Grillikausi käyntiin!!!

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana makeH, 02.03.2003.

  1. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 365
    Saadut tykkäykset:
    1 401
    Hehe. Ruokaa olisin grillaillut. Racletesta en tiedä mitään.
     
  2. Bagheera

    Bagheera Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jaa, lienee melko tehoton grilliksi, mutta eihän sitä ruokaa nyt kovin voimakkasti kannata ruokapöydässä kärvistelläkään. Jos keittiöön meinaat grillin hankkia, niin löytyy varmaan joku sopivampikin.
     
    Viimeksi muokattu: 18.12.2012
  3. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 365
    Saadut tykkäykset:
    1 401
    Ehkäpä noin. Sitä mietin itsekin. Vaan tuossa hienossa mainosvideossa kehuvat, että tuon saa todella kuumaksi. :) Mietin vain sitä, että kun näyttää marketeissa vastaavat laitteet olevat sen 60-80 euroa ja jos tuota kerran pari vuodessa käyttää, niin ajaisikon 30 euron laite saman asian...
     
  4. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 202
    Saadut tykkäykset:
    46
    Tänään ei tuota grilliä näkynyt ainakaan Ylivieskan Lidlissä. Muutenkin oli aika tyhjänä tuo tavaraosasto.
     
  5. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 365
    Saadut tykkäykset:
    1 401
    Taitaa tulla vasta lauantaina myyntiin. :)
     
  6. Maky

    Maky Vakiokasvo

    Liittynyt:
    24.04.2000
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    14
    Grillien erot on puhdistettavuudessa ja tehossa. Teho on kaksipiippuinen juttu. Kaverini myi minulle oman uuden, koska oli liian nopea, oli tottunut odotteluun ja nautiskeluun. Lidl versiossa näyttäisi olevan kaikki kohdallaan: Pinnoitetut pannut = helpompi puhdistaa, säädettävä teho ja puulastat. En näe yhtään syytä ostaa kalliinpaa. Pannut kuitenkin kuluu, kun ei jaksa varovasti pestä, joten jos oikeen innostuu, niin kolmen vuoden päästä voi ostaa jo uuden.
     
  7. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 365
    Saadut tykkäykset:
    1 401
    Kiitoksia hyvästä vastauksesta. Useastihan Lidlin halpa ei tarkoita hyvää laatua ja täytyy todeta nytkin, että kauheat odotukset hyvästä laadusta ei ole. Mutta sinänsä tuolla laadulla ei niin kauheaa väliä ole, vaan lähinnä kiinnostaa tuo konsepti. Jos tuollainen grillaaminen tuntuu mukavalta, niin sitten voi investoida parempaan ja kalliimpaan laitteeseen. Ja mikä ettei tuokin jo tarpeeksi hyvä olisi.
     
  8. savoc

    savoc The Alien Mindbender Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.02.2003
    Viestejä:
    962
    Saadut tykkäykset:
    9
  9. Bagheera

    Bagheera Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jeps, en ole koskaan ymmärtänyt miksi puhutaan "grillauskaudesta". Grillauskausi on vuoden ympäri. :thumbsup:
     
  10. savoc

    savoc The Alien Mindbender Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.02.2003
    Viestejä:
    962
    Saadut tykkäykset:
    9
    Totta! Maistui lohi ja kyytipojat sairaan hyviltä tossa ulkona. Rillataan läpivuoden tuolla. Kaasugrilliä en osta aromisyistä. Savu on paras maustehista.
     
  11. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Grillikausi on jatkunut keväästä 2009 vailla yli 4vko taukoa, kertaakaan.

    Ja kaasugrilliin saa savua lisäämällä sinne savustusrasian täynnä lastuja.
    :thumbsup:

    Kaikilla muilla tavoilla kaasu on kätevämpi ja hallittavampi, esimerkiksi kokonaisia lihoja paistaessa olisi toki mahdollista, mutta haastavaa vetää "pinnat 200+ a 5min ja sitten 175 epäsuoralla medium miinus asti".
     
  12. tootsi

    tootsi Runkku Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.11.2005
    Viestejä:
    3 202
    Saadut tykkäykset:
    46
    Homojen hommaa. Tosimiehet syö makkaran mustaksi käristettynä!!!1
     
  13. Bagheera

    Bagheera Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itse asiassa, tuontapainen, eli hyvän grillituloksen saaminen kokolihalle on hiilipallogrillillä yllättävän helppoa. Säätää vain alkukärventämisen jälkeen vedon sopivasti pienemmälle, niin viilenee hetkessä. Toiseen suuntaan on sitten haastavampaa, eli lämmön nopea nostaminen ei oikein onnistu.
     
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Makkaran toki paistaa yhtä kätevästi millä tahansa grillillä, missä lämpö riittää (kerran tuttu duunasi makkarat jollain halvatun sähkövempeleellä parvekkeella, paistoaika 30 min).

