Vähän OT:na tuli viime viikolla häämatkalla käytyä Slovenian kalleimmassa ravintolassa, entisessä michelin paikassa jolta oli kyllä michelin tähti viety mielestäni ihan aiheesta. Ei "tavallisesta" fine diningistä loppujen lopuksi kannata maksaa edes sitä 140 euroa jonka tuo kahden hengen ateria maksoi, ainakaan jos osaa itse kokata eikä ole erityisen varakas (kotiteateriharrastukseen varaa pistää alle kymppitonni). Dominique on asia erikseen, sinne menen kun lompakko sallii ja pitää jostain syystä hemmotella vaimoa. Toisaalta Slovenian rannikolla saimme syödäksemme kokonaisen syvän meren isopäisen petokalan, joka julman ja kunnioitettavan ulkonäön lisäksi maistui loistavalta. Ja sen aterian hinta oli 40 euroa viinipullon kanssa, sama olisi Suomessa kruunannut neljä kertaa kalliimman aterian helposti. Noista top 50 paikoista on köyhänä opiskelijana tullut käytyä aika harvassa, mutta pitää turkulaisena olla tyytyväinen kotikaupungin menestykseen. Parempaa ruoka täälä on kuin Tampereella, nyssen tietää kaikki.
Demosta olen kuullut pelkkää hyvää, ja jos +20e:n pääruoka-annokset ansaitsevat Suomen 2. parhaan ravintolan tittelin, ihmettelenkin mitä vaaditaan 1. makkaramies-tähteen? Ehkä kuudessa ravintolassa olen noista syönyt, joista Farouge, Lyon ja Näsinneula tulee ensimmäisenä mieleen positiivisena kokemuksena. Isäukon duuni vei taas joskus meikäläistä ympäri maailmaa, ja jo ennen 20v. täyttöä olin käynyt isäni mukaan yli 25:ssä Michelin-tähden omaavassa ravintolassa, puhumattakaan monessa hän kävi(eräänlainen harrastus sekin). Nyt kun olen jäänyt Suomeen nysväämään tulee ehkä kerran vuodessa poikettua jossain oikeasti hienossa ravintolassa, ja nämähän eivät ole Suomessa.
Tuo top50-lista on kohtalaisen yllätyksetön ja konservatiivinen, mutta pari asiaa pistää silmään: Missä ovat esim. Torni, NJK ja Safka? Ilmeisesti Viisi Tähteä -lehdellä on ollut jokin kiintiöjärjestelmä rankingissä ja mukaan on pitänyt mahduttaa myös tietty määrä maakuntien ravintoloita. Jos sellaista ei olisi, niin maakuntapaikkojen määrä tuolla listalla olisi melko vähäinen. Samaten ihmettelen esim. Nokan heikkoa sijoitusta, sen olisi pitänyt ehdottomasti olla korkeammalla ja toisaalta Sea Horsen korkeaa sijoitusta - tässäkin lienee enemmän painanut se, että mukaan on pitänyt saada jokin legendaarinen kortteliravintola. Ei muuten ollut noista Helsinkiläisistä ravintoloista montaakaan sellaista jossa en olisi käynyt Ravintoloista puheenollen, uusi Ravintola Olo kannattaa käydä kokeilemassa jos ette ole sitä jo tehneet!
Viisi Tähteä on valinnut jälleen Suomen 50 parasta ravintolaa. http://www.viisitahtea.fi/content/view/1809/83/ Nyt muutama etninenkin ravintola on päässyt mukaan. Jaksaako herättää keskustelua?
Aika Helsinki painotteinen lista. Osittain tai kertoa ravintoloistakin jotain, mutta varmasti vielä enemmän arvioijista. Tampereelta ainakin edelleen Hella ja Huone puuttuu listalta, varmasti kuuluisi sinne. Täytyy myöntää, että noissa hesalaisisas pianoissa en ole tainnut käydä yhdessäkään, mutta Tiiliholvinkin kyllä voisi kuvitella olevan korkeammalla. Ainakin niillä muutamilla kerroilla joita olen siellä syönytm, ruoka on ollut käytännössä täydellistä, parhaita joita olen syönyt, ja oma vaatimustaso on suhteellisen korkealla.
