo marraskuussa tekemäni listaus, kun on tullut sen jälkeen kokeiltua 90 uutta olutta... ja ilmeisesti tällä planeetalla tehtaillaan jo yli 60 000 kaupallista olutta (tai näin ainakin asiantuntija mulle vakuutti) eli omalle kohdalle kertyneet kokemukset ovat vain pisaroita meressä. Pienellä vilkaisulla huomaa, miten belgialaiset mallastuotteet melko suvereenisti hallitsevat tuota listaa. Mutta minkäs sille mahtaa, kun niin mainioita oluita panevat. Suomalaisten oluiden listalla on käynyt niin, että sijat kolmesta viiteen ovat nyt väkevästi katkeroitujen Stadin Panimon Alpo's IPAn (90 IBUa), Plevnan Severin Extra IPAn (90 IBUa) ja Stadin Panimon Celebration Alen (130 IBUa) hallussa. Severin voitti toissapäivänä Helsinki Beer Festivaleilla Vuoden Olut 2007 -palkinnon, jonka ojensi itse Michael "Beer Hunter" Jackson (kenet itsekin lähietäisyydeltä ehdin bongata) ja Celebration Ale oli kyseistä tapahtumaa varten tehtailtu 10-vuotisjuhlaolut.
Turun olut. Aura on hyvää. Tekivät viisaan päätöksen ja ottivat Auran takaisin myyntiin. Tekisivät vielä yhden viisaan päätöksen ja ottaisivat Sinisen takaisin myyntiin.
http://www.hilavitkutin.com/2007/01/25/maailman-kallein-ja-voimakkain-olut/ Minkäköhänlaista tuo on. Oma arvaukseni on, että järkyttävää ainakin suomalaisen mittapuun mukaan. Mutta jännä olisi maistaa.