Monolith ja XLS ensimmäiset vaikutelmat

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana caveman, 08.07.2005.

  1. alspe

    alspe Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin mähän tuon heitin, mutta kirjoitin siihen perään juuri sen että jakotaajuus riippu paljon huoneesta. Voihan se jako mennä kaiuttimien kanssa päällekkin jos huoneessa on vaimentumaa.
     
  2. alspe

    alspe Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse olen kyllä ihan samaa koulukuntaa. Selvimmin näiden leffahifistien ja musiikin nautiskelijoiden ero tulee esille subbarin sijoituksessa. Itsellä ei vaan millään subbari pysy sivuseinällä tai nurkassa vaikka basso olisikin voimakas ja muutenkin hieno. Se ääni pirukun tulee sieltä sivulta, niin mä vaan ihmettelen, että mitä se basisti tekee mun kämpän nurkassa, menis lavalle siitä. Eikä samperi auta mikään jakotaajuuden pudotus. Helposti huomaa säädöt minimissäänkin, että onko subi pääkaiuttimien välissä vai sivunurkassa.

    Leffaihmiset ovat useimmin suoran taajuusvasteen harrastajia, IMO. Itse olen selvästi havainnut, että subbari hiemankaan liian lujalla, esimerkiksi kitaroiden sävyt muuttuvat erilaiseksi kuin miten ne kuulee subbarin ollessa pois päältä. Osa syy voi olla huono subbari tai jokin, mutta niin se vaan on, että kitarat räjähtävät usein hienommin kun kokonaisääni on _kuiva_. Melodiota ym. on helpompi seurata jne. Eri asia on sitten niillä herroilla joilla kämpän akustiikka on sitä luokkaa, että subbari ei varmasti herätä mitään moodeja ym. Itsellä ei todellakaan ole, olosuhteiden pakosta.
     
  3. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 040
    Saadut tykkäykset:
    166
    Kiitos kehuista, mutta nyt taidat kyllä tehdä kärpäsestä härkäsen. En missään vaiheessa vihjannut Eräpuun olevan aloittelija. Tämä ja lukuisat aikaisemmat arvostelut vain vihjaavat, että Eräpuun bassopään mieltymykset poikkeavat hieman valtavirrasta. Lähes vaakasuorana 20 Hz tai alle, ja lähes samalla tasolla ylempien taajuuksien kanssa toistuva basso (sanotaan nyt alle 100 Hz taajuudet) kuulostaa useimpien mielestä bassoköyhältä/ohuelta. Tällaiseen päätelmään olen päätynyt käydessäni säätämässä lukuisten eri ihmisten laitteistoja. Loivasti nouseva (esim. 3-5 dB nousu 100 Hz - 20 Hz välillä) ja hivenen ylempiiin taajuuksiin koholla oleva taso kuulostaa useimpien mielestä vasta sopivalta basson tasolta. Eräpuu tuntuu olevan allerginen tällaiselle vasteelle, todennäköisesti jopa vaakasuorakin vaste kuulostaa liian alapäävoittoiselta. Eihän siinä tietenkään mitään vikaa ole, erilaiset mieltymykset ovat sallittuja, tämä vain kannattaa minusta huomioida hänen arvosteluja lukiessaan.

    Lehdessä olevan Velon säätöruutu menee selvästi yli subbarin jakotaajuuden, eli tuossa vasteessa on mukana myös pääkaiuttimet. Tuon mittauksen perusteella ei voi toki sanoa varmaksi mitä tapahtuu 200 Hz yläpuolella. Alle 100 Hz taajuudet ovat kuitenkin ekvalisoitu erittäin tasaisiksi. Ehkäpä koko <200 Hz alue oli sitten vain korostunut.

    Kyseinen päätelmä ei tullut pelkästään vain tuon TL-Audio jutun perusteella, vaan lisäksi hänen aikaisempien juttujen/arvostelujen perusteella. Kyllä se on mainittu muidenkin toimesta aikaisemmin.

    Eikö? :confused: Minusta hänen arvostelutekstistä käy erittäin selvästi ilmi, että Monolithin alimmat taajuudet olivat hänen makuunsa liian kovalla tasolla, toistuivat liian "hitaasti", ja jäävän yläbassojen alle muhimaan. Epäilen näiden kommenttien johtuvan liian suorasta, jopa matalian kohden nousevasta taajuusvasteesta. Olisi mielenkiintoista kuulla, miten kommentit olisivat muuttuneet pienen ekvalisoinnin jälkeen (esim. 3-5 dB leveähkö filtteri 20 Hz paikkeilla).

