Monolith ja XLS ensimmäiset vaikutelmat

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana caveman, 08.07.2005.

  1. Juhe

    Juhe Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2003
    Viestejä:
    873
    Saadut tykkäykset:
    0
    Laitetaas nyt vaikka tänne. Ensimmäistä kunnon subbaria hommaamassa ja kovasti Monolith houkuttelisi. Mietityttää vain, että onko Monolith jo vähän turhan "rankka" kerrostaloasuntoon? Miten esim. 1. kerroksessa asuttaessa kuuluu subbarin mölinät ylöspäin/viereisiin huoneistoihin? Monolithin tai vastaavan jos hommaa, niin sitä haluaisi joskus sitten luukutellakin eikä vain hissunkissun soitattaa :D
     
  2. Arttu78

    Arttu78 Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 451
    Saadut tykkäykset:
    85
    Jos et meinaa tehdä kunnollista äänieristystä, niin voit luottaa siihen, että luukuttelu kuuluu muualle. Edes ottamatta huomioon kerrostalojen seinärakenteiden ääneneristyskykyä, runkoäänien kulkeutumista ja muita vastaavia niin jo asuntojen ulko-ovista ja ikkunoista matalat taajuudet menevät läpi heittämällä ja pääsevät esimerkiksi sitä kautta toisiin asuntoihin jne.
     
  3. anidabi

    anidabi Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    14.03.2007
    Viestejä:
    1 676
    Saadut tykkäykset:
    2
    No yleensä kerrostalot ja subbarit eivät kuulu yhteen. Aika mahdotonta luukutella niin ettei basso kuulu, mikä on juuri se mitän sen pitää tehdäkkin. Eli ollaan pienessä ristiriidassa. :D Saisivat rakentaa kaikki uudet rakennukset täydellisellä äänieristyksellä, tai edes melkein täydellisellä. Nykyään kun kaikki uudet rakennukset ovat vain sellaisia mahdollisimman halvalla rakennettuja pahvitaloja, joissa varmasti oma piereskelykin kuuluu muiden asuntoon. :rolleyes:
     
  4. Juhe

    Juhe Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2003
    Viestejä:
    873
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elikkäs vissiin sitten fiksumpi olis vaan ottaa tuo XLS, jos kerta kerrostalossa ei pahemmin luukuttelemaan päästä. Äänieristyksiä ei itse ole tarkoitus alkaa rakentelemaan.
     
  5. Maverick

    Maverick Lähes henkilökuntaa Blokattu

    Liittynyt:
    03.04.2002
    Viestejä:
    4 289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Subbarin menestyksekäs (=ilman varoituksia) kerrostalokäyttö vaatii:

    1. Yleistä järjenkäyttöä.Bassottelusessiot myöhään illalla ja yöllä kannattaa unohtaa suoraan.
    2.Yleisessä volumen käytössä ERITTÄIN KOHTUULLISTA, jopa hiljaista annostelua.Tämä kuulostaa näin sanottuna naurettavan vähältä, mutta yli 60 dB:n voimakkuuksia kannattaa musiikinkuuntelussa välttää.Musiikin bassokuvioiden jatkuvuus koettelee naapureiden hermoja huomattavasti enemmän, kuin hetkittäiset paljon voimakkaammatkin leffatäräykset.
    3.Subbarin equtuksen mahdollisimman tasaiseksi (=se hurjasti piikittävä 65 Hz:ä pilaa paitsi bassotoistosi, kuuluu naapuriinkin yhtä hyvin kuin sinulle.)
    4.Subbarin yleistason kalibroinnin tuntuvasti pääkaiuttimia pienemmälle.Tämän nyt sanelee myös kuunneltavat äänitteet/soundimieltymyksetkin, mutta mitä pienemmällä subbari, sitä vähemmän se kuuluu naapuriinkin.Itse olen löytänyt ultimate kompromissiksi subbarin tasolle arvon keskimäärin n. 4 dB alle pääkaiuttimien yläbassojen tason.
    5.Kun otat, et käytä subbaria!Alkoholi hämärtää arvostelukykyä, ja tulee soiteltua helposti huomattavasti kovemmalla kuin täysin tajuissaan.Yhdistettynä tyypilliseen iltaiseen/öiseen ajankohtaan, tästä pidättäyminen on paras keino välttää niitä sanomisia.
     
