laattaa kuitenkin ehdotan. Laatoittaminen on todella helppoa touhua vaikka ekaa kertaa teet. Jonkun 10 neliön keittiön duunaa päivässä ja saumat toisena päivänä. Jos kyseessä omakotitalo ja alla kylmä maa, lämmitys pitäisi laittaa alle, mutta ei senkään minkään hankala juttu ole.
Mitäs mieltä olisitte tässä lähinnä näiden kodinkoneiden sijoituksesta? Hankalinta näissä aina on noi vesipisteiden sijainnit ja huuvvan sijoitus. Löytyyköhän noihin kulmiin tarkoitettuja huuvvia ihan suoraan kaupasta kuvassa vasen seinä jäänyt ilman ylähyllyjä mutta siihen luutavasti tulisi jotain vielä.Eikä oikeen laitaan jää mitään rakoa niin kuin kuvassa. http://users.tkk.fi/~jlantto/keitti%f6_a.JPG
Muutama huomio: - liesi kulmassa on varsinainen tilatuhlari. Käyttämätöntä tilaa jää sekä taakse, että sivuille - uuni ja apk vierekkäin. Esim liden ääressä ei voi duunailla jos joku tyhjentää tiskikonetta - lopulta tosi vähän kaappitilaa alhaalla, laatikostoja ei näy ollenkaan ja yläkaappienkaan määrä ei kovin suuri ole Mitä tekisin itse: Alarivistö: - 30 tai 60cm apteekkikaappi reunassa - uuni/liesi - kulmakaappi, joka 90cm sivuunsa - 60 tai 80cm laatikosto - 60cm vesipiste - 60cm apk ylärivistö - 30 tai 60 yläkaappi - 60 yläkaappi, jossa integroidu liesituuletin - 90 kulmakaappi - 60 x 3 yläkaappi työtasot - kaikki muut puuta, paitsi vesipisteen päältä alkaa 120cm leveä terästaso, joka jatkuu jääkaappiin asti Perusteet: - vesipisteen ja lieden molemmilla puolilla tilaa - laatikostoja enemmän - kulmakaappiin saa karusellit ja tilan käyttöön - yläkaappeja enemmän, mahtuu tavaraa - likaisille astioille terästaso, joten puu ei kärsi - vesipisteen, apk ja liesi ei sotke toisten toimintaa Ongelmia: - jääkaapin vieressä oleva taso voi olla kovassa käytössä likaisille astioille ja siten jääkaapin vieressä ei ole kauppareissun jälkeen puhdasta laskutilaa Makuasioita tietysti, mut ainakin tällä kokonaanpanolla apk paikka pitää laittaa uusiksi.
Kiitokset näistä. Kyllä toi uuni tekisin mieli laittaa vasemmalle sivulle ainoastaan toi liesikupu pitää tosiaan viedä katonrajaa pitkin koska ulosmeno on pitkällä seinälle--> vie hieman tilaa. Laatikostoja tulee kyllä lisää, kunhan pääsee kokeilemaan onko niistä leveistä vetolaatikoista hyötyä keittiöstä vai joudutaanko käyttää kapeampia laatikoita.
Nimenomaan laatikot (ja erityisesti leveät sellaiset) ovat hyödyllisiä kaapin korvaajia! Kaapit ovat jäänne joltain kivikaudelta kun kukaan ei ollut ajatellut asiaa Esim. 80cm leveään laatikkoon sopii jo mainiosti todella paljon kuivatavaraa/kattiloita yms. Ja käytettävyys on ihan eri tasolla kuin kaapissa: laatikon sisällön näkee heti ja kätevästi, perimmäiset tavarat helposti saatavilla jne. Ajatus kaapeista laatikoiden tilalla saisi nykyään kylmät väreet aikaan.
Kaapit on jäänteet siltä ajalta, kun laatikoiden kiskot oli puuta/muovia, ne eivät kestäneet kymmenien kilojen painoa, liukuivat huonosti, laatikot eivät tulleet ulos asti ja liikaa vetämällä laatikko tippui paikoiltaan.... laatikot ei aiemmin olleet kovin käytettäviä ja sen takia niitä ei suosittu Niinpä.... alakaappeihin ei kannata laittaa mitään muuta kuin laatikostoja ja tämä pätee myös tiskialtaan alle, johon voi laittaa apteekkikaapin, josta tekee esim "roskalajittelukeskuksen" Laatikossa kannattaa suosia laatua eli kokonaan ulostulevaa mallia hidastimilla ja niin, että laatikon kesto vähintään 25kg.
