Tilasin. Edelleen CDON:sta ilman postikuluja 40 euroa. Ei paha, ei ollenkaan paha. Jo äänimaailma viihdytti niin kovasti, että että. Tulis jo maaliskuu!
Mun mielestä toi sarjan loppu oli parasta mitä voi tapahtua. Näin monta kuukautta sarjan päättymisen jälkeen tulee vielä mietittyä sitä loppua ja sarjaa kokonaisuudessaan. Ja omia teorioita nousee aina esille.. Spoiler Tämä ei tietenkään pureudu mitenkään turhan syvällisesti juoneen, mutta avainkysymyksenä "But who is the dreamer?". Ja vastaus siihen on kaikki; Richard (Dale Cooper), Carrie (Laura Palmer), me Twin Peaksin katsojat yms. Sarjan alusta (1. kaudesta) lähtien tuo on ollut unta, jota on kuvattu pääosin Dale Cooperin näkökulmasta.. Ja kaikki me "uneksijat" eletään tätä samaa näkökulmaa. Koko sarjan kestänyt uni päättyi tähän kolmannen kauden 18. jakson motelliin, josta Richard (Dale) heräsi. Uni on ollut hyvin monikerroksista, esimerkiksi välillä on oltu Lodgeissa ja välillä eri ajoissa. Ja katsokaa nyt sitä 90-luvun Twin Peaksin saippuaoopperamaisuutta, ei sellaisia spontaaneja tanssiliikkeitä perus liikemiehet (Hornen veljekset ja Leland) ala vetämään hotellin toimistossaan oikeassa elämässä. Tai muita vastaavia kohtauksia. Unissa tapahtuu tuollaisia sekavuuksia ja yliampumisia. Mutta jos miettii ihan omia unia, varsinkin jotain Lucid-unia joita ainakin itse näen sillon tällöin, niin niissä on hyvin paljon samankaltaista painajaismaista sekavuutta ilmassa ja välillä tunnelma saattaa olla hyvinkin rauhallinen, mutta yleensä tunnelma on silti outo. Välillä unissa olen saattanut olla joku toinen henkilö, ja nähnyt itseni.. Tässä unessa me nyt eletään lähinnä Coopina, myös Carrie elää Coopina välillä, eikä häntä haittaa nähdä Lauraa, koska unessa sitä ei tajua. Siksi oon rakastanutkin tätä sarjaa ihan alusta lähtien, se on aina ollut niin unenomainen joka osa-alueella. Eli Richard näki unta, jossa hän oli täydellinen FBI-agentti Dale Cooper. Uni iski häneen niin voimakkaasti, että herättyään tokkurassa lähti etsimään unensa Lauraa.. Todellisuudessa siis Carrie. Loppukohtauksessa Carrie säpsähtää siihen deja vu:hun kun hän tajuaa nähneensä tuon saman talon samassa painajaismaisessa unessa. Ja siihen Lauran/Carrien kiljumiseen ja pimenevään ruutuun minä katsojana säpsähdin, kun herää samasta "unesta". "It's like I'm having the most beautiful dream and the most terrible nightmare all at once" -Donna ensimmäisessä jaksossa Noista unista vielä sen verran, että tälläinen samassa unessa eläminen on käynyt esimerkiksi ihan mulle ja veljelleni kun oltiin pieniä.. Tuli vain joskus puheeksi painajaiset, niin tajusimme että olemme nähneet lapsina samaa painajaista, liittyen lapsuuden kodin "pelottavaan" naapuritaloon.. Pystyimme kuvailemaan lähes samalla tavalla unen kulun. Ja olemme olleet sama henkilö siinä unessa.