  6. jusky

    jusky Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 853
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihan hyviä ohjeita. Eipä meikäläinen juurikaan yli 60db tasolla kuuntele... oliskos joskus huiput olleet jotain 70-75db tasoa kun luukuttaa haluaa... en ole myöskään koskaan valituksia saanut vaikka monolith on tuossa jo vuoden puhissut. Kerrostalossa riittää kyllä pienikin subbari valituksiin... sen verta paljon betoniset seinät bassoja korostaa. Itseasiassa tuommoinen iso ja kunnollinen subbari voi olla jopa parempi vaihtoehto kuin joku muovinen jumputtaja jonka keskibassot tamppaavat taatusti myös naapurin mattoja.


    Toinen mitä voi suositella on lähikenttä kuuntelu mitä itse harrastan tietokoneen kanssa. Jos kaiuttimet on tuossa alle metrin päässä niin niitä voi jopa kuunnella yölläkin häirimättä naapureita koska äänenpaine on kauemmaksi olematon. Kyllä näin läheltäkin ihan kiva äänikenttä syntyy ja periaatteessa värittymiä on vähemmän mitän lähempänä kaiuttimia kuuntelee.
     
  7. Collusion

    Collusion Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    31.03.2005
    Viestejä:
    1 790
    Saadut tykkäykset:
    10
    Itse olen omaa subwooferiani (Chorus Vertigo XLS) luukuttanut varsin huoletta kerrostalossa. Yhtäkään valitusta ei ole tullut, vaikka joskus elokuvien katselu on jatkunut pitkään hiljaisuusrajan jälkeenkin. Eli riippuu varmasti hyvin paljon kerrostalon äänieristyksestä, että kannattaako sinne subwooferia ostaa.
     
  8. Ewottaja

    Ewottaja Guest Guest

    Liittynyt:
    29.07.2007
    Viestejä:
    90
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja enemmän taitaa riippua muista ihmisistä ketä siellä naapurina asustaa.. Kuurot mummot ei varmaan valittamaan tule, kun eivät ole bassoa kuulleet 20 vuoteen. :D
     
  9. Qube

    Qube Vakiokasvo

    Liittynyt:
    24.01.2002
    Viestejä:
    936
    Saadut tykkäykset:
    0
    Se, ettei tule valituksia, ei välttämättä tarkoita sitä, että kukaan ei häiriintyisi. Kaikki ihmiset eivät aina välttämättä halua lähteä valittamaan vaan toivovat, että ihmisillä olisi sen verran järkeä ja ymmärrystä, että osaisivat muutenkin huomioida ympäristöään.

    Jos kaikessa noudattaa periaatetta, että on täysin ok tehdä asioita kunnes joku tulee valittamaan, kieltämään tai peräti antamaan kuokkaan, niin on todennäköisesti aika ikävä ja jopa lyhyt elämä edessä.

    Subbarin huoleton käyttö naapureista piittaamatta on tietysti vain yksi lievähkö asia. Valitettavasti tuollaista periaatetta tunnutaan noudatettavan yhä useammin muissakin yhteyksissä, eli muiden huomioon ottaminen näyttää olevan katoava luonnonvara. Eikös se jotenkin niin mennyt, että tee toiselle vain niinkuin toivot hänen tekevän sinulle...

    Menipä taas sivuun itse aiheesta, mutta sanottakoon nyt vielä, että itse todennäköisesti välttäisin subin käyttöä kokonaan jos asuisin sellaisessa asunnossa jossa heti seinän takana asuu muita ihmisiä.
     
  10. jusky

    jusky Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 853
    Saadut tykkäykset:
    0
    En näe itse mitään estettä subbarin käytölle kerrostalossa. Hyvin säädetty ja balanssissa oleva subbari ei häiritse naapureita sen enempää kuin pääkaiuttimista lähtevä ääni. Ei ole mitään merkitystä toistaako laitteisto 50 hertsiin vaiko 20 hertsiin jos äänialueet on balanssissa. Subbarin pääasiallinen tarkoitus on jatkaa bassotoistoa siitä mistä kaiuttimet leikkaavat... subbarilla ei ole tarkoitus korostaa bassoja. Ketään järkevä ihminen ei valitakkaan siitä jos päiväsaikaan kuuluu hiljaksiin musiikki jostain toisesta asunnosta...se olisi sitä kuuluisaa peen nusasemista. Ihan yhtähyvin minä voisin vaikkapa valittaa jos joku kävelee korkokengissä kopsottaen lattiaa tai joku tamppaa mattoja pihalla. Musiikki on ihan yhtäläisesti normaalia elämää siinä missä muutkin äänet. Se mistä voi ja pitääkin valittaa on sitä jos klo 02 yöllä laitetaan musiikki pauhaamaan täysille ja aletaan itse vielä hyppimään tasajalkaa stereoiden edessä.
     