Oonpa tavannut sellaisenkin kaapin joka on alhaalla nurkassa ja avautuu kahdelle seinustalle se ovi ja sitten sisältö pyörii sieltä vielä ulos. Kun laatikoita ei nyt sentään nurkkaan voi tunkea. Mutta tuollainen kaksi osoinen ovi menee hyvin. Voin pistää joskus kuvan jos kenkää kiinnostaa.
Tietty laatikostot maksavat selvästi enemmän kuin normaali kaapit =). Sitten suurena kysymyksenä vielä mistä hommata keittiökalusteet. Ikeasta saanut hyviä ideoita yms mutta voi olla että keittiö tilataan silti toisaalta.
Hyviä vinkkejä on helppo antaa kenen tahansa, mutta mielestäni olennaista olisi tietää, mikä on budjettisi? Jos rahalla ei ole mitään väliä, kannattaa mennä asiantuntevaan liikkeeseen ja antaa myyjän suunnitella sinulle mahdollisimman toimiva keittiö. Saat varmasti hyvän ja rahaa kuluu. Jos sen sijaan olet liikkeellä pienemmällä budjetilla ja tulet tilaamaan keittiösi tukusta itse koottuna ja asennettuna, kannattaa huomioida se, että lastulevy on halpaa, metalliosat kalliita. Eli jos budjettisi kestää, niin korvaa toki alakaapit laatikoilla, laita apteekkikaappi ja vielä karuselli kulmaan, mutta hintaa tulee helposti pari tonnia lisää. Mielestäni lieden voi hyvin sijoittaa kulmaan, sillä mikään kulmakaapin sisään asennettu metalliratkaisu ei saa myöskään kaikkea tilaa hyödynnettyä. Itse en maksaisi karusellista tms. satoja euroja, vaan laittaisin kulmaan joko lieden tai sitten ihan tavallisen kaapin, jonka täyttäisin harvemmin käytettävillä tavaroilla. Ainakin meillä keittiön kaapit pitävät sisällään paljon sellaista, mitä tarvitaan vain ehkä kerran pari vuodessa. Apteekkikaappiin sen sijaan itsekin panostaisin, vaikka se on kallis. Meillä on 80cm leveä laatikosto ja olen huomannut, että vaikka sen sisältöön pääsee hyvin käsiksi (verrattuna kaappiin), niin ylhäältä päin on välillä hankala nähdä mitä laatikossa on. Apteekkikaapissa ei tule tätä ongelmaa, kun pääsee tarkastelemaan sisältöä sivuilta.
Jos haluaa hankkia edullisesti keittiökaapit, eikä havittele viimeismpiä trendejä, niin kannattaa käydä hyvinkään keittökalustetukussa.
