Hyvä cappucino/espresso-keitin?

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana Mika, 06.03.2003.

  1. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 293
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kertokaapa oi te muut jalojuoman ystävät hyvää yhdistelmäkeitintä josta löytyy tavallinen kahvi + sitten cappucino/espresso-keitin. Tai vaihtoehtoisesti pelkkää cappu/espresso-keitintä.
     
  2. Maky

    Maky Vakiokasvo

    Liittynyt:
    24.04.2000
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    14
    [mielipide]Kaikki yhdistelmäkeittimet on rimpuloita[/mielipide]

    Saeco Vienna täysautomaatti on meikäläisellä ollut pari vuotta käytössä. Omaan käyttööni, joka on lähinnä cappucinoja, on ko laite osoittautunut oikein hyväksi.
    http://www.espressofactory.de/start.html
    machinen ja vollautomaten, niin crema näytäisi olevan aika sama malli.
    + Täysautomaatti = jauhaa pavut ja tekee espresson
    + suhteellisen nopeasti lämpiää höyrytysmodeen
    + Papujen jauhava mekanismi on kunnollinen ei leikkuriterä
    - Hinta, verrattuna rimpulakeittimiin
    + Hinta verrattuna kunnon keitimiin ilman papujen jauhantaa.

    Jos et halua jauhaa papuja itse ja käytät valmiita niin samalla sitellä on esim saeco magic, joka on myös ok hinta/laatu ja tätä olin näkeväni mustassa pörssissä?
    Muita mitä harkitsin aikanaan oli Gaggiat erityisesti paros yhdistelmämalli. Cool look :) ja Rancilio silvia + mylly.

    http://www.coffeegeek.com/ -arvosteluja laitteista
    http://www.gaggia.it/
    http://www.best-of-italy.com/ -näytti olevan rempassa

    t. On toi silti aika kallista kahvia tuo espresso Maky

    ps. Oletteko maistaneen lild:n kullanvärisessä paketissa olevaa arabica suodatinkahvia. Namia!
     
  3. komedian

    komedian Guest Guest

    Liittynyt:
    25.08.2002
    Viestejä:
    657
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olen itsekin miettinyt tavallisen kahvinkeittimeni päivittämistä, mutta budjetti pistää vastaan.

    Ei oikein innostaisi ostaa sitä 30 euron "espresso"-keitintä, mitä kaikki tavaratalot myyvät, mutta ne kunnolliset sitten maksaisivatkin jo satoja euroja. Ja hyvät sitäkin enemmän.

    Joskus törmäsin tälläiseen mielenkiintoiseen sivustoon; Espressokeittimen osto-opas.
     
  4. Fred Madison

    Fred Madison Guest Guest

    Liittynyt:
    28.04.2002
    Viestejä:
    85
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yhdistelmäkeittimet ovat tosiaan enemmän tai vähemmän rimpuloita, ja niin ovat myös suurin osa tavarataloissa myytävistä espressokeittimistä. Espresson tekemisessä koneen osalta vaaditaan riittävä paine ja veden lämpötila. Mielestäni ei kannata ajatella hankkivansa keitintä, missä ei ole joko mekaanista mäntää tai pumppusysteemiä. Siis kannattaa välttää sellaista, missä vesi tulee kahvin läpi vain omalla höyrypaineella. Nämä ovat niitä halvimpia (yleensä <80 euron) koneita.
    Hinta tuntuu korreloivan aika hyvin laadun kanssa, lukuunottamatta muka-hienoja (ranskalaisia) desingkeittimiä. Jäljelle jäävistä omia kokemuksia on Krupsin keittimestä, (Novo plus muistaakseni) jota on ollut saatavissa ainakin Stockmannilta, usein kanta-asiakastarjouksena, n. 120 euroa. Nykyisin kaffit keitän Pavonin europiccolalla, joka on niin hyvä kone, että parempaa espressoa ei kyllä hevillä saa ainakaan Suomesta, väittäisin. Masiina on simppeli kuin mikä, konstruktiokin on pysynyt lähes samana yli 80 vuotta. Menee kyllä aikansa oppia tekemään kunnon espressot ko. koneella, mutta on sen väärti. Tekniikan maailma (!) testasi espressokeittimiä n. 1-1½ vuotta takaperin, Krups sai hyvät arviot, Pavoni parhaat. Pavonia saa nykyisin myös Suomesta, hinta n. 500-600 euroa. Jos käy Italiassa, kannattaa ostaa sieltä, paljon halvempi (ja paketti mahtuu muuten DC-10:n hattuhyllylle). www.lapavoni.com/Shopping/Shopping.asp?stato=2&cat=4&id_item=1&lang=2