Ootko sää vetänyt tän saman tekstin jollekin muullekin palstalle vai elänkö minä nyt jotain dejavu-unimaailmaa
Tuli tykiteltyä kahden yön ja yhden päivän aikana koko The Return. Jumalauta. Ei mahda mitään, mutta oli tämä juuri sitä mitä odotin/halusin, ja paikoitellen jopa enemmänkin. Jo ennen katsomista tuli luettua että Lynch itse vastaa äänisuunnittelusta käsittääkseni kaikissa jaksoissa, ja sekään osasto ei taaskaan pettänyt. Onhan tästä vaikea mitään koherenttia sanottavaa muodostaa näin kylmiltään, mutta hyviä teorioita tuli ketjussa vastaan mitä lueskelin. En ihan satavarmaksi itse allekirjoita sitä, Spoiler että kaikki olisi ollut unta , mutta kuka oikeasti tietää. Eikä sillä varsinaisesti itselleni ainakaan tässä vaiheessa vielä väliäkään ole. Melko arvattavaa oli että lopetus ei tule vetämään koko saagaa mitenkään nättiin pakettiin, joten se ei varsinaisesti yllätyksenä tullut. Aika paljon olisi kerronnasta mennyt ohi jos ei olisi tullut hiljattain katsottua pohjille aiempia kausia ja FWWM:tä, ja olikin varsin ilahduttavaa miten paljon viittauksia niihin tässä oli. Maissimuhjua en tule ikinä syömään, siitä ei mitä ilmeisemmin seuraa mitään hyvää. Mainittakoon nyt lopuksi että Mulholland Drive on itselleni all time top-3 -kamaa, ja vahva oli tunne että tässä oltiin tavallaan samassa universumissa. Harva elokuva/sarja pystyy ensin naurattamaan, ja minuutin päästä on niskavillat pystyssä tunnelman painostavuuden takia. Tässä nämä molemmat onnistuvat. Vielä on pari kuukautta HBO:ta jäljellä, eiköhän tämän pariin tule vielä palattua.
Sama juttu. Toi "Mä tiesin että se oli unta, ku se sit semmotti heräs siit sängyst!" on bullshittiä ja liian helppoa. Uskokaa pois, pimeät voimat on kaiken takana....
Annoin nyt sitten mielipiteeni tekeytyä reilut kuusi kuukautta, ennen kuin tänne tulen mesoamaan. Kokemuksen kait voi kiteyttää sanomalla vain "No joo, kyllä kait tämä tästä. Hm. Ei, ei. EiS. EiV. Voiko olla näin huono?" Siis kyllä tästä uudesta kaudesta helposti 1/3 osaa on ihan kelvollista kamaa. Vaan miksi juoni oli niin tylsä ja sen ainoa syvällisyys tuntui pohjaavaan ihan mitättömiin viittauksiin ja liian hitaaseen tarinankerrontaan? Aluksi pelottava tunnelma toimi, mutta sitten se vain sysättiin taka-alalle ja tilalle otettiin paskaa huumoria ja mitäänsanomattomia tapahtumia/hahmoja. En myöskään liioin pitänyt siitä kuinka vanhoilla hamoilla lähinnä pyyhitiin persettä ja uusille ei keksitty mitään mielenkiintoista. Kyllähän tätä seuraavankin kauden jaksaisi katsoa, mutta vaikea kuvitella että tästä suosta päästäisiin enää mihinkään suuntaan joka tuntuisi katsojassa millekään.
Tuli juuri katsottua event series Blu-ray:ltä uudelleen. Vuosi sitten telkusta katsoessa sitä vähän ihmetteli sarjan erilaisuutta ja tapahtumia muutenkin, jotka ainakin alussa tuntuivat hyvin sekavilta. Nyt touhussa oli selvästi paremmin sisällä, eikä erilaisuutta enää kummastellut. Tämähän on tavallaan uusi sarja, jossa on paljon Twin Peaks-elementtejä mukana. Vanha Twin Peaks on melkeinpä "spin off" tästä event seriestä, joka vain tehtiin neljännesvuosisata emosarjaansa ennen. Henkilöitä ja paikkoja on todella paljon. "Kirjanpito" tapahtumista ja niiden merkityksestä on aika työlästä. Tykkäsin nyt tosi paljon. Tykkään tällaisesta hitaasta menosta ADHD-sarjojen sijaan. Twin Peaks-hahmot ovat muuttuneet 25 vuodessa, eivät vain iältään vaan myös luonteeltaan. Andy ja Lucy ovat entistä daijumpia. Dr. Jacobystä on tullut yhteiskunnalle katkera kapitalismin kriitikko, joka on unohtanut Hawaii-kookospähkinäfiilistelynsä ajat sitten. Vain värilasit ovat uhmanneet ajan hammasta. Edes Cooper sarjan viimeisissä jaksoissa ei tunnu samalta kuin ennen. Edes Log Lady ("lokikirjanainen" ) ei ole se sama änkyrä kuin ennen, vaan kuolemanpelko saa avautumaan Hawkille. Michael Ontkean ei suostunut mukaan, mutta miksi Harry S. Truman piti kirjoittaa sarjaan mukaan syöpäsairaana raakkina? Eikö hänelle olisi voinut kirjoittaa kuolemaa virantoimituksessa pari vuotta aiemmin? Jatkuva "kumpi Truman, en minä ole se Truman jne." oli sarjan huonointa antia minusta. Näistä pikkujutuista huolimatta hieno juttu.
