FAT (32) on kaasterin levyn tiedostojärjestelmä. Täydehkö levy on kokemukseni mukaan huono asia luotettavuuden kannalta koska omalla laitteellani (6300C) alkoi olla pieniä ongelmia jo kun levy lähenteli 90% täyttöastetta ja lisäksi levy fragmentoituu melko tyhjänäkin hyvinkin nopeasti. Eli jos levy on täynnä ja levylle on tallenneltu paljon ja poisteltu paljon, on se myös todennäköisesti erittäin fragmentoitunut ja lisäksi levyllä on tod. näk. pikkubugitusten tai kaatumisten aiheuttamia erinäisiä indeksi- ja allokointivirheitä tms. jotka pysyvät levyllä kummittelemassa koska mitään diskcheck-ominaisuutta ei ilmeisesti laitteessa ole. Myöskään esim. windowsin chkdsk ei ole ihan suoraan käyttökelpoinen koska ilmeisesti kaasterin indeksointi, tiedostojen nimeäminen tms. poikkeaa kokeiluni mukaan jollain tavalla normaalista eli outoa herjaa tulee ja chkdsk yrittää nimetä tiedostoja uudelleen tms. Täyden levyn tyhjentäminen ja uudelleen formatoiminen oman laitteeni tapauksessa vaikutti niin että laite toimi taas "kuin uusi". 6100:n tapauksessa ongelma onkin se että kun USB:tä ei ole, niin tärkeitä tallenteita ei saa helposti talteen jotta voisi tehdä formatoinnin menettämättä mitään olennaista tallenusta.
Toimiiko tuossa uudessa firmisversiossa muuten oikein se lisäasetuksissa oleva automaattinen ajastinkorjaus eli tuleeko ne asetetut lisäminsat mukaan vai ei ja tuleeko lisäminsat myös menossa olevan ohjelman EPG-ajastukselle oikein?
Eilen illalla postin Pekka kiikutti tuon kaapelimallin kotiovelle. Ensivaikutelmia: käyttöönotto sujui ongelmitta. Firmis oli juurikin tuo syyskuun. Teksti-TV nopeampi mutta jotenkin vaikeampi lukea kuin aikaisemmassa boxissani, Humax CX-FOX CII:ssa. Kuvakin ehkä pikkasen tuhnusempi kuin Humaxissa, voi olla kuvittelua. Ensimmäiset ajastukset tallentuivat niinkuin pitikin. Kaukosäädin aika lelun oloinen, ei läheskään niin hyvä kuin Humaxissa. Liki äänetön. Tuota käynnistymistä kellottelin ja tuo boxi kyllä starttaa lepotilasta noin 10 sekunnissa. Tuo odottaviin ajastuksiin pääsy on kyllä selkeesti liian monen nappulan takana, yhden napin takana pitäisi ehdottomasti olla. Pikkujuttu jonka huomasin on että laitteen etupaneelissa lukee signal-valon kohdalla lock. Siis manuskan kuvan mukaan pitäisi lukea signal. Pikkuvikoja... Ensivaikutelmat siis erittäin positiiviset, tuntuu hintansa arvoiselta laitteelta, vielä...
Tännekin posti kiikutti eilen C-mallin. Muuten tuntuu toimivan ihan mallikkaasti mutta äänensäätö ei vaikuta mihinkään ennenkuin päästää mute-asteelle. Onko muilla tällaista ongelmaa? Äänensäätöpalkki liikkuu kyllä telkussa. Ihan scartilla siirtyy äänet telkkuun. Eikai tuo äänensäätö nyt voi pelkästään spdiffiin tai rca liittimiin vaikuttaa? Tallenteiden poisto play-napilla aiheuttaa kyllä ihmetystä ja epg:ssä ei ole search-ominaisuutta mitä kaipailen vanhasta humaxista. Niin ja firmis on 2090L
Se toinen scart taitaa olla esimerkiksi videonauhurille tarkoitettu eikä siihen siten äänenvoimakkuussäätö vaikuta. Kokeile vaihtaa scart-piuha toiseen liittimeen.