  11. Arttu78

    Arttu78 Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 451
    Saadut tykkäykset:
    85
    Tähän täytyy kyllä jättää eriävä mielipide. Mittasin vasta teatterinin taajuusvasteen, ja vaste on vähän alle 20Hz:sta n. 80Hz tasainen. teatteri on äänieristetty kipsilevyillä jne. Meillä homma menee ainakin niin, että kaikki muut äänet pysyy teatterin sisällä, mutta kuulokynnyksen rajamailla olevat äänet kuuluvat/tuntuvat teatterin alapuolella olevassa asunnossa. Sen olen kuitenkin huomannut, ettei ne ilman korkeampia ääniä koetut bassonmurahdukset ole kovin häiritseviä. Teoria kuitenkin opettaa, että lyhyempi aallonpituus vaimenee kevyempien seinärakenteiden läpi mennessään enemmän kuin pitkä. 20Hz tarvitsee todella massiivisia meluntorjuntaesteitä kun taas 200Hz:lle riittää kipsilevyt.
     
  12. Baskeri

    Baskeri Tunnettu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.07.2004
    Viestejä:
    328
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paljonkohan kannattas pyytää 1.5 vuotta vanhasta mustasta XLS200:sta ?
     
  13. t.niemi

    t.niemi Guest Guest

    Liittynyt:
    03.12.2006
    Viestejä:
    534
    Saadut tykkäykset:
    0
    400-420€, minun mielestäni.
     
  14. jusky

    jusky Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 853
    Saadut tykkäykset:
    0

    totta... nuo matalat kun ovat vain siitä mukavia että niiden tulosuuntaa ei pysty kunnolla havainnollistamaan :) tässä talossa on kuitenkin selkeästi kuuluvimmat taajuudet 30-40hz välissä jossa on voimakas huoneresonanssi... vielä kun ylä sekä alakerrassa on samanlaiset asunnot niin resonanssi varmasti humahtaa myös niissä. Sinänsä olisi joskus ihan mielenkiinnosta kiva laittaa joku 20hz taajuus läpättämään ja lähteä kuuntelemaan vaikka alakertaan sekä yläkertaan että läpättääkö niissä enemmän. Sen verran olen tuossa testaillut että rappukäytävään ei matalat kuulu juuri ollenkaan. Parhaiten siellä mökää keskiäänet.
     
  15. Navarone

    Navarone THIS IS DVDPLAZAAAH!!! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    09.12.2006
    Viestejä:
    289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitäs tuo phase säätö tarkoittaa subbasessa? Kuinka ylös pitäisi Monolith DF about säätää (musiikilla) toistamaan, jos kajauttimina toimivat Usherin V-601:set? Huone on pienehkö ja akustoimaton. Nämä kaikki jutut ovat tietty tapauskohtaisia, mutta olisi hyvä jos saisin hieman osviittaa, kyseessä on kuitenkin meikäpojan ihka ensimmäinen subbanen. Millaisia säätöjä teillä muilla on?
     
  16. Arttu78

    Arttu78 Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 451
    Saadut tykkäykset:
    85
    Ohje säätöjen tekemiseen.
    Itsellä jakotaajuus vahvistimessa 80Hz. Subbarin jakotaajuus on ohitettu (bypassed).
     
  17. alspe

    alspe Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voit toki koittaa artun ehdottamalla tavalla, mutta jos paljon kuuntelet musiikkia kohtuullisin voimakkuuksin, niin lisäksi koittaisin V-601:lla ihan kaiuttimet largena (menvät huoneessa 35-40 Hz:iin) ja Monoliitin jakotaajauus lähes pohjaan.

    Phase on vaiheen säätö. Äänisignaali on siniaaltoa jossa on miinus ja plus "vaihe". Vaihe on tarkoitus säätää siten, että pääkanavien ja subbarin vaihe on sama. Itse yrittäisin korvalla säätää vaiheen siten, että kun jakotaajuun ympäristössä basso on voimakkain, on vaihe oikein.
     
  18. Navarone

    Navarone THIS IS DVDPLAZAAAH!!! Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    09.12.2006
    Viestejä:
    289
    Saadut tykkäykset:
    0
    Anteeksi epäselkeä viesti, kyseessä on siis ihan puhdas 2.1 setti stereovahvarilla (RX-797). Nämä "large" hommelit sun muut ovat ilmeisesti enemmänkin kotiteatterivahvistimien juttuja(?), ainakaan mulla ei sellasia vehkeestä löydy.