    Olisi myös mielenkiintoista kuulla, millaisella bassonohjauksella/jakotaajuudella XLS200:sta kuunneltiin. Ulottuvuutta haukuttiin vaikka subbarin oma jakotaajuus minimissä (akustinen jakotaajuus noin 80 Hz) toisto ulottuu vapaakentässäkin 6 dB vaimennuksin alle 20 Hz... Milloin tuota korkeampaa jakoa tarvitsee edes käyttää?
     
  4. t.niemi

    t.niemi Guest Guest

    Liittynyt:
    03.12.2006
    Viestejä:
    534
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minkälainen tuo XLS200 subin jälkivärähtely arvo on?

    Vertigo XLS:ssä se on 42ms.

    Ja mistä löytyy nuo zipmanin mittaukset tuosta XLS200 subista?

    Voisko joku laittaa linkin.
     
  5. granvik

    granvik Guest Guest

    Liittynyt:
    02.03.2007
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sijoituksellaan haluaisi saada hieman parempaa kuin sinnepäin.

    Hintaluokasta alle 1500euroa mikähän olisi parempi vaihtoehto näille BK malleille?
     
  6. jardahl

    jardahl Vakiokasvo

    Liittynyt:
    09.11.2000
    Viestejä:
    679
    Saadut tykkäykset:
    1
    Uskallan sanoa että paras joka osa-alueella kaupallisista laitteista alle 1500e hintaluokassa on SVS PB12-Plus.
     
  7. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    Nytkään ei ole tarkoitus alkaa kenenkään kanssa väittelemään, kunhan vain totean, että itse en helpolla uskaltaisi sanoa "paras joka osa-alueella". Oletko muuten itse kuullut useitakin eri subbareita, vaiko vain paria mallia ko. hintaluokassa? Kenties painotuksesi on kotiteatterissa, eli että pitää ulottua aivan alas asti ja voimalla. Mutta kenties tarkkuus ja nopeus eivät ole sinulle aivan yhtä välttämättömiä? Vai onko tuo iso SVS mielestäsi niilläkin osa-alueilla paras, yleensä kun puhutaan lähinnä vain niiden hurjista paineista ja ulottuvuudesta infraääniin saakka.
    Itse ainakin olen ollut siinä uskossa -SVS PB12-Plus:aa koskaan kuulematta- että mikään kaiutin tai subbari ei todennäköisesti ole paras aivan kaikessa mahdollisessa, vaan korkeintaan jonkun mielestä hänen makuunsa kokonaisuutena paras, paineiltaan paras, tarkkuudeltaan paras, hintaan ja/tai kokoon nähden paras, sisustuksellisesti paras kompromissi tms. Itse toki uskallan sen verran -siis kuulematta- sanoa, että PB12-Plus on lukuisten SVS-kehujen perusteella varmastikin laadukas subbari, vähintäänkin kotiteatteriin. Jo karvalakkimalli PB10-NSD sai aikoinaan HIFI-lehdessä melko hyvän arvostelun, etenkin hintaisekseen.

    Osalle subbarin koko ja joskus myös ulkonäkökin ovat merkitseviä seikkoja, osalle taas eivät ole. Mutta vaikka puhuttaisiinkin ainoastaan äänenlaadusta ja hinnasta, niin SVS:ltäkin löytyy suljettu malli kiloeuron hintaluokassa, jota en myöskään ole kuullut: SVS SB12-Plus.
    Suljettuna ja suhteellisen pienenä se ei takuuvarmasti alkuunkaan pärjää matalimpien bassojen maksimipaineissa tai sopivuudessa suuriin tiloihin. Mutta ehkä se olisi isoa refleksikoteloista nopeampi, tarkempi eli musiikilla paremmin toimiva ja paremmin korkeammille jakotaajuuksille soveltuva? SVS:n tapauksessa tuo isompi on yllättäen nätimmän näköinen, sillä siinähän elementti on lattiaan päin, toisaalta kokoa siinä on tolkuttomasti. Tosin tuskimpa kukaan noin isoa SVS:ää kerrostaloyksiöön tai muuten pieneen olohuoneeseen hankkiikaan.

    SVS PB12-Plus: 12", bassorefleksi, 525w, 63*46*63cm, 50kg, Lsound.no: ~1310...1550 &#8364; (arv. loppuhinta, pintak. riippuen).
    BK:lta ainoa kilpailija on muutaman satasen halvempi Monolith-DF, myöskin 12" ja refleksikotelolla. Ainakin sen mittaukset (by Zipman) vaikuttivat jopa tuolloin mitattuja SVS-malleja paremmilta, siis musiikinkuuntelijan vinkkelistä (bassorefleksiksi pienet viiveet). Toki teoriat ovat aina teorioita, eikä kaikkea edes osata vielä mitata, mutta kenties Monolith olisi kovakin kilpailija aina niin pitkälle, kun sen painevarat riittävät. Musiikilla kenties parempikin, kenties ei... Ovat ainakin yhtä hyvän näköisiä, kun elementti on lattiaan päin ja useita eri pintakäsittelyjäkin on tarjolla.