Noin on. Se TV-scart on se alempi, ihan vaan hämäyksen vuoksi kai. VCR-scartista ei yleensä myöskään monissa bokseissa lähde RGB:tä ulos eikä 8-pinnin kytkentäjännitettä joten siitäkin syystä kannattaa käyttää sitä TV-scartia.
Mitäs veikkaatte/tiedätte 6100 ja 6101 eroista? Voisiko tässä 50e kalliimmassa, 70gigaa isomman kovon omaavassa boxissa olla toimivampi ja parempi softa? Vai luuletteko, että kyseessä on sama laite, isommalla kovolla varustettuna. Vai kenties turha tässä vielä mitään spekuloida, kun laitetta ei vielä kenelläkään ole? Itse omistan kuppasen Visionin boxin ja en ole näihin tallentaviin boxeihin pahemmin perehtynyt.
Samaan minäkin tuossa vastausta vähän odottelin, kun tosiaan 6100:sta ei enää pysty tilaamaan ja 6101 toisaalta on luvattu vasta marraskuun loppupuolelle (ja jos samalla tavalla asia menee kuin tässä threadissä aiemmin 6100:n kohdalla, niin tuo saatavuus-pvm muuttuu varmaan monta kertaa vielä eteenpäin... )
Luulisi että jos tiedotuspolitiikka olisi hieman toimivampaa niin se ei ainakaan vähentäisi laitteiden myyntiä. Ainakin olisi helpompi tehdä päätöksiä eri valintojen väliltä ja tilata laite etukäteen jos tietäisi mitä on tilaamassa. 6100-mallistahan kaasterin sivuilla ole vieläkään esim. omaa käyttöohjetta tuolle laitteelle (mm. sen kaukosäädin ja liitännät ovat erilaiset) vaikka laitteita on myyty jo pitkään ja laitteen mukana kuitenkin tulee sen oma käyttöohje eli se on paperillakin olemassa. Myöskään missään ei etukäteen 6100:n tilaajalle käynyt ilmi että viimeisen 6100-erän laitteissa on eri firmis kuin vanhemmissa ja tuota uusinta firmisversiota ei ole myöskään jostain syystä downloadsivulla eikä siis mitään tietoa näiden kahden firmiksen eroista siis ole saatavissa. Mikähän ihmeen syy on siis siihen että tuota uusinta firmisversiota pantataan aiemmin 6100-mallin ostaneilta? Tietynlainen johdonmukaisuus olisi toivottavaa näissä asioissa tähän häsläämiseen verrattuna.
6100T Muutaman päivän käytön jälkeen tässä hieman kokemuksia: - Käyttöönotto oli helppo ja selkeä - Kovalevy kuuluu hiljaisessa huoneessa, mitä ei kuitenkaan voi oikein laitteen vikana pitää - Tekstitv:n fontti aivan kauhea - Muutaman kerran ääni ja kuva olleen hieman epätahdissa, ei paljoa mutta juuri sen verran että sen huomasi - Tallennettaessa kaksi peräkkäistä ohjelmaa jäi välistä pätkä pois - Laite tuskallisen hidas käynnistymään, haittaa erityisesti ajastetuissa tallennuksissa joissa jää pätkä alusta pois - Kaukosäädin joissain kohdissa epäjohdonmukainen (poisto play-näppäimellä jne.) - Kuvasuhde hyppii ja pomppii eikä toimi ollenkaan luotettavasti / automaattisesti. TODELLA ÄRSYTTÄVÄ! - Ei ainakaan vielä mitään jumittumisia tai tallentamatta jättämisiä - Suhteellisen ripeä käynnistyttyään Softaversio syyskuu ja kovalevynä Seagate. Onko tuohon kuvasuhdeongelmaan ratkaisua? Telkkarina perinteinen 3:4 ja ainakin edellinen boksi (Nokian 210t) toimi ilman mitään ongelmia. Myös tuo ohjelmien alusta pois jäävä 40 sekuntia olisi hyvä saada korjattua.
