Game of Thrones (HBO, 2011-2019)

Keskustelu osiossa 'TV-ohjelmat ja -sarjat' , aloittajana ForAnAngel, 30.11.2008.

  1. Moderaattori

    Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen Ylläpito

    Liittynyt:
    27.08.2019
    Viestejä:
    749
    Saadut tykkäykset:
    284
  2. Snafu68

    Snafu68 Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    06.05.2013
    Viestejä:
    1 385
    Saadut tykkäykset:
    203
    Huhu Game of Thronesin lopusta sai vahvistuksen – Paskamyrsky jatkuisi varmasti yhä, jos HBO ei olisi puuttunut peliin

    https://muropaketti.com/elokuvat/el...onesin-alkuperainen-lopetus-olisi-toteutunut/

    kerrassaan nerokkaita ideoita puolin ja toisin.

    Toisessa ketjussa oli inceltietoista ulinaa wokesta, GoTissa kaikki nämä vahvat naiset tarinoineen, homo/lesbo/sukulaissuhteet jne on kirjoitettu tarinan sisään ilman, että tarvitsee käyttää alleviivauskynää joka ikisessä asiassa.
     
  3. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 388
    Saadut tykkäykset:
    1 412
    Täytyypä sanoa, että en kyllä olisi teatteriin noiden vuoksi raahautunut.
    Harmi, että viimeiset kauden eivät kirjoihin enää perustuneet. Laatu olisi varmasti ollut parempi, jos pohjana olisi olleet kirjat. Joita nyt tuskin edes koskaan enää saadaan.
     
  4. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    7 022
    Saadut tykkäykset:
    1 349
    Kai me se seuraava kirja Winds of Winter vähintään saadaan. Voihan olla, että viimeisen A Dream of Spring kanssa käy kuin Ajan Pyörän, että kustantajan valitsema kirjoittaa sen.
     
  5. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 388
    Saadut tykkäykset:
    1 412
    Aloitin tuossa joku aika sitten katsomaan sarjaa alusta uudestaan. Kerran olen sarjan nähnyt eli silloin, kun töllöstä tuli. Ja kirjat olen lukenut. No siihen asti kuin niitä on tullut.

    Olen nyt katsonut sarjaa kuusi kautta. Kaksi on jäljellä. Miksi tässä vaiheessa kirjoitan tänne, on siksi, että kuudennella kaudella sarja menee kirjoista ohi. Ja sen kyllä huomaa.

    Enää ei ihan samanlaista omaa hehkutusta ole kirjoja ja sarjaa kohtaan kuin ennen, kun on tullut luettua niin paljon siitä, mikä sekä kirjoissa että sarjassa on väärin. Mutta samalla on pakko sanoa, että kyllä sarja on tähän asti koukuttanut uskomattoman hyvin. Nyt taso lähtee kahdelle viimeiselle kaudelle laskemaan ja kirjoittelen sitten lisää, kun olen sarjan saanut päätökseen. En nyt laita spoilereihin asioita. Oletan, että kaikki ovat sarjan katsoneet. Yritän kuitenkin olla spoilaamatta liiaksi.

    Alunperin ajattelin, että kausiarvosteluja kirjoittaisin, mutta en jaksanut. Sen sijaan ajattelin, että laitan asioita, mistä olen tykännyt ja mistä en ole tykännyt.

    Näyttelijäsuorituksista pitää nostaa esille kolme. Ekan kauden ihan ylivoimaisesti karismaattisin näyttelijä on Sean Bean. Ei pääse yli eikä ympäri siitä, että mies vain on todella hyvä. Toinen nosto on tietenkin Peter Dinklagen Tyrion. Hän jaksaa kaudesta toiseen pitää tasoa korkealla ja ansaitusti sai useammankin Emmyn. Kolmanneksi nostan Joffreytä esittävän Jack Gleesonin. Nuorimies (poika jopa) tekee todella hyvän roolisuorituksen. Nuoreksi näyttelijäksi hän osaa olla todella veemäinen ja on kyllä todella hieno roolissaan.
    Tokihan sarjassa on monia hyviä roolisuorituksia myös muilta, kuten Theon Greyjoy ja Ramsay Bolton.

