Tuli testattua nuo pannukahvit puolipakosta (suodatinjauhatuksella), kun suodatinpaperit loppuivat ja olipa hyvät kahvit. Kaupan päälle sai vielä nätit porter-tyyppiset vaahdot pintaan.
Kunnon pannukahvia ei kyllä voita mikään, mutta on se myös toisaalta epäterveellisempää, kun rasvat ja muut töhnät eivät suodatu pois. Toisaalta juuri nämä ainekset taitavat tehdä pannukahvista niin hyvää. Itse käytän enimmäkseen suodatinjauhettua presidenttiä (tummaa ja tavallista) sekä joskus Brasil:a. Vähintään joka toinen päivä tulee sitten keiteltyä nautiskelukahvit, jotka tehdään yleensä presidentti-pavuista itse jauhetusta kahvista. On se aika käsittämätön ero kahvin maussa verrattuna valmiiseen jauhatukseen. Eikä tarvinne sanoa, kumman eduksi..
Täällä ihmiset tilittävät eri kahvisekoitusten erilaisuudesta, mutta itse keittoprosessiin ei juuri kukaan ole ottanut kantaa. Tavallinen kahvinkeitin on kahville se kaikkein tuhoisin härveli. Turha satsata hirveästi hilloa Moccamasteriin, koska sillä ei kuitenkaan saa lähellekään samanlaatuista kahvia kuin perinteisellä kahvipannulla tai pressopannulla. Itse käytin kahvipannua vuosikaudet, mutta nykyisin kahvi valmistuu pressopannulla. Ero suodatinkeittimiin on todella huima, mutta samalla vaatimustaso käytettävän kahvin suhteen korostuu entisestään. Tumma pressa on laadullisesti minimiluokkaa, Robert's Coffeen Consul After Dinner toimii kotimaisista parhaiten. Jamaica Blue Mountainta ei ole turhaan reitattu useasti maailman parhaaksi kahviksi. Tuota onkin sitten aivan turha yrittää jollain Moccamasterilla keittää...
Jep jep. Pressopannun hankinta nosti aikanaan oman kahvinautinnon uusiin ulottuvuuksiin. Aiemmin tuli keiteltyä kahvit ehkä kerran parissa viikossa, nykyään joka päivä kun tulee niin hyvää. Kahvin oltava tosiaankin tuoretta ja laadukasta, Robert's ja Parhiala ovat varsin asiantuntevia paikkoja tässä suhteessa.
http://www.pulju.net/shop/product_details.php?p=1176 Kovat on puheet. Pitääköhän paikkaansa vai täyttä kusetusta?
Silloin kun kyseessä on espressokahvit, niin hinta/laatu suhteeltaan parasta kahvia on oman kokemukseni mukaan Lavazza Crema e Gusto. Se pieksee Pauligin kitkerät espressot miten päin vain, ja yltää lähes samalle tasolle kuin sikahintainen Illy. Keittimenä ihan perus Krups espressokeitin.
Ei ole tullut aiemmin hirveästi juotua, mutta saatiin joululahjaksi presso ja mylly. Jotain roberts peruskahvia tuli mukana. Jauhettiin pavut. Ne pressoon. Kylmää ja suodatettu vettä 100 asteeseen. Antoi tippua jokusen asteen. Purujen päälle. 6min vetäytymistä ja mäntä alas. Oli kyllä ihan ok. Nyt pitäs alkaa kahvilaatuja testaamaan. Vinkkejä aloittelijalle?
Paras/maukkain noin omasta mielestä mitä ns. marketeista sai oli Roberts Coffee Suklaa/Pähkinä, valitettavasti en ole nähnyt sitä missään enää aikoihin, hieno kahvi jos pieni kahvin maustaminen ei haittaa. Roberts Coffee hieman edullisempi Viipurin sekoitus ei ole myöskään hullumpaa, varsinkin tuoksu on upea, hintaluokassaa varmaankin paras. Kalliimmista Mokkamestareiden tummapaahtoinen Etiopia Yirgacheffe on todellinen kahvi, sillä lähtee uni simmusta toimii perinteisenä suodatinkahvinakin, mutta espressona räjäyttää tajunnan... Mokkamestareilta löytyy muitakin hyviä, eli sieltä vaan käymään merkkejä lävitse, CUP OF EXCELLENCE tuotteet ovat usein hieman ylihinnoiteltuja, kuten testivoittajat usein muissakin tuotteissa, mutta kaikki näistäkin ovat toki hienoja kahveja (joitakin todella maustettuja lukuunottamatta).