    Jokainen voi sitten itse miettiä, onko järjetöntä maksaa kahvinkeittimestä 100-600 euroa, mutta tällä palstalla porukka ehkä ymmärtää, maksavathan _täysin_ tarpeettomat KT-kamatkin useita tuhansia euroja. :)

    Sitäpaitsi, kunnon espresso/cappucino verrattuna huonoon on kuin... no, vaikka CRT-proju verrattuna 28" töllöön.
     
  5. Maky

    Maky Vakiokasvo

    Liittynyt:
    24.04.2000
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    14
    Hulluilla päivillä näytti olevan kohtuuhintainen automaatti-gaggia. Kannattaa tutustua. Taitaa vaan olla Mikalla valitettavasti ylimääräinen rahanmeno pannassa :(
     
  6. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 293
    Saadut tykkäykset:
    30
    Millainen tuo hullujen päivien keitin oli. Itgse bongasin olikos se kuukausi-liitteestä Krupsin automaagin, mutta hinta oli hieman liikaa... n. 750e
     
  7. Maky

    Maky Vakiokasvo

    Liittynyt:
    24.04.2000
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    14
  8. Zardoz

    Zardoz Guest Guest

    Liittynyt:
    26.03.2004
    Viestejä:
    827
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nostetaanpa tämä kahviaiheinen ketju suosta.

    Jonkinlaista kahviaparaattia tekee mieleni. Onko palstalaisilla kokemusta OBH Nordican Chillisarjan espresso- / capuccinokeittimestä? Suositushinta tuolla on 150 euron pintaan eli aika sopuisa, mutta onko tuosta keittimestä mihinkään? Erityisiä kriteerejä koneelle en osaa luetella, pääasia että tekee hyvää kahvia..

    [​IMG]

    Stockmannilla oli useammanlaisiakin kahvikoneita mutta ei juuri tätä mallia. Näyttäviä LeLonghin malleja oli hintaluokassa 1300-1500 euroa mutta nämä menevät selkeästi yli budjetin mikä on max 300 euroa. Technikdirectin sivuilla on myös laaja valikoima koneita.

    Mitä kahvikonettä olette käyttäneet ja voitte suositella?
     
  9. johannesk

    johannesk Ignorance is bliss. Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.09.2005
    Viestejä:
    1 434
    Saadut tykkäykset:
    1
    Meillä on tollanen keitin ja en tiedä onko taidoista kyse mutta tuntuu helposti tekevän melko kitkerää sumppia (tuoreista vastajauhetuista pavuistakin).

    Veikkaisin että Kaffecentralin tyypit ei ainakaan myy ihan susia, tässä listaa. Gaggia Evolution (ovh.310€) tai Isomac Giada (ovh.430€)?
     
  10. myllis

    myllis Guest Guest

    Liittynyt:
    27.09.2007
    Viestejä:
    2
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nuo kotikäyttöön tarkoitetut automaatit on yleensä mitä on. Enkä ymmärrä miksi niitä hankitaan. Itselläni on noin vuoden ollut jatkuvassa käytössä Isomacin Giada ja minimoka. Giada on aina päällä (vain pitemmiksi reissuiksi otan sen pois), joten se on aina heti valmis.

    Enemmänkin laatuun vaikuttaa pavut ja niiden tuoreus, joka taas vaikuttaa jauhatukseen. Itse olen pitänyt nyrkkisääntönä, että minimokan säiliössä on se papumäärä mikä viikossa tulee käytettyä.
     