    SVS SB12-Plus: 12", suljettu, 425w, 35*35*37.5cm, 18kg, Lsound.no: ~960...1080 &#8364; (arv. loppuhinta, pintak. riippuen).
    Likimain samaa sarjaa lienee BK Megalith, siis mikäli se vielä joskus tulevaisuudessa virallisesti julkaistaan (12", suljettu, pienehkö, hinta kenties BK Monolithin suurusluokkaa eli ~800, tai sitten ei...). Jos pitäisi aivan sokkona mitään noista kuulematta arvata, niin arvaisin noiden kahden suljetun olevan tarkempia ja siten joillekin hifisteille ja musiikkipainoitteisimmille kenties soveliaampia. Mutta lopullinen totuushan selviää vasta kun kukin itse omin korvin kuulee.
     
  8. kuna

    kuna Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.02.2006
    Viestejä:
    9
    Saadut tykkäykset:
    0
    Piti oikein tarkistaa tämän topicin otsikko, oli se "Monolith ja XLS ensimmäiset vaikutelmat", eikä "musta tuntuu ettet tiedä niin paljoa subeista kuin kuvittelet". Tästä tähän, jatkan mielenkiinnolla tän monsteriketjun selailua..
     
  9. Yorcci

    Yorcci Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    12.03.2001
    Viestejä:
    2 953
    Saadut tykkäykset:
    5
    Hmmm... en minäkään väittelyä halua aloittaa, mutta yleensä REL:n subbareita on pidetty varsin musikaalisina. Huolimatta refleksikotelosta. ;) Ja SVS:n isot subit ovat saaneet kehuja tarkkuudestaan. Huolimatta refleksikotelosta.

    Paras olisi tottakai itse kuunnella samassa (tutussa) tilassa, että voisi tehdä jotain johtopäätöksiä. Omat johtopäätökset esim. SVS:n parista mallista: PB10-pari jää tarkkuudessa ja tiukkuudessa selvästi yhdelle PC+25-31:lle. Kaikki ovat refleksikotelolla.
     
  10. jardahl

    jardahl Vakiokasvo

    Liittynyt:
    09.11.2000
    Viestejä:
    679
    Saadut tykkäykset:
    1
    Offtopiccia Grokelle... :p

    Olohuoneeni nurkassa on käynyt seuraavat subit (tässä järjestyksessä):
    -Rel Q100
    -Audio Pro Sub Nova
    -SVS PC-Ultra
    -Velodyne HGS-15
    -SVS PB10-ISD
    -SVS PC 25-31 Plus

    Lisäksi muuten kuultuja mm. DIY XLS10+PR, Paradigm PDR-8 ja liikkeissä Amphionia ja B&W:tä.

    Tällä hetkellä mennään ilman subia, seuraava on kyllä kiikarissa.
     
  11. Groke

    Groke D'oh! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    18.08.2005
    Viestejä:
    2 651
    Saadut tykkäykset:
    1
    http://www.rel.net/
    • Closed box: Quake, R-205, R-305, R-505, Stampede, Strata III, Strata 5, vanhoista mm. kaikki Q-sarjalaiset (Q150E, Q100...)
    • Closed box + passive radiator: T1, T2, T3
    • Linkwitz-Riley reflex-loaded cabinet: Storm III
    • Acoustic Resistive Matrix (ARM): B1, B2, B3, Stadium III, Stentor III, Studio III
     
  12. Yorcci

    Yorcci Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    12.03.2001
    Viestejä:
    2 953
    Saadut tykkäykset:
    5
    Niin, REL valmistaa muitakin kuin refleksisubbareita. :) On itsellänikin ollut Q100. Muistelin vaan, että aiemmin pääosa REL:n järeämmistä subeista olisi ollut refleksikoteloilla. Nyt on jokin uusi hieno innovaatio ARM (Acoustic Resistive Matrix) loaded cabinet, joka tarkoittaa sitten jotain. Mutta kuvaa katsottaessa näyttää kovasti siltä, että refleksiputki siellä pohjassa pilkistää...