Jo 6200/6300 malleissa oli ja on jokin tuonkaltainen juttu liittyen nimenomaan scartin pin8-jännitteisiin eri tilanteissa, jonka kytkentäjännitteen perusteella pitäisi siis välittyä sekä kuvasuhdeinformaatio töllölle (tai sen kuvasuhdeautomatiikalle) että myöskin käskytys kytkeä TV ns. AV-kanavalle automaattisesti pin8 jännitteen herätteen avulla. Kaasterit toimivat jostain syystä eri tavalla kuin esim. Medionit ja Humaxit eli mm. omalla 4:3 teeveellä pin8-automatiikka ei toimi kaasterin kanssa ainakaan asetuksella 4:3 ja kirjelaatikko lainkaan lähetteen ollessa 16:9 koska kaasterin pin8-jännite poikkeaa tuossa tilanteessa useita voltteja muiden boksien pin8-jännitteestä vastaavilla asetuksilla jolloin kaasterin tapauksessa AV- eli 0-kanavan joutuu valitsemaan käsin teeveen kapulasta. Muilla bokseilla tätä ongelmaa ei ole ollut havaittavissa. Olen tätä asiaa kysynyt kaasterilta saamatta vastausta ja siis selitystä asiaan. Ilmeisesti ainoa keino selvittää asia täysin ja perinpohjaisesti on selvittää esim. internetin avulla spekseistä mitkä ja missä rajoissa standardien mukaan pin8-jännitteiden pitää olla eri asetuskombinaatioilla (4:3, 16:9, ja letterbox, venytetty, pan-scan) ja siis vielä eri kuvasuhteiden ohjelmalähetteillä ja sitten mitata kaasterin pin8-jännitteet noilla eri kombinaatioilla ja katsoa mahtuvatko pin8-jännitteiden mittaustulokset standardien toleranssien sisään vaiko ei. Mittaushan on siis sinänsä lapsellisen helppo tehdä millä tahansa Anttilasta ostetulla halpisdigitaaliDCvolttimittarilla jos vaan ensin jaksaa googlettaa niin kauan että löytää taulukon josta nuo standardien mukaiset jännitearvot eri asetuksilla ja lähetteillä käyvät selkeästi ilmi ja jos tarjolla on sekä 4:3 että 16:9 lähetettä mittauksen aikana. Itse olen siis mitannut tuo jännitteen kaasterin osalta asetuksella 4:3 ja kirjelaatikko, ja tuossa 16:9 lähetteen tapauksessa kaasteri siis antaa useilla volteilla poikkeavan pin8-jännitteen kuin muut kokeilemani boksit.
Tiistaina posti toi antennimallin kotiin, laitteen käyttöönotto oli helppoa paitsi vanha (n. 10v) Philipsin telkkarini ei suostunut täydelliseen yhteistyöhön joidenkin kanavien kanssa vaan kuva sekosi samantien samoilla kanavilla. Huomasin että ohjelmalla oli, ehkä vaikutusta sekoamiselle kun ensin ei näkynyt ja ohjelman vaihduttua taas näkyi kanava. Vaihdoin olohuoneesta uudemman Philipsin kuvaputken tilalle ja nyt näkyy kaikki kanavat normaalisti aina. Aiemmilla boxeilla ko. ongelmaa ei ole esiintynyt, boxin vai telkkarin vika? Tänään sitten repesi helvetti kun boxista hävisi kiintolevy. Koitin boottailla virtakytkimestä, johtoa irti seinästä pari tuntia, tehdas resetointia, ei auttanut. Onko boxini täysi susi vai kannattaisiko jotain kokeilla vielä? Muuten olen kyllä tykännyt tästä boxista. Hintalaatusuhde voisi olla kohdallaan mikäli softa olisi järkevämpi ja tallentavassa boxissa olennainen kiintolevy toimisi.. :OI
Jos muuten toimii mutta kovalevy ei käynnisty niin veikkaan kyllä sitten kovalevyvikaa. Kovalevyillähän riski hajota on varsin suuri juuri utena ja sitten vikaantumistodennäköisyys jyrkästi pienenee seuraavien kuukausien ajan pysyen sitten melko vakiona "keski-iän" eli muutaman vuoden ajan jonka jälkeen alkaa taas vikaantumisen todennäköisyys kasvaa kun käyttöikää on yli 3 vuotta tullut. Riippuu tietenkin käyttöajoista ja käynnistyskerroista ym.