Laitetaanpas pari kuvatusta oman keittiöproggiksen edistymisestä. Pari sokkelilistaa puuttuu, samoin ikkuna ja lattialistat. Kattovalaisin ja muutama spotti on myös asentamatta. Kuva1 Kuva2 Kuva3 Kuva4 Baaripöydän päälle seinään ajattelin asentaa vielä Omnimountin cantilever -seinätelineen ja lcd-näytön koska pöytä toimii myös työkäytössä. Näyttö voi olla seinää vasten köökkiteeveenä tai sitten työskennellessä sen saa vedettyä 90 asteen kulmaan kauemmas seinästä. Baaritason alla on vetolaatikko läppärille, monipistokerasia katkaisijalla ja ritiläkori johon roikkuvat johdot saa ojennukseen. Projektikuvia
Itse päädyin laminaattiin ja parin vuoden käytöllä edelleen täysin uudenveroisessa kunnossa, ja puhtaanapidossa ei ole ollu mitään ongelmia. Ihan halvinta laminaattia en missään tapauksessa laittaisi keittiöön ja tuo meilläkin oleva maksoi reilu 30e/m2. Halvimmat kun ei kestä esimerkiksi vettä. Mietin pitkään kivilaattojakin, mutta homma olisi menny liian työlääksi lattialämmityksineen ja keskuslämmitetyssä talossa lämmön ylläpitokin olisi tullu kalliiksi. Lisäksi tuo astioiden rikkoutumisongelma jos sattuvat tippumaan. Jos laminaattia miettii, niin kannattaa vilkaista ainakin Quick-step:n mallistoa läpi: http://www.quick-step.com/europe/fi/fi/default.aspx hinnat pyörii siellä 20-40e/m2
Tässäpä olisi minun keittiösuunnitelmiani. https://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/15455/size/big/cat/500/ppuser/22549 Jääkaappi tulisi kuvassa oikeaan nurkkaan upotettuna seinään. Takana on pieni komero ja keittiöön saataisiin lisää tilaa jos jääkaapin upottaisi siihen. Kuvasta puuttuu vielä huuva. Ja muutenkin kaappien ym. malli ei lopullinen. Hahmottelin vain yleisjärjestystä. Mielipiteitä? Ja kuvasta poiketen on alkanut tekemään mieli massiivipuista tasoa.
Itse jättäisin lieden molemmille puolille laskutilaa. Mitä jos allaskaapin ja vetolaatikoiden paikkaa vaihtaisi? Silloin tulisi myös työvälineet kätevästi ruuanlaittajan ulottuville (vaikka tiskikonetta tyhjennettäessä joutuukin kurkottamaan ylimääräiset puoli metriä). Muuten näyttää tilankäyttö ihan järkevältä. Massiivipuinen taso näyttää toki hienolta, mutta vaatii myös paljon huolenpitoa. Ilmeisesti kivitasoa alunperin suunnittelit?
Voisi olla ihan fiksua vaihtaa allaskaapin ja pienen vetolaatikoston paikkaa. Mutta yksi asia mikä auttaa tuohon laskutilaan lieden molemmin puolin ja minkä unohdin mainita, on se että ajattelin hankkia kaasulieden. Kaasuliettähän voi käyttää itsessään "laskutasona", koska liekin sammutuksen jälkeen lämpö on kerrasta poikki. Juu, alunperin mietin kivitasoa, mutta pidän kuitenkin loppujen lopuksi enemmän puusta materiaalina; ja onhan se halvempi vaihtoehto. Ja en ole mikään himokokkaaja, joten en usko että puutason kunnossapito teettäisi liikaa työtä minulle.
Jos tuosta ylempää katsot laittamiani kuvia, niin kyllä itse ainakin pidän massiivipuisista tasoista. Omat tasoni ovat 30mm euroopan pähkinää. Ainoa vaan että tasot pitää olla hyvin käsitelty ja niiden kanssa pitää olla melkoisesta huolellisempi kuin laminaatti- tai kivitasoilla. Nesteitä ei pidä jättää makaamaan tasoille vaan pitää pyyhkiä samantien pois, samoin veitsiä yms ei pidä edes laskea tasolle... Puinen taso vaatii puhdistuksen, pienen hionnan ja hoitoöljyämisen minimissään 6kk välein (IMO). Puu on tosin siitä hyvä että hiomalla saa pinnan aina kuin uudeksi. Pienet kolhut ja oksanirtoamiset saa värillisellä paikkavahalla nätisti piiloon. Puutason käsittelystä riippuu paljon miten taso kestää viinejä, sitrusmehuja, marinadeja yms hankalasti irtoavia ja lievästi syövyttäviä aineita.
Itselläni hoitoväliä pidentäisi vielä se, että olen ammatiltani merimies joka tarkoittaa sitä, että olen poissa kotoa 6 kuukautta vuodesta. Eli "huoltovälin saisi helpostikkin venytettyä vuoteen. Muutenkaan minua ei haittaa pieni puuhastelu kotona, käsille pitää saada jotain tekemistä.
Vaikka kaasuliesihän on nimenomaan liesistä paras, niin tuo jälkimmäinen lainaus ei oikein kuitenkaan taida tukea hankintapäätöstä. Toisekseen, liesi ei ole mikään laskutaso vaikka sen saisikin kylmäksi.