Mielenkiintoista mielenkiintoista.. Postres, Olo, YuMe, Soppakeittiö.. en ole kuullutkaan aikaisemmin, kun ei viimeisen vuoden aikana ole hirveästi kotimaassa oltu.
Soppakeittiö pitäisi testata. Sijaitsee siis Hakaniemen Hallissa. Pieni paikka. City lehden arvostelu
Demo sai maaliskuun uudessa Michelin-oppaassa tähden. Tuttu kävi Demossa jo aikoja ennen M. tähteä ja kehui ruokaa. Jostain luin että Demon omistajat eivät halua ravintolastaan valkokaulustyöläisten mestaa vaan että paikassa on rennompi meininki. Tämä koskee myös pukukoodia. Listan ruoat näyttävät vielä sen hintaisilta että paikkaan voisi eksyä jopa omalla rahalla.
Sanoivat haastattelussa, että alkoivat jokin aikaa pyrkiä tietoisesti tähteen ja näyttävät siinä onnistuneen Pyrkiminen taisi näkyä tasaisempana laatuna ja hieman uudistuneena listana. Paineita hinnannostoon taitaa tällä hetkellä olla kovasti ja itse uskon, että nousu on tulossa. Lyhyesti sanottuna tuolla hintatasolla on aika vaikea pitää sitä tähteä ja saada itselle edes jollakin tasolla kohtuukorvaus hommasta. IMO kaikki paikat ovat oman rahan paikkoja, kyse on vaan siitä kuinka usein niissä syö. Mielummin kerran chezzissä kuin keskinkertaisessa paikassa neljästi
Helsingin Havis-kalaravintolaa on kehuttu ja pääsin eilen kokeilemaan sitä seitsemän ruokalajin työillallisen merkeissä (menu noin 100 euroa). Ruoka oli todella makoisaa ja rahalle sai mukavasti vastinetta. Palvelu oli välitöntä, mutta jälkiruoka-annoksia sai odotella hieman liian pitkään. Suosittelen kalaruoan ystäville.
Viikko siti tuli käytyä Coloradossa (Helsinki) ja pihvi oli... jos ei parasta mitä olen syönyt, niin ainakin lähellä... :thumbsup: Tutustumisen arvoinen hyvinkin.
Kröhm, Colorado voidaan varmaankin pitää poissa top 50 ravintoloiden seasta, aika perus grilli sapuskaa tuokin paikka tarjoaa, ei siis mitään erikoista.
Olen muuten syönyt toisen kokin "kokkauksia" jo yli ~20v sitten Tuolla ei ole vielä tullut käytyä, eiköhän sekin tässä joskus vielä muutu. Ko. Haastattelu oli muuten City-lehdessä 7/2007 Nettiversiosta en sitä äkkiseltään löytänyt. http://www.city.fi/lehti/index.php?issue=7/2007
Auts, no joo okei. Mutta pihvi oli kumminkin erikoisen maukas ja murea. En taida osata arvostaa oikein noita "hienoja" ravintoloita...
Chez Dominique paransi sijalle 35 maailman parhaiden ravintoloiden listalla, pitäisi käydä katsomassa miltä uusi menu maistuu
Kokemuksesta voin sanoa, että kyllä se ruoka esim. Coloradossa tai Santa Fe:ssä maistuu useimmiten paremmalta kuin noissa "trendiravintoloissa". Toki jonkun superkalliin Chez D:n ruokalajien esillepano on tyylikästä, mutta siitä huolimatta palaan mieluummin sinne pihvipaikkaan. Sorry offtopic, mutta aiheesta saisi mojovan väittelyn "onko 100 euron menu" hintansa väärti jne.
No itsellä ainakin pätee se, että odottaa tarpeeksi, jotta on kunnon nälkä, niin 10-20 euron ruokasetti tuntuu erittäin hyvältä ja kalliilta. Oon mä sen verran köyhä ja nuuka, etten yli 30-40 euroa maksa ruoasta ja siihen pitää kuulua jälkiruoat ja juomat. Paras syömäni pizza oli Tampereen Piazza Foodfactoryssa Parma-pizza eli pelkästään juustoa ja ilmakuivattua kinkkua.