^Voihan se kovo olla sökönä, entä jos sen ottas irti ja käyttäs tietokoneessa, takuuhan siinä kyllä häviäisi. Mitenkäs tuo kanavien kuvan sekoilu?
Ei kannata tietenkään alkaa ruuvailemaan itse mitään takuuaikana. Vikahan voi olla muuallakin laitteessa esim. virtalähteessä ja sitähän sä et saa kuntoon mitenkään. Joten ei muuta kuin huoltoon tai jos jopa siis melkeinpä tuliterä dead on arrival -tyyppiseksi seliteltävissä oleva tapaus niin voi saada heti vaihdossa uuden laitteen eli ei tarvitse odotella korjausta.
Paljokohan tuo 6100C ottaa watteja StandBy-tilassa? Onko noiden kiintolevyt samaa standardikamaa, mitä on pc:ssäkin?
6300 mallista joku mittaili virrankulutuksen (tarkat lukemat löytynee jostain viimetalven alkupään kaasteri-threadistä) ja tulos oli se että jos jatkuvaa tallennusta ei käytä ja kovalevyn laittaa sammumaan viiveellä niin silloin kun kovalevy ei pyöri niin virrankulutus ei putoa käytännössä juuri lainkaan vaikka laitteen sammuttaisi standby -tilaan koska mm. virittimet ovat ilmeisesti koko ajan päällä standbytilassakin. Ja senhän huomaa jo siitäkin että laite tuottaa lämpöä varsin tanakasti standbytilassakin. Itsekin totesin saman kWh-mittarilla ja pidänkin laitteen käytännössä aina päällä ja kovalevy pysähtyy sitten viiveen jälkeen enkä koskaan siis sammuta laitetta kapulalla standbytilaan koska jokainen käynnistys kapulalla kuitenkin käynnistäisi kovalevyn sitten turhaan. 6300:n max teho on takapaneelin mukaan 30W. Oman laitteeni Samsung HD300LD vie pyöriessään n. 8-9W (ja levossa alle watin) joten boksin kulutus standbytilassa jää alle 20 watin ollen kai n. 15W. 6100-malli on ehkä hieman erilainen ja kulutus ehkä hieman pienempi koska 4 kanavaa ei voi tallentaa samanaikaisesti mutta veikkaan että sen toiminta muuten on melko samanlaista kuin 6300-mallilla. 6300:n virrankulutus standby-tilassa on melkein kymmenkertainen verrattuna esim. fiksuimpiin perusbokseihin joissa standbytilassa kulutus on vain pari wattia. Kovalevyt ovat ainakin 6300/6200 malleissa olleet ihan standardikamaa mm. Samsungilta.
Otin viikonloppuna käyttöön 6100C:n ja pienen testailun jälkeen näyttää toimivan. Pari asiaa kuitenkin huomasin: Laite ei ole täysin ohjekirjan mukainen mm. pelit puuttuvat. Kaukosäätimen näppäin (A/R), jolla pitäisi voida muuttaa kuvasuhteen muunnostapaa (letterbox, pan-scan, venytetty) ei toimi. Laitteessa näytti olevan uusin syyskuun softa sisällä. Onko muilla vastaavia puutteita?
Joissakin kaapelibokseissa on "Cable Ready" -merkintä. Onkohan tässä 6100C:ssä? Tai jos ei, niin painaako mitään?