    Itseasiassa olen nyt aika paljon käyttänyt Monoliitin jakotaajuutena 40Hz, Usherit, ovat kai luonnostaan "largena" :) Välillä olen käyttänyt juurikin tuota 80Hz, sillä sitten jytisee aikasta paljon.
     
  19. tkorho

    tkorho Guest Guest

    Liittynyt:
    05.11.2004
    Viestejä:
    1 076
    Saadut tykkäykset:
    1
    Monolith ollut käytössä jotain puolitoista vuotta. Jostain syystä se ei koskaan oikein tykästynyt geneistä, ja jotain vain puuttui. Kuuntelutila myös vaihtui siinä välissä, ja setti oli säädetty kunnolla mikrofonilla vain edellisessä paikassa. Uusi paikka on karkeine 70-luvun diffuusoivine seinärappauksineen (sellaista 0.5-2cm moskulaa) ja katossa olevalla paksulla puisella putkitus-sokkelilla oikeastaan mainio paikka kuunnella. Kovilla seinillä siinä toki on vielä vahvat huonemoodit, ihan selkeät sweepillä kuultuna, mutta aina ei voi mitään.
    Ja yhä vaan kuuntelufiiliksestä puuttui se jokin.

    Nyt sitten "poikien" keikka-DVD-kuuntelun yhteydessä ihmettelin kun ei oikein kuulu, ja ihan vaan illanvieton nimissä säädin gainit huomattavasti enemmän kaakkoon, ja vaikka nyt basso on aika silmille hyppivää, niin ei se edes mikillä (surkealla secondary-mikillä tosin) mitattuna ole JUURIKAAN törkeän ylikuumana. Täytyisi mitata uudestaan kunnon mikillä että saisi siitä kunnon arvot.

    Ja oho, alkaapas kuulostaa joltakin! Pelkkä tason huomattava vahvistus sai fiilikset kattoon ja matallakin voimakkuudella kuulostaa uudelta. Jostain syystä myös integroituminen tuntuu nyt paljon paremmalta (vaihetta tuli ruuvailtua samalla korvakuulolta uusiksi).
    Mä rakastuin taas uudestaan Monolithiin. :love: Myös hallitus huomaa efektin, niin että kuuntelee mieluusti tällä setillä, ja leffoissa on nyt sitä munaa mitä Monolithiltä aikanaan odotin.

    En osaa sanoa miksi aiempi säätö ei mitattunakaan toiminut, ja miksi gainin lisäys tuntuu nyt niin paljon paremmalta kuin mitä se edellisellä säätökerralla ei tehnyt. Seksikkyys on nyt kuitenkin täällä, ja täytyy sanoa että en laittanut rahojani hukkaan tuohon Monolithiin. Ääni ei paikallistu (tämä lienee tilan tai tosi munkki-vaiheensäädön ansiota) ja Se Fiilis on täällä taas.

    Ja nupit EIVÄT ole ihan kaakossa, vielä riittää naapurin kattokruunulle tehoa jos siihen sotaan päädytään...
     
  20. Movie Freak

    Movie Freak Guest Guest

    Liittynyt:
    15.08.2007
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    No niin tuli eilen sit mullekki monoliitti ja voi tätä ilon riemua ku eilisen säätämisen ja demottelu session aikana alko leffoista kuuluu sellasia taajuuksia että märissä unissakaa ole sellasista uskaltanu toivoa :hitme: Fight Clubin kuuluisat murinat sai mun kämpän liikkumaan ja todennäköisesti naapureittenki seinät heräs eloon ja saving private ryanin DTS raita oli jo puhdasta ekstaasia. :D Toi Fight Club oli vaa aika yllättävä ku edellisellä ei kuulunu muuta kui puhinaa esim siin ku se jääkaappi räjähtää tai se loppu kohtaus.. Musiikilla eilisen perusteella ei paljoa tullut uutta mutta paljon napakampaa ja tiukempaa bassoa joka tapauksessa sielläkin havaitsin. Tänään ku pääsee töistä niin ei muuta ku naapureitten iloks taas demottamaan. :D Vuorossa ainakin Black Hawk Downia, War Of The Worldsia luonnollisesti DTS raidat niistäki. LOTRia vois kans kokeilla ku arvelenpa että sieltä löytyy sellasta bassoa kans josta voinu kuvitellakkaa.. Edellinen subbari Peerlessin 12" XLS oli muute hyvä mut mul oli ihan liian pieni kotelo sillä joten matalimmat mitä kuulin olivat jotai 30hz tietämillä ja sitä alemmat tuhahtelua vaa. Mut nyt töitten pariin että illalla pääsen uuden rakkaani luokse viettämään laatuaikaa. :)