Jaa, pitänee ottaa tuokin tutustumislistalle. Preferoin tosin savuisia ja tervaisia viskejä, mutta pehmeys ja makeus kuulostaa hyvälle yhdistelmälle...
Kannattaa maistaa Highland Parkin 18 vuotiasta, ainakin viskywizardissa hintaero oli aika nimellinen verrattuna perus 12 vuotiaaseen. 25 vuotiaan hintaa en osaa selittää, en ole itse maistanut muta Murray ja Jackson olivat kovasti sitä mieltä että hinta ei vastaa ihan laatua, ja että 18 vuotias olisi jopa parempaa kuin vanhempi versio.
Ehdottomasti kannattaa ostaa 18YO Highland Parkkia 12YO sijaan. Huomattavasti pehmeämpi ja täyteläisempi. Ja muutama postaus sitten mainittu makeus maistuu omassa suussa hieman hunajalta???? hmmmm. Tällä hetkellä oman kaapin ehdoton fiilistely viski Lagavulin DE:n ohella.
Olen aikaisemmin maistellut lähinnä noita halpisviskejä hintaluokassa 10-20e. Vähän aikaa sitten investoin kuitenkin tuollaisen Laproaigin perus 10 y.o. -pullon. Viski oli laadultaan ja maultaa todella hyvä, mutta oudoksuin aluksi sen pistävää/suolaista makua. Olen tykästynyt noihin erittäin savuisiin blended-viskeihin,kolme leijonaa hyvänä esimerkkinä savulle maistuvasta viskistä. (Kuten kaveri sanoi, maistuu samalta kuin sikarin olisi vedellyt) Mitä "savuista" viskiä suosittelisitte noista Alkon laadukkaimmista mallasviskeistä? Savunmakua saisi olla reilusti enemmän kuin Laproaigissa, jossa maistuu mielestäni ennemminkin turve kuin savu. Jälkimaku voisi olla kuitenkin pehmeämpi kuin Laphroaigissa. Mitä mieltä muuten olette itse noista halvoista blended-viskeistä? Minusta ne ovat oikein sopivia silloin, kun kaveriporukalla maistellaan kämpillä. Hyviä halpaviskejä ovat mielestäni esim: - kolme leijonaa (erittäin savuinen) - Black velvet (pehmeä) - Rob roy - Higland bird (aika kevyt/helppo viski)
Hmm.. en noista blended-viskeistä ole kovin perillä, kun en ole niitä koskaan maistellut. Olen kuullut sanottavan, että Talisker on ainoita, joissa oikeasti maistuu savu, muissa enemmän juuri tuo turve yms. Kokeile sitä. rami.
Blended viskeistä oikeastaan ainoastaan irkkuviskejä tulee maisteltua, Alkon valikoimistakin löytyvä Bushmills'in Black Bush on hintaisekseen hyvä. Jos savuista blended viskiä katsellaan, niin käsittääkseni White Horse voisi olla siedettävä vaihtoehto. Enpä ole tosin ihan varma kuuluuko tuo Alkon valikoimiin. P.S. IMO, blended viskien ykkönen on Gordon Graham's Black Bottle 10yo, mutta sitä ei Alkosta löydä, valitettavasti. On kerrassaan namia, kivan savuinen jota viljaviskin makeus pyöristää ja pehmentää. Omalla listalla tuo nousee tällä hetkellä jopa sijalle 15.
Tulipa ostettua tuota kolmea leijonaa lauantaina eräisiin kemuihin ja kyllähän se ihan hyvää oli. Parempaa kun odotin. En nyt ihan tarkkaan enää (heh) muista miltä se maistui, mutta ei se talisker/laphroaig/lagavulin -osastoa peittoa kuitenkaan . Pitäs ehkä maistaa vielä selvinpäin ja verrata noihin tyyriimpiin single maltteihin. rami.