    Tarkoitin siis sitä, ettei se pelkkä kotelon toimintaperiaate määrittele toistoa millään tavalla. Jos elementin ja kotelon sovitukset eivät satu kohdalleen, niin lopputulos voi olla mitä tahansa kotelon toimintaperiaatteesta huolimatta. Tämä nyt koskee DIY-subeja, yleensä kaupallisissa ratkaisuissa on sovitukset kohdallaan. Joko nyt oli tarpeeksi selvää tekstiä :confused:
     
  13. shr-t

    shr-t Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.02.2006
    Viestejä:
    274
    Saadut tykkäykset:
    0
    Offtopiccia.. Piti tsekata tuo ARM kun en ollut ennen kuullut, ilmeisesti siis kyseessä on laskostettu transmissio-linja, joka päättyy refleksiputkeen, pitäisi RELin väitteiden mukaan buustata matalimpia taajuuksia ja tasoittaa vastetta...
     
  14. granvik

    granvik Guest Guest

    Liittynyt:
    02.03.2007
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikä noista oli paras mielestäsi?
    Miksi oot ilman?
     
  15. jardahl

    jardahl Vakiokasvo

    Liittynyt:
    09.11.2000
    Viestejä:
    679
    Saadut tykkäykset:
    1
    Äänenlaadullisesti PC-Ultra ja HGS-15 ovat olleet parhaita, 25-31Plus ja PB10-ISD eivät ole myöskään kaukana näistä.

    Äänenpaineen (puhtaan) suhteen PC-Ultra on ollut ylitse muiden. Myös muut SVS:t ovat antaneet hyvin ääntä leffaraidoilla (PB10 ehkä pienin varauksin). HGS-15:lla kompressio on melkoista reilummin kuunneltaessa alle 40Hz taajuuksilla eli toisin sanoen elokuvien ääniraidoilla. Kaksin kappalein voisi olla toinen juttu.

    Tällä hetkellä ilman koska vaihtelu ja testailu virkistää ja hakusessa vaaleapintainen laatikkosubi.
     
  16. t.niemi

    t.niemi Guest Guest

    Liittynyt:
    03.12.2006
    Viestejä:
    534
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulipa hommattua XLS 200,mut tuohan ei ilmeisesti ole magneetti suojattu?

    Vaikuttaako tuon lähellä olo digiboxiin jotain haittaa,minulla on kuvaputki toosa,ja ilman digiboxia kuva on normaali ja sit kun kattoo digiboxin kautta niin kuva "särisee" tolkuttomasti?

    Mut eihän sen pitäisi kai boxiin vaikuttaa tuon suojaamattomuuden?

    Taitaa olla boxi leviämässä...mitä luulette,onko jollain tähän onkelmaan tietoa?
     
  17. kappa

    kappa Guest Guest

    Liittynyt:
    23.04.2006
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    No testaa nyt hyvä mies ilman subbaria. Mutta tuskin se siihen boksiin vaikuttaa.
     
  18. Jatiqqa

    Jatiqqa Guest Guest

    Liittynyt:
    05.01.2007
    Viestejä:
    247
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minullakin signaalivahvistettu sisä-antenni(liitetty tikipöksiin)ottaa aina hieman häiriöitä, kun laittaa subin päälle. Häiriöt vahvistuvat sen mukaan, kun lisätään gainia subista tai volaa vaffesta. Sitä en tiedä mistä tämä johtuu. Jos jollain on samat oireet diagnosoitu, niin se ei varmaan johdu digiboxista, vaan siitä sisä-antennista, jos sellaisen omistaa. Mikähän sen sitten aiheuttaa?? Sekoittaako subin vahvari jotain taajuuksia vai? Kertokeehan työ jotka tiijättä nämä asiat paremmin :confused: . Toimii nimittäin ihan hyvin ilman subia eli häiriöittä.
     
  19. t.niemi

    t.niemi Guest Guest

    Liittynyt:
    03.12.2006
    Viestejä:
    534
    Saadut tykkäykset:
    0
    Testattu jo aiemmin,pätkii edelleen,ajattelin että vaikuttaako se pelkkä elementti ilman että on päällä,siis subbari?

    Kun ei viitsisi sitä tuosta paikastaan pois raahata,kun on sen saanut korvakuulolta ihan ok säätöihin työllä ja tuskalla.

    Niin ajattelin kysyä täältä.

    Taitaa olla boxsi paskana,prkl kun saa yhen lelun ostettua ,toinen leviää.
     
  20. Tommy-H

    Tommy-H Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2005
    Viestejä:
    1 808
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pistähän t.niemi fiiliksiä sitten subista. Toivottavasti saat pelittämään kämpässäsi. :thumbsup: