REW vetää fileen kitusiinsa erittäin suoraviivaisesti Settings--->Mic/Meter--->Calibration -kohdasta browsella osoittamalla .cal -loppuiseksi nimettyä kalibrointifilettä.
Tarkoitatko, että tun txt-loppuisen vaihtaa cal-loppuiseksi? Tällä tavalla en ainakaan onnistunut. Minulla tuo REW on vista koneella, herää kysymys käyttääkö joku ko. ohjelmaa windowsin vistalla ja pitäisikö tuo ylipäätään vistalla toimia?
Kyllä. REW:n toiminta Vistan alaisuudessa on minulle kysymysmerkki.Voi olla, että joitain em. kaltaisia pikku-issueita esiintyy nykyisellä XP:lle kirjoitetulla 4.0 -versiolla? Uutta versiota odotellessa...
eihä siitä tullu lasta eikä paskaa :weep: äänikortin taajuusvasteen sain kalibroitua ja mikin korjaustiedoston laitettua asemiin. äänitasojen kalibroinnissa sitten tuli ongelmia. päävolumella laitoin tasot koneen ehdottamiin lukemiin, mutta sitten aina sweepissa alko softa naljailee että ääni klippas ja säädä tasoja pienemmälle. truerta toimii vastaavilla tasoilla ok. tuon äänikortin tasojen kalibroinnin (tais olla 3 vaihetta) voisko joku ystävällisesti neuvoa kädestä pitäen
Ei SPL:ää tarvitse kalibroida normaaleja kotimittauksia varten. Sen kun vaan aloitat mittaukset ja säädät maksimivoimakkuuden esim. -10 dB kohdille.
REW:n valitukset tarkoittavat äänikortin ottoon sisään pyrkivän signaalin liian suurta arvoa.Tällöin ko. signaalia pitää vaimentaa. REW ei ole voinut huomioida tasonäyttämissään mikserisi mikrofoniesivahvistimen tasonsäätöjä (jos sellainen käytössä), jos olet tehnyt tasokalibroinnin kuin äänikortin kalibroinnin, l. äänikortin out:sta piuha suoraan äänikortin in:iin. Tuo Settings--->Soundcard--->Check Levels -tasonasetustoiminto on tarkoitettu suoritettavaksi kalusto kytkettynä kuin oikeassa mittauksessa ikään, testisignaalin tullessa kaiuttimista. REW:n päästä kannattaa nyt ensimmäiseksi kokeilla Input Volume:n pienentämistä, ja/tai mikserin mikkioton & päävolumen gainien pienentämistä (jos mittaat mikki/mikseri -kombolla), kunnes leikkaamista ei enää tapahdu.
eli tosiaan se äänikortin line in ---> line out kalibrointi meni ok. sitten kytkin normaalisti järjestelmän mittauskuntoon. äänenvoimakkuutta ei voinut nostaa isoksikaan kun softa alkoi herjailla tasoista. mikserivahvarissa ei ollut tasot vielä punaisella. Tuo Settings--->Soundcard--->Check Levels -tasonasetustoiminto on tarkoitettu suoritettavaksi kalusto kytkettynä kuin oikeassa mittauksessa ikään, testisignaalin tullessa kaiuttimista. jep jep, tuossa tais kilahtaa. taisi olla vielä tuo line in -line out piuha paikoillaan.... kokeillaan joku vkl sitten uudestaan
Minä en ole onnistunut vielä äänikortin kalibroinnissa, viiva on ihan sekaisin. Äänikortin (Realtek) ajurit ovat viimeiset mitä saatavilla on, java on päivitetty. Pöytäkoneella homma onnistui. Luulen, että tuon läppärin äänikortti ei oikein pelitä ja kysynkin olisiko Creative Sound Blaster Connect ulkoinen äänikortti sovelias ko. hommaan? Jaa niin tuo läppäri on acer TravelMate 7514WSMI, kesällä 2007 ostettu.
En ole kokeillut, mutta speksien puolesta pitäisi toimia. Itsellä on käytössä SB:n Live! 24-bit external USB, jonka korvaaja tuo Connect ilmeisesti on. Tätä ei taida olla enää saatavilla Suomessa? http://www.amazon.com/Creative-SoundBlaster-24-Bit-External-Sound/dp/B00030099O
Eipä taida vanhaa mallia enää saada, mutta tuota connectia saa alle 50 euron verkkokaupasta. Sain jo tuon intekroidun äänikortinkin kalibroitua, taisi olla tuo W-lan joka ongelman aiheutti ja käyrä näyttää tältä, mahtaako olla tarpeeksi hyvä mittauksiin?
Tuo käppyrähän näyttää sen äänikortin taajuusvasteen korjauksen määrän, joka ei siis varsinaisesti merkitse vielä mitään. Tosin kohtuullisen suoralta vaikuttaa vaste ilmankin korjausta; ~1,5 dB vaimennusta 10 hertsillä ei ole vielä paljon. Ota uusi mittaus (looppi output-input) ja tsekkaa sen suoruus. Korjauksen jälkeen se siis pitäisi näyttää täysin suoraa viivaa. Integroitujen (ja miksei muidenkin) kanssa kannattaa huolehtia ettei signaali pääse leikkaamaan varsinaisten mittausten aikana. Mitä sisääntuloa muuten käytät? Ethän vain microphonea? Mikkiliitännässä on yleensä melko reilu korostus (omassa Acerissa noin 20 dB), jota pitää varoa. Sisääntulon herkkyys kannattaa ainakin pudottaa melkein minimiin. Paras tapa on yrittää säätää output ja input tasot samoiksi REW:n mittausruudussa. Mutta siltikin suosittelen asiallisen ulkoisen äänikortin hankkimista.