  11. Maky

    Maky Vakiokasvo

    Liittynyt:
    24.04.2000
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    14
    Olin käymässä ruotsissa, ja siellä on kaupan nespresso "keitin" johon laitetaan sellainen "patruuna", vähän kuin sellainen kahvikermapurkki, joita jossain näkee. No anyway vaikutti pätevältä kompromissilta maun/tuoreuden/helppouden sieltä helpoimmasta päästä. Vesi koneeseen, mieleinen maku ja hups valmista. http://www.nespresso.com/precom/n_espresso_se_en.html

    Edit Niin ja kupillisen join ja ihan OK. Pärjäsi hyvin omalle Saeco Viennan tuotokselle.
     
  12. Zardoz

    Zardoz Guest Guest

    Liittynyt:
    26.03.2004
    Viestejä:
    827
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuo Nespresso mainittiin toisessa ketjussa muinoin kun Taloussanomat uutisoi että tämä tulisi myös Suomen markkinoille. Juttu on päivätty helmikuulle eli saas nähdä onko loppuvuonna nespressoa tarjolla myös härmässä kuten juttu kertoo...
     
  13. McIce

    McIce Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2007
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    0
    [​IMG]
    Tuollainen tuli hankittua. Ihan pätevä peli vaikuttaisi olevan, (joskin ehkä hieman turhan muovinen olemus hintaisekseen värkiksi).
    Osaisiko joku suositella hyviä kahvipapulaatuja?

    (Virtuaalitesteri)
     
    Viimeksi muokattu: 21.07.2011
  14. Iso-Mies

    Iso-Mies Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2006
    Viestejä:
    693
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse suosin manuaalikoneita eli niitä kahvallisia espressomasiinoita.

    Hyvän espresson tae on mahdollisimman hienoksi jauhettu tuore papu ja mahdollisimman tiiviiksi "tampatut" jauheet siihen mittaan. Silloin tulee maukasta, sen tietää jo siitä ettei valu ihan vetenä läpi kun laittaa masiinan käyntiin.

    Esimerkiksi kaupan Segafredo valmisjauhatus on aivan liian karkeaa jolloin sitä ei saa riittävän tiiviksi "tampattua" mittaan. Täten vesi juoksee siitä läpi ja maku on mitäänsanomaton.

    Valmiiksi jauhettu kahvi tulisi säilyttää jääkaapissa hyvin suljetussa pussissa, jos paperipussi niin vaikka vielä pakasterasia siihen päälle. Säilyy hyvänä noin 1-2kk.

    Jura-masiinoista en sen tarkemmin tiedä mutta yksi duunikaveri oli ostanut jonkun 2000€ masiinan ja valitteli juuri tätä että kone ei jauha tarpeeksi hienoksi papua millään säädöillä. Toivottavasti tälläisissä koneissa on edes mahdollisuus itse ladata, itse jauhettu jauhe sisään, ja täten vaikuttaa asiaan.



    Iso
     
  15. McIce

    McIce Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2007
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuossa on jauhatussäätö nyt puolivälissä eli pitänee testata ruuvata täbölle. Ohisyöttö löytyy valmiiksi jauhetulle tavaralle myös. Lisäksi voi säätää nesteiden määrät, lämpötilat yms mutta olen täysin amatööri noissa kahvihommissa - perus presidenttiä mennyt tähän asti mutta lomareissulla iski cappucinoriippuvuus ja oli hommattava moinen laite.
    Taidanpa kokeilla tuota laatua seuraavaksi:
    http://www.crema.fi/fi/products/arcaffe/rotonda.html

    Tai sitten tuota:
    http://www.crema.fi/fi/products/passalacqua/mekico.html

    Onkohan tämä sen paskempaa kuitenkaan? Itse en ainakaan Gaggialla tuota valmistaisi http://www.crema.fi/fi/products/intenso/caffe-paska.html
     
    Viimeksi muokattu: 21.07.2011
  16. tpi

    tpi Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.06.2001
    Viestejä:
    4 399
    Saadut tykkäykset:
    34

    Ei säily.
    Riittää maksimissaan pari tuntia jauhettuna, ja kunnon cremaa ei enää tule. Hiilidioksidi haihtuu todella nopeasti jauhetuista pavuista.
    Ja niistä valmiiksi jauhetuista ei todellakaan saa hyvää kahvia jos on kunnon "puoliautomaatti" kone. Jauhatuskarkeus on tehty huonojen koneiden mittapuulla, jos karkeus olisi sellainen jota kunnon pumpulla oleva kone vaatii, niin huono pumppuinen kone ei saa edes vettä läpi niistä puruista alkuunkaan.
    Onkos tietoa onko missään Rancilo Silviasta hyvää tarjousta? Itse en ole löytänyt mistään kovin halvalla, Saksassakin on samoissa hinnoissa kuin Suomessa. Oma Rancilo Audrey alkaa 10 vuoden lähes päivittäisen käytön jälkeen kuoreltaan hajota pahasti, kahvi sinällään onnistuu hyvin.
    Automaattikoneisiin itselläni on ennakkoluuloja, en jaksa mitenkään uskoa, että niillä tulee yhtähyvää kahvia kuin hyvällä puoliautomaatilla, käsikoneista puhumattakaan. Tietenkin, jos juo jotain cappuccinoja ja muita maitokahveja, niin suodoksen laadulla ei ole niin paljoa merkitystä, ei sitä kahvin maun nyansseja sieltä maidon ja sokerin/maustesiirapin joukosta tietysti enää erota.
    Itsellä koneen käyttö on 99% essoa.
     
    Viimeksi muokattu: 21.07.2011
  17. Iso-Mies

    Iso-Mies Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2006
    Viestejä:
    693
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tämä on makuasia. Sun mielestä pienet vivahteet maussa on jo pahasta ehkä muiden mielestä ei.

    Tuon noin 1kk jääkaapissa ohjeen kertoi kahvipuodin pitäjä keski-ikäinen ukko joka on harrastanut kahveja jo pidempään.

    Joka tapauksessa 1kk jääkaappisäilytyksen jälkeen tuollainen tiiviiksi "tampattu" hieno espressojauhe puoliautomaattikoneen läpi ajettuna maistuu OMASTA MIELESTÄNI moninverroin paremmalta kuin suodatinkahvit, kahviloiden kahvit, se karkea Segafredo jne. Makuasioita. Tätä valmiiksi jauhettua voi myös pakastaa.

    Jokainen todetkoon itse milloin maku on hyvä milloin ei.




    Iso
     
  18. tpi

    tpi Lähes henkilökuntaa Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.06.2001
    Viestejä:
    4 399
    Saadut tykkäykset:
    34
    Noin pitkään säilytetyssä kahvissa ei tule edes kunnon cremaa, joka on espresson kannalta tärkeä juttu. Maussakin on eroa, mutta visuaalisesti ero on erittäin suuri. Kahvijuomissa ei hirveästi ole väliä onko säilytetty kuinka pitkään, se maito ja sokeri/siirappi kuitenkin peittää vivahteet.

    Ja jos on kunnon espressokone, niin kuitenkin tarvitsee oman kunnon myllyn. Miksi sitten ei jauhaisi joka annosta erikseen?
     
  19. McIce

    McIce Guest Guest

    Liittynyt:
    14.11.2007
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mistähän saisi hankittua tuollaiset kuumakestolasit (tai mahdollisimman saman kaltaiset)?
    Tuota näkyy toimitettavan vain Sveitsiin Juralta?
    Vaikeaa tuntuu olevan löytää kun kriteereinä:

    1. kuumakesto
    2. ei tekstejä yms kikkailua
    3. korkeus 120 - 150 mm

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 22.07.2011
  20. Iso-Mies

    Iso-Mies Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2006
    Viestejä:
    693
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mun käsityksen mukaan(ja mitä olen kahvipuodeissa jutustellut) avattu papupussikin menettää aromeja samalla tavalla kuin valmiiksi jauhettu. Eli mistä saa 50g papupusseja taikka kerta-annoksia? Tuskin kukaan jauhaa 200g(normi pikkupussi) espressopapuja ja juo kaikkea samantien kun avaa pussin, oliko se tunnissa(!?) kun se maku muuttuu ja paras crema häviää.

    Mielellään kuuntelen kokemuksia ja ehdotuksia. Mutta tällä hetkellä itse joko jauhan tai pyydän kahvipuodin jauhamaan sen noin 100-200g riippuen paljonko ajattelin juoda lähipäivinä/tuleeko vieraita jne.



    Iso