Aitoa tavaraa eli italialainen ragu: Laita kattilaan voita ja öljyä. Lisää silputtua sipulia ja kuullota hetki. Lisää kuutioitua porkkanaa ja kuullota hetki. Lisää jauhelihaa (enimmäkseen naudan jauhelihaa, mutta mukana hiukan sianlihaa), suolaa ja mustapippuria. Sörki liha lastalla muruiksi samalla kun se paistuu kypsäksi. Lisää loraus kulutusmaitoa ja anna kiehua kasaan. Lisää maitoa vähitellen kunnes olet lorottanut kattilaan noin 2 dl maitoa 800 gr lihaa kohti. Kun enimmät nesteet maidosta ovat haihtuneet, niin lisää 0.5 dl valkoviiniä ja anna kiehua hetki. Lisää tomaattia (säilyketomaatteja mehuineen(400 gr purkki / 800 gr lihaa), ei raakoja tuoretomaatteja), kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hyvin hiljaa noin 3 tuntia. brr PS Maito voi kuullostaa oudolta, mutta kastikkeesta tulee todella mehevää eikä tuloksena ole kasa kovia lihakikkareita. Jos haluaa, niin porkkanan lisäämisen jälkeen voi laittaa kattilaan hiukan silputtua valkosipulia. Öljystä osa voi olla chiliöljyä, jos kaipaa hiukan tulisempaa makua. Jauhelihan on syytä olla laadukasta, eli ei pelkästään luiden pinnalta kaavittua töhnää. Määrät vedetty hihasta näppituntumalla.
Tämä on kunkkua! Suosittelen! Tällä hetkellä lähtee testaukseen ruohosipulisulatejuusto. Pitääpä raportoida miten skulaa
Juujuu, itse teen Carnet näin: Nokare voita 400g jauhelihaa 70g tomaattipyreetä purkki tomaattimurskaa 2 keskikokoista sipulia jokunen valkosipulin kynsi Suolaa pippuria chilijauhetta jalopenoja jms. chiliä, mitä milloinki sattuu löytyyn (tujaus Pain 100%) purkkipapuja tomaattikastikkeessa Paistinpannu lämpeämään hellalle ja pannulle nokare voita, voi tietenki käyttää öljyäkin. Itse vaan en tykkää, kun öljy räiskii kuumana. Sipulit silpuksi ja jauhelihan kanssa pannulle ruskistuun. Kun alkaa hieman oleen väriä pinnassa, niin suolaa ja pippuria mausteeksi. Sekoitetaan. Tomaattipyree ja tujaus pain 100%, pilkottuja chilejä ja chilijauhetta sekaan. Kuullotellaan hetki. Pavut tomaattikastikkeineen ja tomaattimurska sekaan. Sekoitus (ja mahdollisesti koemaisto. Jos vaikuttaa liian miedolta, niin lisää chilipaloja ja/ tai Pain 100%. Itse tosin teen mielluummin näppituntumalla ja pistän kerrasta ihan reippaasti chiliä). Annetaan kypsyä ja ylimääräisten nesteiden haihtua rauhassa, että on mahdollisimman kiinteän oloista. Lisukkeeksi vaikkapa riisiä, mutta joskus itse tosin syöny mm. perunamuusinkin kanssa. Kannattaa kokeilla, ei se nyt pahaa ole niinkään... Voisihan sen kunnon pavuillakin tehdä ja käyttää vaikkapa enempi tomaattimurskaa, mutta olen pohjimmiltani laiska. En viitsi (=Lue: Jaksa) tehdä ruokia sen pisimmän kaavan mukaan. Yleensä kun aikamoinen nälkä jo siinä vaiheessa, kun mokoman takia keittiöön vääntäydyn...:hitme: Ja juu, en ole mikään kulinaristi... Hmmm... täällä olikin muutama repsu, jotka voisi joskus testata. Yleensä tulee vaan se perus-kastike väännettyä: Jauhelihaa, mausteita, sipulia, jauhoa (suurustetta) ja vettä+ ruokakermaa tai (pelkkää) maitoa (laktoosi-intoleraktikkona käytän laktoositonta versiota)...
Triidistä inspiroituneena luin vähän sieltä täältä teidän reseptejä ja laitoin sitten nautaa 400g Tomattipyreetä 70g, murskaa 2 desiä 2 sipulia 3 valkosipulikynttä chiliöljyä ja voita lähtöön kokonaisia herkkusieniä tuoreehkoa basilikaa punkkua loraus kermaa desi rock salt marinoitujen valkosipulikynsien se öljy ja mustapippuria Poppamiehen noutajaa laitoin 2 tippaa En ole maistanu välissä kertaakaan, jotenkin tuntuu et toi on ihan helvetin hyvää!
Tuli tuossa tehtyä äskettäin seuraavanlainen setti: 400g jauhelihaa 2dl chili-tomaattimurskaa 200g metvursti-sulatejuustopaketti loraus maitoa mausteita (suolaa, pippuria, chili- ja paprikajauhetta, jauhelihamaustetta jms) Eli jauhelihaa pyöritellään pannulla, kunnes ottanut sopivasti väriä. Mausteet, maito, tomaattimurska ja juusto sekaan. Sekoitellaan ja ootellaan, että juusto sulaa sekaan...
Näin jälkikäteen ajatellen joku valkosipulisulatejuusto olisi ollut varmasti parempi, mutta toisaalta tuo metvursti-juusto antoi aika metkan makusäväyksen. Varmaan valkosipulisulatejuustoa käyttäessä itsellä ainakin tulisi todennäköisesti laitettua metvurstipalojakin sekaan...
Osaako joku prokokki heittää ohjeen Pizza Bologneselle? Eli pizza jossa on jauhelihakastike, ei siis jauhelihapitsa tomaattipyreellä sellainen jossa tosiaan on yksi täyte (kastike) + juusto. Aika herkkua kun sellaista saa hyvää. Lisäksi tumpelo ottaa neuvot vastaan miten paistaa jauheliha oikeaoppisesti ei se kuivetu/sitkostu.
Helpoin varmaan olisi käyttää valmista bolognese-kastiketta (liha valmiiksi seassa). Moista löytyy ainakin tukuista, normikaupoista voi olla vaikeampaa saada. Tosin siinä tulee se ongelma, että tukusta ostaessa yleensä vaatii tukkukortin ja toisekseen se kastikepussi on aika iso, mikä vähintään pitää kerralla ostaa, olikan nyt 3kg luokkaa ja säilyvyys kuitenki aika rajallinen.
Raguletto -merkkinen tomaattikastike, ja ihan perinteisenä eli ilman "höystöjä", on erinomaista valmiskastiketta.
Jos ei oo hoppu, niin tällä saa aikaiseksi aikamoista herkkua: http://www.youtube.com/watch?v=HqBqiGM1O54 Toinen, hieman pikaruokamaisempi: www.youtube.com/watch?v=cuqNi_A1O68