Tuo menee jo lähes pervoksi. Retkellä keitellään nuotiolla pannukahvit, kahvilassa juodaan espressot tai cappucinot, kotona ja töissä pressokahvit ja mökillä käytetään vanhaa kunnon "pulputinta". Suodatinkahvia sitten litkitään kun muuta ei ole tarjolla.
Itselle tuli hankittua "pulputin" eli perkolaattori möksälle mutta vielä on hakusessa että minkälaista kahvia siinä kannattaisi keitellä, pannujauhatusta todennäköisesti?
Tulee kipattua lähinnä Presidentin tummaa paahtoa sekä espressot Bialettin mutteripannulla. Merkkinä tällä hetkellä joku Pirkan espresso ja aiemmin myös Lavazzan vastaava. Ihan ok toi pirkka mutta jatkossa pitää satsata muutama euro enemmän tunnetumpaan kansainväliseen merkkiin, mitä noita nyt onkaan. Pirkan maku on tosin hyvä mutta kahveissakin lienee eroja.. Presidentit keitän Länsi-Saksasta ostetulla 1980-luvun keittimellä joka on uskollisesti palvellut näihin päiviin asti. Espressot valmistuu Bialettin Brikalla, tais olla kuuden kupin malli.
Ehkä vie, mutta kahvin maku on aivan hirveä! Perusmarketeistakin löytyy hyvääkin reilun kaupan kahvia eli Arvid Nordquistin REKOa. Tummapaahtoinen ja oikein maukas, hakkaa peruskahveissa ehkä tumman Presidentinkin. Enkä ihan allekirjoita tuota väitettä, että pressokeittimellä saisi jotenkin mullistavan paljon parempaa kahvia kuin laadukkaalla keittimellä, eli esim. Moccamasterilla. Kaveri on ollut duunissa Pauligilla ja on melkoinen nihilisti kahviasioissa ja keittää arkikahveja Moccamasterilla. Kuten minäkin. Toki hyvät espressot tulee töräytettyä välillä mutteripannulla. Joissa muuten ei merkillä ole mitään väliä, toki merkkituote (esim. Bialetti) voi kivemman näköinen, mutta kahvin laatuun se ei vaikuta, on sen verran yksinkertainen toimintaperiaate. Pressokeittimenkin omistan, mutta en pidä sitä niin ihmeellisenä, että jaksaisin kovin usein sen kanssa värkätä. Esim. veden lämpötilaa on aika vaikea pitää vakiona, koska ymmrtääksi on jonkin verran merkitystä, onko vesi 94 vai 100 asteista, kun sitä kahvin päällä kaataa. Moccamaster lupaa sen olevan optimaalista 98 asteista. Myös itse sekoittamalla saa hyviä kahveja aikaiseksi, esim. puolet Parisienia ja toinen puolikas tummaa Pressaa tai vaikka em. Rekoa, niin avot. Loistavia herkkukahveja, sekä paikan päällä nautittavia että himaan vietäviä, löytyy suosikkikahvilastani Gran Delicatosta, Albertinkadun ja Kalevankadun (vai olikse Eerikinkadun???) kulmasta. Tarjoksessa oli viimeks (tai on tainnu olla jo pitkään) mm. Paska nimistä kahvia:thumbsup:, nimestään huolimatta erittäin laadukasta kahvia, sekä papuina että jauheena.
Tuossa kesäkuun alussa ostin Kaffecentralenista Kaffa Roasteryn Go'Morronia ja El Salvadoria suodatin/pressokahviksi ja täytyypä sanoa että noista on tullut meikäläisen suosikkikahveja.
Reilun Kaupan kahvia tulee ostettua, mutta joku mulle maistatti suklaakahvia ja piru kun oli pehmeää. Itsekin tulee silloin tällöin jos sattuu suklaata olemaan sekoitettua ihan pikkiriikkisen verran sitä suklaata joukkoon ja aijai kun on pehmeää. Hirmuisen tarkka en ole näissä kahviasioissa, mutta työpaikalle ostin kerran X-traa, ja oli kyl vimonen kerta. En valehtele ollenkaan kun sanon että maistui bensalta...:sick:
Juhla Mokkaa vedetään täällä suurimmaksi osaksi, joskus sattuu käteen kaupasta Presidentti, Kulta Katriina tai Costa Rica -paketti, mutta pääasiassa Mohlajokkaa ostan. Ihan hyvin menee alas kaikki, yleensä mustana, välillä maidolla. Joskus harvoin tulee ostettua jotain Euroshopperia, ylläkin hehkutettua X-traa tai muuta halpakahvia aina se Kuuluisa Yksi Paketti, jonka jälkeen ikinä kyseiseen tavaraan ei kaupassa kosketa metrin mittaisella tikullakaan.