    Niin kauan kuin sarja seuraa kirjojen juonta, niin ei juurikaan ole valittamista. Martin on hyvä kirjoittaja, mutta juonikuviot ovat tietyssä mielessä sarjassa jopa parempia kuin kirjassa, koska miljoona eri hahmoa on tiivistetty muutamaan päähahmoon. Itse ainakin muistan, kun kirjaa luin, että varsinkin kirjojen välissä olevien taukojen vuoksi hahmot olivat menneet omassa muistissa ihan sekaisin. Sarja pitää tuon selkeämpänä.

    Sarja on kuitenkin kuin kaaosteoria. Alun pienet muutokset kirjoista kasvavat kausi kaudelta siihen pisteeseen, että seiskakaudelle mentäessä ollaan melkein jokaisen hahmon kohdalla menty eri juoneen kuin kirjoissa. Ehkä Cersei ja Tommen ovat kirjassakin pääkaupungissa, mutta muuten ollaan kyllä niin eri teillä sarjassa ja kirjoissa, että en yhtään ihmettele sitä, että kahden viimeisen kauden aikana onkin yhtäkkiä aika hankalaa vetää homma loppuun järkevästi. Kuudenteen kauteen asti ollaan voitu kuitenkin käyttää kirjoja apuna, mutta kun sen jälkeen ei olekaan enää kirjoja, niin on kuin matto olisi vedetty sarjan tekijöiden alta pois.

    Mitä nyt tehdä, kun kukaan ei kerro, miten juoni etenee?

    Tokihan Martin on isojen juonien käänteet kertonut sarjan tekijöille, mutta se ei ehkä olekaan se isoin ongelma. Tähän asti kirjat ovat kertoneet, mitä kullakin kaudella tapahtuu (vaikka toki kirjojen sisältöä on sekoitettu eri kausille) ja antaneet tietyn rytmin tapahtumille. Jos joku kaveri on kirjan (ja kauden) alussa yhdessä paikassa ja lopussa kaukana toisessa paikassa, niin hän yleensä on matkustanut koko kauden ajan sinne. Matkat ovat kuitenkin pitkiä Westerosissa. Nyt, kun kirjat eivät ole rytmittämässä sarjaa, niin hahmot alkavat teleporttaamaan paikoista toisiin. No tuohon en sen enempää mene, koska ongelma on suurempi vasta seuraavissa kausisssa, joita en ole katsonut vielä. Mutta kuudennellakin kaudella on kaksi teleporttausta, joissa tuo tulee esille. Ja mielenkiintoisesti sellaisissa juonikuvioissa, joissa on menty jo kirjojen edelle.

    Kaksi asiaa juonissa ovat häirinneet meikäläistä. Ensimmäinen on Catelyn Starkin kuolema. Kirjoissa hänet herätetään henkiin ja Martinin mukaan hän tulee olemaan kirjojen lopussa erittäin tärkeässä roolissa. Tuo on nyt sarjassa mahdotonta, koska hän on kuollut.
    Toinen on Stannisin tyttären kuolema. Ilmeisesti hän kokee saman kohtalon myös kirjoissa (näin Martin on sarjojen tekijöiden mukaan kertonut), mutta myöhemmässä vaiheessa. Kirjoissahan myös Stannis on vielä elossa. Tytär ei kuitenkaan kirjoissa kuole vielä tuossa kohdassa ja nytkin pikakelasin tuon kohtauksen ohi. En pysty mitenkään katsomaan tuota, on niin oksettavaa.

    Tosin pidän siitä muutoksesta, että Sansa Stark viedään pohjoiseen. Kirjoissa hänen tilallaan on hänen kaveri joku Jenny Poole tjsp. ja Sansa on Laaksossa piilossa. Ihan järkevä muutos ottaa ihan nobody-hahmo pois ja laittaa Sansa hänen tilalleen.

