Kotiteatterihuoneen akustiikka, toimiiko nahka?

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana p150313, 09.02.2011.

  1. p150313

    p150313 Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.12.2010
    Viestejä:
    40
    Saadut tykkäykset:
    0
    4x4m betonihuone pitäisi muuttaa kotiteatteriksi. Koska nuo akustointipaneelit on rumia ja ristiriidassa vanhantyylisen parketin kanssa, mieleeni tuli laittaa seiniin jonkinlaista nahkapintaista paneelia tai ainakin "pylväitä" nahkapaneelista. Toimiiko nahka akustiikkaelementtinä jos sen alla on jotain akustiikkamössöä? Tietääkö kukaan löytyykö tuollaisia jostain valmiina kun pikainen googletus ei oikein tuota tuloksia?

    Tommosta löyty http://tinyurl.com/6g972o8 , mutta se on pelkkä paneeli. Jos akustiikkamateriaali on tuommoisen alla niin onko siitä enää mitään iloa?
     
    Viimeksi muokattu: 09.02.2011
  2. alspe

    alspe Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    09.10.2006
    Viestejä:
    4 232
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllä varmasti toimii hyvin.
     
  3. p150313

    p150313 Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.12.2010
    Viestejä:
    40
    Saadut tykkäykset:
    0
    Siis toimii myös tuommoisen erillisen paneelin alla?
     
  4. saurama

    saurama Vakiokasvo

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    613
    Saadut tykkäykset:
    10
    Nahka on ilmatiivis materiaali, ainakin about ilmatiivis, se heijastaa korkeita ääniä. Bassot ja alakeskialue hulahtavat nahkapinnasta läpi, mutta voisin olettaa sen toimivan jotakuinkin samankaltaisesti kuin alumiinipaperin villan pinnassa eli noin kilohertsillä vaimennus on jo pudonnut murto-osaan maksimista. Ainakin ensimmäisiä heijastuksia voisi olla hyvä vaimentaa mieluummin kangaspintaisella ratkaisulla. Muualla huoneessa diffuusoiva ratkaisu (ne nahkapintaiset pylväät) on vain hyvästä.
     
  5. Lobotomy

    Lobotomy Vakiokasvo

    Liittynyt:
    04.01.2006
    Viestejä:
    891
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitä tiukemmaksi nahka on pingoitettu, sitä matalemmalle siirtyy vaimennuksen alkaminen. Korkeimpia tuo ei juurikaan vaimenna, heijastaa vain.
    Joissain jälkikaiutaaikalaskureissa olen huonekalujen pintamateriaalin valinnan nähnyt olevan mahdollista. Esimerkiksi nahka- vs kangassohva. En nyt tähän hätään löydä noita.
     
  6. p150313

    p150313 Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.12.2010
    Viestejä:
    40
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eli ei vaikuta lupaavalta.

    Entä toimiiko nuo kangaspintaiset vaimennusmateriaalit, jos ne piilottaa "pylvääseen" puulevyn taakse siten että huoneeseen näkyvällä sivulla on puulevy, mutta vaimennusmateriaali on kuitenkin irti sienästä ja sivuilta auki huoneeseen. Silloin voisi vaikka laittaa vielä epäsuorat valaisimet tuonne pylvään taakse vaimennusmateriaaliin piiloon. Mutta kiertääkö se ääni vaimentumaan tuonne takapuolelle vai tuhoaako visuaalinen puulevy/nahkalevy taas suunnitelman?
     
  7. MiNopa

    MiNopa Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    03.10.2007
    Viestejä:
    243
    Saadut tykkäykset:
    0
    mitenkäs rei'itetty nahka? eikös auton penkit monesti ole jotain tuommosta?
     
  8. DVB-G

    DVB-G Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Täsmennäppäs tätä ilmiötä. Minun päässäni on jokin este, en oikein hahmota mistä puhut. Minun mielestäni nimittäin kaikilla kalvoilla pingotus nostaa resonanssitaajuutta. Rummuissakin on käytetty pingotettua nahkakalvoa tuhansien vuosien ajan.

    Eli mitä tiukemmaksi/kovemmaksi kalvo pingotetaan, sitä paremmin se peilaa ääniä. Löysänä lerppuva nahka heijastaa pinnaltaan vain diskantit, mutta läpäisee muut taajuudet. Pingotusta kiristämällä heijastus ulottuu keskiääniinkin, vain bassot enää menevät läpi. Ja jos kalvo on pingotettu "timantinkovaksi betoniksi", se alkaa lopulta heijastaa bassojakin, osastoida ääniä.

    Eli jos absorptiota haetaan, löysäksi kalvo kannattaa jättää.



    Nahka toimii aivan hyvin akustoinnissa, kunhan sileä tasopinta tehdään diffusoivaksi kumpuilevaksi eli napeilla+naruilla kiristetään pinta kuten se huonekaluissa ja väliovissa aina kiristetäänkin. Kovin kireäksi nahkaa ei kannata vetää, eli käytetään pehmeää akustoainetta nahan alla, jopa vaahtomuovia. Kun sormella nahkakumparetta painaa, sen pitää joustaa helposti, sormen pitää upota pinnan alle. Ei saa käydä kuten rumpukalvoa tai kaiutinkartiota painaessa, että koko kalvo painuu alas taipumatta.