    Prismoista on saanut jo yli vuoden käytännössä koska tahansa kelvollista naudan sisäfilettä 22-27e/kilo. 1,5kg filettä kalvojen poistamisen jälkeen on jotain, minkä kypsennystä kokonaisena - koska pihvit on oikeasati huonompi vaihtoehto - pallogrillillä en ole valmis yrittämään.
     
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    En väittänytkään, että mahdotonta tai edes vaikeaa. Kaasu on kuitenkin iisimpi ja hallittavissa ainakin, jos grillin lämpömittari antaa saman tuloksen aina ie siihen voi luottaa. Helpompi sitä on hallita: kahden polttimon Weber täysille 10-15 min, että se on kunnolla kuuma. Lämpö nousee 230' tienoille. Hanat edelleen täysillä ja file suoraan liekille 4min/sivu, yhteensä 4 käännöstä. Luukku auki minuutiksi ja file keskelle pois liekin yläpuolelta ja hanat puoleen väliin. Lämpötila pysyy parin asteen tarkkuudella 175' loppukypsennyksen ajan, jolloin minä istun sisällä ja odottelen, että mittari piippaa lihan olevan "rare".

    Varmasti tuon jäähdytyksen saa tehtyä hiilelläkin, mutta olettaisin olevan jonkinverran arpomista, että millä hiilimäärällä ja tuulettimen asennolla se lämpö putoaa ja pysyy 175'. Kaasussa se hanojen asento on kokemuksen mukaan ulkolämpötilan +28 ja -15 välillä aina sama, eli sitä ei ole tarpeen arpoa. Helmikuussa kun ei ihan huvita päivystää ulkona grillin lämpötilaa. Ja sen savuaromin tosiaan saa lastuilla.

    Toki kunnioitan asiansa osaavia hiilellä tekeviä, mutta itse näen sen turhan vaivalloisena ympärivuotiseen grillaamiseen.
     
  16. Bagheera

    Bagheera Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jokainen tietenkin omalla tyylillään :naminami:, itse tykkään lotrata hiilien kanssa. Ei siinä tietenkään saa säädettyä mihinkään 175+-2 asteeseen, mutta se ei kuitenkaan ole lopputuloksen kannalta oleellista. Viestini oli ainoastaan että hiiligrillillä on helppo grillata kokolihaa hyvin (tätä kun moni ei usko/tiedä). Lämpötilan oppii kokeilemalla säätämään riittävän tarkasti ja kokenut grillaaja tietää tunnustelemalla milloin liha on sopivan kypsä. Kokenemattomampi voi käyttää lihaan työnnettävää paistomittaria, jos haluaa.
     
  17. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Juuri näin. Tuo +-2 astetta tuskin on millään lailla relevantti sinänsä, päinvastoin, mutta se on yksi muuttuja vähemmän ja tekee tuosta operoinnista yhden pykälän helpompaa. Sen myönnän saman tien, että minulla ei vielä vuosienkaan jälkeen ole riittävää osaamista kypsyyden arvioimiseen tunnustelemalla, kun en ole koskaan yrittänyt. Eikä talvella huvita kökkiä arpomassa että nyt vai kymmenen minuutin päästä. Ja nimenomaan käytän paistomittaria.

    Pinnat liekillä, hanat puolille, jolloin tiedän, että lämpötila ei voi olla ratkaisevan paljon väärä mitenkään, neula kiinni ja mittarin vastaanottimen kanssa sisälle odottelemaan äänimerkkiä. Aika kaukana "oikeasta" laittamisesta, mutta helppoa ja 'varmaa'.
     
  18. savoc

    savoc The Alien Mindbender Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.02.2003
    Viestejä:
    962
    Saadut tykkäykset:
    9
    Kaasurillin sijasta voisi yhtähyvin tehdä tätä kaikkea sisällä; keittolevyllä kärisee biffit ja kala savustuu uunissa siinä ohessa minkä kerkiää. Kyllä se hillos, savu ja bensiinillä läträäminen on vaan se juttu1
     
  19. x_jmt_x

    x_jmt_x Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 596
    Saadut tykkäykset:
    524
    Testattu, ei toimi. Liekki ja epäsuora tuli ei ole sama asia, kuin sähkövastus ja kuuma ilma.
     
  20. savoc

    savoc The Alien Mindbender Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.02.2003
    Viestejä:
    962
    Saadut tykkäykset:
    9
    Mut, mut mutta missä se aromi on? Kaasulla sitä ei voi jäljitellä. Tosimies rillaa tulella. Onko kukaan muka nähnyt yhtään länkkäriä jossa ne 3 cowboytä muka paistais t-luuta kaasugrillillä keskellä preeriaa, häh (paitti ehkä brokeback mountainissa) nimekkääpä yks. Ne miehet syö lihaa, oikeaa aromikasta lihaa!