Palasin juuri duunireissulta Hong Kongista ja paikalliselta lentoasemalta mukaan tarttui kolme lekaa: - Balvenie Single Barrel 15YO - Bowmore 17YO - Highland Park 18YO HP:n 12YO versio on kuulunut suosikkiviskeihini jo pitkään joten odotukset 18YO:n suhteen ovat varsin korkealla. Tässäkin threadissa sitä on pariin kertaan kehuttu. Tax Freen ylpeys oli kuitenkin yksi Glenfiddich-pullo, josta sain myyjien luvalla pikaisesti ottaa kuvan. Ehkä sitten joskus... BTW: 1 = HK$9,5
Nostanpa tän threadin ylös kun heräsi kysymys ostettuani litran Laphroaig 10 YO cask strengthiä. Tämä on siis tynnyrivahvuinen viski jota kannattaisi laimentaa hieman vedellä. Onko huono jos sekoitan erikseen vaikka 500ml viskiä/200ml vettä tuollaseen karahviin (meniköhän oikein) mikä mulla on? Vai pitäiskö se sekotus tehdä aina suoraan pullosta lasiin? Kun olis kiva käyttää kallis aine parhaalla mahdollisella tavalla...
Hommaahan hankitaan vesikannu , josta pystyy helposti säädellen kaatamaan pieniä vesimääriä suoraan siihen tulppaanin muotoiseen aromilasiin . Mihinkään karahviin valmiiksi en lähtisi viskiä lantraamaan, sopiva sekoitussuhdekin voi mielialan ja tilanteen mukaan vaihdella. Itse en yleensä tynnyrivahvuuksisia viskejä en muutamaan tippaa enempää lähde laimentamaan, vaan naatiskelen hittaammin. Oma lasi on juuri tuo Lagavulin lasi ja vesikannuna käytän tätä: Edit: Tuolla aiemmin "tilanteella" tarkoitin lähinnä vuodenaikoja. Talvella tulee juotua tujumpaa ja kesällä miedompaa.
Ei todellakaan kannata blandata noin isoa määrää kerralla. Kuten tuossa jo sanottiin, fiilikset muuttuu. Välillä tekee mieli tujumpaa, välillä kevyempää. Mä teen yleensä niin, että kaadan x senttiä viskiä lasiin ja otan toiseen lasiin saman verran vettä. Lantrailen siitä sitten pikkuhiljaa maistellen. En koskaan kaada koko vesi määrää viskin sekaan samantien, vaan maistelen miten maku muuttuu vettä lisätessä. Sitten kun on sopiva, jätän siihen. Yleensä vettä jää vielä lasiin. Pullon etiketissä muistaakseni suositellaan suhteeksi puolet ja puolet. Joskus tulee tehtyä noinkin radikaali lantraus. rami.
Joo luin myös tuon pullon etiketin tossa äsken ja siinä sanotaan näin: "we recommend that you add twice as much water as whisky". Eli eikös tuossa sanota että jos laitan viskiä 2 senttiä niin vettä pitäis laittaa 4 senttiä. 1/3 viskiä ja 2/3 vettä vaan tuntuu aika oudolta. Mutta kyllä tuo suomennettuna tarkottaa että 'tuplasti sen verran vettä kuin viskiä'.
Joissakin muissakin pullossa kehoitetaan tuohon outoon sekoitussuhteeseen mm. St. Magdalene 19 y.o. (1979) Rare Malt 63,8% -pullotteessani lukee 1:2 eli nimenomaan vettä enempi puoli. Lantrannevatko maailmalla sitten normaali 40%:n juomatkin sitten 20%:ksi. P.S. Tosin kyllä jotkut viskiarvostelijatkin juovat CS:nsä ihan sellaisenaan, ettei se etikettivirhe ole.