    Vaikka sarjan alussa pohjoisen muukalaiset ovat se mielenkiintoisin ja jännin asia, niin sarjassa niistä kuitenkin tehdään tietyllä tavalla geneerisiä cgi-mörköjä, jotka eivät kauheasti jaksa pidemmän päälle kiinnostaa. Enkä muutenkaan ole pitkien taistelujen ystävä, joten taistelut pohjoisen cgi-mörköjä vastaan valitettavasti ovat sarjan huonointa antia. Olen ilmeisesti vähemmistössä ajatukseni kanssa, koska netin mukaan nuo taistelujaksot ovat keränneet parhaimmat arvostelut. Minua ei niinkään häiritse noissa taistelujen epärealistisuus, vaan niiden turha pituus. Mitään isoa ne eivät juonellisesti tuo, mutta 30 minuutin taisteluja ja veren vuodattamista on vain väsyttävää katsoa.

    Eli vaikka sarjan - ja kirjojen - pääsota on lopulta sota pohjoisessa muukalaisia vastaan (johon asti en vielä ole siis sarjassa päässyt), niin mitä enemmän pohjoisen mörköjä näytetään, niin sitä vähemmän ne kiinnostavat. Kyllä yksittäisten henkilöiden tarinat ja tragediat vain ovat kiinnostavampia kuin joku pohjoisen mörköarmeija.

    Isoja armeijoiden välisiä taisteluja sarjassa on lopulta aika vähän. Tähän asti paras on ehdottomasti Stannisin hyökkäys Kuninkaansatamaan. Vaikka sekin oli avopallohärdellitaistelua, niin juonellisesti se oli kuitenkin tärkeä ja yksittäisillä hahmoilla oli kovia kohtaloita.

    Kuutoskauden ysijakson Talvivaaran taistelu eli Jon vs. Ramsay (Battle of the bastards) taas on sellainen taistelu, että myötähäpeä on vain päällä, kun sitä katsoo. En tiedä onko tuossa pitkässä taistelussa yhtään asiaa, jotka ovat realistisia. Jopa meikäläinen, joka on vain jonkin verran lukenut keskiajan historiaa ja taisteluita, voi luetella pitkät listat siitä, mikä taistelussa mättää. Jakso on omassa arvostelussani yhden tähden arvoinen ja sekin vain siksi, että kaksi tärkeää henkilöä kuolee. Joista ensimmäinen on ihan turha hollywood-kuolema. Itse taistelu on ihan järkyttävää roskaa. Jaksoa, kun googlettaa, niin kaikki hehkuttavat sitä yhdeksi GoTin parhaimmista jaksoista. Mielestäni tähän asti selkeästi huonoin jakso.

    Ja tässä vaiheessa sarjassa alkaa olemaan myös sellaisia kohtauksia, kuten että yksi ritari taistelee kahdella miekalla neljää vastustajaa vastaan yhtä aikaa ja voittaa ne. Ei meikäläistä kiinnosta tuollainen epärealistinen hölmöily.

    Mutta tähän kuudenteen kauteen asti sarja on kyllä kokonaisuutena ollut viiden tähden menoa. Kuutoskausi on huonoin ja valitettavasti tason lasku aiempiin kausiin verrattuna on selkeä. Vähän jopa pelottaa aloittaa seiskakausi.

    Sarjassa on todella paljon hyvää. Joitakin ei niin hyviä jaksoja on toki myös matkalla, mutta niinhän se on joka sarjassa. Melkein pitäisi tehdä sarjasta Tyrion Edition, jossa olisi vain ja ainoastaan kohtaukset, joissa Tyrion on. Vaikka Sean Beanin nostankin ykköseksi kaikista näyttelijöistä, niin hän ei tunnetusti kauaa sarjassa ole. Kyllä Tyrion on se hahmo, jonka tarinaa sarja kertoo. Vaikka hänen ympärillään isoja asioita ja kohtaloita tapahtuukin, niin ei sarja olisi mitään ilman häntä. Hieno hahmo Martinilta ja sarjassa myös melkeinpä vielä paremmin toteutettu Dinklagen toimesta.

    En nyt niin ala käymään kaikkia hahmoja ja juonikuvioita sen enempää läpi. Kunhan vain totea, että hyvää fantasiaa ja draamaa ja sarjasta (ainakin ennen kahta viimeistä kautta) kyllä löytyy kaikille hyvää. Niille, jotka haluavat sotaa ja väkivaltaa ja niille, jotka haluavat hyvää draamaa.
     
    Joe, srout, Snafu68 and 1 other person like this.