http://us.imdb.com/Title?0219224 On mainostettu näytettäväksi pe/su. Jos joku tietää kertoa(spoilaamatta) lisää, niin arvostelua peliin.
Niin tuohan on tuosta klassikkoleffasta http://us.imdb.com/Title?0053137 väännetty minisarja. Alkuperäinen "On the Beach" on ainakin kaikessa lohduttomuudessaan ihan hyvä leffa, tuo minisarja ei niinkään kiinnosta.
Sekä se alkuperäinen leffa että tämä minisarja perustuvat tietenkin Nevil Shuten kirjaan "On The Beach", joka on suomennettu nimellä "Viimeisellä rannalla". Samasta kirjasta (tai leffasta?) sai myös Juha Lehti idean Sir Elwoodin Hiljaisten Värien hienoon biisiin "Viimeisellä rannalla", joten tarinan pitäisi olla tuttu kaikille SEHV:n musiikkia kuunteleville. Olisivat ennemmin näyttäneet sen alkuperäisen leffan, sen näkemisestä on pirusti aikaa ja silti se on jäänyt mieleen melkoisen hätkähdyttävänä elämyksenä. Kirja ja alkuperäinen elokuva on tehty aikana, jolloin lähitulevaisuudessa käytävää planeetanlaajuista ydinsotaa pidettiin täysin realistisena tulevaisuudenkuvana. Tarina sijoittuu ajankohtaan, jolloin ydinsota on tuhonnut koko maapallon lukuunottamatta Australiaa, jota kuolettava pilvi lähestyy hitaasti, mutta varmasti. Spoiler Nimekkäillä näyttelijöillä ja ilmeisen isolla rahalla aikanaan tehty leffa, jossa katsoja kaiken aikaa odottaa lopussa tulevaksi jotakin ihmepelastusta, jota ei sitten tullutkaan. Vaikka olin kirjan lukenut ennen elokuvan näkemistä, en silti uskonut, että elokuvan loppu olisi yhtä tyly. Oli se. Pahoin vain pelkään, että tämä minisarjaversio vesittää kaiken, mutta on kai se silti katsottava ennen tuomitsemista.
Kuten hieman pelkäsin, sekä Nevil Shuten romaanin että Stanley Kramerin vuoden 1959 elokuvan ulottuvuudet oli onnistuneesti kadotettu tässä Russell "Highlander" Mulcahyn TV -sarjaversiossa, mutta ei tämä kuitenkaan likimainkaan turhin vanhan elokuvan modernisointi ole (se "kunnia" kuuluu Psykon uusintaversiolle). Tarina hyödynsi nokkelasti nykyteknologiaa, mutta miten mahtoi tapahtua sähköpostin lähettäminen sukellusveneestä. Armand Assante selvisi kohtuullisesti roolista, jota alkuperäisversiossa näytteli Gregory Peck, muuten tämän uuden version näyttelijäsuoritukset jäivät varsin valjuiksi. Tarina itsessään on kohtuullisen tyly ja lohduton, joten ei liene ihme, että amerikkalaiset ovat sen IMDB:n user commenteissa tyrmänneet jokseenkin täydellisesti. Maailmanpoliittisen tilanteen muuttumisen kuluneen neljänkymmenen vuoden aikana tosin on tehnyt maailmanlaajuisesta ydintuhosta aika tavalla kaukaisemman ajatuksen kuin Nevil Shuten romaanin kirjoittamisen aikoihin. Missasin vartin verran ekan osan alusta, miten tarina mahdettiin polkaista liikkeelle?
Joo, ne ei vissiin tykkää kolmannen maailmansodan realiteeteista... Ei välttämättä, tälläkin hetkellä maailmassa on riittävästi ydinaseita jokaiseen vähänkään merkittävään pääkaupunkiin, jopa useita/kaupunki. Tosin venäläiset eivät ehkä ole yhtä suuri uhka kuin kylmän sodan aikaan, mutta niiden tilalle on tullut muita valtioita. En ole nähnyt alkuperäistä filmatisointia, mutta tuo ei ollut ollenkaan hassumpi tai tylsä tekele(IMO). Juuri tuo tyly loppu teki huomattavasti suuremman vaikutuksen kuin ns. onnellinen loppu olisi tehnyt. Itse missasin tunnin eka osasta, joten jos joku voisi kertoa tapahtumat siltä osin?
Itseäni huvitti pienet tökeröt yksityiskohdat, joita oli päässyt livahtamaan mukaan. -kun sukellusveneen miehistö piti hartauttaan ennen viimeiselle matkalle lähtöä, taustalla mennä puksutti sight seeing -vene. -"uljaasti" lavastettu lumi... Lumi höllyi ja kupli (tai sitten Alaskassa oli käytetty paljon vaahtosammuttimia ydiniskun torjumiseen). -säteilyn runtelemien ruumiiden ripset räpsyivät. -kaupungissa oli koko ajan katuvalot päällä, vaikka muualla ei ollutkaan energiaa. -kannettava tietokone lähetteli IP-viestejä toiselle puolelle maapalloa. Ilmeisesti sukellusvene oli myös verkossa eikä internetti kärsinyt ydinpommeista. -ferrari räjähti tosi "komeiden" efektien kera.
Lisätään nyt vielä sellainen "moka", että Australia on todellisuudessa jokseenkin omavarainen raakaöljyn (ja näinollen myös bensiinin) suhteen, joten siihen nähden bensa loppui maasta hieman liian nopeasti. Toisaalta voihan sitä bensaa olla jalostamon säiliöt täynnä, mutta jakeluketjun pätkiessä sitä ei riitä kuluttajille saakka... Bensaa kuitenkin riitti helikopterin poltettavaksi ja Julianin Ferrariin, joten se tukee teoriaa siitä, että todellisuudessa bensa ei ollut lopussa, kun vaan tiesi mistä hakea. Nevil Shuten romaanin kirjoittamisen aikoihin Australian omavaraisuusaste öljyn suhteen ei ollut läheskään yhtä korkealla, joten silloin maa todennäköisesti olisi tuossa tilanteessa ajautunut ihan oikeaan bensapulaan muutamassa päivässä. Mokapuolelle voidaan lisätä myös sukellusveneen päällikön Dwight Towersin kauluslaatat.