Niinkös siinä lukikin, no tuollaista suhdetta en ole kyllä koskaan tehnyt. Puolet ja puolet tuo maun todella mukavasti esiin, mutta siinä häviää jo vähän se terävä puraisu ja lämpö, jota varsinkin syksyllä/talvella kaipailee. Maku ei mun mielestä huonone ollenkaan, päinvastoin. Pitää varmaan joskus kokeilla tuota suositussuhdetta, niin tietää sitten senkin. Faija itseasiassa juo viskinsä aika usein "pitkänä drinkkinä". Eli vettä koko lasi täyteen. Ei tosin harrasta singlemaltteja. Raakana CS ei kyllä ole mun juttu . Kyllä mä yleensä lähes saman verran tai pikkasen vähemmän vettä siihen lisään. 40:set menee sitten semmoisenaan, mutta voishan niitäkin joskus kokeilla veden kanssa. Eikös pari tippaa vettä tuo viskistä kun viskistä ihan uusia puolia esiin jonkin kemiallisen reaktion ansiosta? rami.
Jeps, pari tippaa vettä riittää pilkkomaan viskin sisältämiä pitkiä esteriketjuja ja samalla vapautuu aromeja. Vedellä oikeastaan aiheutetaan sama, mikä tapahtuisi pitkän ajan kuluessa lasissa, mutta siis nopeutettuna.
Ja se ei ole kaikkien mielestä hyvä asia Mitä parempi viski, sitä varmemmin jätän tipat lisäämättä ettei tule se vetinen maku. Vettä riittää siis ihan hyvin 2-3 tippaa. Tämän takia en harrasta CS:iä, tavallinen Laphoraig heti pullosta lasiin kaatamisen jälkeen, ilman vettä on vain niin paljon parempaa kuin veden kanssa Tulipa maistettua tämän ketjun rohkaisemana sitä kolmea leijonaa, tosiaan mainettaan parempi liemi. Pahimpaa puraisua kyllä pehmitin muutamalla pisaralla vettä, tälle viskille se sopi.
Nostetaas viskikeskustelu taas ylös. Tietääkö kukaan kuinka usein Alko muuttaa viskivalikoimiaan? Elääkö valikoima kuinka paljon? Esim. oluet tuntuvat joskus olevan suhteellisen vilkkaassa rotaatiossa. En ole käynyt moneen kuukauteen hyvin varustetussa Alkossa, joten mahtaisikohan jotain uutta olla valikoimassa? Talisker alkaa olla jo viimeisellä neljänneksellä, Laphroaig CS:stä ja Lagavulinista on jäljellä ehkä puolet. Ajattelin ensi viikolla seuraavasta liksasta johonkin viskiin sijoittaa, mutta vielä en tiedä mikä se tulee olemaan. Pitäis varmaan käydä jossain pubissa ensin vähän maistelemassa. rami.
Tallinnan reissun antimina hyllyyn napsahti Talisker 10YO ja Dalwhinnie 15YO. Dalwhinnie tuli ostettua ihan heräteostoksena, kun mainostivat paketin kyljessä olevansa yksi kuudesta Classic Maltista (Muita Classic Maltteja ovat ainakin Talisker ja Lagavulin) Dalwhinnie tuli jo avattuakin. Ei mikään järisyttävä kokemus, mutta ihan ok tyypillinen Highland-viski. Hyvää vaihtelua savuisiin Islay-viskeihin.
Ostimpa tuossa mökille mennessä Tammisaaren alkosta Bowmore 12 YO -pullon. Yhden maistamisen jälkeen en vielä oikein osaa sanoa mitä mieltä siitä olen. En ihan heti löytänyt siitä kaikkea, mitä pullossa lupailtiin (tummaa suklaata yms), mutta oli kuitenkin ihan lupaava ensi maistiainen. Taitaa olla selvästi kevyempi, kun muut omistamani viskit. Nyt löytyy hyllystä Talisker 10, Laphroaig 10 CS, Lagavulin 16, Bowmore 12. Lagavulin selkeästi kärjessä edelleen. rami.