Aika vähän on noita tullut kierrettyä tässä omat arviot niistä: George - Kävin tuolla edellisen keittiömestarin aikaan ja silloin ruoka oli taivaallisen hyvää, palvelu mainiota ja tunnelma mukava. Annokset olivat kokoa "nälkä lähtee kunhan annoksia on tarpeeksi monta." Valmiiksi koottu menu tuli tuolloin syötyä ja siinä oli onneksi riittävän monta ruokalajia, jotta nälkä lähti. Yksi parhaita ravintolakokemuksiani. Sea Horse - Perusmättöä tosin maukasta sellaista, mutta suomen 22. paras ravintola... No onhan täällä toki sellaista aitoa kapakka tunnelmaa ja kaipa tämä omassa sarjassaan edustaa parhaimmistoa, joten hyväksytään nyt tämänkin valinta. (olisin kyllä sijoittanut listan häntäpäähän) Kosmos - Kohtuullisen hyvät ruuat. Niissä ei valittamista. Palvelu sen sijaan on molemmilla kerroilla ollut todella hidasta ja tympeää. Se tosin kuulema kuuluu asiaan. No jos moisesta pitää ihan suositeltava paikka. Ja onhan se pala historiaa. Suunta listalla on oikea. Eli listan häntäpäähän tämäkin mielestäni nykyään kuuluisi. Rivoletto Täältä saa todella hyviä pitsoja kohtuullisella hinnalla. Tullut käytyä useampaan kertaan. Tunnelmaltaan melko rento, mutta kuitenkin kaukana peruspitserian tunnelmasta. Omassa sarjassaan taas parhaimmistoa, joten paikallaan olla listalla. Karljohan Erittäin hyvät ruuat ja kohtuullisen kokoiset annokset. Ei siis mitään piperrystä. Tunnelma ja palvelu myöskin huippuluokkaa. Kuuluu myös noihin parhaimpiin ravintolakokemuksiini. Saisi olla mielestäni listalla selvästi ylempänä. Kaikki kokemukset on illallisia, eli ravintoloiden lounaista en osaa sanoa mitään.
Ottaisit siis mielummin 20e coloradopihvin kuin vaikkapa kuuden menuun kokonaisuuden kuurnasta 20e:lla? Mä en ole koskaan digannut santa fee, grande grill, colorado tms alle 20e paikasta, koska saman ruoan vääntää kotona alle puolella hinnasta ja lähes aina alle 30 minuutissa. Usein ruoka on itse tehtynä myös parempaa ja tuoreempaa. 100e ruokamenu tarjoaa lähes aina jotain mitä ei välttämättä osaa itse tehdä. Aterioilla on usein uusia makuyhdistelmiä ja parhaimmillaan jopa uusia ruoka-aineita. Monet ruoka-aineet ja viinit ovat sellaisia, joita saattaa olla vaikeaa/mahdotonta saada suomesta.. Nää on tietysti makukysymyksiä ja paljon riippuu siitä, miten tykkää itse tehdä safkaa ja mikä on oma tietotaito gastronomiassa. Itse kuulun siihen typpiin joka syö mielummin kerran vuodessa chezzissä kuin 10 kertaa coloradossa.
Viikonloppuna oli mahdollisuus testata helsingistä löytyvä Olo. Odotukset oli aika korkealla. Paikkaa on kehuttu oikestaan jokaisessa arvostelussa, pohjoismaalaiseen suuntautuva keittiö piristävä asia ja michelinin erikoimainintaa ei ihan tyhjästä saa. Urakoitiin varsin kohtuuhintainen seitsemän ruokalajin ateria viinipaketin kanssa. Kokonaisuutena täytyy sanoa, että ravintolasta tuli poistuttua suuri hymy naamalla. Kaikki perusasiat olivat lähes täydellisesti tasapainossa: ruoka-aineiden laadukkuus & tuoreus, palvelu, kypsyysasteet, asettelu ja yleistunnelma. Oikestastaan yhdestäkään asiasta ei ollut mitään valitettavaa, joka sinänsä on äärimmäisen harvinaista. Kokonaisuutena oloa voi mielestäni suositella tyypille, joka haluaa upean gourmetelämyksen, mutta ei oikein diggaa liiaallisesta kikkailusta eikä myöskään viitsi maksaa ihan älyttömiä summia ruoastaan. Olossa löytyi kaikki "perinteisemmät jutut" kuten vaahdot, mousset ja pyreet, mutta monesti michelintähdille ominaiset molekyylikikkailut ja todella erikoiset kokoonpanot puuttuivat kokonaan.