Tässä tuon oman Live! USB:n taajuusvasteet. Katkoviiva = taajuusvaste ilman korjausta Punainen = taajuusvaste korjattuna (+0,5 dB offset) Eli siis käytännössä taajuusvasteen suoruus riittäisi normaaleihin kotimittauksin varsin hyvin ilman mitään korjausta.
Onko tämä se tarkistusmittaus joka tuossa REW:n help:ssä neuvotaan tekemään äänikortin kalibroinnin jälkeen? Jos se oli tämä, niin se käyrä näytti ihan suoralta. Tämä täytyy tarkistaa, mutta taidan ostaa kuitenkin ulkoisen äänikortin, ihan varmuuden vuoksi.
Kyllä koska vasta tämä mittaus näyttää, oliko äänikortin kalibrointi/korjaus onnistunut. Jollei tuloksena ole suora vaste, korjaus täytyy tehdä uudestaan. Jep, suosittelen.
Koitin viikonloppuna aloitella REWin käyttöä, mutta ei yhteistyö ohjelman kanssa näytä sujuvan. Outputin säädössä sain nostaa signaalin tason täysille, että kohtuullista voimakkuutta sain edes kaiuttimista irti, vieläkin jäi hiljaiselle mittausta ajatellen. Inputin tason säädön automatiikka sääti itse -35dB pintaan, vaikka helppien mukaan sopiva taso on -12...-24dB. Automaattisen mittauksen käyttö jumitti kohtaan "calculating results", josta pääsi vain cancelia painamalla ohi. Käyrää antoi tästä huolimatta, mutta vasteessa oli yli 30dB laajoja vaimenemia. Sopivaa piuhaa äänikortin kalibrointiin ei ole juuri nyt käytettävissä, enkä vielä jaksanut laittaa mikin kalibrointitiedostoa käyttöön, kun ei muutenkaan ohjelma tuntunut toimivan erityisen hyvin. Samaan aikaan TrueRTA toimi ihan kiltisti pinkillä kohinalla. TrueRTA ei ole koskaan minulla oikein toiminut quick sweepillä ja ehkä ongelmat REWin kanssa johtuu juuri mittausten quick sweepmäisyydestä. Haittaakohan coaxaalin käyttö jotenkin mittausta, kun vahvistimessa saattaa olla pieni viive toiston alkamisessa signaalin saamisesta. Pitää yrittää masentaa REWistä uudempi versio ja räveltää illalla. Nyt kun HTstä on alaslaskettu katto tehty, niin haluaisin saada vaimenemiskuvaajan mitattua.
Haittaa, ja pahasti. REW on tehty toimimaan ANALOGISESTI äänikortista ulostettavilla signaaleilla.Jo pienikin viive digioutista lähtevän signaalin toiston alkamisessa, johtuu se sitten itse äänikortista tai vahvistimen hidastelevasta digisignaalin tunnistuksesta, sekoittaa REW:n fft-laskennan yms. toimet perusteellisesti.
Oletko ihan testannut asiaa vai heititkö vaan lonkalta? Itse kun nimittäin tein juuri pari testiä, ja homma toimii ihan hyvin (aikaisemmin olen käyttänyt digiliitäntää menestyksekkäästi TrueRTA:n kanssa, mutta REW:n kanssa en ole testannut ennen tätä) . Mitatut taajuusvasteet ovat identtiset välillä 10 - 20000 Hz. Vaikka laitoin DSP:n avulla syöttösignaaliin 100ms viivettä, joka on jo enemmän kuin mikään Yamaha kehtaa signaalia viivästyttää, en saanut mittauksiin mitään eroa. Ja testivahvistimena siis NAD T743, ja äänikorttina SB Live! 24-bit external USB koaksiaalin kautta. Riittävän pitkän optisen kaapelin puuttuminen esti sen liitäntätavan kokeilemisen, mutta hyvin todennäköisesti se toimii identtisesti koaksiaalin kanssa. Ettei vaan nyt Yamahasi bugittaisi? Ja nuo Yamaha-heitot ovat sitten ihan kohdehenkilöön kohdistettua huumoria. Hyviä vahvistimia ovat. Ainakin osa.
Ja miksikö toimii? No koska REW osaa automaattisesti kohdistaa sisääntulevan signaalin impulssin huippuarvon ns. nollakohtaan, joten isokaan viive ei aiheuta mitään ongelmaa. FFT tehdään luonnollisesti vain sisääntulevalle signaalille, eikä siihen tarvita mitään tietoa ulosmenneestä signaalista. Ei normaali RTA, joka siis REW ei ole, voisi edes toimia ilman tuon faktan todenpätevyyttä.