Yritin jo, mutta aika on tehnyt aika pitkälle tehtävänsä + muistaa liian hyvin mitä käy. Katsotaan parin viikon kotikarenssin jälkeen toimiiko aika toiseenkin suuntaan, eli on riittävän kyllästynyt kaikkeen ja vain toljottaa sen läpi
Nostetaanpas ketjua hetkeksi, tätä ei nimittäin ole taidettu vielä tänne linkittää: Kyseessä vaatimattomasti neljän ja puolen tunnin mittainen maratonselitys Twin Peaks -maailmalle. Nimi on Twin Peaks ACTUALLY EXPLAINED (No, Really) ja kaveri todellakin tarjoaa selitystä ja vastauksia, joista ainakin osa kolahti allekirjoittaneelle isosti. Katselin ja osin kuuntelin tämän noin viikon aikana ja sen jälkeen käsitykseni TP-maailmasta on ollut aika erilainen. Videon kommenteissa selviää, että tekijä on työstänyt tätä kaksi vuotta! Kommenteissa myös linkki reddit-keskusteluun, josta asia selviää. Tähän on julkaistu tuon jälkeen myös pari jatkopätkää, jotka eivät onneksi ole ihan yhtä pitkiä. Suosittelen kaikille Twin Peaks -entusiasteille lämpimästi, ja myös niille jotka pettyivät siihen, ettei sarja tarjonnut riittävästi (tai ollenkaan) vastauksia. Tästä videosta todellakin löytyy niitä.
Tätä sarjaa on mainostettu "kaikkien aikojen parhaana" monessa paikkaa. Oli pakko tulla kommentoimaan, kun vasta alko katsoon tätä läpi, että ei vois olla enempää samaa mieltä tämän ketjun aloitusviestin kanssa. Täysin yliarvostettu sarja 7/10 maksimissaan.
Makuasioitahan nämä. Ja kun sarja on jo yli 30 vuotta vanha ja erityisesti jos ei aiempaa sidettä sarjaan ole, niin voi olla liian kovat odotukset kokemukselle. Jos Twin Peaks ei kolahda heti ekasta jaksosta, niin se tuskin lähtee lentoon sen jälkeenkään. Aika sama itse asiassa monen muunkin sarjan kanssa, vaikka poikkeuksiakin on. Jos itse saisin vain yhden (minkä tahansa) sarjan jakson ottaa mukaansa autiolle saarelle, niin Twin Peaksin ensimmäinen jakso voisi hyvinkin olla se.
Joo, eipä itsellenikään tule ihan pian mieleen yhtä kovaa pilottia kuin mitä Twin Peaks aikoinaan tarjosi. Tuo toimii itsenäisestikin ikäänkuin minikoossa sarjasta, vaikka kuka hullu tuohon nyt katsomisen jättäisi. Veikkaan kanssa että on kyse tuosta anakronismista eli ei siis tajuta että taide pitää suhteuttaa tekoaikaan. On katseltu kaiken maailman sarjat sen jälkeen ja sitten verrataan niihin ja sitä rataa. Hölmöläisten hommaa. Täytyy kyllä todeta että onhan tuota koitettu imitoidakin ja aika kehnolla menestyksellä, uniikki sarja edelleen. Mitä tulee selityksiin niin... Eiköhän kukin löydä ne parhaiten sieltä omasta päästä, jos on löytääkseen.
Mitkäs julkaisut tästä muuten kannattaa hankkia, jos haluaa kokea koko sarjan elokuvineen kaikkineen?