Olen lähes 10 v tauon jälkeen kasaamassa taas itselleni kotiteatteria, ja nyt mietityttää, kannattaako vahvarin kuvankäsittelyominaisuuksista maksaa. Katson runsaasti BD- ja DVD-leffoja. Näyttöni on 42" full HD Philips lcd, ja tarkoitus on hankkia full HD videotykki myöhemmin. Olen kiinnostunut Onkyon TX-NR809 mallista. Siinä on peräti 2 videoprosessoria, Marvell Qdeo (tukee 4K -resoluutiota) ja HQV Vida. 1. Eikö kuvan prosessointi tapahdu BD-soittimessa, kun sitä käytetään? 2. Prosessoiko vahvistin kuvaa vielä sen lisäksi, ja onko siitä hyötyä? Vai pitääkö prosessointi kytkeä pois jommasta kummasta laitteesta? 3. Prosessoiko vahvistin SD-tasoisen tv-signaalin? Sillä olisi toki lisäarvoa. 4. Kumpi antaisi enemmän vastinetta rahalle, Onkyon TX-NR809 vai 709? Käytöstäni on 85-90% leffoja, 10-15% musiikkia. Mulla ei ole aiempaa kokemusta Onkyosta, mutta se sopii kaiketi hyvin tehostepitoisille leffoille? 5. Millainen mahtaa olla Marantz verrattuna Onkyoon kotiteatterikäytössä? (SR5006 tai 6006) Kiitos kommenteista jo etukäteen!
Sääntöhän kuvan prosessoinnissa menee siten, että prosessointi tehdään siellä missä se tapahtuu parhaimmalla laadulla (töllö/vahvistin/soitin). Toinen perusperiaate on se, että 1080p-kuvaan ei kosketa vaan se menköön ketjun lävitse semmoisenaan. Tämä siksi koska tuo kuva on yleensä sen verran laadukasta, että siihen ei pitäisi olla tarvetta koskea. Ylimääräinen hypistely vain voi henkentää lopputulosta. DVD-kuvan suhteen prosessointia voidaan tarvita sitten aika paljonkin koska lomituksen poisto ja skaalaus ovat tekniikkalajeja ja tuossa laitteistoon satsaamalla voi saada merkittäviäkin hyötyjä. Ongelmana tosin tässä on, että jos DVD-kuvalle haluaa prosessointia niin yleensä se tarjoittaa kajoamista myös 1080p-kuvaan jossakin määrin. Käytännössä kuvan prosessointi kannattaa keskittää yhteen paikkaan, yleensä se on tässä tapauksessa soitin. Tämä sen vuoksi, että asetuksia (skaalaus, lomituksenposto, kuva-asetukset) voi helposti muuttaa yhdessä paikassa ja kuvan prosessointiin ei tarvitse panostaa rahallisesti useammassa paikassa (lue: voi hankkia hieman halvemman waffin). Periaatteessa vahvistin voi myös hoitaa kuvan prosessoinnin, mutta tällöin on pitää huolehtia siitä, että 1080p:tä ei tarpeettomasti prosessoida ja tämähän vaatimus ei rajoitu vain blu-ray kuvaan vaan koskee myös konsoleita ja HTPC:tä. Tavaomaisesti siis kuvan prosessoi kuvaa tuottava verme ja waffi sitten käytännössä vain välittää kuvan semmoisenaan näyttölaitteelle näytettäväksi. Periaatteessa waffin voi myös laittaa prosessoimaan kuvaa, mutta itse tekisin sen vasta jos waffin kuvan prosessointi on huomattavasti laadukkaampaa kuin kuvaa tuottavan laitteen tai näyttölaitteen kyvyt prosessoida tuota kuvaa.
Kiitos Maxi! Tuo kuulostaa järkeenkäyvältä. Osaatko sanoa, saako vahvarin prosessoimaan (digiboxin tuottamaa) SD-tasoista TV-kuvaa, ja miten hyviä tuloksia sillä voi saada aikaan?
Jos tyrkkäät digiboksilta SD-kuvaa vaffelle niin kyllähän tuon vahvistimen saa tuota SD-kuva prosessoimaan. Digibokseissa noi skaalaus/konversiopiirit on keskimäärin ihan bulkkitavaraa (lue: melko roskaa) eli nimenomaan Digi-TV kuvan kanssa laadukas AV-viritinvahvistin voi saada eniten tuloksia. Paras tulos saadaan ulostamalla digiboksista HDMI:n yli 576i:tä eli SD-signaali mahdollisimman käsittelemättömänä, jolloin deinterlace, skaalaus ja mahdolliset noise reductionit voidaan tehdä vaffessa. Suuri osa digibokseista ei osaa 576i:tä ulostaa eli boksia vaihtaessa/hommatessa tuohon pitää kiinnittää huomiota. Noita Marvelin prosia tai Vidaa en ole livenä testannut, mutta kokemusta on aika monesta muusta: Faroudjaa, ABT:n pari eri piiriä, HQV Realta, sekä Lumagen Radiance XS videoprosasta (Gennum VXP + Lumagenin omat FPGA algoritmit) on kokeiltu. Mitä isommalta ruudulta katselee sitä suuremman hyödyn laadukkaasta skaalauksesta/prosessoinnnista saa. Skaalausten laadussa on sen verran eroa että nykyisessä väliaikaisasumuskessa oli tarkoitus pitää Radiance pahvilaatikossa, mutta 1 ilta TV:n katselua riitti ja Radiance oli pakko laittaa Vantagen digiboksin ja Pioneer KRP 500N:n väliin. Huippuskaalainkaan ei tee pienen bitraten SD-kuvasta HD:tä, mutta kyllä se voi SD:stä siedettävää saada aikaiseksi.
Samaa mieltä tn1krr:n kanssa. Jatkeena kysymykseen vielä ehkä hieman semmoista, että suurin haaste tuossa kysymässäsi asiassa lienee että prosessointi pitäisi saada rajoittumaan tuohon yhteen (vahvistimen digiboksin käyttämään) sisääntuloon tai sitten pelkästään SD-resoihin. Jos waffin asetuksista voi tämän asettaa niin sitten ollaan hyvällä mallilla. Tuosta digiboksin kuvan skaalaamisesta vielä semmoista, että halpa ratkaisu tuossa voisi olla käytetty skaalain, esim. DVDO IScan Edge. Tuossahan on veikeä ominainaisuus käsitellä myös 576p-kuvaa (Progressive ReProcessing) jos nyt ei halua panostaa 576i:tä ulostavaan digiboksiin joka on tosiaankin harvinaisuus kuten tn1krr mainitsikin.
Kiitos teille molemmille asiantuntevista vinkeistä! Saanen tuon TX-NR809:n ensi viikolla, pitää sitten katsoa millaisia asetuksia sillä saa aikaan.